הדברים הכי טעימים שאפשר לעשות עם גוש פטה
היא אחת הגבינות האהובות בישראל, ולמרות שהכי מתבקש פשוט לשדך אותה לסלט ולקרוא לו יווני, גבינה מלוחה קשה (מסוג בולגרית או פטה) היא חומר גלם שראוי שיככב במנעד רחב הרבה יותר של מתכונים. נתקעתם עם בלוק במקרר? רוצים להרחיב את הרפרטואר? הנה המתכונים הכי טובים שלנו

כמעט כמו קוטג' או מוצרלה, גבינה מלוחה היא כבר מזמן מוצר בסיסי בכל מקרר. עלותה מעט גבוהה יותר, והיא איכשהו התמקמה בעיקר בתור תוספת לסלט, אבל מדובר בחומר גלם שמתאים למנעד רחב מאוד של מנות ומתחבר בקלות לטעמים אחרים. אנחנו לא מכירים מאפי גבינות שאין בהם גבינה בולגרית או פטה, והן גם נדחפות לפסטות ואפילו למרקים ונפלאות אפילו כשרק צולים או מטגנים אותן.
יש לא מעט סוגים של גבינות מלוחות, אבל הפופולריות שבהן הן פטה ובולגרית. הראשונה, שורשיה ביוון, מרקמה רך ונימוח וטעמה מעודן יותר. השנייה מבולגריה, אגרסיבית יותר מבחינת מליחות ומרקם. כל אחת מוסיפה גוון אחר למאכלים, אבל באמת שהמתכונים על בסיסן כל כך סלחניים, שאנחנו חושבים שזה ממש בסדר להשתמש באיזו גבינה שמעדיפים (או שבמקרה יש לכם במקרר).
אז מה עושים ממנה? מה לא. תחתכו אותה לקוביות והוסיפו לכל סלט בערך, אפו אותה בתנור עם ירקות ותיבול והיא תהפוך לרוטב פסטה אליפות. פוררו אותה לתוך מאפים והיא תחזיק הכל ותעניק שומן ומליחות, טגנו אותה או עטפו אותה בפילו והיא תישאר במרקם הנהדר שלה רק עם תוספת פריכה או סתם גררו אותה מעל פוקצ'ה שזה עתה יצאה מהתנור - כולם יודו לכם מאוד.
אספנו כמה מהמתכונים האהובים עלינו ששמים את הגבינה המלוחה במרכז. הכנתם? שתפו אותנו בתגובות.
פסטה פטה ששברה את הרשת
זה נראה כאילו רק אתמול העולם גילה את המתכון הזה, והוא הוצף ברשתות כאילו אין דבר אחר ביקום לאכול. אבל מתברר שעוד ב-2021 רון יוחננוב רקח את הרוטב הפלאי הזה, למנת פסטה שהרוטב שלה מבוסס על גוש פטה עם עגבניות שנאפה לו בתנור. מתכונים באו והלכו מאז, אבל זה לנצח ירגיש כמו הטריק המושלם לארוחת ערב מתוקתקת.


פסטה פטה לימונית
כבר אמרנו שפטה משתדכת ממש לכל דבר, והפעם מדובר באותו טריק של רוטב לפסטה בצ'יק בתנור. את העגבניות החליפו לימונים ותועפות שום, וביחד עם החמאה הם יוצרים רוטב קרמי מהמם שנאפה לו בתנור בשלווה בזמן שאתם ממשיכים בחייכם. בסוף רק מוסיפים את הפסטה וקוצרים תשואות.

מעטפות פילו בגבינת פטה ודבש
המתכון הזה הוא לא פחות ממעדן, כזה שמלקקים אחריו את האצבעות (ולא רק בגלל שהן ידבקו מפאת הדבש). בתכלס זה מעין בורקס פטה, אבל רק מפטה, ברמה שאין פה אפילו קערה ולא צריך לערבב כלום. מניחים חתיכת גבינה על בצק פילו, מקפלים ואופים, ושהמשולשים החמודים יוצאים מהתנור מזלפים מעליהם דבש ומתענגים.
ושלא תגידו שלא אמרנו לכם: יש לנו מתכון למאפה 12 האלים בגרסה לעצלנים. לא אנחנו נתנו לו את השם, אבל אנחנו לגמרי מבינים למה הוא ניתן לו.
גבינת פטה מטוגנת
המתכון הזה הוא שדרוג דרמטי לתוספת לסלט. במקום להשתמש בפרוסות גבינה ישירות מהמקרר, מעבירים אותה טיגון קצר ומקבלים ריבועי פטה פריכים וקראנצ'ים בחוץ ורכים ונימוחים בפנים. מעין שניצל פטה אם תרצו. כן יש פה קמח וביצה וטיגון, אבל זה מעדן כל כך מפנק שבאמת אפשר לזלול סתם כך, אפילו בלי סלט.

סלט בורגול עם בולגרית
הסלט הזה לא רק אוחז בשילוב טעמים מהמם ומרקם כיפי – הוא גם בעל ערכים תזונתיים מרשימים. הבסיס הוא בורגול, ואליו מוסיפים פלפלים כבושים, שלל עשבי תיבול מרעננים, תפוחי עץ, פקאנים וכמובן גבינה בולגרית שמוסיפה ערימות של טעם ותיבול. ביחד עם ויניגרט דבש-בלסמי, זה סלט שלא פשוט בכלל להפסיק לזלול.

רולדת פילו עם תרד וגבינות
באמת שאין הרבה מאפים שלא מקבלים באהבה מילוי של גבינת פטה או בולגרית ואין בצק שלא מתאים למילוי הזה. בצק עלים, פילאס טורקי לחמניות ביתיות - הכל הולך. אנחנו בחרנו להתמקד באחת הגרסאות הקלות יותר לבצק ממולא גבינות, כזה המבוסס על עלי פילו. גוש של גבינת פטה או בולגרית, עוד כמה גבינות ותוספות, גלגול קליל של הפילו עם המילוי בתוכו - ותקבלו מעדן כיפי לארוחת בוקר של שבת.

סלט עדשים שחורות ובולגרית
עוד סלט שעונה בדיוק על אותם הקריטריונים של זה שמעליו: שילוב טעמים מהמם ומרכיבים שטובים לגוף שלנו, הפעם עדשים שחורות, עשבי תיבול ויוגורט. והבולגרית הזאת, מתברר שהיא לא אוהבת רק סלטי ירקות אלא פורחת ממש גם בסלטים מורכבים יותר. הבולגרית פה היא מעודנת, אבל כל גבינה מלוחה שיש לכם תעבוד נהדר.

יש לכם רעיונות נוספים למה אפשר לעשות עם גוש של פטה או בולגרית? שתפו!