ראשי הממשלה תמיד נקרעו בינם לבין עצמם כאשר היה מדובר בחילופי שבויים - תמיד הדרישות של הצד השני היו גבוהות, תמיד עמדה דעת הקהל בארץ לנגד עיניהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחת השנויות ביותר במחלוקת היתה עסקת ג'יבריל, שנחתמה בשנת 1985 כששמעון פרס ראש הממשלה. לישראל הוחזרו אז שלושה חיילים שנשבו בלבנון - נסים סאלם, יוסף גרוף וחזי שי. בעסקה שוחררו 1,150 מחבלים, חלקם ממבצעי הפיגועים הגדולים ביותר שנראו עד אז בארץ: קוזו אוקמטוטו ואסעד אברס, אחד המחבלים שביצעו את הפיגוע בנהריה בו נרצחו בני משפחת הרן והשוטר אליהו שחר.

רוב האסירים חזר לבצע פיגועים. 500 מהם שחזרו לגדה היו המנוע שהצית את האינתיפאדה הראשונה בשנת 1987. בשנים אלו הציבור הישראלי הבין שיש מחיר גבוהה לשחרור חייליו השבויים.

ואז נפל בשבי ארגון אמ"ל הנווט רון ארד. בשנת 1986, כשיצחק רבין היה ראש הממשלה, תחת הטראומה של עסקת ג'יבריל רבין מסרב להצעות שוביו של הנווט הישראלי. רון נעלם, עקבותיו לא נודעו. השבוע נציין 25 שנים לנפילתו בשבי. הציבור נדמה הפנים שעדיף לשלם כל מחיר ובלבד ששבוי ישראלי ישוב הביתה.

שוחררו "קלפי מיקוח" בפרשת רון ארד

ב-1996 הוחזרו לארץ גופותיהם של שני חיילי צה"ל יוסף פינק ורחמים אלשייך, שנשבו עשר שנים קודם לכן על ידי חיזבאללה. בתמורה החזירה ישראל ללבנון 105 גופות מחבלים. כך היה גם שנתיים אחר כך כשהוחזרה גופתו של לוחם השייטת איתמר איליה, שנפל באסון השייטת. ישראל השיבה בתמורה ללבנון 40 גופות ושיחררה 60 עצירים לבנוניים.

העסקה האחרונה בה הוחזר לארץ ישראלי בחיים, התקיימה בשנת 2004 וגם היא לוותה בביקורת ציבורית. לישראל הוחזרו גופות שלושת החיילים שנחטפו ארבע שנים קודם לכן בהר דב: בני אברהם, עדי אביטן ועומר סואעד. איתם חזר אלחנן טננבוים, שנחטף ללבנון באוקטובר 2000. ללבנון הועברו בתמורה 60 גופות, שהוחזקו בידי ישראל. במקביל, שוחררו 401 אסירים פלסטינים לגדה ולרצועה.

באותה עסקה שיחררה ישראל גם את מי שהוגדרו "קלפי המיקוח" בפרשת רון ארד, מוסטפה דיראני ושייח' עבד אל-כרים עובייד.

60% מהאסירים חוזרים למעגל הטרור

בשנת 2008 העביר חיזבאללה לישראל את גופותיהם של אלדד רגב ואהוד גולדווסר, שנחטפו על-ידי חיזבאללה ביולי 2006. אולמרט היה ראש הממשלה והוא הסכים לשחרר בתמורה את הרוצח סמיר קונטאר, שרצח את בני משפחת הרן, ארבעה אנשי חיזבאללה שנעצרו במהלך מלחמת לבנון השנייה וכ-190 גופות של מחבלים.

בשבוע הבא צפוי להשתחרר גלעד שליט תמורת 1,000 אסירים, חלקם רוצחים כבדים, שביצעו כאן פיגועים אכזריים ואחראים למותם של כ-600 ישראלים. בבחינה של עסקאות קודמות יודעים לומר בשב"כ שכ-60% מן האסירים חוזרים למעגל הטרור. אחרים מדברים על המוסר, על המחויבות שיש לישראל מול חייליה אותם היא שולחת לקרב.

ועדת שמגר שהוקמה לבחינת מדיניות שחרור אסירים במסגרת עסקאות שבויים וקביעת קווים אדומים לעסקה צפויה לפרסם את מסקנותיה. המפתח יהיה אחד תמורת אחד, הקץ למחירים המופקעים, אבל לא בטוח שזה יעמוד במבחן הציבור.

ועדיין שישה חיילים ישראלים מוגדרים נעדרים: הנווט רון ארד. צבי פלדמן, יהודה כץ וזכריה באומל, הנעדרים מאז קרב סולטן יעקוב בלבנון ב-1982. גיא חבר, שנעדר כבר עשור ומג'די חלבי, שנעדר מאז 2005.

עסקת שליט - סיקור מיוחד:

כך תתבצע העסקה: שלב אחר שלב

כך נראה המסמך שסלל את עסקת שליט

הושגה עסקה לשחרור החייל החטוף גלעד שליט

ראש הממשלה בישיבת הממשלה: "גלעד יחזור לחיק משפחתו ועמו"

אביבה שליט: "אני ארגע כשאראה את בני"

כך תיושם עסקת שליט - וזה מחירהּ

נועם שליט במסר אישי לבנו: "החזק מעמד בשבי"

חגיגות ברחובות עזה: "הישג עצום"

פרשנות: נתניהו הכריע - בניגוד לעמדותיו

פרשנות: מה הוביל לעסקה לשחרור שליט?