ועדת אגרנט - מרבית החומרים נחשפו (צילום: לע"מ)
ועדת אגרנט - מרבית החומרים נחשפו | צילום: לע"מ

השנה, כבכל שנה, מפורסמים באמצעי התקשורת פרוקוטולים, עדויות ודיונים ממלחמת יום הכיפורים. אך למרות שחלפו כבר 40 שנה מאז המלחמה, האזרחים רחוקים מלדעת הכל על המלחמה. מדוע? התשובה נעוצה בחוק הארכיונים, שחוקק לפני כמעט 60 שנה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

החוק משנת 1955, שתוקן בשנת 2010, קובע הגבלה תקופתית לחומרים רגישים, בהתאם לתוכנם וסוגם. לפי החוק, חומרים חסויים יכולים להישאר הרחק מעין הציבור במשך עשרות שנים - אלא אם יוחלט להוריד את סיווגם ל"בלתי מסווג". לפי לשון החוק, "החלטות ופרוטוקלים של ישיבות הקבינט המדיני-ביטחוני, ועדות שרים והממשלה בנושאים סודיים" יחשפו רק לאחר 50 שנה, וכך גם "חומר בענייני ביטחון של משרד הביטחון, צה"ל וכל שלוחה אחרת של מערכת הביטחון, משרד ראש הממשלה ומשרד החוץ".

חומרים מודיעיניים יכולים להישאר חסויים וחשאיים במשך 70 שנים, וכך גם "חומר בענייני פרט של אדם ומסמכים אישיים" - כך שלמעשה ניתן בחסות החוק להשאיר את המידע חסוי במשך עשרות שנים. למרות זאת, נעשים מאמצים במערכת הביטחון לחשוף את המידע. פנינו למנהלת ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון, אילנה אלון, על מנת להבין את המגבלות החוקיות על פרסום חומרי המלחמה.

מהו למעשה חוק הארכיונים?

חוק הארכיונים חוקק בכנסת בשנת 1955, והוא חוק מדינה. החוק מגדיר את היחס בין הארכיון לבין הארגון אותו הוא משרת. בחוק מוגדר כמה זמן ניתן לשמור חומר, ואיזה חומר מופקד בארכיון, ואיזה חומר מותר לחשוף ומתי. למעשה, החוק מתייחס לכל חומר שמתוייק בארכיון ממשלתי כלשהו. החוק קובע במפורש שחומר ביטחוני סגור ל-50 שנה, וחומר מודיעיני ל-70 שנה, אלא אם יוחלט אחרת.

כיצד המערכות, כגון ארכיון צה"ל, פועלות על מנת לחשוף יותר מידע לציבור?

בארכיון צה"ל יש ועדה לאישור בעיון בחומר ארכיוני מוגבל, וכל אזרח יכול לפנות ולבקש שיפתחו חומר בנושא מסוים לפני תום תקופת ההגבלה.
כבר היום, באתר הארכיון מופיעות כמעט כל העדויות מוועדת אגרנט. פתחנו לעיון הציבור חומרים רבים ממלחמת יום הכיפורים, לפנים משורת הדין. בשנה רגילה אנחנו מקבלים כ-130 פניות מאזרחים וגורמים אחרים. הוועדה היא בראשותי, וחברים בה גורמים שונים ממערכת הביטחון. במרבית המקרים אנחנו מאשרים את הפנייה, או לפחות את רובה - בהתאם כמובן למגבלות בנושא מודיעין, צנעת הפרט ויחסי החוץ.

החליט על הקמת הוועדה הציבורית. שרון במלח
החליט על הקמת הוועדה הציבורית. שרון במלח | צילום:

כיצד נחשפו פרוטוקולים רבים מוועדת אגרנט השנה?

חומרים רבים מהוועדה פורסמו השנה לציון 40 שנה למלחמה. פרסום החומר נובע מהחלטת ממשלה משנת 2005, כאשר ראש הממשלה דאז אריאל שרון החליט למנות ועדה ציבורית לנושא. בכתב המינוי של הוועדה הוטל עליה לבדוק איזה חומר מוועדת אגרנט ניתן לחשוף, מתוך כל המוצגים והעדויות. הועדה דנה בחומרי ועדת אגרנט אחרי שכל הגורמים הביטחוניים כבר עברו על החומר - הצנזורה, המוסד, צה"ל, משרד החוץ, מלמ"ב וארכיון צה"ל.

כל החומר שפורסם השנה ויפורסם בעתיד מדיוני ועדת אגרנט נחשף בזכות פעולת הוועדה, שבראשה עומד השופט אנגרלד, שופט בית משפט עליון לשעבר. בוועדה חברים גם בנימין עמידרור, שמייצג את מערכת הביטחון, ונציג העיתונות משה ורדי, עורך "ידיעות אחרונות" לשעבר. 

אילו חומרים מהמלחמה מלבד וועדת אגרנט כבר נחשפו?

בשנים האחרונות, בעקבות פניות מאזרחים, פתחנו כ-600 תיקים מהמלחמה. בכל תיק יש בסביבות 200 עמודים, אז מדובר במידע רב. בנוסף למידע כתוב, כגון תמלולים ותחקירים צבאיים, יש חומר ויזואלי ואודיאלי רב - רשתות קשר, סרטים, תצלומים. חומרים רבים שמתעדים ממש את רגעי המלחמה ניתנים לעיון באתר הארכיון או בארכיון עצמו.

בעוד 5 שנים ייחשף הכל. מלחמת העצמאות (צילום: רויטרס)
בעוד 5 שנים ייחשף הכל. מלחמת העצמאות | צילום: רויטרס

מה צפוי בעשור הקרוב מבחינת חשיפת החומרים מהמלחמה?

בעוד עשור יעברו 50 שנים מהמלחמה, ואז נוכל לפרסם כמעט את כל החומרים - כל ועדת אגרנט, מלבד נושאי צנעת הפרט ומודיעין, ייפתחו לציבור וכך גם חומרים אחרים מהמלחמה. כמו כן, בעוד חמש שנים, בשנת 2018, ימלאו 70 שנים למלחמת העצמאות, ואז נוכל לפרסם את כל החומרים  - מהמעט שעוד לא נחשף - ממלחמת העצמאות, כולל נושאי המודיעין וצנעת הפרט. חשוב לציין שיש גם חומרים צבאיים מהעשור האחרון שנפתחו לציבור - הדיון הוא לגופה של כל בקשה. כל מידע ייחשף על פי פניות, בהתאם לבדיקת החומר ולמגבלות כוח האדם.

כרגע אנחנו במצוקה אדירה של כוח אדם בארכיון צה"ל ומערכת הביטחון - הלוואי שהיה לי יותר יותר כוח אדם. כרגע יש קושי במענה מהיר לכל הפניות. בשנה האחרונה התמקדנו בחשיפת המסמכים ממלחמת יום הכיפורים ובעיקר בוועדת אגרנט, עבדנו לקראת תאריך היעד הזה.

אילו חלקים במסמכים המסווגים לא מפורסמים?

מתוך החומרים שחשפנו לציבור, לא פרסמנו רק דברים שיכולים לפגוע בביטחון המדינה, ביחסי החוץ ובצנעת הפרט. למשל, מהעדויות של גולדה מאיר בוועדת אגרנט הושמטו החלקים שמתייחסים ל"אמצעים המיוחדים". אנחנו ננסה להגן על צנעת הפרט - למשל אם ניתן לפרסם סיפור מסוים, אך הפרסום יפגע באדם עצמו, אנחנו נפרסם את הסיפור בלי השם.

40 שנה למלחמת יום הכיפורים - הסיקור המלא:

הטלפון האדום: כך הכרזתי על פרוץ המלחמה

גנץ מצטט את דדו: "למודי העבר - מוכנים להמשך הקרב"

מחלקת הנפגעים הוקמה בעקבות המלחמה: "הנקישה בדלת - משנה את החיים למשפחה"

תיעוד מזווית אחרת: הקומיקס והאיורים של מלחמת יום הכיפורים

צפו: אמני ישראל במלחמת יום כיפור

איך נראתה המלחמה בעיניים מצריות?

העדויות הנדירות מהבור נחשפות

40 שנה אחרי - סרט המלחמה נחשף

צפו: דיין על הפעולה נגד המצרים

הקולות מהקרב בחווה הסינית: "טובחים אותנו חזק עם טנקים"

"הרגשה הייתה שהולכת להיות שואה"

האלוף אדן לוועדת אגרנט: "מאשים את עצמי בזלזול"

עדות מפקד חיה"א בוועדת אגרנט: "לא היה חסר מודיעין על ההיערכות"