40 שנה למלחמת יום כיפור (צילום: לע"מ)
40 שנה למלחמת יום כיפור | צילום: לע"מ

38 שנים לאחר פרסום הדוח הסופי של ועדת אגרנט, משרד הביטחון וארכיון צה"ל חושפים רק כעת את עדותו של מפקד חיל האוויר בזמן מלחמת יום כיפור האלוף בני פלד. מפקד חיל האוויר לשעבר מספר שההטעיה של סוריה ומצרים עבדה באופן מושלם, אך למרות זאת היה מספיק מודיעין על ההיערכות של סוריה ומצרים, ומציין כי ניסה להתריע בפני ראש הממשלה על המתקפה - ללא הועיל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך מלחמת יום הכיפורים חיל האוויר הוכה קשות: טילי נ"מ סובייטים הפילו מטוסי קרב ישראלים רבים ומנעו מחיל האוויר לסייע לכוחות הקרקע שהוכו בתעלה ובגולן. רק עם הכיבוש הפיזי של בסיסי הטילים בשלבים מתקדמים יותר של המלחמה יכול היה חיל האוויר לסייע לכוחות הקרקע. התסריט של חזרה על מלחמת ששת הימים, שבה חיל האוויר הישראלי שלט בשמיים, התבדה לחלוטין במחיר דמים כבד - 102 מטוסי קרב מתוך 383 אבדו במהלך המלחמה.

"ב-17 בספטמבר (שלושה שבועות לפני פרוץ המלחמה) קיבלתי מודיעין שהצבא המצרי מיקם ארבע סוללות טילים רוסיות, במקביל להעלאת הכוננות במצרים וסוריה", אמר פלד לוועדת אגרנט. "ב-28 בספטמבר (שבוע לפני פרוץ המלחמה) קיבלתי ידיעה על שינוי היערכות בחיל האוויר הסורי. הם קידמו מטוסי מיג 21, סוחוי 7 וטייסת צילום לאזור הגולן".

תרגיל ההטעיה של אסד וסאדאת עבד

פלד מסביר לוועדה כי הכוננות הגבוהה במצרים ובסוריה בשבוע שלפני המלחמה יוחסה לקרב אוויר שניהל חיל האוויר באזור לטקיה שבועיים קודם. פלד מקריא לפני הוועדה פלט מודיעין שקיבל ב-29 בספטמבר בו נכתב כך: "להערכתנו החששות המצריים מפני פעילות התקפית ישראלית עשויה להימשך בימים הקרובים. נמשכים אימונים בצבא המצרי, כולל גיוס מילואים. התרגיל אמור להסתיים במחצית אוקטובר". פלד מוסיף כי לא היה דבר שנסתר מהעיניים הישראליות: "לא היה חסר לנו מודיעין על היערכות הכוחות, כולל טילי קרקע-אוויר".

בני פלד, מפקד חיל האוויר ב-1973 (צילום: לע"מ, סער יעקב)
בני פלד, מפקד חיל האוויר ב-1973 | צילום: לע"מ, סער יעקב

האלוף פלד מספר על יתרונות וחסרונות מטוסי הצילום ללא הטייס שהיו לחיל האוויר, ומסביר כי לא השתמשו בהם לאחר הפסקת האש של 1971 בלי אישור מהרמטכ"ל. לאחר שהוא נשאל האם כלל היה באותם מזל"טים שימוש במהלך הימים שקדמו למלחמה העדות מצונזרת למשך ארבעה עמודי פרוטוקול, למרות שעברו 40 שנה מאז פרוץ המלחמה.

תרגיל ההטעיה של מצרים וסוריה עבד על צה"ל באופן מוחלט. בלקט מודיעין שהגיע לאלוף ארבעה ימים לפני פרוץ המלחמה נכתב כי הכוונות העליונה בצבא מצרים היא לרגל תרגיל שהם עורכים, והצבא הסורי ממשיך לרכז כוחות באזור חזית דמשק. "בעינה הערכתנו כי מגמתה העיקרית של היערכות החירום במרחב החזית היא הגנתית, לקט נוסף יום לאחר מכן מראה שהידיעות משויכות כולם לחשש מתקיפה ישראלית", אמר פלד לוועדה.

פלד אמר לגולדה שמלחמה תפרוץ תוך ימים

פלד טוען שהוא חשש שתזוזת הכוחות יכולה להיות גם התקפית. לכן הוא הציג את חששותיו לראש הממשלה מאיר שלושה ימים לפני פרוץ המלחמה והוא גם העלה את הכוננות בחיל האוויר הישראלי. כשנשאל האם חשב שהמלחמה עומדת בשער ענה בחיוב, במיוחד על רקע הפינוי של המשפחות של היועצים הסובייטים במצרים. פלד הסביר כי פחד שכניסת יום כיפור, והשבתת אמצעי התקשורת, תקשה על גיוס מילואים. כדי להבהיר את חומרת המצב באזורים בהם לא נשמעה האזעקה, שלח פלד מטוס לטוס מעל אזורי מגורים, כשהופעת המטוס ביום כיפור תעביר את המסר לאנשי המילואים שעליהם לחזור ליחידות.

"פינות אפלות". גולדה מאיר (צילום: AP)
ניסה להזהיר. רה"מ גולדה מאיר | צילום: AP

מפקד חיל האוויר לא קיבל אישור מהדרג המדיני לתקוף ראשון: "ביקשתי את האישור לבצע תקיפה יזומה, הייתי מוכן למעשה לתקיפה יזומה בסוריה ב-11 בבוקר. בהמשך הבוקר קיבלתי ידיעה שזה לא בא בחשבון אז המבצע התבטל. ביום הראשון למלחמה ביצע חיל האוויר 50 גיחות בסוריה ו-180 גיחות במצרים עד החשיכה".

פלד טוען כי חיל האוויר הבין שהמלחמה תפרוץ ביום הכיפורים: "בשעה חמישה לשבע בבוקר הוצאתי הודעת כוננות מרבית, ומיד יצא המטוס מעל בתי המגורים להחזיר את החיילים לבסיסים. בשעה 11:00 קיבלתי את ההודעה שהתקיפה המקדימה שלנו מבוטלת, והרמטכ"ל אמר לי שהמלחמה תפרוץ בשש בערב. אני האמנתי שהיא תפרוץ בשלוש אחר הצהריים (המלחמה פרצה בשתיים) כדי שיהיה לערבים לפחות שעה וחצי לתקוף לפני רדת החשיכה".

כשלון המבצע לחיסול הטילים עדיין מצונזר

"בשעה רבע לשתיים התקבלו ידיעות על המראות רבות במצרים ובסוריה. הרבה מטוסים. ואני העלתי פטרולים הגנתיים לאוויר", העיד. "בבוקר הדיון אמרתי אצל הרמטכ"ל שאני מניח שהמתקפה האווירית המקדימה תהיה באור, וחציית התעלה בלילה. בסופו של דבר, הם תקפו בשתיים בצהריים והתחילו לחצות את התעלה בשלוש אחר הצהריים".

אחד הכישלונות הגדולים בתולדות חיל האוויר היה מבצע "דוגמן 5" לתקיפת טילי הנ"מ של מצרים וסוריה. בפרוטוקול נכתב כי פלד הורה על חימוש המטוסים על פי תכנית דוגמן 5, אבל כל החלק שמתייחס למבצע זה צונזר על ידי הצבא, גם 40 שנים אחרי המלחמה. המבצע עצמו נכשל כישלון חרוץ, כשחיל האוויר איבד שישה מטוסי פאנטום והצליח להשמיד רק סוללת טילים אחת. בהמשך המלחמה, סוללות אלו גבו מחיר דמים כבד.

שעה וחצי לפני פרוץ המלחמה פלד סיפר לוועדה כי שר הביטחון דיין אמר שאין כל כוונה שצה"ל יתקוף ראשון, והוא הורה רק להיערך למגננה. "עם פתיחת המלחמה הערכנו שהמצב החמור יותר הוא בתעלה, לכן ביצענו שם את רוב הגיחות. למחרת דיין אמר לי במפורש לעזוב את מצרים, כי הסורים מתקדמים בגולן וזה חורבן בית שלישי, לב המדינה. לכן ביום השני נתנו דגש לסוריה ורק אז התפנינו לתקוף את הטילים במצרים".

מצרים הצליחה להשיג את מטרתה

פלד מסביר על נקודת החולשה הגדולה של חיל האוויר, הטילים הסובייטים שעשו שמות למטוסי החיל: "הייתה לנו אי ידיעה מוחלטת, מלאה, על הפרמטרים של ה-SA6 בהיותו טיל שלא נורה מעולם בזירה הזאת. התדרים שלהם ושיטת ההפעלה שלהם לא הייתה ברורה לאף אחד".

"לא איש רציני". נשיא מצרים סאדאת (צילום: AP)
ניצח במלחמה. נשיא מצרים סאדאת | צילום: AP

השופט לנדוי שאל אותו במפורש מה דעתו על 'הקונספציה' - התפיסה שמצרים לא תתקוף את ישראל לפני שתהיה לה יכולת לתקוף בעומק שדות התעופה: "אני הצטרפתי להערכה שבלי אמצעים מספיקים בעיניהם לנטרל את חיל האוויר (הישראלי) בבסיסיו הם לא יעשו התקפה רבתי, אבל מה שהם עשו הפעם זה צירוף של שני דברים - מטרה מוגבלת ומצב שבו לא היו כוחות בקו לבטל מהר את ההישג הזה". הכוונה הייתה למטרה המצרית שלא הייתה כיבוש סיני אלא להניח כוחות בחלק המזרחי של התעלה, ולכן מבחינת מטרות המלחמה מצרים ניצחה במלחמת יום כיפור.

"ההבלגה הסורית העלתה חשד למשהו גדול"

פלד, על פי דבריו, לא קנה את הערכת הסבירות הנמוכה למלחמה של אגף המודיעין. "הערכה של סבירות נמוכה לחוד וכוננות לחוד. העובדה שהסורים לא הגיבו על קרב האוויר בספטמבר החשידה שהם מתכננים משהו גדול. אמרתי בישיבה אצל ראש הממשלה שאני רוצה לומר 'אוף דה רקורד' שההערכה של סבירות נמוכה היא לא נכונה.

כל העדויות המתייחסות ל'מקור המפורסם', אשרף מרואן, עדיין מצונזרות ברובם בפרוטוקול. "אני מניח שהייתי עושה סקנדל גדול אצל ראש אמ"ן אם ידיעה כזאת הייתה עוברת אצלי והיה הייתה נחשבת לסבירות נמוכה", אמר פלד באחד המשפטים הבודדים שאושרו לפרסום. בהמשך הוא מתייחס למצבת התחמושת של החיל, ואומר כי הוא רצה שתהיה לו כמות כפולה של פצצות מצרר וטילים בהשוואה לכמות שהייתה לחיל עם פתיחת המלחמה.

40 שנה למלחמת יום הכיפורים - הסיקור המלא:

הטלפון האדום: כך הכרזתי על פרוץ המלחמה

גנץ מצטט את דדו: "למודי העבר - מוכנים להמשך הקרב"

מחלקת הנפגעים הוקמה בעקבות המלחמה: "הנקישה בדלת - משנה את החיים למשפחה"

תיעוד מזווית אחרת: הקומיקס והאיורים של מלחמת יום הכיפורים

צפו: אמני ישראל במלחמת יום כיפור

איך נראתה המלחמה בעיניים מצריות?

העדויות הנדירות מהבור נחשפות

40 שנה אחרי - סרט המלחמה נחשף

צפו: דיין על הפעולה נגד המצרים

הקולות מהקרב בחווה הסינית: "טובחים אותנו חזק עם טנקים"

"הרגשה הייתה שהולכת להיות שואה"

האלוף אדן לוועדת אגרנט: "מאשים את עצמי בזלזול"