חוק חמש השניות לא זר למדע. הוא נחקר מזה שנים, במטרה להבין אחת ולתמיד אם אחד החוקים העממיים     הנפוצים והוותיקים בעולם הוא או אמת או מיתוס. מחקר חדש שפורסם במגזין Applied and Environmental  Microbiology בחן לעומק מה משפיע על הימצאות חיידקים באוכל שנפל והגיע למסקנות חדשות. מחקרים קודמים בעיקר התמקדו בכמות הזמן, אך לא התייחסו לאלמנטים שונים שעשויים להשפיע על כמות החיידקים העוברים למזון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

את המחקר החדש ערך דוקטור דונלד שפנר, מרצה למדעי המזון באוניברסיטת ראטגרס בארה"ב. במהלכו, הושלכו ארבעה מאכלים שונים (אבטיח, סוכריות גומי, לחם ופרוסת לחם מרוחה בחמאה), לארבעה משטחים שונים – פלדה, אריחי קרמיקה, עץ ופרקט. על משטחים אלה מיקמו חיידקים בלתי מזיקים.

עוד ב-mako בריאות:
>> תפתחו את הראש: 10 הכריכים הכי בריאים שיש
>> "יש לי הקלה עצומה מאז שעברתי ניתוח אף"
>> מה באמת קורה כשזבובים נוחתים לנו על האוכל?

החוקרים השאירו את המזון על המשטחים השונים בטווחי זמן של 1, 5, 30 ו-300 שניות. לאחר מכן, כל מזון נבדק במעבדה. הם מצאו שפלדה וקרמיקה מזהמים יותר בחיידקים, לעומת עץ שרמות הזיהום בו משתנות. ממצא חדש נוסף שהתגלה, הוא ההשפעה של מזונות לחים על כמות החיידקים שעוברת. חיידקים משגשגים באזורים לחים, על פי דוקטור שפנר, הלחות היא הדרך האופטימלית שלהם לנוע. לכן, ככל שהמזון רטוב יותר – כך הוא מזדהם יותר. ואכן המחקר מצא שאבטיח הזדהם ברמה הגבוהה ביותר ואילו סוכריות הגומי ברמה הנמוכה ביותר.

בסופו של דבר, המחקר חשף שעניין חמש השניות הוא לא שחור ולבן. ישנם גורמים שונים המשפיעים על מידת הזיהום, וביניהם משך הזמן שהאוכל היה על הרצפה, סוג המשטח וסוג האוכל. אז מה התשובה הסופית? חוק חמש השניות הוא בערך נכון, אבל לא תמיד. מה שכן - מומלץ להחזיק חזק במאכלים לחים ואם בכל זאת נפל לכם, חוק חמש השניות לא יעזור. חבל על האוכל, אבל חבל יותר על הבריאות. 

>> 7 סימנים שאתה מכור לקפאין