בואו נודה באמת, משלוח מנות זה לא הדבר הכי בריא בעולם - אוזני המן, ממתקים מלאי סוכר וצבעי מאכל, ושאר חטיפים שביום יום אנחנו אפילו לא מרשים לקטנים שלנו להתקרב אליהם. משום מה, אנחנו בוחרים להעלים עין באמצע חודש אדר, כדי שהילדים יהיו שמחים. 

אבל אפשר גם אחרת ו"משלוח מנות בריא" זה לא אומר שזה משלוח מנות לא טעים. בעזרת כמה חטיפים וממתקים ביתיים, אפשר גם לרצות את הילדים וגם להיות שקטים שהם לא אוכלים זבל. ומילה להורים שיגיבו דברים בסגנון "הילד שלי לעולם לא ירצה לטעום צ'יפס מתפוח" - חבל שתוותרו מבלי לנסות. וגם אם הילד לא בעניין, תמיד אפשר לשלב קצת ממתקים מזיקים וקצת ממתקים בריאים בשביל האיזון. אלו ההצעות שלנו.

אורן בקר אוזני המן ללא סוכר 1 (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
אוזני המן ללא סוכר. קוקוס, אגוזים ודברים טובים | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

אוזני המן בריאות

סמדר עובדיה, התזונאית של ארגון לקט ישראל, מתגייסת לעזרה ומסבירה: "כשמכינים אוזני המן בבית, אפשר לשלוט בכמות השומן והסוכר ולהוסיף ערכים תזונתיים על ידי שימוש בחומרי גלם איכותיים ומרכיבים עם סיבים תזונתיים". והיא גם נותנת מתכון.

המרכיבים:
לבצק:
כוס קמח מחיטה מלאה
כפית אבקת אפייה
½ כפית סודה לשתיה
כוס (100 גרם) קוואקר מהיר הכנה
2 כפות סוכר חום
2 כפות סילאן
ביצה
3 כפות טחינה גולמית משומשום מלא
¼ כוס שמן קנולה
¼ כוס מים (או לפי הצורך)

למליות:
למלית פירות יבשים:
כוס של תערובת תמרים וצימוקים (או פירות אחרים, מה שנשאר מט"ו בשבט) - חתוכים ומושרים במים רותחים למשך 5 דקות
קליפת תפוז מגורדת
כפית קינמון
כף סוכר חום
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים

למלית פרג:
1/2 כוס פרג טחון
3 כפות דבש
3 כפות סילאן

למלית שוקולד:
חבילת שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל חומרי הבצק ולשים היטב. שומרים במקרר עד להכנת המלית.

2. מערבבים את חומרי המלית הרצויה. במקרה של מלית הפרג - מבשלים את המלית כ-5 דקות על אש בינונית. 

3. על גבי משטח מקומח, מרדדים את הבצק לעובי של כחצי ס"מ. קורצים עיגולים בעזרת חותכן או כוס.

4. מניחים תלולית של מלית במרכז כל עיגול בצק, מקפלים למשולש ומהדקים היטב. אם רוצים מלית שוקולד - מניחים קוביית שוקולד אחת בתוך כל עיגול בצק. 

5. מניחים את אוזני ההמן על תבנית מרופדת בנייר אפייה תוך שמירה על מרווחים בין אוזן לאוזן.

6. אופים בתנור שחומם לחום של 165 מעלות למשך כ-20 דקות. 

* את אבקת הסוכר המסורתית אפשר להחליף בקינמון, לפזר מעל לפני ההגשה.

גרנולה לילדים (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
גרנולה ביתית. למה לא בעצם? | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

גרנולה ביתית

היתרונות של גרנולה בהכנה ביתית הם שליטה בכמות הסוכר והמרכיבים. אפשר אפילו להכניס את שאריות הפירות היבשים מט"ו בשבט וכך לחסוך בעלויות. לשיבולת שועל יש יתרונות רבים: זהו דגן מלא, שעשיר מאוד בסיבים תזונתיים, המסייעים בתהליך העיכול ובהרחקת חומרי פסולת מן הגוף. הסיבים התזונתיים יוצרים גם תחושת שובע ואף מאטים את ספיגת הסוכר בדם. ובנוסף, יש בשיבולת השועל מינרליים חשובים כמו סלניום, מגנזיום ואבץ, שתורמים לבניית העצמות ורקמות החיבור בגוף, לכן גם תורמים גם לגמישות ורעננות העור. גם המתכון הזה הוא של סמדר עובדיה, התזונאית של לקט ישראל.

המרכיבים:
½ ק"ג שיבולת שועל (לא אינסטנט)
3 כפות סוכר חום
צימוקים
תמרים חתוכים
תפוח עץ חתוך לקוביות
אגוזים ושקדים קצוצים גס
ניתן להוסיף מעט קוקוס, קינמון, שומשום ועוד

אופן ההכנה:

1. מפזרים את שיבולת השועל על תבנית עם נייר אפייה, מעל מפזרים את הסוכר החום. 

2. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך כ-10 דקות. 

3. מערבבים ואז מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים שוב ואופים עוד -כ5 דקות בלבד.

* ניתן למחזר צנצנות זכוכית ריקות (של קפה/ ריבה/ חמוצים וכו') לאחסון הגרנולה למשלוח המנות..

חטיפי אנרגיה (צילום: שרית נובק - מיס פטל, אוכל טוב)
חטיפי אנרגיה תוצרת בית. כיף לילדים | צילום: שרית נובק - מיס פטל, אוכל טוב

חטיפי אנרגיה תוצרת בית

בוסט של אנרגיה לילדים, בלי חומרים משמרים של חטיפים תעשייתים בפרזנטציה מקסימה של כדורים על מקל. יש בהם שיבולת שועל, חמאת בוטנים, דבש, שקדים, שבבי קוקוס ועוד, ואתם יודעים מה? זה טעים בטירוף.

>> למתכון: חטיפי אנרגיה תוצרת בית

תפוח עץ צ'יפס (צילום: דליה מאיר, קסמים מתוקים)
צ'יפס מתפוחי עץ. לוקח זמן, אבל שווה | צילום: דליה מאיר, קסמים מתוקים

צ'יפס מתפוחי עץ

גרסה בריאה לתפוצ'יפס - פרוסות דקות של תפוח עץ, עם מעט סוכר וקינמון. נכון, לוקח זמן להכין את החטיף הזה - בעיקר כי הוא צריך כשעה וחצי עד שעתיים בתנור - אבל זה שווה את הכל. 

>> למתכון: צ'יפס מתפוחי עץ

חטיפי קינואה תפוחה ושומשום (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
חטיפים בריאים לילדים. באמת שממכרים | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

חטיפים בריאים לילדים

ליה שומרון פינדר מכינה כדורים מקינואה תפוחה (שזה כמו שלווה, רק בקינואה) עם טחינה, סילאן, שומשום ועוד דברים טעימים. ולפני שאתם מעקמים את האף - החטיף הזה ממכר לחלוטין, מכיל דברים טובים וילדים ממש אוהבים אותו. ואם אתם לא משיגים קינואה תפוחה, אפשר להחליף את המרכיב הזה בחיטה תפוחה. 

>> למתכון: חטיפים בריאים לילדים

מרובעי אנרגיה, שנה של אוכל טוב (צילום: אוהד רומנו, שנה של אוכל טוב, הוצאת ידיעות אחרונות)
מרובעי אנרגיה. גרנולה, חמאת בוטנים - טעים | צילום: אוהד רומנו, שנה של אוכל טוב, הוצאת ידיעות אחרונות

מרובעי אנרגיה

איילת הירשמן מצאה את הפתרון המושלם לחטיף אנריגה: גם מתוק (אבל המתיקות מגיעה מדבש), גם מלוח (מחמאת בוטנים) וגם מכיל דברים טובים (גרנולה וחמוציות). מאחר והוא מיועד לילדים, חותכים אותו לריבועים קטנים, שהילדים יכולים לחסל בשני ביסים.

>> למתכון: מרובעי גרנולה, חמוציות וחמאת בוטנים|

כדורי שוקולד בריאים

אין באמת שוקולד בכדורי השוקולד האלו, אבל יש קקאו שנותן את הצבע השוקולדי, יש פתי בר (אבל מחיטה מלאה), קוואקר, מייפל ותמרים. הילדים ימותו על הכדורים האלו ולא יהיה להם מושג מה מסתתר בפנים. 

>> למתכון: כדורי שוקולד בריאים

קרקר בריאות

כל משלוח מנות צריך גם אופציה מלוחה, ולא תאמינו כמה קל להכין בבית קרקרים. גם בריאים, גם מלאים בכל טוב וגם ממכרים בטירוף. נשנוש טעים שמתאים גם לילדים ומורכב מכלום מרכיבים. 

>> למתכון: קרקר בריאות

קרקרים מקמח מלא (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
קרקר בריאות. מלוח וממכר | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

>> מתכונים לאוזני המן: כל הבצקים, כל המילויים וכל האפשרויות

>> מתכונים של מיקי שמו למשלוח מנות הום מייד