ארבעה ימים אחרי השבעת הממשלה, קואליציית בנט-לפיד מתחילה לעבוד, ונתקלת באופוזיציה לוחמת וגם באתגרים ראשונים. בצל הקשיים להאריך את החוק האוסר על איחוד משפחות פלסטיניות וערביות בשל סירוב בלוק נתניהו לסייע בהעברתו, שרת הפנים איילת שקד הודיעה אתמול שתביא את החוק להצבעה במליאה. אלא שמעבר לקשיי הקואליציה בהעברת חוקים, האתגר המרכזי של הממשלה החדשה נותר העברת התקציב עד 4 בנובמבר. מקשיי ההסתגלות של בלוק נתניהו, דרך בליץ החקיקה ועד למבחן הראשון של הקואליציה במליאה: הימים הראשונים של ממשלת בנט-לפיד - והמוקשים שבדרך.

השבוע הראשון של קואליציית בנט-לפיד

דחיית הארכת חוק איחוד המשפחות

הקואליציה החדשה נתקלה אתמול בקשיים ראשונים ולא הצליחה להעביר את ההחלטה שנוגעת לאיסור על איחוד משפחות של ערבים ישראלים ושל פלסטינים. רע"ם של מנסור עבאס סירבה לאפשר המשכיות להחלטה ובלוק נתניהו, שתומך בחוק איסור איחוד המשפחות זה 20 שנה, סירב לתמוך בהארכתו הפעם כדי לא לתת כתף לקואליציה.

סירובן של הליכוד, הציונות הדתית והסיעות החרדיות לתמוך בחוק מגיע למרות ההבנה שחוק איסור איחוד המשפחות הקיים עתיד לפקוע בקרוב. ח"כ מיקי זוהר העביר מסר לקואליציה שלפיו יסכים לסייע בהעברת החוק רק אם יועבר חוק נוסף להסדרת ההתיישבות הצעירה. לצד זאת, זוהר הדגיש בחשבון הטוויטר שלו כי "הקואליציה החדשה פשוט לא מסוגלת לשמור על מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".

חוק האזרחות, שעומד לפקוע בימים הקרובים, אושר לאחר שעבר גלגולים רבים בבג"ץ. מטרת החוק היא להתגבר על שורה של סוגיות ביטחוניות שיכולות להיגרם כתוצאה מהמפגש בין פלסטינים לבין ערבים ישראלים, בהן סכנת פגיעה במאזן הדמוגרפי של מדינת ישראל.

מהומה בוועדה המסדרת

בזמן דיון בוועדה המסדרת על קביעת תאריך להצהרת האמונים של הנשיא הנכנס יצחק הרצוג, התפתחה אתמול מהומה בין חברי הקואליציה החדשה לחברי בלוק נתניהו שעוד מנסים להסתגל למעמדם החדש באופוזיציה. יו"ר הוועדה, ח"כ עידית סילמן (ימינה), סירבה לאפשר העלאת הצעות לסדר, ובאופוזיציה זעמו ודרשו את התערבות היועצת המשפטית של הוועדה. בעקבות המהומה, סילמן הוציאה מהדיון את חברי הכנסת יצחק פינדרוס (יהדות התורה), יעקב אשר (ש"ס) ואופיר כץ (הליכוד).

ח"כ אשר תקף: "הבית הזה בנוי על מנהגים וכבוד, לא רק על תקנון. הצעות לסדר זה הנוהג המקובל". ח"כ כץ הוסיף: "אתם משביתים את הכנסת. יש לכם רוב, ממה אתם מפחדים? אתם פוגעים בצורה אנושה בעבודת הכנסת. לא רק הגבלתם את החוקים, העברתם פה נורווגי משודרג ובגלל שאין לכם ח"כים אתם מצמצמים את הוועדות. אתם חבורה של פחדנים".

הפעלת החוק הנורווגי

אל הכנסת ה-24 נכנסו אתמול 13 חברי כנסת חדשים באמצעות החוק הנורווגי. כל סיעות הקואליציה השתמשו בחוק שמאפשר לשרי הממשלה להתפטר מהכנסת, ולהכניס במקומם למשכן חברי כנסת חדשים. מחיר התענוג המפוקפק, אם הממשלה תשלים קדנציה של ארבע שנים וחצי, ייאמד בסביבות מאה מיליון שקלים.

בתוך החילופים היה גם אירוע מרגש ותקדימי אחד: לראשונה במשכן הצהירה אמונים חברת כנסת חירשת, שירלי פינטו מסיעת ימינה, מפלגתו של ראש הממשלה בנט - שגם הגיע למליאה לברך אותה אישית. לאחר עבודת מטה בעניין שילובה המותאם, הוחלט כי פינטו תיעזר במתורגמנית שתתרגם עבורה לשפת הסימנים ותדבר בקולה באמצעות מיקרופון.

קשיי הסתגלות באופוזיציה

במקביל לקשיים הראשונים שחווה הקואליציה, החלו הקרבות בין חברי האופוזיציה על מעט התפקידים שיש לחלק: ראש האופוזיציה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו קיים ביום שלישי סבב פגישות עם חברי הכנסת של הליכוד, ושמע כמעט מכולם על רצונם לשמש חברים בוועדת החוץ והביטחון - שם יישמרו לליכוד שלושה מקומות בלבד. הרעיון שעלה הוא לקיים בחירות על התפקידים, אלא שנתניהו מקווה שניתן יהיה לפתור את הסוגיה בהבנות פנימיות.

נתניהו נואםבכנסת (צילום: ap)
קרבות על שלל מועט. נתניהו | צילום: ap

עוד קודם לכן, ח"כ ניר ברקת, שביקר את נתניהו בריאיון בחדשות סוף השבוע והאשים אותו באובדן השלטון, קיים עימו ביום שני פגישת פיוס. בפגישה, שהתקיימה במעון ראש הממשלה הרשמי בבלפור, נכחה גם שרה נתניהו. לפי מקורבים לשניים, נתניהו וברקת סיכמו לשלב זרועות ולעבוד יחד באופוזיציה כדי להפיל את הממשלה.

בתוך כך, גם יממה לאחר השבעת הממשלה ה-36 התעקש ח"כ דוד אמסלם מהליכוד בריאיון בשש עם עודד בן-עמי לכנות את נתניהו ראש הממשלה והסביר: "בשבילי הוא תמיד ראש הממשלה". חבר הכנסת מהליכוד גם הטיח האשמות קשות בבנט וכינה אותו "ראש ממשלה לא לגיטימי".

המבחנים הראשונים של הממשלה

הקמת ועדת חקירה לאסון מירון

אחרי שנתיים של שיתוק פוליטי, הממשלה החדשה ניצבת מול שורת אתגרים קשים ומורכבים וביום ראשון היא תתכנס לישיבתה הראשונה. ההחלטה הראשונה שצפויים לקבל השרים החדשים היא הקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון במירון, שבו נהרגו 45 משתתפים ונפצעו יותר מ-150 משתתפים נוספים. בהמשך ימונה שופט בית המשפט העליון בדימוס שיעמוד בראש הוועדה.

אסון מירון  (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
זירת האסון במירון | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

דיון ראשון בקבינט

ביום ראשון אחר הצוהריים יתכנס הקבינט המדיני-ביטחוני החדש לדיון ראשון על רקע המתיחות בדרום. הקבינט יורכב מתשעה שרים ושלוש שרות. בראשו יעמוד ראש הממשלה נפתלי בנט, ומלבדו יכהנו בו שר החוץ יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ, שר האוצר אביגדור ליברמן, שר המשפטים גדעון סער, שרת הפנים איילת שקד, שרת התחבורה מרב מיכאלי, השר לביטחון הפנים עמר בר לב, שר הבריאות ניצן הורוביץ, שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שר השיכון זאב אלקין ושר הדתות מתן כהנא.

ראש הממשלה נפתלי בנט במליאת הכנסת (צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ)
בנט במליאת הכנסת | צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ

הצבעה על חוק איחוד המשפחות במליאה

שרת הפנים איילת שקד הודיעה אתמול כי תעלה ביום שני את חוק האזרחות (איחוד המשפחות) להצבעה במליאה למרות שככל הנראה לא יהיה לה רוב בקואליציה. "אני לא מעלה על דעתי שהאופוזיציה תפגע בביטחון המדינה בשם משחקים פוליטיים", צייצה שקד בחשבון הטוויטר שלה. "אין לי ספק שראש האופוזיציה יקיים את דבריו שבענייני ביטחון ישראל. אין אופוזיציה ואין קואליציה, בעניין הזה כולנו בחזית אחת".

איילת שקד בטקס חילופי השרים במשרד הפנים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
תעלה את החוק להצבעה. שקד | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

ההצעה להאריך את חוק איסור איחוד משפחות פלסטינים הפכה למבחן הראשון של ממשלת השינוי – ולא במקרה. מדובר בנקודת ציון שתוכננה מבעוד מועד על ידי ממשלת נתניהו במטרה להוכיח לממשלה החדשה שהיא לא יכולה לקדם חקיקה בתחומים מסוג זה כל עוד יושבות בה מפלגות שמאל כמו העבודה, מרצ ורע"ם. אם כל האופוזיציה תתנגד בהצבעה למרות שהדבר נוגד את האינטרסים של הימין, החוק לא יעבור – מה שעשוי להביך את חברי הקואליציה.

הצעות החוק הפרטיות יוקפאו?

כדי להימנע מהעלאת סוגיות שיביכו אותה, ראשי הקואליציה החדשה החליטו שלא להעלות הצעות חוק פרטיות בימי רביעי במשך חודש ימים. ההחלטה, שסוכמה עם יו"ר הכנסת מיקי לוי, עוררה את זעם חברי האופוזיציה וח"כ משה ארבל מש"ס כבר עתר בנידון לבג"ץ. האופוזיציה טוענת שההחלטה איננה חוקתית ושמדובר בסתימת פיות. שופטי בג"ץ יידרשו לסוגייה בקרוב.

חבר הכנסת מיקי לוי (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
יו"ר הכנסת מיקי לוי | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

אישור תקציב המדינה

המשימה הדחופה ביותר מבחינת הקואליציה החדשה היא העברת תקציב מדינה דו-שנתי לשנים 2022-2021. הממשלה קבעה כי בתוך 21 ימים מרגע ההשבעה, ייקבעו 145 ימים להעביר תקציב מדינה. בהסכמים הקואליציוניים נקבע שאם הכנסת תפוזר בשל אי-העברת תקציב, מועד החילופים בין ראשי הממשלה הקבוע בחוק יוקדם. כלומר, אם התקציב הבא לא יעבור - לפיד ייכנס לתפקיד ראש ממשלה.

שר האוצר אביגדור ליברמן ירש את גירעון הענק שנפער בקופת האוצר בשנה האחרונה, בגובה של כ-160 מיליארד שקלים, מה שיהפוך את משימת בניית התקציב למורכבת במיוחד: מצד אחד, אנשי משרד האוצר יבקשו תקציב עם אופק להתכנסות וצמצום הגירעון בעתיד הנראה לעין. מצד שני, גם אנשי המקצוע באוצר לא מדברים על קיצוצים והעלאות מיסים בשנה הקרובה, כל עוד נזקי המשבר הכלכלי מורגשים במשק ובשוק התעסוקה.