שרת הפנים איילת שקד הודיעה אתמול (רביעי) כי בשבוע הבא תעלה להצבעה את חוק האזרחות, שאוסר על איחוד משפחות בין פלסטיניים לבין ערבים ישראלים – זאת למרות שככל הנראה לא יהיה לה רוב בקואליציה. "אני לא מעלה על דעתי שהאופוזיציה תפגע בביטחון המדינה בשם משחקים פוליטיים", צייצה שקד בחשבון הטוויטר שלה. "אין לי ספק שראש האופוזיציה יקיים את דבריו שבענייני ביטחון ישראל. אין אופוזיציה ואין קואליציה, בעניין הזה כולנו בחזית אחת".

ההצעה להאריך את חוק איסור איחוד משפחות פלסטינים הפכה למבחן הראשון של ממשלת השינוי; מבחן שהגיע מהר – ולא במקרה. מדובר בנקודת ציון שתוכננה מבעוד מועד על ידי ממשלת נתניהו במטרה להוכיח לממשלה הנוכחית שהיא לא יכולה לקדם חקיקה בתחומים מסוג זה כל עוד יושבות בה מפלגות שמאל כמו העבודה, מרצ ורע"ם.

מנסור עבאס, יאיר לפיד ונפתלי בנט חותמים על הסכם (צילום: נוואף נבארי)
מנסור עבאס, יאיר לפיד ונפתלי בנט חותמים על הסכם קואליציוני | צילום: נוואף נבארי

חוק האזרחות, שעומד לפקוע בימים הקרובים, אושר לאחר שעבר גלגולים רבים בבג"ץ. מטרת החוק היא להתגבר על שורה של סוגיות ביטחוניות שיכולות להיגרם כתוצאה מהמפגש בין פלסטיניים לבין ערבים ישראלים, בהן סכנת פגיעה במאזן הדמוגרפי של מדינת ישראל.

למה החוק לא עובר אם האופוזיציה בעדו?

נתניהו, סמוטריץ' וחברים רבים באופוזיציה אומנם תומכים בהארכת חוק האזרחות, אולם נראה שהם נחושים אף יותר להביך את הקואליציה הנוכחית ולהזכיר לבנט ולפיד שהם הקימו ממשלה עם מפלגה לא ציונית.

במפלגות הליכוד וש"ס בחרו בשבוע שעבר לא להצביע על החוק באופן מודע כדי לגלג את תפוח האדמה הלוהט לידי הממשלה הנוכחית. נדגיש כי אם ההצעה להארכת החוק הייתה מוצעת בשבוע שעבר, ממשלת נתניהו הייתה מעבירה אותה כמעט באופן וודאי ברוב קולות.

יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' תקף את הממשלה בחריפות והדגיש: "חודשים אנחנו צועקים שלהקים ממשלה שנשענת על אויבי ישראל תומכי טרור זה אסון למדינה היהודית, ושקואליציה כזו לא תוכל לשמור על האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל ותפגע בהם".

גם בליכוד התייחסו לנושא וטענו כי "בגלל ההרכב ההזוי של הממשלה החלשה של בנט היא לא מצליחה, כבר ביום השלישי לקיומה, להעביר הארכה של חוק איחוד משפחות כדי למנוע התאזרחות של מאות אלפי פלסטינים ומסתננים בלתי חוקיים – דבר שיחסל את המדינה היהודית".