חרף שביתת חברות התעופה הישראליות והפגנת העובדים הסוערת הבוקר בירושלים, אישרה הממשלה את הסכם "שמיים פתוחים", שצפוי להביא להגברת התחרות והורדת מחירי הטיסות. בעקבות ההחלטה שהייתה צפויה, הודיעו עובדי אל על כי כל טיסות החברה - הן הפנימיות והן הבינלאומיות - שהיו מתוכננות להמריא היום עד השעה 21:00, מבוטלות. במקביל, בהסתדרות עדיין שוקלים להחריף את צעדי המחאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההסכם אושר ברוב של 16 תומכים מול שלושה מתנגדים בלבד. עוד הוחלט להקים צוות בראשות נציגי משרד התחבורה והאוצר, שיבחן את השלכות ההסכם על חברות התעופה הישראליות, בדגש על הוצאות האבטחה הכבדות.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך על אישור ההסכם: "מטרת הרפורמה שאישרנו היום היא הורדת מחירי הטיסות מישראל ואליה והגברת התיירות הנכנסת. אני מברך את שרי האוצר והתחבורה שהתייצבו להעביר את הרפורמה הזאת שנדונה כבר שנים רבות. נמשיך לקדם רפורמות להורדת יוקר המחייה ולייעול השירותים לאזרחי ישראל".

שדה התעופה באילת. מושבת לחלוטין (צילום: לי זינגר)
גם באילת נתקעו בנמל התעופה | צילום: לי זינגר

לפיד: הרפורמה טובה לישראל"

במהלך הדיון אמר שר האוצר יאיר לפיד כי "רפורמת השמיים הפתוחים טובה לישראל. היא תוביל להורדת המחירים ולהגברת התחרות, ולא תפגע בהיקף מקומות העבודה במשק אלא להפך".

לדברי לפיד, התאחדות התעשיינים מעריכה שכעשרת אלפים מקומות עבודה חדשים ייווצרו בעקבות אישור ההסכם. הוא הוסיף כי ההסכם ייכנס לתוקפו רק באפריל 2014, וכי לאחר אישורו יחל דיאלוג עם חברות התעופה, "על מנת לאזן בין ההתייעלות המתחייבת לבין צרכי חברות התעופה הישראליות, עובדיהן וצרכי הביטחון בטיסות לישראל וממנה".  

"ההסכם עם האיחוד האירופי נועד להביא לליברליזציה בקווי התעופה בין ישראל למדינות האיחוד האירופי שתאפשר את הוזלת מחירי הטיסה בין ישראל ואירופה ופתיחת יעדי טיסה חדשים בכל רחבי מדינות האיחוד האירופי ללא הגבלה", נכתב בהצעה שהובאה לאישור הממשלה. "ההסכם יאפשר להגדיל את התיירות הנכנסת וכתוצאה מכך לסייע לחוסנו של המשק. הסכם שמיים פתוחים כולל בתוכו מנגנון יישום הדרגתי למשך כחמש שנים, וזאת במטרה לאפשר לחברות התעופה הישראליות להיערך למבנה התחרותי החדש בענף התעופה".

בהסתדרות שוקלים את צעדיהם בתגובה אישור ההסכם, ולמרות הקמת הצוות הבין-משרדי, עדיין נערכים להחריף את צעדי המחאה. החל מהשעה 05:00 פתחו חברות התעופה בשביתה, בטענה כי אינן זוכות לתנאים שווים במסגרת ההסכם, וכי הוא עלול לפגוע בהן אנושות.

השביתה בנתב"ג, השבוע (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
דלפקים ריקים בבן גוריון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

8 עצורים בהפגנה בירושלים

למרות הגשם הירושלמי והקור, התקבצו החל משעות הבוקר עשרות מעובדי חברות התעופה הישראליות מול ישיבת הממשלה בירושלים. המפגינים, שהצטיידו במטריות ובשלטים, קראו לשר התחבורה ישראל כץ להתפטר. "לא לאשר את ההסכם", זעקו העובדים, "העם רוצה צדק אווירי". הם התעמתו עם כוחות המשטרה, שעיכבה לחקירה שמונה מהם.

במהלך הלילה נערכו החברות הישראליות במרץ לשביתה. באל-על מיהרו להקדים 13 טיסות, זאת על מנת להספיק להטיסם לפני השעה 05:00 בבוקר - מועד תחילת השביתה. למעשה, עד כה בוטלו רק 8 טיסות של החברה הלאומית. ארקיע וישראייל הספיקו להקדים את כל טיסותיהם ובשל כך לא בוטלו טיסותיהן כלל.

צפו בעדכונים האחרונים (צילום: עזרי עמרם, עופר חדד, חדשות 2)
הפגנת עובדי התעופה מול ישיבת הממשלה | צילום: עזרי עמרם, עופר חדד, חדשות 2

למרות השביתה, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות אבי ניסנקורן ויו"ר איגוד עובדי התחבורה אבי אדרי אישרו במסגרת ועדת חריגים של ההסתדרות להוציא טיסת אל על של "עמותת חיים". מדובר בטיסה מיוחדת של עשרות אבות לילדים חולי סרטן. הטיסה תמריא הערב בשעה 19:30. כמו כן ועדת החריגים של ההסתדרות צפויה לאשר הוצאת מטוס עם כ-60 טון תוצרת חקלאית מתכלה.

שביתה בתעופה - סיקור נרחב:

עובדי התעופה ישבתו בגלל הסכם "שמיים פתוחים"

ההסתדרות מתנגדת להסכם "שמיים פתוחים"

השר לנדאו: הסכם השמיים הפתוחים חיוני לתיירות

צפו: עימות בין שר התחבורה ליו"ר ועד עובדי אל-על

השר כץ: לא ניכנע לאיומי ההשבתה

עופר עיני: "הסכם שמיים פתוחים - הרסני"

אמורים לטוס לאילת? קחו את הרכב