קרה לכם שדיברתם עם מישהו פנים מול פנים והוא בדק את הטלפון שלו באמצע השיחה וסופר נעלבתם? מזל טוב, עברתם פאבינג. פאבינג (Phubbing) הוא מונח באנגלית המתאר מצב שבו אדם מסתכל בסמארטפון בזמן שהוא מדבר עם אדם אחר. אם השבתם לחיוב לשאלה בתחילת הפסקה, דעו שאתם ממש לא היחידים. לצערנו, תופעה זו הופכת נפוצה מרגע לרגע. ולמרות שהיא נראית "תמימה", יותר ויותר מחקרים שיוצאים בשנים האחרונות מראים שיש לה לא מעט השפעות שליליות על החיים שלנו.  

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"פאבינג יכול להפריע משמעותית ברגעים שאתם חווים בהווה, בקשרים בינאישיים", אומרת אמה ספאלה, פסיכולוגית באוניברסיטאות ייל וסטנפורד למגזין טיים. הנה כמה דברים שיכולים לקרות לכם כתוצאה מפאבינג.

אתם מרגישים פחות מחוברים

מחקר שפורסם בשנת 2016 בכתב העת המדעי Computers in Human Behavior מצא כי שליחת הודעות אסאמאס במהלך שיחה עם אדם אחר הופכת את השיחה לפחות מספקת לאנשים שלוקחים בה חלק, זאת בהשוואה לאנשים שתקשרו ביניהם בלי הפרעה של טלפונים. מחקר שנערך ב-2012 אף גילה שרק הנוכחות של סמארטפונים במהלך דו-שיח – גם אם אף אחד לא השתמש בהם – גרמה לאנשים להרגיש פחות מחוברים זה לזה.

הבריאות הנפשית נפגעת

ממחקר שנעשה לאחרונה בנושא עלה כי פעולת הפאבינג מאיימת על ארבעה צרכים בסיסיים; שייכות, הערכה עצמית, משמעות לחיים ושליטה. כאשר מישהו מסתכל בטלפון בזמן שיחה עם אדם אחר, האדם השני מרגיש דחוי ומוחרם. שני מחקרים אחרים שפורסמו בשנים האחרונות הראו שפאבינג יכול להשפיע על מערכות היחסים שלכם. כשבני זוג נשואים מתנהגים בצורה כזו זה לזה, הם בסיכון גבוה יותר לחוות דיכאון ושביעות רצון נמוכה מהנישואים שלהם. "אם בן או בת הזוג שלכם מתעסק בטלפון, זה אומר שהם מעדיפים משהו אחר על פניכם באותם רגעים שאתם יחד", אומרת ספאלה. וזו בהחלט לא הרגשה נעימה.

אנשים מסתכלים על הטלפון (צילום: jacob ufkes-unsplash)
פחות מרוצים ממערכת היחסים | צילום: jacob ufkes-unsplash
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

פוגע בשני הצדדים

מתברר שלא רק מי שעושים עליו פאבינג נפגע, אלא גם מי שעושה את זה לאחרים. מחקר שפורסם בפברואר מצא שאנשים שמשתמשים בטלפונים הסלולריים בזמן שהם אוכלים עם חברים או משפחה מרגישים שהם נהנו פחות מהארוחה ושדעתם הייתה מוסחת יותר בהשוואה לאנשים שלא השתמשו באף טכנולוגיה במהלך ארוחות. פאבינג גם יכול לפגוע במוניטין שלכם. "אנשים שמשתמשים בטלפון נחשבים לפחות מנומסים ופחות קשובים", אומרת ספאלה.

נוסף על כך, פאבינג עשוי להיות סימן לכך שאתם מפתחים התמכרות לסמארטפון שלכם. שכן אחד הסימנים הבולטים להתמכרות לטלפון היא שהוא משפיע על קשרים בינאישיים. "אתם עלולים לפספס רגעים אנושיים קריטיים שמהווים חלק מהחוויה האנושית", אומרת ספאלה. וזה באמץ מפחיד שאנחנו מעדיפים להסתכל על מסך מאשר לחוות את ההווה.

אם קרה שעשו לכם פאבינג, אל תתביישו והעירו לאנשים. ככל הנראה שהם לא שמים לב שההתנהגות הזו פוגעת בכם. ואם אתם חוששים שאתם עונים להגדרה ועושים לאחרים פאבינג, ייתכן מאוד שתוכלו להיעזר בטיפים הללו לאנשים עם התמכרות לסמארטפון.