אם יצא לכם לחוות פרידה מבן זוג, אתם בטח יודעים שמדובר בחוויה קשה ומורכבת. למרות שכולם חווים פרידות בחייהם ומצליחים לעבור הלאה, מחקרים מראים שפרידות יכולות במקרים מסוימים לגרום לאינסומניה, מחשבות פולשניות ואף להיחלשות המערכת החיסונית. כשמדובר בפרידה כואבת, גם האנשים החיוביים ביותר יכולים למצוא את עצמם מתקשים להתקדם הלאה. אז איך מוצאים את הדרך הטובה ביותר להתגבר על הפרידה ועל בן הזוג?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

במחקר קטן שפורסם בכתב העת הרפואי Journal of Experimental Psychology: General, חוקרים החליטו לבדוק איזו דרך התמודדות היא הטובה ביותר לאחר פרידה. החוקרים בחנו מגוון של אסטרטגיות קוגניטיביות ומצאו אחת שהיא היעילה ביותר לאנשים המתקשים להתגבר על הפרידה.

החוקרים אספו 24 אנשים בטווח גילים של 20 עד 37, שהיו במערכת יחסים ממושכת (ממוצע של שנתיים וחצי) ולבם נשבר כתוצאה מפרידה מבן או בת הזוג. חלק מהמשתתפים היו אלה שיזמו את הפרידה וחלק לא – אבל כולם הרגישו רע לגבי הפרידה ולרובם עדיין היו רגשות כלפי האקסים שלהם. המשתתפים עברו סדרת הדרכות, שבהן הוסבר להם כיצד להשתמש בשלוש אסטרטגיות קוגניטיביות שונות להתמודדות עם פרידה.

"אהבה לא עובדת כמו מתג ON/OFF"

האסטרטגיה הראשונה הייתה להסתכל באור שונה ושלילי יותר על האקס. המשתתפים התבקשו לחשוב על צדדים פחות טובים של האקס שלהם, כמו הרגלים מעצבנים. כשמדגישים את הצדדים השליליים יותר באקס, ניתן לשכך קצת את הכאב .

בהדרכה אחרת, שנקראה "הערכה מחודשת לאהבה", המשתתפים התבקשו לקרוא ולהאמין לאמירות של קבלה, כמו "זה בסדר לאהוב מישהו שאני כבר לא נמצא איתו". במקום להילחם ברגשות, המשתתפים התבקשו לקבל את אותה תחושת אהבה כלפי האקס כדבר טבעי, בלי לשפוט.

האסטרטגיה השלישית הייתה הסחת דעת: לחשוב על דברים חיוביים שאינם קשורים לאקס, כמו מאכל אהוב. כפי שהסחת דעת יכולה להפחית חשקים לג'אנק פוד, היא עשויה גם לעזור לאדם להתגבר על מחשבות בלתי פוסקות שמתלוות לפרידה.

ההדרכה הרביעית, שנועדה להיות קבוצת ביקורת בלבד, לא ביקשה מהם לחשוב על משהו מסוים.

בשלב הבא, החוקרים הראו לכל משתתף ומשתתפת תמונה של האקס/ית (מאחר שתמונות של האקס בהחלט יכולות לצוץ ברשתות החברתיות ללא התראה מוקדמת). הם מדדו את עוצמת הרגש שהתעורר בתגובה לתמונה, באמצעות אלקטרודות שהונחו על ראשם. ה-EEG מאפשר לא רק למדוד את מידת הרגש, אלא גם מאפשר לראות באיזו מידה התמונה הקסימה את מי שהביט בה. נוסף על כך, החוקרים מדדו כמה התחושות היו חיוביות או שליליות וכמה אהבה הם הרגישו לאקס, באמצעות שאלון.

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

לפי ה-EEG, כל שלוש האסטרטגיות הפחיתו משמעותית את התגובה הרגשית לתמונות, בהשוואה לקבוצת הביקורת. אולם, רק אנשים שהסתכלו על האקסים שלהם באור שלילי יותר הרגישו גם פחות אהבה כלפי האקסים. אבל אנשים אלו דיווחו גם על מצב רוח ירוד יותר ממה שהיה להם בתחילת המחקר, מה שעלול להעיד על כך שאותן מחשבות שליליות כלפי האקס, למרות שסייעו בהתגברות עליו – עלולות להשפיע על המצב הנפשי בטווח הקצר.

מנגד, הסחת דעת עזרה לאנשים להרגיש טוב יותר באופן כללי, אבל לא השפיעה כלל על מידת האהבה לאקס. "הסחת דעת היא צורה של הימנעות, שהוכחה כמפחיתה את הסיכוי להתגבר על פרידה", הסבירה סנדה לנגסלג, אחת החוקרות במחקר. לכן כדאי להשתמש בשיטה זו לעתים רחוקות ורק לטווח קצר, לשיפור מצב הרוח.

אישה כותבת (צילום: Shutterstock)
בן הזוג לא היה זורק את הזבל? תוסיפו לרשימה | צילום: Shutterstock

כדי להתגבר על הפרידה מהאקס, אנשים נאלצים לשנות את דרך המחשבה שלהם, שזה דבר שלוקח זמן. כפי שזה יכול להיות מאתגר להילחם בחשקים לאוכל או סמים. לנגסלג אומרת כי אהבה לא עובדת כמו מתג ON/OFF. "כדי לעשות שינוי שיחזיק לאורך זמן, כנראה תצטרכו לווסת את רגשות האהבה שלכם באופן קבוע". לנגסלג ממליצה על כתיבת רשימה של דברים שליליים על האקס מדי יום, כשיטה יעילה להתגבר על הפרידה. למרות ששיטה זו נוטה לגרום לאנשים להרגיש רע, לנגסלג אומרת שהשפעה זו זמנית, ואילו ההשפעה על הפרידה היא ארוכת טווח. אז למרות שהתמקדות מדי יום בדברים השליליים שקשורים לאקס תגרום לכם למצב רוח ירוד באופן זמני, שיטה זו תסייע לכם עם הפרידה בטווח הארוך.