הרבה נאמר על ארוחת הבוקר; שהיא הארוחה החשובה ביותר ביום, שהיא עוזרת לרדת במשקל, ושצריך לאכול אותה, גם אם לא רעבים. אבל חלק מהעצות הנפוצות הללו הן למעשה מיתוסים עתיקים שעולם המדע כבר הספיק להפריך. הנה כמה אמירות על ארוחת הבוקר שנמצאו לא נכונות:

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מיתוס: ארוחת בוקר עוזרת לירידה במשקל

מחקרי עבר הראו קשר בין אכילת ארוחת בוקר לסבירות נמוכה יותר לסבול מעודף משקל. אך היום, חוקרים טוענים כי ייתכן שממצאים אלו פורשו לא נכון. מחקרים חדשים יותר מראים כי לארוחת בוקר אין השפעה משמעותית על המשקל שלכם. מחקר אחד מצא כי אנשים שאוכלים ארוחת בוקר יעשו קצת יותר פעילות גופנית, אבל אין לכך השפעה ישירה על המטבוליזם. בסופו של דבר, מה שישפיע הכי הרבה על המשקל שלכם זה שילוב של כמה גורמים: סוג המזון שאתם אוכלים, הכמות שאתם אוכלים ומידת הפעילות הגופנית שאתם עושים. ארוחת בוקר מזינה יכולה לתרום לאורח חיים בריא, אך עצם אכילתה לא תוביל לירידה במשקל.

דיאטה מותניים (צילום:  liza54500, shutterstock)
ארוחת בוקר לא תגרום לירידה במשקל | צילום: liza54500, shutterstock

מיתוס: ארוחת בוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום

כאמור, מיתוס זה נולד בעיקר בשל מחקרי עבר שהראו כי אנשים שאוכלים ארוחת בוקר נוטים לא לסבול מעודף משקל. מחקרים אלו הצביעו על חפיפה ולא על קשר של סיבה ותוצאה. כלומר, הם לרוב לא הצליחו להראות שאכן אכילת ארוחת בוקר היא הסיבה לירידה במשקל. היום מייחסים תוצאות אלו לכך שככל הנראה שאנשים שאכלו ארוחת בוקר לרוב גם ניהלו אורח חיים בריא יותר, הכולל תפריט מאוזן ובריא ופעילות גופנית ושאלו היו הסיבות העיקריות לכך שהם לא סבלו מעודף משקל. מלבד המחקרים הללו, יש המייחסים את המיתוס הזה למיתוג מוצלח במיוחד של חברות המשווקות דגני בוקר, שכן הדגש על ארוחה זו כארוחה החשובה ביותר, תוביל לעלייה במכירות של חברות אלו.

אישה אוכלת ארוחת בוקר (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
חשובה לאנשים מסוימים, אבל לא לכולם | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

מיתוס: דילוג על ארוחת בוקר יכול לגרום להשמנה

גם אתם שמעתם שאם תאכלו ארוחת בוקר, גם כשאתם לא רעבים, זה יעזור לכם למנוע חשקים ולאכול פחות במהלך היום? הסיבה לכך היא ככל הנראה מחקרים קודמים שהראו כי ארוחת בוקר יכולה לעזור להניע את מערכת העיכול בבוקר ולפיכך תורמת לעיכול יעיל יותר, מה שיכול למנוע חשקים במהלך היום. עם זאת, ממחקר שפורסם ב-2013, עולה כי אנשים שמדלגים על ארוחת הבוקר היו רעבים יותר במהלך ארוחת הצהריים, אך למעשה לא צרכו יותר קלוריות במהלך היום, בהשוואה לאנשים שכן אכלו ארוחת בוקר. אז נראה שדווקא אנשים שאוכלים ארוחת בוקר עלולים לאכול יותר במהלך היום, בניגוד לסברה הרווחת.

עוד ב-mako בריאות:
>> אפידמיולוגית: זה המושב הבטוח ביותר באוטובוס
>> מחקר חדש: ריחוק פיזי לא מספיק למניעת הדבקה
>> לא מצליחים להירדם? 8 משקאות שיעזרו לכם  

זה אומר שעולם הרפואה טרם הצליח להגיע למסקנה חד משמעית לגבי זה ולכן זה בהחלט עשוי להיות מיתוס. אם אתם רוצים למנוע מעצמכם לנשנש במהלך היום, הסוד הוא לשלב הרבה חלבונים והרבה סיבים תזונתיים בתפריט היומי שלכם. חלבונים וסיבים תזונתיים הם מזינים ומשביעים לאורך זמן ובכך מונעים אכילת-יתר ונשנושים בין ארוחות.

ארוחת בוקר (צילום:  monticello, shutterstock)
הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית משפיעה יותר על המשקל מארוחת הבוקר | צילום: monticello, shutterstock

מיתוס: כולם צריכים לאכול ארוחת בוקר

החוק הוא פשוט: אם אתם לא רעבים – אל תאכלו ארוחת בוקר. אתם לא צריכים להכריח את עצמכם לאכול ארוחת בוקר, רק כי שמעתם שזו הארוחה החשובה ביותר ביום. מובן שאם אתם עובדים בעבודה שדורשת מכם להיות ערניים בשעות הבוקר, מומלץ לאכול ארוחת בוקר, גם אם משהו קטן, כיוון שמזון מספק לגוף אנרגיה – כולל למוח. אבל אתם לא חייבים, אם אתם לא מרגישים רעבים. האנשים שמומלץ להם יותר לא לדלג על ארוחת הבוקר הם בעיקר אלו שעושים פעילות גופנית מאומצת בתחילת היום, או אם אתם מתכננים לרוץ מרתון. אם אתם לא שייכים לקבוצות הללו, אין סיבה שתכריחו את עצמכם לאכול כשאתם לא רעבים.