מחקר חדש שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד והמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס חושף כי ההנחיה לריחוק פיזי של שני מטרים אינה מספקת כדי למנוע הדבקה בנגיף הקורונה. לדברי החוקרים, "חוק שני המטרים" מבוסס על 'מדע מיושן', ולכן הם ממליצים כי הנחיה זו תעודכן בהתאם. ישנן ראיות לכך שהפצה של חלקיקים ויראליים מושפעת מגורמים שונים ולכן במצבים מסוימים הם מסוגלים לנוע למרחקים ארוכים יותר משני מטרים.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי BMJ ומסקנותיו מצביעות על צורך לעדכן את מדיניות הריחוק הפיזי. החוקרים מסבירים במאמרם כי יעילות הריחוק החברתי במניעת הדבקה תלויה בגורמים שונים, כמו אוורור, מידת הצפיפות וזמן החשיפה (לחלקיקים שנושאים את הנגיף). "חוקי הריחוק צריכים לשקף את כלל הגורמים שמשפיעים על הסיכון", כתבו החוקרים.

הגורמים העיקריים שמשפיעים על הפצת הנגיף

החוקרים ממליצים במאמרם לעדכן את חוק הריחוק הפיזי בהתאם לגורמים השונים שמשפיעים על מידת הסיכון. "זה יספק הגנה טובה יותר בסביבות בסיכון בגבוה, אך גם יותר חופש בסביבות בסיכון נמוך, וכך יאפשר חזרה לשגרה באספקטים שונים, כמו החברתיים והכלכליים", כתבו החוקרים. הגורמים העיקריים שציינו החוקרים, שיכולים להשפיע על תפוצת הנגיף, הם אוורור, צפיפות, זמן החשיפה, דיבור וכמות האנשים שעטו מסכה. לדברי החוקרים, ככל שאדם ידבר בקול רם יותר, כך הוא פולט יותר חלקיקי רוק שעלולים לשאת את הנגיף.

המאמר מציג דוגמאות שונות לגורמים שונים שיכולים להשפיע על הסיכון להדבקה. כך לדוגמה, במקום מאוורר היטב עם צפיפות אנשים גבוהה – הסיכון להדבקה נמוך יותר אם אנשים עוטים מסכות, מדברים בווליום מתון ונשארים לפרק זמן קצר. במקרה כזה, הסיכון יעלה אם אנשים יצעקו או לא יעטו מסכה. "נשימה, שירה, שיעול ועיטוש מייצרים ענני גז חמים ולחים של אוויר המכיל רסיסים נשימתיים. זה מניע את הטיפות מהר יותר מאוויר רגיל, שומר עליהם מרוכזים ולמעשה יכול להאריך את טווח התנועה שלהם ל-7-8 מטרים תוך שניות ספורות", כתבו החוקרים.

אנשים ברחוב, קורונה (צילום:  Daniele COSSU / shutterstock.com)
אוורור, צפיפות ודיבור משפיעים לא פחות | צילום: Daniele COSSU / shutterstock.com

עוד ב-mako בריאות:
>> ייתכן שברזיל הצליחה להגיע לחסינות עדר
>> נכון או לא נכון? בדקנו 10 מיתוסים על תזונה
>> מחקר: בשבועיים הקרובים נגיע לשיא – ואז ירידה

לפי המאמר, אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הדבקה הוא אוורור לקוי במקומות צפופים. במקרים כאלה, גם אם אנשים עוטים מסכות, הם עדיין נמצאים בסיכון להידבק בנגיף.

"ריחוק פיזי צריך להוות רק חלק מהגישה הציבורית להשתלטות על מגפת הקורונה. צריך להקפיד על זה ולשלב אסטרטגיות לניהול צפיפות-אוויר-משטחים-חללים, כולל היגיינה, ניקיון, צפיפות וחללים סגורים, כמו גם ניהול זרימת האוויר. לצד ציוד מגן, כמו מסכות", מסכמים החוקרים.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (01.09.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.