אמש ב"חי בלילה" פורסם כי אושרה תביעה ייצוגית בסך מאה מיליון שקלים נגד כמה רשתות קפה בישראל, שמגישות נוזל ביצים מפוסטר או ביצים קשות משומרות – במקום ביצים טריות ללא ידיעת הצרכנים. אנשים רבים הזדעזעו לגלות כי הם צרכו נוזל ביצים מבלי לדעת, אבל האם זה יכול להזיק לבריאות? האם ישנו הבדל מהותי מבחינה בריאותית ותזונתית בין ביצים טריות לביצים משומרות?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

רק לפני חודשיים דווח ב"ידיעות אחרונות" כי בשנה האחרונה נצרכו 200 מיליון ביצים מתועשות. כלומר, ככל הנראה שרובכם צרכתם ביצים מתועשות מתישהו, ככל הנראה מבלי לדעת. לפי הדיווח של מערכת "חי בלילה", עו"ד יאמן מסאלחה, אחד ממגישי התביעה הייצוגית אמר כי "החוק מחייב את רשתות בתי הקפה ליידע את ציבור הצרכנים אודות כל תכונה או איכות ירודים שמפחיתים באופן משמעותי מאיכות המוצר. כאשר בחרו לא לעשות זאת, הם הטעו את הצרכנים". אך האם באמת ביצים מפוסטרות פחות איכותיות מביצים טריות? ובכן, תלוי את מי שואלים.

ד"ר גידי ציפורי, מנכ"ל המכון הישראלי לאיכות ובטיחות מזון התארח לאחרונה ב"פאולה וליאון" והבהיר כי מבחינה תברואתית, אין ספק שביצים מפוסטרות הן בטוחות יותר מביצים טריות. "אם הייתי צריך לאכול ביצים טריות בכל מקום – הייתי מפחד", הסביר ד"ר ציפורי. "לפני שנה היה תחקיר על מצב הסלמונלה בביצים במדינת ישראל ובתחקיר הזה מנכ"ל משרד החקלאות בכבודו ובעצמו אמר שהוא משתדל לא לאכול ביצים ישראליות. לפי הנתונים בכתבה, 30 אחוז מהביצים שלנו מזוהמות בסלמונלה".

ביצת עין (צילום: keko64, Shutterstock)
פחות מומלץ להזמין בחוץ ביצת עין | צילום: keko64, Shutterstock

הוא מציין כי בישול ביצים אמנם מפחית את הסיכון להידבק בסלמונלה, אך לא במאת האחוזים. לפי ד"ר ציפורי, מבחינת הסיכון הבריאותי, נוזל ביצים הוא טוב יותר. "הן עברו פסטור וטיפול במפעל ובנוסף לזה הן מקבלות את טיפול החום על המחבת במסעדה".

עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: זה הפרי הכי משמין של החורף
>
> חשבה ששכן מאיר בפנס לייזר וגילתה דבר נורא
>
> כך תנצלו את ארוחת הצהריים שלכם לירידה במשקל 

פאולה הוסיפה כי רובנו אמנם נוטים להזדעזע מנוזל ביצים – אך זה למעשה כמו להזדעזע מכך שהחלב שלנו מפוסטר ולא מגיע ישירות מהפרה. שתיית חלב ישירות מהפרה היא אחד הדברים הכי מסוכנים שיכולים להיות ולא היינו מעלים על דעתנו לשתות חלב שהוא לא מפוסטר. אם כך, אז למה שנזדעזע מביצים לא מפוסטרות?

אך כמו בכל דבר בחיים, גם כאן יש שני צדדים למטבע. ביצים מפוסטרות הן אמנם בריאות יותר מבחינה תברואתית, אך לאו דווקא מבחינה תזונתית. אורית הלר, דיאטנית קלינית, הסבירה לפאולה וליאון: "מבחינה תברואתית זה נכון, עדיף באמת לצרוך ביצים מפוסטרות, במיוחד נשים בהיריון, אוכלוסיות בסיכון וקשישים. אבל מבחינה תזונתית, צריך לזכור שהביצים האלה מוסיפים להן הרבה פעמים סוכר, מלח וחומרים משמרים". כלומר, רוב הסיכויים שזה פחות יתאים לאנשים שמנסים לרדת במשקל, כמו גם לאנשים שצריכים לצרוך פחות מלח, חולי סוכרת ואנשים שסובלים מיתר לחץ דם.