כמדי שנה עם סיום החופש הגדול כולם נערכים לתקופת החגים, אך השנה, עקב הקורונה, מדובר בשנה לא שגרתית. עד השנה היינו רגילים להתייחס לתקופת החגים כתקופה של שבירת שגרה, תקופה שבה מתירים את הרסן וצמד המילים "אחרי החגים" שגור בשיח הכללי. מה קורה בשנה שבה הכול יצא מהשגרה?

על פי מחקר שפורסם בסוף שנת 2019, לקיצור חופשת הקיץ השנתית (בארצות הברית חופשת הקיץ אורכת 12 שבועות) יש אפקט מגן על העלייה במשקל הנצפית מדי חופשת קיץ בקרב ילדים. על פי מחקר זה תוספת פעילות גופנית גם תרמה משמעותית ומנעה את העלייה הצפויה במשקל. בהתאם לכך, קבלו כמה הנחיות ועצות לשמור על תזונה ושגרה בריאה במהלך תקופה מבלבלת כל כך ובדגש על החגים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. שמרו על סדר יום

גם אם שוב מודיעים על סגר, מומלץ להחליט על סדר יום משפחתי שבו קמים בשעה שנקבעה מראש והולכים לישון בשעה קבועה. על פי מחקר שנעשה באוניברסיטה העברית ע"י הפרופסור אורן פרוי ,לסדר ולתזמון האכילה השפעה מכרעת על השעון הביולוגי שלנו שאחראי בין השאר על המטבוליזם בגוף ושיבושו עלול לגרום להשמנה.

2. איזון

זכרו ככלל אצבע את חוק השלוש. שלוש ארוחות ביום של צלחת המחולקת לשלושה חלקים-שליש צלחת ירקות, שליש צלחת פחמימה ושליש צלחת חלבון. אתם בארוחת שישי או ארוחת חג ומתחשק לכם עוד? ניתן להוסיף עוד ירק וחלבון אך מהפחמימות תמיד עדיף להסתפק בשליש צלחת.

3. תכנון מראש

רוב המעידות קורות עקב חוסר תכנון, בלת"מים (בלתי מתוכננים) מה שנקרא. את זה ניתן למנוע בתכנון יומי ואף שבועי. מומלץ לתכנן את הארוחות השבועיות ולתלות על המקרר את מערכת הארוחות השבועית. אמנם התכנון עצמו מצריך השקעה אך הוא ייתן שקט בבית וימנע ריבים מיותרים. חוץ מהרגעת הרוחות בבית, תכנון מראש מפחית את הסיכוי לבחור במזון מהיר או הזמנת אוכל מבחוץ. כך חסכנו עצבים, כסף וקלוריות. שווה לא?

4. פעילות גופנית

אין כמעט מחקר שנעשה על קידום אורח חיים בריא, הפחתת סטרס וירידה במשקל שלא כלולה בתוכו ההמלצה לבצע פעילות גופנית. פעילות גופנית משפרת תהליכים פיזיולוגיים בגוף ואף תורמת למצב הרוח והפחתת מתחים. במיוחד בתקופות של שבירת שגרה חשוב להכניס בלו"ז היומי פעילות גופנית באופן קבוע שתעזור לכם לשמור על המסגרת.

טייץ ריצה (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
אל תוותרו על זה | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

עוד ב-mako בריאות:
>> אפידמיולוגית: זה המושב הבטוח ביותר באוטובוס
>> מחקר חדש: ריחוק פיזי לא מספיק למניעת הדבקה
>> לא מצליחים להירדם? 8 משקאות שיעזרו לכם  

דמיינו את ארוחת החג האידיאלית

דבר נוסף ולא פחות חשוב הוא אי הוודאות שאנשים רבים נמצאים בו. יהיה סגר? לא יהיה סגר? נוכל להיפגש כל המשפחה המורחבת לארוחה? או רק המשפחה הגרעינית? אי ודאות לא נעימה כשלעצמה ואף עלולה להביא למשבר נפשי ממשי. מה ניתן לעשות על מנת להתמודד עם חוסר הוודאות הזו? תעצמו את העיניים ודמיינו את ארוחת החג האידיאלית מבחינתכם, ארוחת חג ללא שום הגבלות.

ארוחה משפחתית (אילוסטרציה:  Gorodenkoff, shutterstock)
דמיינו את הארוחה האידיאלית | אילוסטרציה: Gorodenkoff, shutterstock

דמיינו את שולחן החג ואת המאכלים שמוגשים עליו. עכשיו, רישמו לכם על דף את התמונה שראיתם בדמיון. צעד הבא הוא להחליט שלא משנה מה קורה בפועל אתם מכינים את הארוחה כפי שדמיינתם. יתירו בסוף לחגוג כרגיל כל המשפחה? הרווחתם. יהיו הגבלות וסגר? תחלקו לשכנים עריריים, חלקו לבני משפחה סירים, עצם החלוקה תמלא את תחושת הביחד והערבות ההדדית החשובה כל כך באופן כללי ובמיוחד בחגים. כך תהיה משמעות לחג הזה עבורכם ותדעו להתמודד עם חוסר הוודאות.

שיהיה חג שמח לכולם וחזרה מהירה לשגרה! ובמידה ולא, אתם כבר יודעים מה לעשות.

עדי יערן, דיאטנית קלינית, מרפאת "ציפור הנפש" של לאומית שירותי בריאות