זה לא מדע בדיוני, זו המציאות -  פותחה שחלה סינתטית, שתאפשר לנשים שטופלו במחלת הסרטן וסובלות כתוצאה מהטיפולים מאי פוריות להיכנס להריון. הפיתוח עוד בשלב ניסיוני, אבל הצלחתו עשויה לחולל שינוי של ממש בתחום הפוריות ולהפיח תקווה בקרב נשים ברחבי העולם. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

טיפולים במחלת הסרטן יכולים לפגוע בשחלות ובזקיקים (החיוניים להבשלת הביציות), ובכך לגרום לאי-פוריות אצל נשים. הסכנה משמעותית במקרים של לוקמיה, סרטן המוח ולימפומה. קריסטיאני אמורים וצוותה מהאוניברסיטה הקתולית לוון שבבלגיה, פיתחו שחלה סינתטית, שעשויה לשנות את חוקי המשחק בכל הנוגע לפוריות האישה. "הם לקחו רקמה של שחלה, הוציאו אותה ושמו בקפסולת חלבון פיברין, שאחראי על תהליך קרישת הדם בגוף", מסביר פרופ' פואד עאזם, מנהל המכון לפוריות והפריה חוץ גופית בבית החולים ליס ליולדות באיכילוב. "לאחר מכן, הם לקחו את הזקיקים, שהם בעצם הבית של הביציות, השתילו אותם בחלל הבטן של עכברות ובדקו את תפקודם. התוצאה הייתה שהזקיקים השתמרו".

טיפולי פוריות (צילום: Monkey Business Images, Shutterstock)
השחלה הסינתטית תוכל להקטין את הסכנה של השתלת רקמה עם תאים סרטניים | צילום: Monkey Business Images, Shutterstock

"לנשים רבות פוטנציאל ליהנות מהרעיון של שחלה מלאכותית", מסביר פרופ' עמי פישמן, מנהל האגף לגינקולוגיה ומיילדות במרכז הרפואי מאיר. "נשים שעוברות כימותרפיה שגורמת נזק לשחלה, נשים שצריכות לעבור כריתת שחלות בגילאי ה-30 וה-40 לחייהן, נשים שחלק מהשחלה שלהן הוסר או נפגע במהלך ניתוח ועוד". הרפואה היום מציעה פתרונות, אך לא כולם מתאימים לכל סוגי המטופלות: "היום יש מענה חלקי לחלק מהן: הקפאת עוברים, הקפאת ביציות או הקפאת רקמת שחלה. לחלקם אחוזי הצלחה מאוד גבוהים, אבל הם לא מחזירים את התפקוד השחלתי במלואו. לכן, הקונספט של שחלה מלאכותית הוא רעיון אמנם ראשוני, אבל חשוב בפוטנציאל שלו לעזור לכל אותן נשים". 

כאמור, פיתוח זה יוכל לחולל שינוי בייחוד בקרב חולות סרטן, אצלן חלק מטיפולי הפוריות יכולים להוות סכנה ממשית. פרופ' עאזם מסביר: "היום, במצבים של שימור פוריות בחולות סרטן לא ניתן לשאוב ביציות או להקפיא עוברים. לוקחים פיסת שחלה לפני הטיפול וכשהאישה מחלימה, משתילים אותה בחלל הבטן. שיטה זו עובדת ומניבה הריונות, אך קורים מצבים שבהם ישנה מעורבות של הגידול הסרטני הראשוני ברקמת השחלה והחשש הוא שהשתלת הרקמה מחדש תחזיר תאים נגועים לגופה של האישה ותוביל להתפתחות סרטן שוב".

השחלה הסינתטית תוכל להקטין משמעותית את הסכנה של השתלת רקמה נגועה בתאים סרטניים. "השיטה החדשה מאפשרת להשתיל זקיקים בודדים, ללא מעורבות של רקמה שחלתית שעשויה להכיל תאים נגועים", אומר פרופ' עאזם.

עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין

תקווה לנשים שרוצות להרות בגיל מאוחר 

השחלה הסינתטית לא רק מסמלת תקווה לנשים שעברו כימותרפיה ורוצות להרות, אלא גם לנשים המעוניינות להיכנס להיריון בשלבים מאוחרים יותר בחייהן. הסיבה לכך היא שהשחלה הסינתטית תוכל לסייע לנשים לדחות את גיל הבלות. ד"ר אמיר וייזר, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במחלקת נשים ויולדות של בית החולים מאיר מסביר: "לשחלה שני תפקידים עיקריים, לייצר ביציות ולייצר הורמונים, ביניהם אסטרוגן. בגיל המעבר, יש הפסקה של הורמונים אלה והאישה אינה יכולה להיכנס להריון. השחלה הסינתטית תאפשר להמשיך לייצר הורמונים ובכך תדחה את גיל הבלות".

שעון ביולוגי (צילום: Maridav, Shutterstock)
"השחלה הסינתטית תאפשר לדחות את גיל המעבר" | צילום: Maridav, Shutterstock

אם שיטה זו תצליח, יהיה זה הישג חסר תקדים. "כרגע ישנה מגמה עולמית של נשים שרוצות ללדת בגיל מאוחר יותר, כי הן רוצות לממש את עצמן לפני. כיוון שאחוזי ההצלחה תלויים בגיל האישה, אם השחלה הסינתטית אכן תצליח, אחוזי ההריונות יעלו ויהיה פתרון לבעיית הגיל", אומר ד"ר וייזר.

יחד עם זאת, לא כדאי לחגוג בטרם עת. "חלק מטיפולי הכימותרפיה וההקרנות בחולות סרטן גורמים לאי פוריות וכרגע אין דרך טובה לשמור על הפוריות. היה ניסיון בתל השומר של הקפאת רקמת שחלה, אבל עדיין השיטה לא בטוחה לכולן. השחלה הסינתטית והרעיון ליצור פעילות שחלתית זה העתיד שאנחנו רוצים. אבל זה רק משהו ניסיוני שנבדק במשך שבוע בלבד. התוצאות מעודדות, אבל מכאן עד ליישום השיטה על נשים, יש עוד דרך ארוכה", אומר ד"ר וייזר.

הבטחות רבות מביאה עמה השחלה הסינתטית, אבל חשוב להדגיש שנותרה עוד הרבה עבודה כדי לקיים אותן. כרגע, המחקר מתמקד בבעלי חיים ועדיין לא נוסה על בני אדם, כך שלא ניתן לדעת אם אפשר יהיה ליישם שיטה חדשנית זו בנשים והאם אכן זה יצליח. 

>> הטיפול שמציל חולי סרטן: "חזר לי החיוך שחשבתי שאיבדתי לנצח"