mako
פרסומת

מנות ראשונות ותוספות לפסח

מה אתם מעדיפים - גפילטע או דג חריף? מרק עוף צח או בכלל מרק עגבניות? צימעס או דלעת מתובלת? ומה לגבי האורז - עם עדשים או עם ירקות? יודעים מה, למה להחליט. כל המתכונים, לכל המנות הראשונות והתוספות לפסח, נמצאים ממש פה

mako אוכל
פורסם:
מניפת תפוחי אדמה
מניפת תפוחי אדמה. מנה שהיא ניצחון | צילום: Vankad, ShutterStock
הקישור הועתק

מניפות תפוחי אדמה

הדרך הכי אסתטית ומרשימה להגיש תפוחי אדמה בתנור. במתכון יש גם הצעה לרוטב מבוסס מיונז - אתם מוזמנים לזרום איתו, או להכין את התפודים בלעדיו. זה פשוט כל כך יפה, שאי אפשר לא להתלהב.

תבשיל אורז וסלמון מהיר
בימים רגילים אנחנו מחשיבים אותו כארוחה שלמה. תבשיל אורז וסלמון | צילום: siamionau pavel, shutterstock

תבשיל סלמון ואורז מהיר

אורז לבן עם נתחים של סלמון - מנה שכיף לפגוש על השולחן בכל ימות השנה, וגם בליל הסדר. בימים רגילים אנחנו רואים בה ארוחה שלמה, לכבוד פסח נוריד אותה למדרגת תוספת (אבל אחת הטובות).

אושפלאו
אושפלאו. ידיד אמת שלנו | צילום: נמרוד סונדרס, בבושקה הפקות

אושפלאו לא מהעולם הזה

אם כבר מדברים על אורז - זה הזמן לספר שאנחנו מאוד אוהבים אושפלאו, בערך בכל גרסה ובכל שם שיצא לנו לטעום אותו, ושהגרסה הזו היא אומנם קצת מרדנית אבל וואו, כמה שהיא טעימה. אורז, עוף (פרגית), בקר (סינטה) - אמריקה.

כרובית מטוגנת ברוטב מטבוחה
כרובית מטוגנת עם מטבוחה. שיחוק של אבי לוי | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

כרובית מטוגנת ברוטב מטבוחה

הרבה שדרוגים הכנסנו למטבח בזכות אבי לוי, וזה אחד הבולטים שבהם: ראשית, הוא מבשל את הכרובית במים מתובלים, מה שמעשיר אותה במיליון טעמים עוד לפני שבכלל עושים איתה משהו; ושנית, הוא מגיש אותה מעורבבת עם רוטב מטבוחה, וזה טעים כמו שאפשר רק לדמיין.

פרסומת
סלט כוסמת עם ירקות קלויים ובצל ירוק
סלט כוסמת וירקות צלויים. ברוח אורנה ואלה | צילום: אסף רונן, mako אוכל

סלט כוסמת עם ירקות צלויים

מנת כוסמת בהשראת אורנה ואלה, שתשמח עד מאוד את שוחרי הבריאות בשולחן, כמו גם את הצמחונים והטבעונים, ואולי תפתח קצת את הראש לכל השאר (לכל התוהים, כוסמת כשרה לפסח לאוכלי קטניות).

פרסומת
סלט קינואה
סלט קינואה. יש גם מדריך | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

סלט קינואה וירקות

גדול עליכם כוסמת? נסו את סלט הקינואה הזה, עם שלל הירקות הטריים, שאותו בדוק כולם יאהבו. מפחדים מהעבודה עם קינואה? הכנו לכם מדריך שיפיג כל חשש.

פרסומת
גלילת דג סול
ככה פותחים שולחן חג. גלילות דג סול במילוי חצילים | צילום: קובי קואנקס, mako אוכל

גלילות דג סול במילוי חצילים

חוק ידוע הוא שפתיחת כל ארוחה תעיד לחלוטין על ההמשך שלה. בדיוק מהסיבה הזו, מצאנו לכם את הדרך המושלמת לפתוח את ארוחת החג שלכם השנה עם מנה יפהפייה, שמשלבת בין ים לאדמה בצורה מושלמת.

בטטה ממולאת בסלט סלמון וסלרי
בטטה ממולאת סלט סלמון וסלרי. מיוחדת, יפה וטעימה | צילום: חן ואלון קורן, mako אוכל
פרסומת


בטטה מתוקה ממולאת סלט סלמון וסלרי

והנה עוד מנה ראשונה חגיגית ויפה, שקיבלנו מחן ואלון קורן: בטטה מתוקה אפויה היטב בתנור עם סלט מיוחד ונהדר של סלרי, סלמון, אורז בר והמון ירוקים. לפתוח את הסדר קצת אחרת.

סלט גרגירי חומוס ושומר
סלט? ארוחה! סלט גרגירי חומוס ושומר | צילום: דרור עינב, mako אוכל

סלט גרגירי חומוס ושומר

אהבתם את גלילות הדג? מתלבטים מה להגיש ליד? אין שום בעיה. הסלט הבא הוא אמנם סוג של ארוחה בפני עצמו, אבל בחג כמו פסח חשוב שהמנות הראשונות יעשו את העבודה. גרגירי החומוס והשומר מקבלים כאן חיזוק של תימין, דבש, שום וכל טוב הארץ, והופכים למנה פשוט טעימה.

פרסומת
דג לוקוס עם סלט אורז חם
כנגד ארבעה דגים דיברה התורה. לוקוס עם סלט אורז חם | צילום: דרור עינב, mako אוכל


דג לוקוס עם סלט אורז חם

למנה הבאה הבאנו את אבנר לסקין לחיזוק, והוא מציג כאן מתכון שאנחנו מצטערים שלא פגשנו בשלב מוקדם יותר בחיים: אורז מיקס עם ירקות טעימים ושמן זית, ועליו נתחים יפים וצחים של דג. רוצים לוותר על הדג? סבבה, רק אל תוותרו על האורז.

פרסומת
תבשיל שורשים צרפתי וטבעוני ביין אדום
גם קרניבורים ישמחו לצלול לתוך הצלחת הזו. תבשיל שורשים צרפתי | צילום: בן יוסטר, mako אוכל

תבשיל שורשים ביין אדום

מצפים לאורחים טבעונים? מעולה, הם בטוח ישמחו לקבל את המנה הצבעונית הזו. כמו שהחיים לימדו אותנו, יש תבשילים טבעוניים שיכולים למלא את הגעגוע לבשר, והתבשיל הצרפתי הזה לגמרי עושה זאת נכון.

פולנטה אפויה עם פטריות מוקפצות
ריבועים קטנים של אושר. פולנטה אפויה עם פטריות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, thinkstock


פולנטה אפויה עם פטריות מוקפצות

פולנטה כבר מזמן הפכה לכוכבת במטבח הישראלי, והיופי שלה הוא שאפשר לשחק איתה בהמון דרכים. המנה הזאת לוקחת את הפולנטה למקום קצת אחר, עם תוספת טעימה של פטריות מוקפצות עם שום, תימין וגם יין לבן.

פרסומת
בצלים ממולאים בשר עגל ואורז עגול
בצל ממולא. תפילו אותם על ההתחלה! | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

בצל ממולא

מתחילים לחשוב על התפריט לפסח ומתעייפים רק מהמחשבה? תנו לנו לגלות לכם סוד. אם אתם מפציצים במנה ראשונה מעולה ובקינוח כשר לפסח מעולה - לא הרבה אנשים יזכרו לכם את האמצע. אז אנחנו חלילה לא מפצירים בכם לחפף בעיקריות, אנחנו רק אומרים שאם תכינו את הבצל הממולא הזה, של אבי ביטון, עם העגל והאורז העגול, למנה ראשונה - תזכו במלא נקודות על ההתחלה.

מקלובה חצילים של נוף ממאסטר שף
המקלובה של נוף. תותח כבד במיוחד | צילום: אסף אמברם, mako אוכל
פרסומת

מקלובה פרגיות וחצילים

נתקעתם השנה עם קהל קשה במיוחד, שמורכב כולו מבשלנים חובבים עם המון אמביציות ועוד יותר מזה זמן פנוי? כנראה אתם צריכים לשלוף תותח ממש כבד, משהו בסגנון המקלובה הזאת. המתכון הוא של נוף ממאסטר שף, ולא שאנחנו רוצים לעשות עין - אבל עד עכשיו כל מתכון שלה שניסינו יצא מושלם.

קרפצ'ו סלמון
קרפצ'ו סלמון. זה מהיר, זה קל, זה טעים אש - אז למה לא בעצם? | צילום: מייקל גליקסטין, מישהו לבשל איתו, הוצאת מודן

קרפצ'ו סלמון

נמאס לכם להיות מאלה שמגישים בכל שנה בדיוק את אותן מנות? יש לנו בשבילכם הצעה סופר-מגניבה (טוב, לא בדיוק לנו, יותר לצחי בוקששתר). מה דעתכם לפתוח את הסדר השנה עם מנת דג שעוד לא ניסיתם כמוה, ועם זאת אין ספק שהיא תהיה טעימה לכולם? הכוונה היא לקרפצ'ו סלמון הזה, שמשלב שיטת הכנה קצת פחות מסורתית עם דג שהוא מסורתי מאוד. פשוט לוקחים סלמון, סוחטים עליו לימון, מוסיפים שמן זית ומתבלים. התוצאה? וואו גדול (בוקששתר מגיש אותו עם הסלט הקטן הזה ליד, אתם לא חייבים). גיוונתם? יופי, עכשיו תביאו את החריימה.

פרסומת
קציצות פרסה
קציצות פרסה. עדיף שמראש תכינו כפול | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל


לחמניות לפסח

כולם נהנים להתלונן על הלחמניות לפסח - שהן מעוכות מדי, כעורות מדי, שיש להן טעם עז מדי של מצה או של ביצים. מצד שני, הראו לי אחד שישימו לידו את הקערה עם הלחמניות האלה והוא לא יחסל אותן עוד לפני שיגיעו לזה שאינו יודע לשאול. אנחנו מתים על הלחמניות האלה, ואנחנו לא מתביישים בזה.

קציצות פרסה

ומהלחמניות נחתוך ישר לצלחת השנייה הכי ממכרת על שולחן החג: צלחת קציצות הפרסה. אפשר להכין אותן עם בשר או בלי, עם שלל תבלינים או נטורל - כך או כך, הן יחוסלו חיש קל, ותצטערו שלא הכנתם יותר. כאן בגרסה של הסבתא הבולגרייה שלנו.

פרסומת

פטריות ממולאות עוף

הנה לכם יופי של מתאבן לליל הסדר: פטריות ממולאות עוף ועשבי תיבול, שיפתחו לאורחים שלכם את התיאבון לפני הזלילה הגדולה ויחזיקו אותם עד "מה נשתנה" לפחות. מתכון קטן וטעים של ניר צוק.

תבשיל שעועית צהובה
תבשיל שעועית צהובה לימוני. נראה סטנדרטי, אבל | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

תבשיל שעועית צהובה לימוני

התוספת הזו היא כולה על טהרת הירקות, אבל היא לא דומה לאף תוספת ירקות אחרת שאתם מכירים. היא מבוססת על שעועית צהובה, כרשה ועלי סלק, אבל התיבול הוא שהופך אותה למיוחדת. לא כורכום, לא פפריקה - אלא רק מלח (וטיפה כמון) והרבה הרבה לימון. שווה.

תבשיל אורז ועדשים עם ירקות כתומים

והנה תוספת קצת יותר כבדה ומשביעה, שבימים כתיקונם הייתה מחזיקה כארוחה בפני עצמה. בגזרת הכתומים יש לנו עדשים, דלורית, גזר וכורכום, והטעם? מיליון דולר. כבונוס, היא אפילו ממש לא משמינה.

תבשיל אורז, עדשים אדומות וירקות כתומים דל קלוריות
תבשיל אורז ומלא כתומים. וזה אפילו לא משמין! | צילום: אסף אמברם, mako אוכל
פרסומת

אורז חגיגי עם עגבניות מיובשות

והנה עוד מנת אורז שאנחנו אוהבים - עם עגבניות מיובשות, צנוברים, סלרי ופטרוזיליה. לזה אנחנו קוראים - הקסם שבפשטות.

אורז חגיגי עם עגבניות מיובשות וצנוברים
אורז עם עגבניות מיובשות. הקסם שבפשטות | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

אורז עם כבדים ובטטות

ואם אתם מאלה שאוהבים בשר גם בתוספות שלהם, זה האורז בשבילכם: אורז ערבי עם בהרט וכבדים, טעים טעים, וממש מהיר להכנה. אנחנו תומכים.

אורז בסמטי עם כבד ובטטה
אורז בסמטי עם כבדים ובטטות. זהירות לא לשבוע | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל
פרסומת


קיצ'רי

והנה עוד אורז אחד, שאנחנו לא יכולים להשאיר בחוץ כי הוא פשוט טעים מדי. קוראים לו קיצ'רי, הוא המקבילה העיראקית למג'דרה - והמתכון הזה הספציפי שלו יוצא טעים אש. אם יש טבעונים בשולחן החג - הם כנראה ישמחו כל כך שלא יצטרכו להכין בשבילם שום מנה אחרת (טוב, אולי רק איזה סלט).

קוסקוס כשר לפסח

אל תרימו גבה, אפשר לעשות קוסקוס מעלף ואפילו נטול גלוטן מקמח תירס. לא הזה של הפולנטה, אלא קמח תירס בהיר שנותן תוצאה אוורירית ועדינה.

סלט ירקות צלויים בתנור עם מלח ולימונים כבושים
סלט ירקות צלויים. שדרוג מעולה לכל ארוחה, וגם לזו הכי חשובה בשנה | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

סלט עוף ונבטים

ועוד אחת לחובבי התוספות הבשריות, קצת יותר ברגוע. סוג של מוקפץ, עם עוף ונבטים וסילאן ורוטב סויה (יש להשיג כשר לפסח, אל דאגה).

קיצ'רי
קיצ'רי. חגיגה לטבעונים, אבל גם לכל השאר | צילום: אסף אמברם, mako אוכל
פרסומת

סלט ירקות צלויים

סלטים טריים הם מאסט בארוחה כבדה כמו זו של ליל הסדר, אתם לא צריכים אותנו כדי שנגיד לכם את זה. אתם אולי כן צריכים אותנו כדי שנמליץ לכם על הסלט הזה, שהוא למעשה סוג של אנטיפסטי, שאינו טרי כלל אבל יכול לשדרג את הארוחה שלכם מאוד.

דג חריף, גפילטע פיש

והנה אנחנו עוברים לקלאסיקות. אז איזה טיפוסים אתם? של דג חריף, גפילטע או שניהם? מעדיפים את האדום הבוער של המרוקאים, או אולי דווקא את האפרוריות המתעוררת לחיים עם חזרת של הפולנים? מכיוון שקטונו מכדי להכריע, ואנחנו בכל מקרה מעדיפים גם וגם - הנה לכם מתכונים מומלצים של שניהם.

120 הקלאסיקות של שי-לי - גפילטע פיש
הייתם מגדירים את עצמכם אנשים של גפילטע פיש? | צילום: דן לב, 120 הקלאסיקות של שי-לי, הוצאת דיאלוג-הפצות
פרסומת
דג חריף של גיא פרץ
או של דג מרוקאי חריף? | צילום: דניה ויינר, אוצר מאכלי העדות, על השולחן

סלט סלק חריף

אם כבר קניתם סלקים ושורש חזרת כדי להכין ממרח חזרת, למה שלא תשימו בצד איזה סנטימטר וחצי-שניים של חזרת? הוא יילך מעולה מעל קוביות הסלק המתוקות והאפויות בתנור ויצור איתן ביחד סלט חריף וממכר.

מרק עוף קלאסי, מרק ירוק לפסח, מרק כרובית מוקרם

עוד מחלוקת: האם אתם באסכולה שמעדיפה לדבוק במרק העוף המוכר, הטוב והמיטיב, או שמא אתם בשלים לזוז טיפה הצדה ולנסות מרק עוף טיפה אחר, עם הרבה הרבה עשבים ירוקים ופול טעים ומשביע? ואולי בכלל נלך על משהו אחר לגמרי - כרובית ותפוחי אדמה עם קרם קוקוס?

פרסומת

מרק עגבניות הכי קל וטעים

סליחה שאנחנו לא מרפים בעניין המרקים - אבל הנה אחד שאתם פשוט חייבים להכיר. ההכנה שלו היא קלה שבקלות (לא יותר מחמש דקות עבודה), והתוצאה פשוט נפלאה. אם תשאלו אותנו, ככה מרק עגבניות צריך להיות (לארוחת החג רק ותרו על החלמונים. יש מספיק כולסטרול על השולחן).

מרק עגבניות עם אורז
מרק עגבניות. אנחנו אימצנו אותו לכל ימות השנה | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

צימעס רגיל, צימעס דלעת

והנה אנחנו ממשיכים לנכס צאן ברזל הבא של ארוחות החג: הצימעס. במקור מדובר במנה מתקתקה של גזר (בשנים האחרונות זה בדרך כלל גזר גמדי), שמבושל עם סוכר ועם צימוקים, שזיפים מיובשים או שניהם. הגרסה של עומר מילר מציעה להכין את המנה הזו דווקא עם דלעת, ואנחנו אומרים - מעניין לנסות.

פרסומת
120 הקלאסיקות של שי-לי - מרק עוף
מרק עוף מסורתי. טעים! | צילום: דן לב, 120 הקלאסיקות של שי-לי, הוצאת דיאלוג-הפצות
מרק ירוק לפסח
מרק עוף ירוק. אפילו עוד יותר טעים? | צילום: מיכל לנרט, אוצר מאכלי העדות, על השולחן


כבד קצוץ, פטה כבד

איזה כבד אתם אוהבים יותר? את הגס, הקצוץ (או טחון גס), עם גושישי הביצה הקשה והאפיל הכפרי? או שמא את המעודן, הצרפתי, עמוס החמאה, הנימוח והקטיפתי? בסוגיה הספציפית הזאת אנחנו תומכים בגרסה הישראלית והגסה יותר. ראשית כי היא יותר מתאימה על מצה, שנית כי היא יותר מתאימה לאופי שלנו, ושלישית כי בחייאת, מה חמאה עכשיו.

פרסומת

>> למתכון: פטה כבד (בלי חמאה, אל תדאגו)

סלט תפוחי אדמה

עוד מנת חובה על שולחן החג, וגם פה יש לנו שלוש אפשרויות: האחת, הגרסה הפשוטה, הביתית, המוכרת ומחממת הלב, השני - גרסתם של אהרוני ונירה רוסו, עם עוף וחרדל, והשלישית - סלט התפודים של חיים כהן, שאנחנו זכינו לטעום ומאז אנחנו מאוהבים.

סלט תפוחי אדמה, טעימא
סלט תפוחי אדמה כמו בבית | צילום: עודד קרני, mako
סלט תפוחי אדמה ועוף
סלט תפוחי אדמה כמו בבית של אהרוני | צילום: נלי שפר, תפוחי אדמה, הוצאת כנרת זמורה ביתן
פרסומת


המון ירקות צלויים

ומה עם ירקות, אתם שואלים? אנחנו אומרים - לכו קליל. תראו את המתכון הזה, שעובד מעולה גם עם ילדים: לוקחים מיליון ירקות טעימים, ואופים אותם עם בלסמי ועשבי תיבול. לא צריך יותר.