לכל המתכונים הכי טעימים לחגים הורידו עכשיו את אפליקציית אוכל טוב >>

קציצות עדשים כתומות וקינואה
קציצות עדשים כתומות וקינואה. מופת של בריאות | צילום: טל סיון צפורין, המטבח הטבעוני שלי, הוצאת תכלת

מנות ראשונות

קציצות עדשים כתומות וקינואה

המצרכים (25-30 קציצות):
שלושת רבעי כוס (120 גרם) קינואה אדומה או לבנה
כוס וחצי מים רותחים
כוס ושלושת רבעי (300 גרם) עדשים כתומות, שהושרו במים לפחות 4 שעות
חצי בצל סגול, חתוך גס
4-5 שיני שום
חצי צרור פטרוזיליה, קצוצה גס
חצי פלפל צ'ילי, קצוץ
1-2 כפות שמן זית
מלח ים
פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית (או שמן צמחי אחר) לטיגון

להגשה:
טחינה, חרדל, חזרת
 
אופן ההכנה:

1. מחממים 2 כפות שמן זית בסיר בינוני מעל להבה בינונית-גבוהה. כשהשמן חם, מוסיפים את הקינואה, מתבלים במלח ומערבבים. יוצקים את המים הרותחים, מכסים ומבשלים מעל להבה נמוכה 15-20 דקות, עד שכל המים נספגים והקינואה מוכנה.

2. מסננים את העדשים המושרות ומניחים במעבד מזון. מוסיפים בצל, שום, פטרוזיליה, צ'ילי ושמן זית, מתבלים במלח ובפלפל ומעבדים לתערובת אחידה ועסיסית. אם התערובת פירורית ולא מתאחדת, כנראה שלא טחנתם אותה מספיק.

3. מניחים את תערובת העדשים בקערה, מוסיפים את הקינואה המבושלת ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם. הטעמים צריכים להיות עזים, שכן המליחות "דוהה" במהלך הטיגון. בשלב הזה מומלץ (אך לא חובה) להכניס את התערובת לחצי שעה למקרר, להתייצבות ואיחוד טעמים.

4. מחממים במחבת רחבה שמן לטיגון רדוד, מעל להבה בינונית-גבוהה. כשהשמן חם, יוצרים מהתערובת קציצות, מהדקים בין כפות הידיים ומניחים בזהירות במחבת. מטגנים 2-3 דקות מכל צד, עד שהקציצות שחומות ופריכות. לחלופין, ניתן גם לאפות את הקציצות. מחממים תנור ל-200 מעלות ומניחים בתחתית התנור תבנית עם מים רותחים, ליצירת סביבה לחה. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומברישים היטב בשמן זית. מניחים את הקציצות בתבנית ומזלפים מעל מעט שמן זית. אופים כ-10 דקות, עד שהקציצות מתייצבות. אם רוצים אפשר להפוך אותן לקראת סיום האפייה.

* את הקציצות מגישים מיד לצד טחינה, חרדל או חזרת. אם לא אוכלים אותן מיד, מאחסנים אותן כשהן עדיין חמות בכלי סגור, למניעת התייבשות. הקציצות יישמרו במקרר 3-4 ימים או עד 3 חודשים במקפיא.

* המתכון מתוך הספר "המטבח הטבעוני שלי" של אורי שביט, הוצאת תכלת.

לגרסת ההדפסה של המתכון: קציצות עדשים כתומות וקינואה

לביבות בטטה
לביבות בטטה ב-4 מרכיבים | תמונת AVI: שיעור פרטי עם אהרוני

לביבות בטטה של אהרוני

המרכיבים:
2 בטטות בינוניות, קלופות
4 כפות קמח תפוחי אדמה
2 כפיות עלי תימין קצוצים
1-2 כפות סירופ מייפל אמיתי
מעט מלח
פלפל שחור טחון טרי
שמן לטיגון

אופן ההכנה:

1. מגרדים את הבטטות בפומפייה גסה לתוך קערה גדולה.

2. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים לתערובת אחידה.

3. צרים מהתערובת לביבות קטנות ושטוחות, תוך כדי סחיטה של התערובת מנוזלים מיותרים.

4. מחממים שמן במחבת גדולה, וכשהוא חם (אבל לא יותר מדי) מכניסים את הלביבות למחבת.

5. מטגנים משני הצדדים עד להזהבה, ומוציאים לנייר סופג.

לגרסת ההדפסה של המתכון: לביבות בטטה של אהרוני

חציל בטחינה עם פילה דג
חציל בטחינה עם פילה דג | צילום: אמיר מנחם, אוכל טוב

חציל בטחינה עם פילה דג

המצרכים (2 מנות):
2 יחידות פילה ברמונדי
מלח
פלפל שחור גרוס
4 כפות שמן זית
1 חציל גדול, קלוי (בתנור או על הגז)
רבע כוס טחינה
רבע עד חצי כוס מים (לדילול הטחינה)
מיץ מלימון שלם
1 שן שום, כתושה
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
4 עגבניות שרי, חצויות
חצי כף סילאן

אופן ההכנה:

1. ממליחים ומפלפלים את הדג ומברישים בשמן זית.

2. מחממים מחבת פסים היטב ומניחים את הפילה עם העור כלפי מטה. מברישים בשמן זית את חלקו העליון של הדג.

3. מטגנים 3 דקות, והופכים לצד השני לטיגון של דקה-שתיים. מוציאים.

4. קולפים את החציל, פורסים יפה ומניחים על צלחת הגשה גדולה.

5. מכינים טחינה בקערית קטנה: מערבבים יחד טחינה, מים, מיץ לימון ושום כתוש. ממליחים מעט.

6. שופכים את הטחינה על החציל הקלוי, ומסדרים מעל את הדגים.

7. סוחטים את עגבניות השרי על המנה, מפזרים פטרוזיליה קצוצה, מלח גס ומעט סילאן ומגישים.

* שלא בארוחה המפסקת אפשר להוסיף בכיף ובשמחה פלפלים חריפים למנה.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: חציל בטחינה עם פילה דג

טאבולה שבעת המינים

המצרכים (6 מנות):

לסלט:
1 כוס קוסקוס מלא
חצי כוס גריסי פנינה
1 כוס ענבים ירוקים, שלמים או חצויים
6 דבלים (או תאנים טריות), פרוסות גס
2 כוסות תערובת עשבי תיבול (פטרוזיליה, כוסברה, נענע) קצוצים גס

לרוטב:
4 כפות שמן זית
1 כף רכז רימונים
1 כף מיץ לימון סחוט טרי
2 כפות סילאן
אופציונלי: ברינזה או חמד או פטה

אופן ההכנה:

1. יוצקים מים רותחים על הקוסקוס, מכסים וממתינים שיספוג את הנוזלים ויתרכך. מצננים.

2. מבשלים את גריסי הפנינה בסיר עם מים 25-20 דקות או עד לריכוך. מסננים ומצננים.

3. מערבבים את הקוסקוס עם גריסי פנינה ויתר החומרים בקערה רחבה.

4. מערבבים את חומרי הרוטב בצנצנת.

5. יוצקים את הרוטב על הסלט, ואם רוצים מפזרים גבינה. מערבבים ומגישים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: טאבולה שבעת המינים

מרק עגבניות עם אורז
עגבניות, אורז, ועוד הפתעה שאנחנו לא רגילים למצוא במרק שלנו | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

מרק עגבניות עם אורז של רות אוליבר

המצרכים (6 מנות):

2 כפות שמן
1 בצל, קצוץ
3-4 מקלות סלרי, קצוצים
4 שיני שום, קצוצות
1 גזר, חתוך לקוביות קטנות
2 כפות רסק עגבניות
1 קופסה גדולה עגבניות מרוסקות או בקוביות (800 גרם)
1 כף מיץ לימון
2 כפות סוכר
1 כפית מלח
1 כף אבקת מרק
1 צרור כוסברה, קצוץ
8 חלמונים שלמים (לא מבושלים. הם יתבשלו במרק)
שלושת רבעי כוס אורז
2 ליטר מים

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצל ומוסיפים סלרי, שום וגזר.

2. מוסיפים את שאר החומרים למעט האורז. את החלמונים החיים מחליקים פנימה בזהירות, שלא יישברו. מוסיפים מים, מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות.

3. טועמים את המרק ומתקנים תיבול. מוסיפים את האורז ומבשלים עוד כ-20 דקות, עד שהוא מתרכך. מגישים כמנה ראשונה בארוחה המפסקת.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מרק עגבניות ואורז

קציצות פראסה
קציצות כרישה אפויות. כי זה לא זמן טוב לטיגונים | צילום: חן ואלון קורן, אוכל טוב

קציצות פראסה (כרישה) אפויות של חן ואלון קורן

המצרכים:

3 כרישות גדולות ויפות
3 תפוחי אדמה בינוניים
1 קולרבי
4 גבעולי בצל ירוק
מעט פטרוזיליה
מעט כוסברה
3 ביצים
מלח
פלפל שחור
6-7 כפות שמן זית
אולי: חלה יבשה או פירורי לחם

אופן ההכנה:

1. קוצצים את הכרישות ומבשלים בסיר גדול יחד עם תפוחי האדמה (בשלמותם). כשתפוחי האדמה רכים מוציאים אותם לקערה ומסננים את הכרישה היטב. מצננים.

2. מרסקים את תפוחי האדמה במזלג ומעבירים לקערה. מגרדים את הקולרבי פנימה.

3. קוצצים את הבצל הירוק, הפטרוזיליה והכוסברה ומוסיפים פנימה.

4. סוחטים עם הידיים היטב את הכרישה (חשוב להשקיע בשלב הזה כדי להגיע למרקם הנכון) ומוסיפים לקערה.

5. מוסיפים את הביצים, מלח ופלפל ושמן זית ומערבבים. אם הבלילה נוזלית מוסיפים פירורי לחם או חלה משבת (רק החלק הלבן), עד שמגיעים למרקם שאפשר ליצור כדורים.

6. מחממים תנור ל-210 מעלות חום עליון-תחתון. יוצרים קציצות ומסדרים בתבנית מרופדת נייר אפייה.

7. אופים 30-40 דקות עד שהקציצות משחימות.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קציצות פראסה אפויות

מרק ירקות עשיר עם קניידלך
מרק עשיר עשיר. מתכון של יונית צוקרמן | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

מרק ירקות עשיר עם קניידלך של יונית צוקרמן

המצרכים:

למרק:
2 גזרים
2 קישואים
2 בצלים
2 תפוחי אדמה גדולים
2 ענפי סלרי
חצי כרישה
2 קולרבי
2 לפת
300 גרם דלעת
כוס פול (טרי או קפוא)
2 כפות שמן זית
חזה הודו
כוסברה ושמיר, קצוצים (אם אחד מהם חסר לכם, החליפו אותו בתבלין מיובש)
כף מלח
כף חוואייג' למרק
חצי כפית כורכום
מעט פלפל שחור טחון
שליש פלפל ירוק חריף
לקניידלך:
2 כוסות קמח מצה
כפית מלח
רבע כפית פלפל שחור טחון
כפית סוכר
2 כוסות מרק חם
רבע כוס שמן
3 ביצים

אופן ההכנה:

1. חותכים את כל הירקות לקוביות.

2. מחממים שמן בסיר וצורבים את פרפר ההודו מכל הצדדים. מוציאים לצלחת ומניחים בצד.

3. מטגנים את הבצל 2-3 דקות ומוסיפים את הירקות הקצוצים. מאדים 2-3 דקות נוספות.

4. מוסיפים את חזה ההודו וממלאים במים עד בערך ס"מ מעל הירקות. מביאים לרתיחה.

5. מוסיפים מלח, חוואייג', כורכום, פלפל שחור טחון ואת הפלפל הירוק ומבשלים את המרק 50 דקות.

6. בודקים אם הגזר רך. אם כן – המרק מוכן, אם לא – מבשלים עוד כמה דקות ובודקים שוב.

7. הקניידלך: מערבבים את קמח המצה עם המלח, הפלפל והסוכר. מוסיפים את המרק החם ומערבבים היטב.

8. מוסיפים את השמן, מערבבים שוב וממתינים כמה דקות שהעיסה תתקרר.

9. מוסיפים את הביצים אחת אחת, ומניחים לחצי שעה.

10. מגלגלים כדורים קטנים בידיים רטובות, וזורקים לתוך סיר עם מים רותחים וכף מלח.

11. מגישים את המרק עם 3 קניידלך בצלחת.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מרק ירקות עשיר עם קניידלך

רטטוי
לא הרטטוי שאתם מכירים | צילום: רחלי קרוט, אוכל טוב

רטטוי עם בשר טחון ברוטב עגבניות

המצרכים:

לתבשיל הבשר:
1 עגבנייה
2 כפות שמן זית
500 גרם בשר בקר טחון
1 קופסה קטנה (2 כפות גדושות) רסק עגבניות
שלושת רבעי כפית קינמון טחון
1 כפית פפריקה הונגרית מתוקה
חצי כפית צ'ילי גרוס
1 כפית שום טחון
חצי כפית מלח

לירקות:
1-2 זוקיני או קישואים – אפשר לשלב
1 חציל עם הקליפה
2 בצלים לבנים, קלופים
2-3 עגבניות אדומות וקשות
1 ראש שום
2-3 ענפי רוזמרין
חצי כפית תימין יבש
2 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

1. מכינים את שכבת הבשר: מחממים תנור ל-200 מעלות.

2. חותכים את העגבנייה לקוביות.

3. מחממים שמן זית בסיר רחב וצורבים את הבשר עד שהוא משנה לגמרי את צבעו. מוסיפים את קוביות העגבנייה, רסק עגבניות ואת כל התבלינים ומערבבים היטב. מבשלים במשך 15 דקות.

4. בינתיים פורסים את הזוקיני, החציל, הבצלים והעגבניות.

5. חוצים את ראש השום לרוחבו.

6. מרכיבים את המנה: מעבירים את תבשיל הבשר לתחתית התבנית. מסדרים מעל, בצורת רעפים חופפים, את הירקות ומניחים באמצע את ראש השום החתוך. מזלפים על השום והירקות שמן זית ומפזרים תימין ורוזמרין.

7. אופים במשך 30-35 דקות או עד שהירקות מתרככים (הבשר למטה כבר מבושל בכל מקרה), ומגישים.

הערות ושדרוגים:

* מומלץ להמתין רבע שעה אחרי האפייה ולפני ההגשה, כדי שהנוזלים שהגיעו מהבשר ומהירקות יירדו למטה ויהפכו את הבשר לעוד יותר עסיסי.

* נשארו לכם פרוסות חציל/עגבניות/זוקיני/בצל? חותכים הכל לקוביות ומטגנים בסיר (אפשר להוסיף גם צ'ילי ושום). כשהירקות מתרככים מוסיפים קופסת שימורים אחת של עגבניות מרוסקות, מלח ופלפל ומבשלים במשך חצי שעה. התבשיל הזה נהדר כבסיס לשקשוקה, ככה לבד עם לחם טרי ואפשר אפילו לשדך אותו לפסטה או פתיתים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: רטטוי עם בשר טחון

מרק עוף או בשר / בְּרוּדוֹ של פסקל
מרק עוף. לא מתחילים צום בלעדיו | צילום: מטעמים טריפוליטניים בהוצאת פסקל ברגש

מרק עוף של חיים כהן

המרכיבים (סיר גדול מאוד):
3 כרעיים של עופות בוגרים/שמנים
1 גרון הודו חתוך ל-5
נתח שפונדרה (אסאדו) בגודל 2 צלעות, עם העצם
1 שורש סלרי קלוף, שלם
1 בצל קלוף, שלם
1 ק"ג דלעת, חתוכה לקוביות של 2 ס"מ
5 גזרים, קלופים ופרוסים לטבעות
1 ק"ג קישואים, פרוסים לטבעות בעובי 1 ס"מ
עלי כפיר ליים (להשיג בחנויות למצרכים מהמזרח הרחוק וחנויות טבע)
צרור פטרוזיליה
צרור שמיר
1 שן שום קלופה
מלח
פלפל שחור
להגשה (לא חובה): ½ חבילה של אטריות דקות, מבושלות לפי ההוראות על האריזה

אופן ההכנה:

1. בסיר גדול שמים את הבשרים, מכסים במים ומביאים לרתיחה.

2. מסננים, רוחצים את הסיר ומחזירים פנימה את הנתחים הנקיים.

3. מכסים שוב את הבשרים במי הבישול, מוסיפים את הבצל והסלרי ומביאים לרתיחה.

4. מנמיכים את הלהבה לנמוכה ביותר, ומבשלים ברתיחה עדינה 45 דקות.

5. מוסיפים את הדלעת, הגזר, הקישואים והשום ומבשלים 15 דקות נוספות.

6. מוסיפים את עשבי התבלין, עלי הכפיר, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.

7. מוסיפים מים עד לגובה 3 ס"מ מעל הירקות והבשרים. מבשלים ללא מכסה עוד 30 דקות. מקפידים על גובה המים ומוסיפים מים רותחים אם יש צורך.

8. מגישים עם האטריות המבושלות

* את נתח השפונדרה לא ניתן לאכול, שכן נתח זה זקוק לבישול של 3 שעות. במרק שלנו הוא משמש כתבלין

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מרק עוף אליפות

סלט תפודים ואבוקדו
סלט תפוחי אדמה ואבוקדו. השומן שבאבוקדו יעזור לכם להיות שבעים זמן רב יותר | צילום: יפית בשבקין, אוכל טוב


סלט תפוחי אדמה ואבוקדו

המרכיבים:
6 תפוחי אדמה גדולים וקלופים
2 אבוקדו בגודל בינוני, קלופים וחתוכים
חצי קופסת נבטים (גדולים, סיניים)
בצל סגול, קלוף וחתוך
שמן זית
מיץ לימון
מלח אטלנטי
פלפל גרוס
חופן של שמיר קצוץ

* את תפוחי האדמה, האבוקדו והבצל אפשר לחתוך לפי הטעם, מי שאוהב סלט קטן יותר יכול לחתוך את הירקות קטן יותר, אבל לא קצוץ, אחרת תפוח האדמה מאבד מהקסם שלו.

אופן ההכנה:

1. מבשלים את תפוחי האדמה השלמים עד שהם מתרככים קלות (לא לפירה, חצי דרך), מוציאים מהמים ומצננים. כשהם פושרים, חותכים לחתיכות בינוניות בגודלן ומעבירים לקערה.

2. מוסיפים אבוקדו חתוך, נבטים ובצל סגול.

3. מערבבים בעדינות (אני אוהבת לערבב עם הידיים וכך להקפיד ששום דבר לא נמרח, אבל אפשר גם בעזרת כף עץ), מוסיפים את התיבול (שמן, מלח, פלפל, מיץ לימון ושמיר) ומערבבים בעדינות עד שכל המרכיבים מחוברים יחד. מגישים פושר.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט תפוחי אדמה ואבוקדו

סלמון מהיר בתנור
סלמון עם ירוקים. פחות מ-10 דקות עבודה, נשבעים | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

סלמון אפוי עם פטרוזיליה ונענע

המרכיבים:
500 גרם פילה סלמון
5 שיני שום, קלופות
חופן עלי נענע
חופן פטרוזיליה
50 גרם פיסטוק קלוף (לא חובה)
רבע כוס שמן זית
גרידה מלימון שלם
מלח
פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. מכניסים למעבד מזון את שיני השום, נענע, פטרוזיליה, פיסטוקים ושמן זית. מפעילים במהירות גבוהה כ-2 דקות, עד שמתקבלת תערובת חלקה. מוסיפים לתערובת את גרידת הלימון, המלח והפלפל, ומערבבים.

2. מניחים את הדג בתבנית חסינת חום ומעסים אותו היטב בתערובת עשבי התיבול.

3. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות למשך 15-20 דקות.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: סלמון אפוי עם פטרוזיליה ונענע

פנקייק ברוקולי
קציצות ברוקולי - משביעות, לא מכבידות, טעימות. העיקר לא לטגן | צילום: אסתי רותם, אוכל טוב

קציצות ברוקולי אפויות

מרכיבים (15 קציצות):
500 גרם ברוקולי
3 שיני שום קצוצות
שלושת רבעי כוס קוואקר
2 ביצים
1 כפית עלי תימין יבש
1 כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור גרוס
מעט שמן

אופן ההכנה:

1. מבשלים את הברוקולי במיקרוגל (או חולטים במים רותחים) 3-4 דקות, עד שהוא מתרכך מעט. מקררים וקוצצים דק.

2. מערבבים את כל החומרים בקערה ומניחים מכוסה לחצי שעה.

3. יוצרים קציצות בידיים משומנות ומסדרים על נייר אפייה משומן. אופים ב-200 מעלות עד שהקציצות מזהיבות, הופכים בזהירות ואופים עד להשחמה (אפשר גם לטגן, אבל לארוחה המפסקת עדיף לא).

4. מגישים לצד יוגורט מתובל בשום, שמן זית ומלח.

* אפשר להוסיף לקציצות 3 כפות גבינה בולגרית מגוררת.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קציצות ברוקולי

מתכוננים ליום כיפור:

האם זה בריא לצום?

הדיאטנית ממליצה: איך הכי נכון להיערך לצום?

מתכונים: איך אנחנו שוברים את הצום?

מתכונים: איך השפים שוברים את הצום?

עוף עם תפוחי אדמה ובטטות
עוף עם תפוחי אדמה ובטטות | צילום: יונית סולטן צוקרמן, אוכל טוב

מנות עיקריות

עוף בתנור עם תפוחי אדמה ובטטה

המצרכים (6 מנות):
4 כרעיים, חצויות
2 בצלים, פרוסים
4 תפוחי אדמה בינוניים, פרוסים
2 בטטות בינוניות, פרוסות
פטרוזיליה יבשה (לא חובה)
למרינדה:
4 שיני שום
רבע כוס שמן קנולה
רבע כוס שמן זית
רבע כוס מים רותחים
כפית פפריקה
כפית כמון
חצי כפית כורכום
כף אבקת מרק בצל
כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור 

אופן ההכנה:

1. מנגבים את העוף היטב (כדי לאפשר למרינדה להיצמד אליו).

2. מכינים את המרינדה: מערבבים בקערה גדולה את השום, שני סוגי השמן והתבלינים.

3. מכניסים את העוף ומעסים אותו טוב טוב במרינדה. מניחים לו לשרות שם בין חצי שעה לכמה שעות (עדיף במקרר). ככל שהעוף יבלה יותר במרינדה הוא יקבל צבע יפה יותר בתנור.

4. מחממים תנור ל-200 מעלות.

5. מסדרים את פרוסות הבצל בתחתית התבנית. מוציאים את העוף מהמרינדה ומסדרים על הבצל.

6. מוסיפים את פרוסות תפוחי האדמה והבטטות לקערת המרינדה ומערבבים היטב. מעבירים לתבנית, ושופכים את שאריות המרינדה מלמעלה. אם רוצים, מפזרים פטרוזיליה יבשה.

7. עוטפים את התבנית היטב בנייר כסף ומכניסים לתנור לחצי שעה.

8. פותחים, ובעזרת כף מרטיבים את העוף, תפוחי האדמה והבטטות בנוזלים שבתבנית. מנמיכים את חום התנור ל-170, מכסים שוב וצולים עוד 45 דקות.

9. מסירים את נייר הכסף ומרטיבים שוב את העוף, תפוחי האדמה והבטטות. מכניסים לצלייה אחרונה של 10 דקות, עד שהעוף מזהיב יפה.

לגרסת ההדפסה של המתכון: עוף בתנור עם תפוחי אדמה ובטטה

כתף בקר - גולש
גולאש הונגרי. ימלא לכם את הבטן טוב טוב | צילום: אנטולי מיכאלו, אוכל טוב

גולאש הונגרי

המצרכים:

1 ק"ג כתף בקר, חתוך לקוביות
שמן
2 בצלים בינוניים, קצוצים
6 שיני שום, כתושות
קופסה קטנה של רסק עגבניות
פלפל שחור
חצי כפית סוכר
2 כוסות מים
2 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות גסות
כף פפריקה
מלח

אופן ההכנה:

1. מחממים סיר רחב על להבה בינונית, מוסיפים מעט שמן ומטגנים את הבצל והשום עד להזהבה קלה.

2. מוסיפים את רסק העגבניות, הפלפל והסוכר, מערבבים ומטגנים קלות כדקה.

3. מוסיפים את קוביות הבשר ומשחימים אותן מעט מכל צדדיהן.

4. מוסיפים את המים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים כשעתיים.

5. מוסיפים את תפוחי האדמה וממשיכים לבשל (אם צריך מוסיפים עוד קצת מים). מבשלים כחצי שעה נוספת ומוסיפים את הפפריקה (את הפפריקה מוסיפים לקראת הסוף כדי שלא תהפך מרירה). לאחר כחצי שעה ממליחים לפי הטעם ומבשלים עוד לפי הצורך עד שהבשר ותפוחי האדמה רכים. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים עם לחם טרי.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: גולאש הונגרי

צלי עוף ביין
צלי עוף ביין. מפואר כמו בקר | צילום: אמיר מנחם, אוכל טוב

צלי עוף ביין

המצרכים (4 מנות):

4 כרעיים ו-2 שוקי עוף
חצי כוס קמח לבן
5 כפות שמן זית
3 בצלים, פרוסים דק
200 גרם שזיפים מגולענים (אפשר להמיר בשקית של 200 גרם ערמונים קלופים וחצי כוס חמוציות)
1 כף רסק עגבניות
כפית מלח
כפית פלפל שחור
1 כף שום גבישי
רבע כפית קינמון
1 כפית כוסברה יבשה טחונה
1 כוס מים
2 כוסות יין אדום

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-170 מעלות.

2. מכניסים את העוף והקמח לשקית ומנערים לציפוי של העוף. מוציאים ומנערים את עודפי הקמח.

3. מחממים את השמן בסיר נמוך ורחב שיכול להיכנס לתנור, ומטגנים את העוף מכל צדדיו. מוציאים.

4. לאותו סיר מכניסים את הבצל, ומטגנים 2 דקות.

5. מוסיפים את השזיפים, רסק העגבניות, התבלינים, המים והיין, מערבבים ומביאים לרתיחה. מבשלים 10 דקות ומורידים מהאש.

6. מעבירים את הסיר לתנור (ללא כיסוי) וצולים 40-35 דקות.

7. מגישים עם אורז לבן.

>> לגרסת הדפסה של המתכון: צלי עוף ביין

פוקה
פוקה. נסו משהו קצת אחר השנה, מה קרה | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!

פוקה

המצרכים (2 מנות):

למשרה ולדג:
220 גרם דג באיכות לאכילה נא (אני השתמשתי בטונה אדומה)
2 כפות רוטב סויה
כפית שמן שומשום
כפית חומץ אורז
מעט שומשום (שחור או רגיל)
ענף אחד של בצל ירוק, קצוץ
סנטימטר של ג'ינג'ר טרי, מגורר או קצוץ דק דק
להרכבת המנה:
כוס אורז בסמטי מאודה או אורז מלא
בצל ירוק, קצוץ
כחצי אננס, חתוך לקוביות
חופן כוסברה
ג'ינג'ר כבוש
שומשום שחור או רגיל, לפיזור

אופן ההכנה:

1. מערבבים ביחד את חומרי המשרה ומעבירים לכלי עם תחתית שטוחה, כמו תבנית פיירקס (ולא קערה שבה כל המשרה יקווה בתחתית). חותכים את הדג לקוביות ומעבירים אל המשרה. מערבבים היטב, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לבין 15 דקות לשעתיים.

2. בינתיים מכינים את שאר מרכיבי המנה: בודקים שהאורז בטמפרטורת החדר ולא קר מדי, קוצצים את הבצל הירוק, חותכים את האננס ומכינים בצד כמה עלי כוסברה יפים.

3. מרכיבים את המנה: מניחים בקערה אורז, מעל דג ומסביב את התוספות. מקשטים בשומשום ומגישים מיד.

כמה הערות חשובות:

* אפילו שהוא עובר כבישה קלה, זה עדיין דג נא. חוששים? הכינו את המנה הזאת עם טונה מקופסה. כן, יא אנינים. ותרו על המשרה ופשוט תבלו את הכל בסויה ואולי מעט שמן שומשום. יוצא אש.

* פחות עובדות לכם התוספות? הנה עוד אופציות להגשה: אבוקדו פרוס בעונה, מנגו חתוך לקוביות, קוביות מלפפונים, גפרורים דקיקים של ג'ינג'ר טרי, צנונית פרוסה לעיגולים דקיקים, אצות מתובלות, בצל סגול כבוש קלות, אפונה עדינה חלוטה, צ'ילי פרוס, פולי אדממה, אבקת טוגראשי.

* כל המידות שהבאתי כאן הן המלצה. אתם יכולים להשתמש ביותר או פחות דג (לנו הספיקו 110 גרם לאדם), כל אורז שאתם אוהבים (רק שימו לב שעדיף כאן אורז מאודה שלא מבושל עם שמן ושלא יוצא אחד אחד) וכו'.

* רגע, אבל איפה קונים דג נא טוב? אצל הדגן כמובן, או איך שלא קוראים לאיש שמוכר דגים טריים. יש חנויות מיוחדות, יש בשוק ויש גם מחלקת דגים בסופרים. את שלי קניתי בטיב טעם, יאפ. רק אל! תשתמשו! בדג! קפוא! אוקיי?

* ומה עם חומץ אורז ושומשום שחור? את שניהם קונים בחנות שמחזיקה מוצרים מהמזרח הרחוק. או בסופר. אפשר להשתמש גם בחומץ אחר כמו חומץ בן יין לבן, אבל אין בו את המתיקות הקלה שיש בחומץ אורז.

>> למתכון המקורי והמלא בבלוג "טעים!"

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: פוקה

אורז מלא עם חומוס, צימוקים וירקות שורש
קדירת אורז מלא. תשביע אתכם להרבה, הרבה זמן | צילום: ענבל כבירי, אוכל טוב

קדירת אורז מלא

המצרכים (6 מנות):
2 כפות שמן זית
2 כרישות, פרוסות
בצל גדול, קלוף וחתוך לשמיניות
4 גזרים קטנים קלופים או 2 גזרים קלופים וחתוכים לפרוסות רחבות
2 כוסות אורז מלא עגול
כוס גרגירי חומוס, שהושרו במים ובושלו עד ריכוך
חופן צימוקים בהירים
צרור פטרוזיליה, קצוץ
רבע כפית כוסברה טחונה
חצי כפית פפריקה מתוקה
חצי כפית בהרט
חצי כפית כמון
חצי כף מלח
3 וחצי כוסות מים

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-160 מעלות.

2. מחממים על הכיריים סיר רחב (כזה שאפשר להכניס לתנור), מוסיפים את שמן הזית והירקות, מערבבים היטב ומטגנים כ-2 דקות.

3. מוסיפים את האורז, החומוס, הצימוקים, עשבי התיבול והתבלינים, ומערבבים היטב כך שהכל יכוסה בשמן ובתבלינים.

4. מוסיפים את המים, מכסים ומביאים לרתיחה.

5. מעבירים את הסיר לתנור ל-50 דקות.

6. מסירים את המכסה בזהירות ומחזירים לתנור ל-10 דקות נוספות. מגישים חם.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קדירת אורז מלא

מרק ירקות לקוסקוס
קוסקוס עם מרק - אבל צמחוני | צילום: ענבל כבירי, אוכל טוב

קוסקוס עם מרק צמחוני

המרכיבים:

חבילת קוסקוס, מוכנה לפי הוראות היצרן
חצי כוס חומוס
2 כפות שמן זית
בצל גדול, קלוף וקצוץ
3 גזרים, קלופים וחתוכים לפרוסות עבות
בטטה, קלופה וחתוכה לקוביות בינוניות
4 קישואים קטנים, קלופים וחתוכים לפרוסות עבות
חתיכת דלעת, קלופה וחתוכה גס
חצי כרובית, מופרדת לפרחים
רבע כפית כורכום (לא חובה)
ליטר ורבע מים
חצי כף מלח גס
2 גבעולי סלרי
צרור פטרוזיליה

אופן ההכנה:

1. משרים את גרגירי החומוס בהרבה מים למשך לילה. מבשלים בהרבה מים כשעתיים, עד לריכוך.

2. מחממים היטב סיר רחב שיכול להכיל את כל הירקות למרק.

3. מוסיפים את שמן הזית, הבצל והגזר, מערבבים היטב ומטגנים כ-2 דקות.

4. מוסיפים את שאר הירקות, מערבבים היטב ומטגנים עוד כ-2 דקות.

5. מוסיפים את החומוס, הכורכום והמלח, ומערבבים היטב כך שכל הירקות יתעטפו בכורכום.

6. מוסיפים את המים ועשבי התיבול, מכסים ומביאים לרתיחה.

7. מבשלים על אש גבוהה כ-5 דקות. מנמיכים ללהבה נמוכה ומבשלים עוד כ-20 דקות.

8. בסיום הבישול ניתן להוציא בקלות את עשבי התיבול או להגיש אותם (הם טעימים מאוד). מגישים כמובן עם קוסקוס.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קוסקוס עם מרק צמחוני

קציצות בקר אפויות - רק הקציצות
קציצות בקר אפויות. טעימות לפחות כמו המטוגנות, והבונוס: טחינה בתוך הבלילה | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

קציצות בקר אפויות

מרכיבים (5 מנות):
1 ביצה
1 כף טחינה משומשום מלא
50 גרם רסק עגבניות
500 גרם בשר בקר רזה, טחון
1 בצל קצוץ
1 גזר קצוץ
חופן כוסברה קצוצה
1-2 שיני שום קצוצות
גרידה מקליפת לימון אחד
1 כפית מלח
1/2 כפית כמון
1 כפית פפריקה
פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. טורפים את הביצה, מוסיפים את הטחינה ואת רסק העגבניות ובוחשים היטב. מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים היטב.

2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). באמצעות הידיים צרים קציצות לצורה הרצויה - או כדורים בגודל כדור פינג פונג, או כדורים משוטחים לעובי של 1 ס"מ. מניחים בתבנית אפיה מרופדת בנייר אפייה.

3. אופים 15-20 דקות עד שהחלק הפנימי של הקציצה כבר לא אדום. שימו לב, במהלך הבישול הקציצה מגירה החוצה חלק מהנוזלים. אין שום בעיה עם זה, אפשר לאכול או להיפטר מזה.

הצעת הגשה: בלחמניה מקמח מלא עם ירקות, כמו שמגישים המבורגר.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קציצות בקר אפויות

פרגיות ממולאות אורז וקוואקר
פרגיות ממולאות. אל תוותרו על הקוואקר במילוי - הוא יעזור לכם להישאר שבעים | צילום: מאיר קוקבוק, אוכל טוב

פרגיות ממולאות

מרכיבים (4 מנות):
4 פרגיות (ירכי עוף ללא עצמות), עם עור - אפשר לבקש מהקצב להכין
1 בצל, קצוץ דק
מעט שמן זית
1 כוס אורז
רבע כוס פיסטוקים, מקולפים ושבורים
רבע כוס צימוקים בהירים
חצי כוס קוואקר
4 כפות רוטב טריאקי
שומשום לבן או שחור

אופן ההכנה:

1. מסדרים את הפרגיות על משטח עבודה ומשטחים בעזרת פטיש שניצלים לעובי של כחצי ס"מ (אפשר לבקש מהקצב לעשות את זה).

2. מאדים את הבצל בסיר קטן עם מעט שמן זית. מוסיפים את האורז, הפיסטוקים והצימוקים ומערבבים כדקה.

3. מוסיפים את הקוואקר וממשיכים לערבב דקה נוספת. מוסיפים כוס וחצי מים, מתבלים במלח לפי הטעם ומביאים לרתיחה עדינה. לאחר הרתיחה מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה.

4. משטחים את נתח הבשר על משטח העבודה כשהעור כלפי מטה, ומניחים עליו כחצי כוס מהתערובת. מצמידים את פינות הנתח לסגירה ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה כשהקיפול כלפי מטה. אפשרות נוספת: מניחים נייר אפייה בגודל כ-20X20 ס"מ על משטח העבודה, ועליו את הנתח כשהעור כלפי מטה. ממלאים ומקפלים, ואז מניחים מלמעלה את התבנית (מרופדת בנייר אפייה משומן) כשהיא הפוכה, ומחליקים פנימה את הפרגית.

5. מברישים את המנה ברוטב הטריאקי (בערך כף לכל פרגית) ומפזרים שומשום לקישוט. אופים לא מכוסה ב-170 מעלות 30-40 דקות, ומגישים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: פרגיות ממולאות

עוף בתפוחים ודבש
עוף בתפוחים ודבש. מהיר, חגיגי, קל יחסית לעיכול | צילום: קופסת המתכונים ראש השנה, הוצאת מודן

עוף בתפוחים ודבש של שולה מודן

המרכיבים (4 מנות):
למשיחה:
1 כף דבש
1 כף חרדל
2 כפות שמן
4 כפות ריבת תפוזים
1 כף מים חמים
מלח ופלפל אנגלי, גרוס
2 כפות רוטב סויה

בנוסף:
4 כרעי עוף, מפורקות
4 תפוחי עץ גרנד או אגסים, חתוכים לרבעים
4 בצלים, חתוכים לרבעים

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות).

2. מערבבים בקערית את כל חומרי המשיחה.

3. מברישים בתערובת המשיחה את העוף, התפוחים והבצל, ומניחים בתבנית.

4. אופים כ-50 דקות, עד שהעוף יזהיב - במהלך האפייה הופכים את העוף.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: עוף בתפוחים ודבש

סלט סביח
סלט סביח. מרכיבים משביעים אך לא מכבידים | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

סלט סביח לצמחונים

מרכיבים (2 מנות):
2 חצילים, פרוסים
מעט שמן זית
1 בצל, קצוץ דק
4 עגבניות, קצוצות דק
4 מלפפונים, קצוצים דק
3 ביצים קשות, קלופות וחתוכות לרבעים
12 זיתים, מגולענים וחתוכים גס
1 כף עמבה
3-4 כפות טחינה (ראו מיד)

לטחינה:
1/4 כוס טחינה גולמית
מיץ מלימון אחד
1 שן שום, קצוצה
מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. מורחים את פרוסות החציל בשמן משני הצדדים ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, 15 דקות מכל צד.

2. חותכים את פרוסות החציל לריבועים ומערבבים עם כל המרכיבים של הסלט, למעט העמבה והטחינה.

3. מערבבים היטב את כל חומרי הטחינה.

4. יוצקים על הסלט את הטחינה והעמבה, ומגישים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט סביח

סלט סלרי
סלט סלרי | צילום: דניאל לילה , לאכול טוב: ממטבחה של שפית טבעית

תוספות

סלט סלרי עם תמרים ופקאנים

המצרכים (4 מנות):
10 גבעולי סלרי, פרוסים דק
4 עלי חסה, קרועים לגודל ביס
1 כוס פטרוזיליה קצוצה גס
חצי כוס עירית קצוצה
5 תמרי מג'הול, קצוצים
10 אגוזי פקאן קצוצים גס
לרוטב:
2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
1 כפית סירופ מייפל (לא חובה)
מעט מלח
המלצות נוספות
 
אופן ההכנה:

1. מערבבים את חומרי הסלט בקערה.

2. מערבבים את חומרי הרוטב בקערית או מנערים בצנצנת.

3. יוצקים על הסלט, מערבבים ומגישים.

גיוונים:

* מחליפים את הרוטב בוויניגרט הדרים.

* מחליפים את התמרים בחמוציות או בתפוח עץ חצוי ופרוס דק.

* מחליפים את הפקאנים באגוזי לוז.

המתכון מתוך הספר "לאכול טוב: ממטבחה של שפית טבעית" של זהר לוסטיגר בשן.

לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט סלרי

סלט בורגול וירקות קלויים
סלט בורגול וירקות קלויים. שמן זית ולימון זה כל מה שהוא צריך | צילום: דרור עינב, אוכל טוב

סלט בורגול וירקות קלויים

המצרכים (4 מנות):

1 שקית בורגול
2 קישואים, חתוכים לרצועות בעובי של חצי סנטימטר
2 פלפלים, קלויים וחתוכים לרצועות ברוחב של חצי סנטימטר
2 עגבניות, צלויות וקצוצות גס
1 כף עלי תימין
1 כף עלי אורגנו טריים
2 כפות פטרוזיליה, קצוצה
מיץ מלימון שלם
3 כפות שמן זית
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. מחממים חצילייה או מחבת פסים וקולים את רצועות הקישואים.

2. שמים בקערה גדולה את שאר המרכיבים למעט הבורגול. מערבבים היטב ומניחים בצד.

3. מוסיפים לקערה את הקישואים הקלויים כל עוד הם חמים.

4. שמים את הבורגול בסיר, מכסים במים ומבשלים בדיוק עד לנקודת הרתיחה.

5. מסירים מהאש ומסננים מיד.

6. מוסיפים את הבורגול לקערה עם הירקות, מערבבים היטב ונותנים לתערובת לעמוד כ-15 עד 20 דקות.

7. מעבירים לצלחת ומגישים מיד.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט בורגול וירקות קלויים

אתגר האוכל הבריא סלט פסטה
סלט פסטה מקמח מלא. יש גם רצועות עוף ופלפל קלוי | צילום: אסף רונן, אוכל טוב

סלט פסטה מקמח מלא ועוף

המצרכים (2 מנות):
כוס פנה מקמח דורום מלא
כפית שמן זית
200 גרם חזה עוף
מלח ופלפל שחור
כפית שמן זית
פלפל אדום
פלפל צהוב
8 עגבניות שרי חצויות
12 זיתי קלמטה מגולענים
חצי בצל אדום פרוס דק
חופן עלי פטרוזיליה שלמים
2 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
כפית מיץ לימון
2 כפות צלפים מסוננים

אופן ההכנה:

1. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן, מעבירים למסננת ומצננים במים קרים. מסננים ושומרים בצד.

2. משמנים קלות את חזה העוף, ממליחים ומפלפלים. צורבים את העוף במחבת חמה, שתי דקות מכל צד. מצננים מעט וחותכים לרצועות דקות.

3. משמנים מעט את קליפת הפלפלים ומניחים בתבנית במרכז התנור כאשר הגריל העליון דולק לחום מקסימלי. צורבים את הפלפלים כ-20 דקות, עד שהקליפה משחירה חלקית והפלפל מתרכך.

4. מוציאים לכלי פלסטיק, סוגרים עם מכסה ומצננים כחצי שעה. מסירים את הקליפה מהפלפלים וחותכים אותם לרצועות דקות. 

5. מערבבים את כל חומרי הסלט.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט פסטה מקמח מלא ועוף

פסח, חיים כהן במטבח - סלט תפוחי אדמה
סלט תפוחי אדמה של חיים כהן. הכי טעים שאכלנו | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

סלט תפוחי אדמה וביצים של חיים כהן

המצרכים (6 מנות):

6 תפוחי אדמה בגודל בינוני
6 ביצים
בצל סגול, פרוס לטבעות דקות
6 צנוניות, פרוסות דק
מעט סלרי אמריקאי, קצוץ
בצל ירוק, קצוץ
מלח
פלפל שחור
רבע כוס שמן זית (או שמן אחר שמועדף לתיבול)
לימון

אופן ההכנה:

1. מבשלים את תפוחי האדמה (על קליפתם) במי מלח עד שהם כמעט רכים (כ-50 דקות).

2. מחממים תנור ל-200-210 מעלות. מעבירים את תפוחי האדמה לתנור לאפייה של כ-20 דקות.

3. מכסים את הביצים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים ברתיחה עדינה 7 וחצי דקות ומעבירים למי קרח (כך החלמון יגיע למרקם המושלם).

4. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות של כ-2 ס"מ.

5. מקלפים את הביצים, חוצים כל אחת לשניים וקוצצים כל חצי בנפרד.

6. מערבבים בקערה את תפוחי האדמה, הבצל, הצנונית, הסלרי והבצל הירוק. את הביצה אפשר לערבב פנימה או להגיש בצד. מתבלים בהרבה שמן זית, מלח ופלפל שחור, ומסיימים בזילוף של מיץ לימון.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט תפוחי אדמה וביצים של חיים כהן

אורז חגיגי
מכל מנות האורז שהכנו בחיים - זאת הטעימה ביותר | צילום: אמיר מנחם, אוכל טוב

המתכון הכי טוב שיש לאורז חגיגי

המצרכים (5 מנות):
2 כוסות אורז
רבע כוס שמן זית
2 בצלים, קצוצים לקוביות
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות
1 פלפל כתום, חתוך לקוביות
1 פלפל צהוב או ירוק, חתוך לקוביות
1 פלפל ירוק חריף, קצוץ
3 וחצי כוסות מרק ירקות רותח או מים רותחים
1 כפית כמון
מלח
ראש גדול של ברוקולי, מחולק לפרחים קטנים
להגשה:
צרור כוסברה, קצוץ

אופן ההכנה:

1. מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל. כשהוא מתחיל להזהיב מוסיפים את כל הפלפלים ומטגנים יחד תוך כדי ערבוב.

2. מוסיפים את האורז ומטגנים יחד עם הירקות. יוצקים את המרק או המים הרותחים ומערבבים.

3. מתבלים, טועמים ומוודאים שהנוזל מתובל היטב. מכסים ומבשלים כ-15 דקות על אש נמוכה. מוסיפים את פרחי הברוקולי, מערבבים ומכסים שוב. מניחים לברוקולי ולאורז להשלים ולהתרכך (עוד כ-10 דקות).

לגרסת ההדפסה של המתכון: אורז חגיגי

סלט עדשים
סלט עדשים מושלם. באמת, תנסו | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

סלט עדשים מושלם

המצרכים (4 מנות):
1 כוס עדשים שחורות
1 ליטר מים
1 לימון פרסי מחורר
1 בצל סגול קצוץ גס
3 כפות חומץ יין לבן
12 עגבניות שרי חצויות או פרוסות
אבוקדו חתוך לקוביות
1 כוס תערובת עשבי תיבול קצוצים (כוסברה, פטרוזיליה ונענע)
2-3 גבעולי בצל ירוק קצוצים

לרוטב:
3 כפות שמן זית
2 שיני שום קצוצות
חצי כפית כמון
חצי כפית כוסברה
חצי כפית פפריקה מתוקה
קורט כורכום
מעט צ׳ילי יבש גרוס
מיץ מחצי לימון סחוט טרי
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. מבשלים את העדשים בליטר מים עם לימון פרסי למשך 45 דקות. מוציאים כמה עדשים, טועמים ובודקים את מידת הריכוך. אפשר להוסיף זמן ומים לפי הצורך. כשהעדשים רכות - מסננים.

2. במקביל כובשים את הבצל: משרים את הבצל בחומץ ונותנים לו להתרכך כחצי שעה.

3. מכינים את הרוטב: מחממים את השמן במחבת עם שום, מוסיפים את התבלינים ומערבבים יחד כדקה-שתיים. מוסיפים את העדשים המבושלות מניחים להן לספוג טעמים. מתבלים במלח ופלפל.

4. כשהעדשים מתקררות מוסיפים בצל כבוש, עגבניות שרי, אבוקדו, עשבי תיבול, בצל ירוק, לימון סחוט וכוסברה קצוצה.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט עדשים מושלם

בורגול עם עדשים כתומות או חומות, אגוזי מלך וחמוציו
קינואה, עדשים והמון הפתעות טעימות | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

סלט עדשים וקינואה בסיר אחד

המצרכים (6 מנות):
כוס עדשים חומות
כוס קינואה
שמן זית
2 בצלים בינוניים, קצוצים
2 גזרים, מגוררים גס
חצי כוס חמוציות
חצי כוס אגוזי מלך, שבורים גס
צרור כוסברה, קצוץ
מיץ מלימון אחד
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. שוטפים את העדשים, מעבירים לסיר גדול וממלאים בהרבה מאוד מים. מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דקות. מוסיפים את הקינואה לסיר ומבשלים עוד כ-15 דקות (שימו לב, אנחנו מבשלים פה את הקינואה כמו פסטה ולא כמו אורז, כלומר בהרבה מים רותחים). טועמים את העדשים והקינואה, ואם הן מוכנות מסננים מיד. בסלט הזה אנחנו לא רוצים שהן יהיו מבושלות מדי ומתפוררות, אלא שתישאר בהן מידה של פריכות.

2. בינתיים מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא מזהיב. מוסיפים את הגזר, החמוציות והאגוזים ומטגנים עוד 5-10 דקות תוך ערבוב.

3. מערבבים את העדשים, הקינואה ותערובת הבצל בקערה. מוסיפים את הכוסברה, מיץ הלימון, המלח והפלפל ומערבבים שוב. טועמים ובודקים תיבול. אם צריך, מוסיפים עוד שמן זית, מיץ לימון או מלח.

לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט עדשים וקינואה בסיר אחד

מג'דרה מאורז מלא ושעועית מש
מג'דרה מאורז מלא. זכרו תמיד: דגנים מלאים ועוד קטניות שווה חלבון מלא. שזה הכי טוב | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

מג'דרה מאורז מלא

המרכיבים:
1 כוס אורז בסמטי מלא (או אורז מלא רגיל)
2 ורבע כוסות מים רותחים
חצי כוס שעועית מש (רצוי כזו שהושרתה והונבטה, אבל לא חובה)
3 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים
2 שיני שום כתושות
1 כפית כורכום
חצי כפית כמון
1 כפית מלח
מעט פלפל שחור
חופן פטרוזיליה קצוצה

להגשה:
לימון

אופן ההכנה:

1. שוטפים את האורז, מסננים היטב, וקולים על אש גבוהה בסיר יבש (ללא שמן) עד שכל המים מתאדים. מוסיפים את המים הרותחים, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-45 דקות עד שהמים נספגים לחלוטין.

2. במקביל שמים את המש בסיר קטן עם כוס וחצי מים, מחממים ומביאים לרתיחה עדינה. מנמיכים את האש ומבשלים רבע שעה (אם השתמשתם במש שלא הונבטה מראש הבישול יתארך לכחצי שעה). מסננים.

3. במחבת נפרדת מחממים את השמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים למחבת את השום, התבלינים והפטרוזיליה ומערבבים. מטגנים דקה נוספת.

4. מוסיפים לסיר האורז את המש ואת תערובת הבצל ומערבבים בעדינות. מומלץ לסחוט לימון טרי מעל המנה לפני ההגשה.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מג'דרה מאורז מלא

>> ויש גם מתכון למג'דרה בורגול מצוינת

נזיד דשיםנזיד עדשים
נזיד עדשים. מגישים עם קינואה, ואפילו לא צריך עיקרית | צילום: אסתי רותם, אוכל טוב

נזיד עדשים

מרכיבים (8 מנות):
1 בצל גדול
2 גזרים בינוניים
3 ענפי סלרי + העלים (אפשר מסלרי אמריקאי או מראש סלרי)
3 כפות שמן זית
4 שיני שום
2 עגבניות בינוניות, אדומות ובשלות
1 כוס עדשים כתומות
1 כוס עדשים שחורות
1 כוס עדשים ירוקות
ליטר ורבע מים (5 כוסות)
1 לימון גדול
1 כפית חוויאג' למרק
1 כפית כמון
חצי כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית מלח

אופן ההכנה:

1. מכינים את חומרי הגלם, כל אחד בנפרד: קוצצים את הבצל, הסלרי והשום. מגררים גס בפומפייה את הגזר והעגבנייה. שוטפים היטב את העדשים (כולן יחד) ומסננים היטב.

2. בסוטאז' (מחבת רחבה, בעלת שוליים גבוהים ומכסה) או בסיר רחב מאדים בשמן זית על אש בינונית-גבוהה את הבצל, הסלרי והגזר עד שהם מתחילים להזהיב. מערבבים מדי פעם.

3. מוסיפים את השום ומאדים תוך ערבוב עוד שתי דקות. מוסיפים את העגבניות, מערבבים ומבשלים שלוש דקות נוספות.

4. מוסיפים את העדשים והמים. המים צריכים לכסות את העדשים לחלוטין ועוד קצת. מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים ארבעים דקות. מדי פעם מערבבים ובודקים שהתבשיל לא נדבק לסיר. לאט-לאט המים יספגו בעדשים וחלקם יתאדו אך לאורך כל זמן הבישול צריך לראות נוזלים מבעבעים. אם נראה שחסרים נוזלים, מוסיפים מעט מים רותחים. אם אינכם בטוחים, תמיד עדיף מעט יותר מדי נוזלים מאשר פחות מדי.

5. אחרי ארבעים דקות, טועמים ובודקים אם העדשים רכות. אם לא, מבשלים עוד כמה דקות. אם יש הרבה מאוד נוזלים, משאירים את הסיר פתוח ומבשלים כמה דקות לאידוי. בשלב הזה העדשים צריכות להיות בתוך רוטב ולא בתוך מרק.

6. כשהעדשים רכות, סוחטים אל תוך הסיר את הלימון. מוסיפים את התבלינים ומערבבים. מבשלים על אש קטנה 10 דקות ומכבים את האש. מגישים על אורז, קינואה או קוסקוס.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: נזיד עדשים

מנגולד
מנגולד. התוספת הכי קלה ומזינה שיש | צילום: דניאל לילה, על השולחן


מנגולד מוקפץ

המרכיבים (5 מנות):
3-2 כפות שמן זית
2 חבילות מנגולד ללא פטוטרת (החלק הלבן) קרועים לפיסות גדולות
3-2 שיני שום קצוצות דק
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. מחממים שמן זית במחבת ומטגנים מנגולד, תוך כדי ערבוב, עד שהוא נובל.

2. מוסיפים שום ומטגנים בלי שישחים.

3. מתבלים במלח ופלפל ומגישים מיד.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מנגולד מוקפץ

סלט עיגולי ירקות
סלט עיגולי ירקות. כיפי, מרענן ומלא בסיבים תזונתיים | צילום: דניה ויינר, ארוחת ילדים, מיכל וקסמן, הוצאת ידיעות ספרים

סלט עיגולי ירקות

המרכיבים (2 מנות):
20 עגבניות שרי אדומות ומוצקות (עדיף תמר)
2 מלפפונים לא גדולים
2 צנוניות
1 גזר לא גדול
1 בצל סגול קטן או בצל ירוק

לרוטב:
מיץ מחצי לימון סחוט טרי
2 כפות שמן זית
חצי כפית מלח גס
חצי כפית סוכר

אופן ההכנה:

1. חותכים את העגבניות לחצי או לשלושה עיגולים, תלוי בגודלן.

2. חותכים את המלפפונים והצנוניות לעיגולים.

3. קולפים את הגזר וחותכים לעיגולים.

4. פורסים את הבצל או הבצל הירוק לטבעות דקות.

5. מערבבים את כל הירקות בקערה.

6. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים על הירקות. מערבבים היטב. מגישים מיד, אחרת הסלט מאבד את פריכותו ונהיה סמרטוטי. טעים במיוחד עם כף טחינה למעלה.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: סלט עיגולי ירקות