"יגיע היום שנגיף הקורונה יעבור מהעולם והתיירים הסינים ושיתופי הפעולה עם המעצמה הזו יחזרו להיות הדבר הכי מבוקש מסביב לעולם. כשזה יקרה, הדרך שבה מדינות מתייחסות לסין כרגע, מאוד ישפיע על היחסים", אומר ג'יימס ליאנג (James Liang), מייסד משותף ויו"ר המנהל של סוכנות הנסיעות הגדולה ביותר בסין. 

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako

נכון להיום, נגיף הקורונה גורם לכך שתיירים ואזרחים סינים לא רצויים כמעט באף מדינה בעולם וחלקם אף מגורשים בחזרה לארצם למרות שהם לא חולים או חשודים כחולים בנגיף. כך למשל, בישראל גורשו בתחילת החודש 35 תיירים סינים שנחתו בנתב"ג ו-1,000 נוספים שהיו בארץ גם מצאו את דרכם החוצה מהמדינה.

חשוב לזכור שלפני שמצב החירום החל, לא פחות מ-135 מיליון תיירים מסין טיילו מסביב לגלובוס ב-2019 והיוו עוגן כלכלי חשוב ללא מעט מדינות. גם בישראל נהנו מהכמות הגדולה הזו ובשנת 2019 הגיעו לכאן כ-156 אלף מבקרים מסין, עלייה של כמעט פי 2 לעומת 2018. במשרד התיירות ידעו שלשוק הזה יש כוח גדול ועשו לא מעט מאמצים כדי למשוך אותם לכאן.

שדה התעופה בצ'נגדו, סין (צילום: B.Zhou, ShutterStock)
תיירים שנוחתים מסין לא מורשים להיכנס. אילוסטרציה | צילום: B.Zhou, ShutterStock

על פי ליאנג, בזמן שהממשל הסיני מתעסק בניסיון למגר את הוירס המתפשט, הם כל הזמן מנהלים מעקב גם לגבי היחס של המדינות השונות כלפיהם בזמן המשבר. בתוך כך, הממשל המקומי מסמן כאמור את המדינות אשר הפנו עורף, גם אם עשו זאת על מנת להגן על התושבים שלהם.

ליאנג טוען שהממשל הסיני יצר חלוקה לשלוש קטגוריות שונות: אלה שהגבילו כניסה כוללת של אזרחים סינים, אלה שהגבילו כניסה רק למי שהגיע ממחוז ווהאן הנגוע ואלה שהגבילו כניסה רק למי שהגיע עם חום או עם סימנים חשודים. 

במדינות שנמצאות בקטגוריה הראשונה ניתן למצוא מדינות כמו ארה"ב, רוסיה, סינגפור, אוסטרליה וגם את ישראל. "המדינות הללו בהחלט ירגישו הרעה ביחסים שלהן עם סין", טוען ליאנג.

מה הסינים יכולים לעשות?

הדבר הראשון והמיידי שהממשל הסיני צפוי לעשות למדינות שהקשו את תנאי הכניסה אליהן, היא להגביל את כמות הטיסות היוצאות גם לאחר סיום מצב החירום. מבחינה כלכלית, אי הגעה של תיירים מסין יכולה לפגוע בצורה קשה באותן המדינות. בישראל למשל, התיירים מסין נמצאים במקום השמיני ברשימת המדינות מהן מגיעים תיירים לארץ (מקום אחד לפני אוקראינה). 

בסין כבר השתמשו בטקטיקה הזו בעבר כאשר הורו לסוכנויות הנסיעות במדינה לא לשווק חבילות לדרום קוריאה ב-2017 אחרי שזו הרשתה לארה"ב לפרוס כוחות בתחומיה. את הטקטיקה היא יישמה גם על מדינות כמו טייוואן ואף הוציאה בעבר אזהרת מסע לארה"ב.