בתקופה האחרונה נראה שיותר מדינות ערביות ומוסלמיות, שלא פתחו את שעריהן לתייר הישראלי, משנות גישה. זה התחיל עם התחממות היחסים בין ישראל לאינדונזיה שנתנה תקווה, המשיך בהצהרה של שלטונת דובאי, שיאפשרו לישראלים להגיע לתערוכת האקספו שמתקיימת במדינתם וממש לפני מספר ימים שר הפנים, אריה דרעי, חתם על צו המאפשר לישראלים להגיע לסעודיה.

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako

אמנם אף אחת מההצהרות הלו עדיין לא הבשילה למהלך ממשי, אך המגמה החיובית לשינוי מורגשת באוויר. רגע לפני שהישראלים יחלו לכבוש מדינות ערב חדשות, נזכרנו בארבע מדינות ערביות אחרות שכבר הפכו לנקודת חובה ומראות לכולם שהיחסים יכולים להיות חמים מאוד. סימן עובדיה, מנכ"ל חברת קרוז תור, המתמחה בהפלגות נופש המשלבות שייט באוניות קרוז ושייט בספינות נהראלה, עושה סדר במקומות שאסור לכם לפספס, והדברים שאתם חייבים לדעת, לפני שמגיעים למצרים, ירדן, מרוקו או תוניסיה. 

מצרים

אתרי חובה במצרים

גיזה והפירמידות

האתר הפופולרי ביותר במצרים ואחד מאתרי התיירות המבוקשים בעולם.

כבר בעבר הרחוקה קבעו היוונים הקדומים כי הפירמידות הגדולות נחשבות לאחד משבעת פלאי העולם  וגם היום, בעולם המודרני ועתיר הטכנולוגיה, המבקר עומד משתאה נוכח הגודל, העוצמה והייחודיות של המבנים ששרדו את תהפוכות הזמנים ועדיין עומדים על תילם.

הפירמידות (צילום: Shutterstock - WitR)
צילום: Shutterstock - WitR

אזור לוקסור

מקדש לוקסור ומקדש כרנך בגדה המזרחית של הנילוס הם שני מקדשים מרשימים במיוחד. מקדש לוקסור, הקטן יותר, עם האובליסק המעוטר מול הכניסה המונומנטלית שלו (את מקבילו ניתן לראות בכיכר הקונקורד בפריז) ומקדש כרנך, הנחשב עד היום למתחם המקדשים הגדול בעולם, שנבנה במשך יותר מ-1,500 שנים, כשכל פרעה הוסיף להגדילו ולקשטו.

הגדה המערבית של הנילוס - "עיר המתים" 

הנקרופוליס המרשים בעולם - מקום קבורתם של הפרעונים מימי הממלכה החדשה, הכולל את עמק המלכים - ובו קיברו של תות-ענח-אמון. מדובר בקבר היחיד שנמצא שלם עם כל אוצרותיו המדהימים, עמק המלכות, מקדש המוות המופלא של המלכה חתשפסות ועוד.

תות ענח אמון (צילום: BBC)
תות ענח אמון | צילום: BBC

מקדשי אבו סימבל 

אחד משיאי הביקור במצרים: שני המקדשים המדהימים שנבנו בלב המדבר ע"י גדול מלכי מצרים העתיקה, רעמסס השני, לכבוד עצמו ולכבודה של אישתו האהובה, המלכה נפרטארי. המקדשים שכוסו במשך השנים בחולות המדבר ונחשפו מחדש במאה ה-19, התפרסמו בעולם כולו אחרי שהועתקו ממקומם המקורי והועברו למקום גבוה יותר בעת בניית סכר אסואן הגבוה במאה ה-20 בכדי להצילם.

מה עוד חשוב לדעת?

ויזה - יש צורך בויזה למצרים ויש לדאוג להוציא פלני שמגיעים למדינה (לא כולל סיני).

כיצד כדאי לנסוע? הכי טוב להגיע בקבוצות מאורגנות ומסודרות.

ממה להיזהר? כייסים במקומות הומי אדם ומעט צפופים. 

מחירים - מצרים מאוד זולה ומומלץ לקנות בעיקר מזכרות אוריינטליות.

תוניסיה

אתרי חובה בתוניסיה

בית הכנסת העתיק אל גריבה בכפר אר-ריאד

על פי המסורת, בית הכנסת אלגריבה, שפירוש שמו הוא "המופלאה", הוא בית הכנסת העתיק והמיוחד ביותר בכל צפון אפריקה ונחשב אף  לאחד העתיקים בעולם. הוא הוקם בשנת 586 לפנה"ס ועל פי המסורת הוא בנוי על דלת ומשקוף של בית המקדש השני שנחרב והובא לג'רבה על ידי הכוהנים שהתיישבו באי. בית הכנסת פעיל עד היום ומשמש את היהודים המתגוררים בכפר ואת התיירים העולים אליו לרגל.

בית הכנסת אל גריבה תוניס - בתי כנסת מרשימים (צילום: האתר הרשמי)
בית הכנסת אל גריבה תוניס - בתי כנסת מרשימים | צילום: האתר הרשמי

חוף הים הזהוב של עיר הנופש

העיר חממת ממוקמת בחלקו הדרום מזרחי של חצי האי קאפ בון השייך לתוניסיה. המים הצלולים והחופים הזהובים שהיא מציעה, הופכים אותה לאחד מהיעדים הפופולריים במדינה לשחייה ולספורט מים.

בתים כחולים ולבנים בסידי בו סעיד

סידי בו סעיד, כפר אמנים בצפון תוניסיה, ידוע בשל השימוש הרב בצבעי כחול ולבן ובקישוט הבתים והרחובות שלו, המשתלב בצורה נהדרת עם הנוף עוצר הנשימה הנשקף ממנו. בשל יופיו יוצא הדופן, הוכרז הכפר כאתר מורשת לאומית של אונסק"ו.

סמטה בסידי בו סעיד, תוניס צילום ויקיפדיה (צילום: ויקיפדיה)
צילום: ויקיפדיה

מה עוד חשוב לדעת?

שימו לב! כשמדובר בטיולים במדינות ערב מומלץ לטייל בקבוצות טיולים מאורגנות ולא לבד.

ויזה - ישראלים הנוסעים לתוניסיה זקוקים לאשרת כניסה. לישראל אין יחסים דיפלומטיים עם תוניסיה.

איך מגיעים? אין טיסה ישירה מישראל לתוניסיה. אפשר להגיע אליה בטיסה דרך יעדים באירופה, בעיקר צרפת, איטליה, לונדון ופרנקפורט. כמו כן, אפשר להגיע לתוניסיה דרך הים מנאפולי באיטליה, מארסיי בצרפת או באסטיה בקורסיקה.

מרוקו

אתרי חובה במרוקו

קזבלנקה

העיר הגדולה במרוקו. עיר מודרנית (יחסית) הטומנת בחובה אדריכלות מעניינת (בעיקר מבני אר-דקו מרשימים). העיר מתאפיינת בשדרות רחבות, טיילת שוקקת ואפילו חיי לילה סוערים. אסור להחמיץ את מסגד חסן השני, שהוא אחד המסגדים הגדולים והמפוארים בעולם, וגם אחד המסגדים היחידים במרוקו שהכניסה אליו מותרת גם למי שאינו מוסלמי. בשנות הארבעים של המאה ה-20 היתה הקהילה היהודית של קזבלנקה הגדולה ביותר במרוקו וליהודים שמבקרים בעיר כדי להגיע לבית הכנסת הראשי.

מרכז קזבלנקה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

קניון הטודרה

קניון טודרה, אחד מאתרי הטבע היפים של מרוקו, שוכן באזור המזרחי המבודד של הרי האטלס הגבוה. זהו קניון מרשים שקירותיו זקופים ואדמדמים. גולת הכותרת של הקניון היא 700 המטרים האחרונים שלו, בהם הוא הופך לצר במיוחד וקירותיו תלולים באופן מרשים. זהו אזור נהדר לחובבי ההליכה.

מרזוגה ודיונות ארג צ'בי

מרזוגה הוא כפר מדברי קטן בדרום-מזרח מרוקו בו יש דיונות חול עצומות, הגדולות ביותר במרוקו, שמגיעות לגובה של 150 מטר ונראות כאילו נלקחו מתוך ציור. אסור להחמיץ את הזריחות במקום, וגם השקיעות מרהיבות, כשהחול משנה את צבעיו מזהוב לאדום. זהו אחד מהאזורים הפופולריים ביותר במרוקו לטיולי גמלים ושאר פעילויות מדבריות.

דיונות מרזוגה, מרוקו (צילום: independenttravelhelp.com)
דיונות מרזוגה, מרוקו | צילום: independenttravelhelp.com

מה עוד חשוב לדעת?

שימו לב! כשמדובר בטיולים במדינות ערב מומלץ לטייל בקבוצות טיולים מאורגנות ולא לבד.

ויזה - ישראלים מחויבים באשרת  כניסה למרוקו/וויזה למרוקו בכדי להיכנס למדינה זו.

איך להגיע? אפשר לטוס מישראל למרוקו דרך ערים שונות באירופה, או בטיסות עונתיות. אפשר גם להגיע למרוקו גם במעבורות מספרד ומצרפת. 

ירדן

אתרי חובה בירדן

ואדי רם

ואדי רם נחשב לאחד הפארקים הלאומיים היפים והמיוחדים ביותר במזרח התיכון. חבל מדברי זה, השוכן בצמוד לחצי האי ערב, מעוטר בצוקי גרניט המתנשאים אל על ובדיונות אדומות, המקנים לו יחדיו מראה חללי ומשונה שגם הוביל לכינויו "בקעת הירח". את התפאורה הנפלאה משלימים השבטים הבדואים הנודדים שבמקום, המתפרנסים בעיקר מהתיירות הנכנסת בעזרת לינות לילה, סיורים רגליים מודרכים, טיולי ג'יפים ועוד.

ואדי רם (צילום: Daniel Case, shutterstock)
צילום: Daniel Case, shutterstock

עקבה

עקבה, עיר הנמל היחידה של ירדן, מציעה למבקריה תערובת ייחודית בין חדש לישן עם נמל מן המאה ה-14 מצד אחד ומלונות רמים ומפוארים מן הצד השני. עם זאת, עיקר יופייה נובע מחופיה הקסומים והמבודדים, הצופים אל עבר הים האדום ושעוד טרם הספיקו להתמלא בשצף רב של תיירים. את התפאורה הנהדרת משלימים עצי הדקל הפזורים לכל אורכו של קו החוף ושוניות האלמוגים הרבות המצויות בקרבתו.

פטרה

פטרה היא ללא ספק מבין אתרי התיירות המפורסמים ביותר בירדן. עיר קדומה זו, ששימשה כבירתה של הממלכה הנבטית החל משנת 312 לפנה"ס, ידועה בעיקר בארמונות הקבורה המרשימים שבה החצובים על גבי אבן חול אדומה, מה שגם הקנה לה את הכינוי "העיר הוורודה". מדהים לגלות כי יישוב עתיק זה נשכח במשך מאות שנים ונתגלה מחדש רק במאה ה-19. כיום ניתן לצאת לסיורים מודרכים בה ולהתרשם מן האדריכלות העתיקה של האזור.

מה עוד חשוב לדעת?

שימו לב! כשמדובר בטיולים במדינות ערב מומלץ לטייל בקבוצות טיולים מאורגנים ולא לבד

איך להגיע? ניתן להגיע לירדן בטיסה מתל אביב לעמאן (עם נתיבי האוויר הירדניים), באוטובוס (מאילת או תל-אביב), או לחצות את הגבול באופן עצמאי, במעבר בעין עברונה (ליד אילת) או בבית שאן. ניתן, כמובן, גם לנסוע לירדן בטיול מאורגן. כמו כן ניתן להעביר רכב פרטי מישראל (אך לא מסחרי), תמורת תשלום גבוה יחסית.

ויזה - אין צורך באישור כניסה לירדן.

מחירים - ירדן מאוד זולה וידועה במחיריה האטרקטיביים.