mako
פרסומת

פלאשבקים מ"עם כלביא": "הבן שלי בארץ וכל מה שאני רוצה זה להיות איתו"

המוני ישראלים תקועים כעת בחו"ל, חלקם כבר היו בדרך לארץ ונאלצו להסתובב באוויר, ולאף אחד אין עדיין מושג מה הולך לקרות. "גם אחרי הנחיתה לא נתנו לנו לרדת מהמטוס. לא קל להיות סגורים למעלה מ-14 שעות"

אסף וקנין
פורסם: | עודכן:
ישראלים תקועים בחו"ל
הקישור הועתק

על פי הרישומים של רשות האוכלוסין, ב-30 הימים האחרונים יצאו מהארץ 172,377 ישראלים שעדיין לא חזרו, לא ברור כמה מהם תושבי הארץ וכמה מהם מתגוררים בחו"ל. נכון לעכשיו, עדיין לא ידוע מתי ואיך יוכלו לחזור ואיך זה יעבוד.

חלק מהישראלים שתקועים בחו"ל, כבר עשו את דרכם לארץ, אך נאלצו להסתובב באוויר ברגע שהמרחב האווירי נסגר, ולחזור לנמל התעופה ממנו המריאו. "אחרי שהגענו לאמצע הדרך מוושינגטון לתל אביב קיבלנו הודעות בוואטסאפ והבנו שכבר לא נגיע לארץ", מספר ג'וני ל-mako. "כולם רכשו מיד חבילת אינטרנט והתחילו לקבל מידע מהארץ. הדיילים והצוות לא ידע מה קורה ולקח להם לפחות חצי שעה להבין שצריך לשנות נתיב. בסוף המטוס הסתובב וחזר לכיוון וושינגטון. 8 שעות טיסה כדי לחזור לאותו מקום".

שירן, השוהה כעת בפירנצה' לאחר שהגיעה לאיטליה לפני ארבעה ימים, הייתה אמורה לשוב הערב בטיסת אל על ממילאנו, אך כשהתעוררה בבוקר גילתה כי המרחב האווירי נסגר והטיסה בוטלה. "הלכתי לישון בידיעה שאני חוזרת הביתה היום, והתעוררתי למציאות אחרת לגמרי. פתאום יש מתקפה, אין טיסות ואין לי מושג מה אני אמורה לעשות עכשיו", היא אומרת. "אני בלחץ ומבולבלת. אף אחד לא באמת יודע להגיד מה קורה או מתי נחזור. אני מרגישה תקועה".

שירן מספרת כי כעת היא נאלצת להאריך את שהותה ולמצוא פתרון לינה חדש, בזמן שבנה הקטן נמצא בישראל. "הבן שלי בארץ וכל מה שאני רוצה זה להיות איתו. במקום זה אני צריכה עכשיו להבין איך אני בכלל מתחילה מסע חזרה לישראל, בלי לדעת מתי ואם אגיע. זה חוסר ודאות שמאוד מפחיד".

בלוגרית התיירות אן לביא טסה לסוף שבוע קצר יחד עם אמה ובתה אריאל לאתונה. "ביום חמישי הגענו ליוון כדי לחגוג יום הולדת לבתי הגדולה, אמא שלי החליטה להפתיע אותה ואני הצטרפתי אליהן", מספרת אן בשיחה עם mako. "זה היה אמור להיות סופ"ש קצר וקליל של קניות ואוכל טוב, והבוקר התעוררנו לבשורה של המלחמה. מצד אחד אני לא מסתדרת טוב עם אזעקות בזמן אמת כשאנחנו בבית בגלל שזה מלחיץ, אבל מצד שני יש חשש ואי ודאות כי בעלי ובתי הקטנה נותרו בארץ ונוצרה עבורי חוויה של חוסר שליטה לצד החוסר וודאות. אנחנו שומעים כאן את ההתרעות מהטלפונים של כולם, כי אי אפשר להתנתק ממה שנעשה בארץ למרות המרחק וזו לגמרי תחושה מוזרה. העברנו שעות ארוכות בחדר ללא מצב רוח, אבל נצטרך לעשות מהלימון לימונדה".

פרסומת
אן, אמא שלה ובתה

מושיקו חדד היה בדרכו לישראל מהודו כאשר עלה לטיסת אייר אינדיה, אך כשעה לפני הנחיתה בנתב"ג צוות המטוס הודיע לנוסעים כי הם מסתובבים בחזרה להודו וכעבור שעות נחתו שוב במומבאי. "זה מאוד מתסכל כי גם אחרי הנחיתה לא נתנו לנו לרדת מהמטוס בגלל שאמרו לנו שרוצים להעביר אותנו לניו-דלהי", מספר מושיקו. "זה לא קל להיות סגורים למעלה מ-14 שעות במטוס. חלק איבדו סבלנות וחלק התלהבו מהידיעות על התקיפות באיראן".

איציק קירבג, מנהל קבוצת הפייסבוק "בוקרשט זה כאן", מספר שהקימו קבוצת וואטסאפ ייעודית לקבלת עדכונים שוטפים בנוגע למצב. ״אנחנו בתחילתו של המבצע וברור שלחברות התעופה אין כרגע כל פתרון״, אומר איציק. "יש מאות ישראלים, וכרגע ההמלצה היא להמתין ולהיערך לשהייה של כמה ימים לפחות, וכמובן שכולם כאן נרתמים לסייע אחד למען השני לכל מה שצריך".


בתוך כך, אל על הודיעה כי היא נערכת למבצע חילוץ ישראלים השוהים בחו"ל ולהחזרתם לישראל. החברה מציינת כי ברגע שתחודש הפעילות התעופתית ויתקבל אישור להפעלת טיסות חילוץ, לקוחות המחזיקים בכרטיס אל על ישובצו באופן אוטומטי לטיסות החילוץ. החברה מוסרת כי לקוחות אלו יקבלו עדכון יזום בנוגע למועד הטיסה החדש.

פרסומת

נכון לעכשיו, אל על לא מאפשרת רכישת כרטיסים עד 21 במרץ או עד לשיבוץ כל לקוחות החברה. הסיבה לכך היא כדי להבטיח קדימות מלאה ללקוחות שהזמינו כרטיסים לפני תחילת המצב הביטחוני הנוכחי. כרטיסים למועדים מאוחרים יותר לא יהיו זמינים, ולקוחות בעלי כרטיס חזרה ישובצו באופן אוטומטי לטיסות. בנוסף, כל הטיסות של אל על עד 1 במרץ 2026 (כולל) מבוטלות, והלקוחות יכולים לבחור בין החזר כספי מלא או לקבל שובר זיכוי לטיסות עתידיות. החברה מוסרת כי עדכונים שוטפים יעלו לאתר ולרשתות החברתיות שלה.