"החופשה הגרועה בחיי": המטייל נחת באיסלנד – ונשבע שלא יחזור אליה יותר
בלוגר נסיעות ותיק פתח חזית מול איסלנד הפוטוגנית, ובסרטון ויראלי עצבני במיוחד הוא מסיר את הפילטרים וקובע שמדובר ב"חופשה הגרועה ביותר בחייו ומזימת כסף אחת גדולה". בזמן שהרשתות החברתיות מלאות במפלים, המציאות בשטח כוללת מגרשי חניה מעפר, ארוחות קפואות במחיר מופקע ויוקר מחיה מטורף שעקף את שווייץ והפך את האי למדינה היקרה בעולם


במשך שנים איסלנד החזיקה בתואר המרענן הרשמי של הפיד שלנו: הנופים הוולקניים הדרמטיים, המפלים העצומים וחופי החול השחור הציפו את האינסטגרם וקיבעו את מעמדה כיעד אקלוסיבי שאסור לפספס. אלא שסרטון ויראלי ועצבני במיוחד של מטייל ותיק ומנוסה, מצליח להסיר את הפילטרים ומציף את המציאות הכואבת שמטיילים רבים מתחילים להרגיש בכיס: איסלנד הפכה רשמית למדינה היקרה ביותר בעולם, ועבור לא מעט תיירים, התמורה פשוט לא מצדיקה את השחיטה בארנק.
הסערה ברשת התפרצה אחרי שהמטייל העלה לחשבון האינסטגרם שלו סרטון שבו הגדיר את האי המבודד כחופשה הגרועה ביותר בחייו, לפחות בשקלול של עלות מול תועלת. "זוהי ללא ספק החופשה הגרועה ביותר בחיי", כתב בפוסט המלווה, "מרגע שהגעתי, שום דבר לא היה מכוון לנוחות המבקר, והכל היה מזימה שבאה להוציא ממך עוד כסף". בסרטון עצמו הוא פירט: "אני לא רוצה להישמע כמו שונא, אבל היעד הגרוע ביותר שהייתי בו אי פעם בסך הכל, אם מחשבים את הערך ואם מחשבים את הנוחות של החוויה, הוא כנראה איסלנד".
התסכול של המטייל, שדווקא הגיע אחרי טיול של חודש שלם ברחבי אירופה, התחיל מיד עם הנחיתה בנמל התעופה הבין-לאומי בקפלאוויק. "ממש על ההתחלה, יש להם רק אוטובוסים שלוקחים אותך לעיר הבירה מהשדה", הוא משחזר בסרטון, "האוטובוסים עולים 40 דולר והם מורידים אותך באיזה מגרש חניה עשוי עפר שנמצא ליד כביש מהיר. אין שלטים שמודיעים לך לאן ללכת. אתה צריך ללכת דרך ערימה של עפר עם כל הדברים שלך כדי לצאת משם". בפוסט הוא הוסיף לחשוף את האותיות הקטנות והיקרות: "שילמתי 2 דולר רק כדי להשתמש בשירותים בתחנת האוטובוס, ואז הלכתי ברגל דרך עפר אל המלון היקר מדי שלי".
כשגולשים ברשת תקפו אותו וטענו שהוא מתקמצן והיה צריך פשוט לקחת מונית, הוא לא נשאר חייב וענה בעוקצנות: "לפני שתגידו 'הו, אתה תפרן', מונית עולה 250 דולר, וזה יוצא 500 דולר הלוך וחזור. תקשיבו, אני לא רוצה להוציא 500 דולר על נסיעה אל ומנמל התעופה. זה מחיר של טיסה טרנס-אטלנטית שלמה נוספת".

בהמשך, הביקורת שלו עברה מהר מאוד גם לתשתיות ולאטרקציות המרכזיות של האי. "זה לא שהם בנו תשתית תיירותית, הם לא", הוא קובע, "אתה הולך למקומות שלהם שבהם יש להם את הגייזרים והמפלים שלהם. ממש קשה לנווט, הקרקע מסוכנת להליכה עבור אנשים מבוגרים. אז זה לא באמת מקום אידיאלי והוא לא בנוי לתיירים". גם ה"וויב" הכללי חטף ממנו אש: "חבר'ה, הכל סופר יקר. זה לא כזה מרשים. מזג האוויר גרוע. המדריך שלי אמר 'הו, יש מזג אוויר כל כך טוב היום, אולי נישאר פה עוד 5 דקות'. ואני חושב לעצמי שאני לא רוצה להוריד את האווירה, אבל בחייכם. זה מדכא". המטייל אף עקץ כששיתף נתון ששמע במהלך הסיור: "המדריך שלי סיפר לי שביחס לנפש, האיסלנדים לוקחים הכי הרבה נוגדי דיכאון".
אפילו הנופים המפורסמים, שמושכים לשם מיליונים, לא הותירו עליו רושם חיובי. "'מעגל הזהב' היה אחד המקומות המכוערים ביותר שהייתי בהם בחיי", הוא תוקף בפוסט, "אחרי שחוויתי את האלפים, מונטנה, אלסקה, פטגוניה, פרו וכו', אני לא יכול להיות מרוצה מהסיור הזה". בסרטון הוא מפרט: "זה נראה כמו פטגוניה אם היא הייתה שרופה לחלוטין. וזה לא נראה כזה יפה. ואין שם אלפקות כמו שיש בפטגוניה, יש להם סוס איסלנדי שהם הביאו לפני אלף שנים, שזה חמוד, אבל זו חיה מבוייתת". בפוסט הוא הוסיף השוואה שנוגעת בנקודה רגישה: "איסלנד נראית כמו החלקים של פטגוניה שנשרפו על ידי תיירים ישראלים (טורס דל פאינה 2012, צ'ובוט 2026)".

לטענתו, גם חובבי ההיסטוריה והקולינריה יתאכזבו קשות. "שלא כמו בשאר אירופה, לא תמצאו כאן מבנים ישנים. אין שום דבר ישן. אין שום דבר שנבנה לפני אלף שנים כשהם הגיעו לראשונה כי הכל עף ברוח. לא תמצאו כנסיות וטירות כמו שמוצאים בכל רחבי אירופה שהן סופר מגניבות שאפשר לחקור". ומה לגבי האוכל? בפוסט הוא מספר כי אכל "בשר כבש שעלה 50 דולר" ומצהיר ש"מרבית האוכל המוצע באי הזה הוא אוכל קפוא שעולה מעל 30 דולר לצלחת".
איסלנד יקרה, מאוד יקרה
אז נכון, אפשר להתווכח על הטעם שלו בנופים, אבל עם המספרים והנתונים הכלכליים קשה מאוד להתווכח. ניתוח עדכני של איגוד העובדים האיסלנדי "ויסקה" (Viska), המבוסס על נתוני Eurostat והבנק המרכזי של איסלנד, חושף כי המדינה עקפה רשמית את שווייץ והתייצבה במקום הראשון כמדינה היקרה ביותר על פני כדור הארץ (תואר שבו החזיקה לאחרונה ב-2018).
המספרים מאחורי הניתוח הזה פשוט מטורפים: רמת המחירים באיסלנד גבוהה כעת ב-84 אחוז מהממוצע במדינות האיחוד האירופי. לשם ההשוואה, ב-30 השנים האחרונות פער המחירים הממוצע עמד על 42 אחוז "בלבד", מה שאומר שהמחירים באיסלנד מטפסים כיום בקצב כפול משאר אירופה. כשמשווים את איסלנד לשכנותיה הנורדיות, מגלים שמחירי המזון הכלליים גבוהים ב-44 אחוז, מחירי מוצרי הבשר יקרים ב-71 אחוז (מה שמסביר את מנת הכבש ב-50 דולר של המטייל), והתושבים משלמים בממוצע 40 אחוז יותר על מכוניות בגלל מכסי יבוא גבוהים וחוסר בתחרות בשוק.

כלכלנים מסבירים שהמצב הזה הוא דווקא תוצאה ישירה של ההצלחה התיירותית. וילהיאלמור הילמארסון, כלכלן מאיגוד "ויסקה", מסביר שההתאוששות המהירה של הענף אחרי הקורונה הפכה למנוע הצמיחה של המדינה, אבל גם הקפיצה את האינפלציה ואת השכר בשירותים. התיירים גם אשמים ישירות בזינוק במחירי הדיור המקומי: השימוש המסיבי בדירות Airbnb מייצר תחרות ישירה מול המקומיים ומקפיץ את שכר הדירה.
הבעיה היא שתג המחיר הזה כבר מתחיל להבריח אנשים. לפי מועצת התיירות של איסלנד, יותר ויותר מטיילים מחליטים בתקופה האחרונה לדחות או לבטל את הטיולים שלהם לאי בגלל יוקר המחיה. הכלכלנים מזהירים שהסתמכות יתר על תיירות הופכת את המדינה לפגיעה מאוד, ושהיא חייבת לפתח ענפים נוספים כדי להוריד את הלחץ.
בשורה התחתונה, למטייל המאוכזב יש המלצות ברורות לחלופות, והוא ממש לא מתכוון לחזור: "באופן כללי, הייתי מתמקד בנורווגיה אם אתם רוצים לנסוע למדינה בצפון אירופה, או בקוסטה ריקה אם אתם רוצים לראות חול שחור. איסלנד לא מפותחת וסוג של עוקץ. האנשים בסדר, זה פשוט לא שווה את זה בשבילי", הוא מסכם. ומה לגבי חופי הלבה המפורסמים? "לכו לאל סלבדור בשביל חול שחור. אתם יכולים לשחות במים וזה נראה אותו דבר. כמישהו שהיה בכל העולם, אני אומר שהתמורה הגרועה ביותר הייתה איסלנד. בלי שנאה פה לאיסלנד".