מעל 137 אלף יהודים הגישו בקשה לקבלת אזרחות פורטוגלית ב-7 השנים האחרונות, ומעל 57 אלף מהם כבר קיבלו את האזרחות המיוחלת. מה שאיפשר זאת הוא חוק האזרחות הפורטוגלי, שנחקק בשנת 2013 ונכנס לתוקף ב- 2015, וקובע כי צאצאי היהודים שגורשו מספרד ופורטוגל, יוכלו לקבל אזרחות ודרכון של המדינה, בכפוף לתנאים מסוימים.

לאחרונה, שונה החוק באמצעות תקנות חדשות, וזאת בעקבות טענות לאי סדרים בהליך ההתאזרחות של המיליונר רומן אברמוביץ'. מה השינויים ועל מי ישפיעו? להלן תשובות לשאלות:

מי יכול להוציא היום דרכון פורטוגלי?

דרישות הסף מכתיבות כי המבקש יהיה מעל גיל 18 ובלי עבר פלילי (במקרים מסוימים גם רישום פלילי עד 3 שנות מאסר עדיין לא מונע את קבלת האזרחות). בנוסף לכך, צריך לנסות ולהוכיח את הזיקה לגירוש ספרד ופורטוגל. הקריטריונים להוכחת הזיקה יכולים להיות השתייכות לקהילה ספרדית, מנהגים ספרדיים, שם המשפחה של המבקש ובדיקת ארץ הלידה של הוריו ושל הסבים שלו, דיבור בשפת הלדינו במשפחה ועוד.

פורטו (צילום: vidalgo, shutterstock)
יעד מושלם בכל העונה. פורטו | צילום: vidalgo, shutterstock
 

מה השינויים בתנאים לקבלת דרכון פורטוגלי?

תהליך קבלת האישורים מחייב הוכחת הקשר והזיקה לגירוש ספרד ופורטוגל בעיקר באמצעות אישור הקהילה היהודית (כרגע הקהילה היהודית של ליסבון היא היחידה שמנפיקה אישורים מסוג זה) ולאחר מכן פנייה למשרד המשפטים עם בקשה האזרחות הרשמית.

עם שינוי החוק, ישנם כמה תאריכים חשובים שכל אחד צריך להכיר:

עד ה-15 לאפריל: מי שיגיש בקשות למשרד המשפטים עד התאריך ה- 15 לאפריל, יחולו עליו הקריטריונים הישנים והמקלים ויוכל להציג את אישור הקהילה בנוסח ה"ישן" - המועד הקובע הוא מועד הגשת המסמכים למשרד המשפטים.

בין ה-15 באפריל ל-1 בספטמבר: תכנס לתוקף ההסדרה של הפרוצדורה להענקת אישור הקהילה היהודית והאופן שבו צריך האישור שהיא מעניקה להיראות. נכון לימים אלה, הקהילה היחידה שמנפיקה את האישור היא הקהילה היהודית בליסבון ולה ניתן להגיש את הבקשות. חשוב לציין, הקהילה בימים אלה מסדירה את הפרוצדורה הפנימית כדי שתוכל לתת את המענה בקרוב למבקשי האזרחות ולאור הנוסח החדש הנדרש על ידי הממשלה.

טיפ חשוב: ניתן להגיש את בקשת האזרחות למשרד המשפטים ורק לאחר מכן להשלים את אישור הקהילה שכן התאריך הקובע לבדיקת התיק הוא תאריך ההגשה והבדיקה בפועל מתחילה רק למעלה משנה לאחר הגשת התיק.

אחרי ה-1 בספטמבר: בקשות שיוגשו למשרד המשפטים לאחר תאריך זה יצטרכו לכלול הוכחה לזיקה נוספת לפורטוגל שכיום נראה כי היא כמעט ואיננה אפשרית. למשל: הוכחת ירושה של נכס או זכות הונית בפורטוגל ו/או ביקורים חוזרים ונשנים לאורך החיים בפורטוגל.

חשוב לציין: אם הרשויות בפורטוגל יבחרו לפרש את התקנות החדשות בצורה מקלה, יכול להיות שיהיה מספיק להשיג בעלות על נכס בפורטוגל – למשל, נכס נדל"ן (דירה) או נכס הוני או להקים חברה בפורטוגל ובמקביל להגיש את בקשות האזרחות ואולי מספר בודד של ביקורים במדינה יספיק כדי להוכיח ביקורים חוזרים לאורך החיים כלשון התקנות. אין לדעת – אך סביר כי הנושא ייבחן לעומק בעתיד.

פורטוגל (צילום: shutterstock By Nella)
בפורטוגל הקשיחו את התנאים, אך עדיין ניתן להגיש בקשה לדרכון | צילום: shutterstock By Nella

מה יקרה למי שכבר הגיש בקשה ועדיין לא קיבל את הדרכון הפורטוגלי?

השינוי לא יהיה רטרואקטיבי. כלומר, כל מי שבקשת האזרחות שלו כבר הוגשה למשרד המשפטים הפורטוגלי לפני ה- 15 באפריל לא ייפגע, והטיפול בבקשה שלו יימשך.

החוק גם לא שונה בכל הנוגע לקטינים או בני זוג. לכן, אלו שקיבלו אזרחות או שעתידים לקבל את תעודת רישום הלידה שלהם בפורטוגל בקרוב, יוכלו להגיש עדיין את הבקשה לקטינים (עד גיל 18) ולבני הזוג ולא תהיה כל בעיה.

בכמה יצנחו המספרים של מי שיקבל דרכון פורטוגלי?

כ-80 אלף אנשים עדיין ממתינים לסיום תהליך קבלת האזרחות שלהם, וכ- 90 אחוז מהם הם ישראלים. מוקדם מדי לדעת או לקבוע איך יפורש החוק, ולכן ההמלצה היא לא לחכות עד ספטמבר. כאשר תתבהר תמונת המצב, אפשר יהיה לדעת האם תימשך הנהירה לדרכונים הללו או לא. אמנם יש אלמנט של סיכון, אבל הסיכוי עדיין קיים ומומלץ למי שרוצה לשמור לעצמו את הסיכוי שלא להתמהמה.

בשורה התחתונה: מה הדרכון הפורטוגלי נותן? 

  1. בראש וראשונה להפוך לאזרח פורטוגלי זה להתחבר למדינה שרבים מאבותינו חיו בה.
  2. מעבר לחיבור ההיסטורי והערכי חשוב לציין גם את התועלות הפרקטיות שכבר ברור לכל אחד בהחזקת דרכון ואזרחות אירופאים: מעבר חופשי בין כל המדינות השייכות לאיחוד (התורים בשדה גם יותר קצרים), האפשרות לחיות בהן, ללמוד בהן ואף לנהל שם עסקים. מדובר גם בזכות העוברת לדורות הבאים.
  3. פורטוגל היא גם מדינה שמושכת כ-28 מיליון תיירים כל שנה (נתון אחרון של שנת 2019) וערים מסוימות, למשל פורטו, פופולאריות במיוחד ומגיעים אליהן בין 6-8 מילון תיירים בשנה. מזג האוויר נעים כל השנה, המחייה שם מאוד זולה, הנופים מרהיבים, האווירה נינוחה ומסבירת פנים ויש לה היסטוריה יהודית מפוארת שכדאי לחקור.  
  4. הדרכון הפורטוגלי גם מאפשר כניסה למדינות כמו אינדונזיה (באלי), שנקבלות ישראלים, אך מקשות את התנאים למי שמחזיק רק בדרכון ישראלי. 
  5. בנוסף, לא צריך להוציא ויזה בשגרירות למדינות כמו ארצות הברית ואוסטרליה, כמו שנדרש מבעלי דרכון ישראלי ויש למלא רק טופס אינטרנטי פשוט לפני ההגעה.

בגלל כל הסיבות הללו, הדרכון הפורטוגלי מדורג בקביעות במקום השישי במידת האטרקטיביות שלו בכל העולם.

דרכון פורטוגלי (צילום: אלונה אביסדריס)
עו"ד איתי מור | צילום: אלונה אביסדריס

הכותב הוא מייסד "מועדון הדרכון הפורטוגלי"