יציאה לחופשה - אישה בשמלה ירוקה בשדה ירוק (צילום: iStock)
בלי ארוחות, בלי פקקים ובלי ניקיונות | צילום: iStock

בואו נודה, הסיבה העיקרית בגללה אנחנו כל כך אוהבים חגים היא קודם כל פסק הזמן משגרת היום. נשמע טוב עד שמגיעים למטלות - הבישולים, הנסיעות, הביקורים, האירוחים והאירועים. כל יציאה מהבית הופכת למבצע מורכב, כל אירוח של מכרים גורר יום ניקיון נוסף וכל דודה שצצה מהעבר לביקור חפוז מאיצה בנו לספור את הימים עד תום החופשה.

אז מה הפלא שעוד לפני שהספקתם להגיד "חד-גדיא", כבר מצאתם את עצמכם בפקקים של יום רביעי בכביש החוף בדרך לעוד יום ארוך במשרד. אבל לפני שאתם ממהרים להתבאס מהחזרה המהירה לשגרה, קחו לעצמכם פסק זמן אחרון שמוקדש אך ורק לכם, לנפשכם ולגופכם.

טאי-צ'י בחוף דור

למשכימי קום ואוהבי שקיעות מחכה פה הפתעה נעימה מאוד. לא רק נוף פנורמי מדהים, בריזה רכה וקול גלים מרגיע, כי אם הזדמנות אמיתית להתחבר לנפש. בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות בין-הערביים מתאגדות לאורך רצועת החוף היפיפייה קבוצות קטנות המתרגלות ביחד יוגה, טאי-צ'י, מדיטציה, הרפיה, דמיון מודרך ונשימות. חלק מהפעילויות מאורגנות בתשלום וחלק ספונטניות לחלוטין ומקבלות כל מחפש שלווה בשמחה.

שרידי עתיקות בחוף דור (צילום: אור גץ)
הפתעה נעימה לחובבי שקיעות. חוף דור | צילום: אור גץ

אם אתם כבר שם: חוף דור, רצועת החוף המחברת בין חוף הבונים לתל-דור (חורבות העיר העתיקה דור), הוא המפורץ ביותר מבין חופי ארץ ישראל ומשלב מסלולי טיול וג'וגינג לכל גיל ורמה. תחילת המסלול היא בחוף הבונים, שם ניתן לקחת עלון מידע על החוף. משם מצפה לכם הליכה של כשני קילומטרים עד לתל-דור, העיר שהייתה מיושבת בתקופה הכנענית, הפלשתית, היוונית והרומית והייתה ידועה בבריכות לייצור צבע השני. סיום המסלול הוא בחוף המדהים של קיבוץ נחשולים, בו ניתן להתפרקד בכיף על החול הלבן או לבחור במסלול הארוך - ביקור במוזיאון "המזגגה", המציג עתיקות שהוצאו מהים במבנה ששימש בעבר כבית חרושת לבקבוקי זכוכית.

למה דווקא שם: כי אין רקע טוב יותר להרפיה מצבעים רכים של אדום, ורוד וכתום שנבלעים באופק והופכים לפס כחלחל עבה. סטודיו ממוזג לעולם לא ישתווה בתחושה ובאווירה לרוח הנעימה הנושבת מהים. מסלול ההליכה לאורך רצועת החוף אינו קשה והוא מתאים לכל רמת כושר. הוא אמנם לא יסייע לכם בשריפת חבילת המצות והקניידלעך שחיסלתם בלי הכרה בחג אבל הוא בהחלט ייתן דחיפה לעצלנים מביניכם לחזור שוב להליכה קלה לאורך החוף. המפרצים הקטנים והמבודדים לאורכו מקסימים ויכולים להוות תחנות עצירה להתרעננות ואפילו לוקיישנים מבודדים לתרגול שיטות ההרפיה והרגיעה שלכם.

איך וכמה: אורך המסלול הכולל הוא 4.5 קילומטרים. הכניסה לחוף הבונים היא בתשלום של 20 שקלים לרכב. החל מעונת ההפעלה של חוף דור, הכניסה לחוף היא בתשלום של עשרה שקלים. כניסה למוזיאון "המזגגה": 18 שקלים למבוגר, 12 שקלים לתלמיד.
כדי להגיע מכיוון דרום - נוסעים על כביש החוף, יורדים במחלף זיכרון יעקב ונוסעים ישר עד צומת פרדיס. ברמזור פונים שמאלה ועולים על כביש 4. משם ממשיכים ישר בנסיעה עד לשלט המפנה לחוף הבונים, שם פונים שמאלה. מכיוון צפון - נוסעים על כביש החוף, יורדים במחלף עתלית ומתחברים לכביש מספר 4. ממשיכים בנסיעה דרומה ופונים ימינה לפי השילוט למושב הבונים.

מדיטציה בין ספיר לשיזפון

אין תמונה
מפלט קסום מהשגרה. אשרם במדבר
על גבול הערבה שוכן "אשרם במדבר", אחד מהמפלטים היותר קסומים שקמו בשנים האחרונות עבור אלו המחפשים שלווה ושקט מוחלטים. אי שם, ביישוב שיטים, קם האשרם - בית ספר והתיישבות קהילתית המושתתים על רצונם הטוב של מפעיליו לסייע לאחרים למצוא את השלווה הפנימית והרוגע. מידי יום, מציע המקום לדייריו ולאורחיו סדנאות שונות כמו מדיטציה, תרפיה, יוגה, צחוק, פסיכו-דרמה, טנטרה, נשימות, ריקוד, שירה, כתיבה, אומנות, ויפסאנה, טאי-צ'י ועוד. ניתן להגיע לאשרם כאורח, כעוזר באחד מהפסטיבלים או לתכנית המגורים המשלבת עבודה, לינה ומדיטציה באשרם.

אם אתם כבר שם: האשרם נמצא ממש בצידו של חלק יפהפה בשביל ישראל. מסלול המקטע של השביל מתחיל בכביש הגישה ליישוב ספיר. לאחר שתעברו בשער היישוב תוכלו להמשיך בערוץ מפותל עד שתגיעו לאזור בעל קרקע לחה המכונה "ציר המעיינות" - מסלול המחבר בין מעיינות תת-קרקעיים רבים שמימיהם משקים את שפע הצמחייה באזור. בדרך עוד תספיקו להגניב מבט לחורבת מואה - שרידי אכסניית דרכים נבטית שנבנתה על דרך הבשמים, ובשיא הטיול תחצו שני קניונים מפוארים - קניון ברק וקניון ורדית שופעי המים והגבים.

טיולים בדרום: שעות השקיעה מעל מישורי הערבה
לא צריך לברוח להודו. שקיעה בערבה
למה דווקא שם: לא צריך לברוח להודו ולהתחבר לפרה כדי להגיד שמצאתם את האני האמיתי שלכם. ליד מצפה רמון נמצא מקום המאפשר, במחיר סביר ושווה לכל נפש, להתנתק לרגע מהשגרה העמוסה ובדרכים שונות להירגע, לנוח ולתת לנפש את הפורקן שהיא צריכה.אם כבר הדרמתם חבל לא לנצל את הימים הנעימים של אפריל, טרם החמסינים הכבדים של הקיץ, לטיול בנחלי הערבה שהוצפו בגשמים האחרונים. קניון ברק וקניון ורדית הם שניים מהקניונים המאתגרים ביותר לטיפוס בשל המפלים הרבים מהם, אך גם צוננים מספיק כדי להיאבק בחום המדברי.

איך וכמה: הסדנאות והלינה באשרם בתשלום, ומחירן משתנה לפי סוג הסדנה ובמספר ימי השהות. אורך המסלול הוא 83 קילומטרים והוא מותאם לשלושה ימי הליכה בקצב הליכה ממוצע.
מכיוון צפון - אשרם במדבר נמצא ביישוב שיטים על כביש מספר 40, כ-70 קילומטר דרומית למצפה רמון. מכיוון דרום - האשרם נמצא 85 קילומטר צפונית לאילת. סעו ישר בכביש הערבה ופנו שמאלה בצומת קטורה לכביש הגישה לאשרם.

אוכל בריא בשביל סובב אילת

אין תמונה
מריחים? חוות התבלינים
שביל סובב אילת לאופניים ולהליכה בריאותית נחנך לפני שנים ספורות, והוא יוצא מהטיילת הסמוכה למלון "הרודס". המסלול מורכב ממקטעים המסומנים בירוק המתאימים לרכיבת משפחות וממקטעים המסומנים בכחול המתאימים לרכיבה אתגרית. במרכזו של אחד משבילי האופניים הנוחים והיפהפיים ביותר לרכיבה, בלב נוף קדומים מדברי, מול הרי אדום, על ציר דרך התבלינים המקראית ממוקמת "חוות דרך התבלינים".
החווה המיוחדת משלבת חקלאות ימית וחנות מיוחדת עם מאות תערובות תבלינים, חליטות וצמחי מרפא. עובדי החווה ישמחו לערוך לכם סיורים, לתת טיפים לחיים בריאים וטובים יותר ולהתאים לגופכם תערובות מיוחדות לתיבול האוכל, השתייה וכן - גם החיים. לקבוצות מציעה החווה מבחר הדרכות מרתקות וסדנאות תבלינים ואוכל. מלבד זאת, מעניקה החווה לרוכבים במסלול שירותים טכניים כגון חנייה לאופניים, שירותים ציבוריים ומתקן למילוי אוויר בגלגלים.

אם אתם כבר שם: לאלו שמאסו בשיעורי הספינינג הדחוקים ובתורים הארוכים להליכון בחדר הכושר, מציעה קק"ל אלטרנטיבה טבעית לא פחות טובה. מתוך מודעות לחשיבות ההליכה בחיק הטבע, ולתרומה הבריאותית של הליכה רגלית, קק"ל הכשירה, פיתחה והקימה מסלולי צעידה באתריה ברחבי הארץ.

למה דווקא שם: עם כל האוכל המעובד והמשומר שאנחנו צורכים, כיף לדעת שיש דרכים לשפר את המזון שאני מכניסים לגופנו בדרכים טבעיות. נעים לגלות שאת חלק מהתרופות שאנו צורכים ניתן להחליף בחליטות טבעיות ולשפר את מצב הרוח והתחושה הכללית באמצעות תבלין כזה או אחר המתאים לגופנו. כמו כן, מלבד רכיבה על אופניים, מציע השביל מסלול הליכה שתוכנן בשיתוף אשפית ההליכה הרגלית, עדנה בוקשטיין, יועצת לענייני ספורט והליכה המעבירה הרצאות וסדנאות בנושא לארגונים שונים, ובהם גם צה"ל.

איך וכמה: המסלול עובר בתוואי השטח המדברי היפהפה של אילת ולכל אורכו שלטים המכוונים את ההולכים והרוכבים, שחלילה לא תאבדו את הדרך. אורכו של השביל הטבעתי והדו-כיווני הוא 21 קילומטר.
כדאי להגיע במטוס, אלא אם שש שעות נסיעה עם הילדים עושות לכם את זה. תחילת המסלול בסוף הטיילת של אילת, ליד מלון "הרודס", חמש דקות הליכה אחרי שחוצים את הגשר הניצב במרכז הטיילת.

חיבור לטבע במפל הבניאס

אין תמונה
להרגיש את עוצמת המים בבניאס
למי זה מתאים: אם אתם רוצים לחוש חווית חיבור אדירה לטבע, ליהנות מהסאונד, מהמגע ומהעוצמה של מים, הצפינו למפל הגדול ביותר בארץ. בכל נקודה לאורך השביל המוביל למפל תוכלו למצוא גזע עץ להניח עליו את הראש, לעצום את העיניים וליהנות בשידור חי מהקולות, הריחות ורסיסי המים שניתזים לכל עבר.

אם אתם כבר שם: אל תתעצלו ללכת במסלול המתחיל במעיין הבניאס. מפל הבניאס הוא המקום בו מימיו של מעיין הבניאס הנובע למרגלות החרמון, מסיימים את פיתוליהם בין ערוצים קניוניים ומתנקזים לנחל אחיד ועוצמתי המתמזג עם נהר הירדן. המסלול בשמורה מתחיל באזור מעיין הבניאס, הפורץ מתוך סלע מרשים אל מספר בריכות. הבריכות מתחברות למדרגות רחבות המובילות למערה גדולה שלידה נמצאים שרידי מקדש פאן. בתוך המערה חבויים שרידי המקדש שבנה המלך הורדוס. לצד המערה תמצאו מדרגות העולות אל קברו של הקדוש הדרוזי, נבי חאדר.

חוף הבונים (צילום: ליאור אבולעפיה)
מסלולי הליכה לכל המשפחה. חוף הבונים | צילום: ליאור אבולעפיה
למה דווקא שם: המטפלים האלטרנטיביים הכי טובים טוענים שאין כמו טבע בצורות הכי פשוטות ונקיות שלו כדי לטהר את הנפש. השלגים שמפשירים עכשיו מציפים את הבניאס ומגבירים את עוצמתו של המפל, כך שחובה ללכת ולצפות במחזה המרהיב, ולו רק כדי להרגיש את הטבע במיטבו. הירידה עצמה למפל אורכת כ-20 דקות, בונוס רציני לאלו שהחליטו לקחת את הילדים הקטנים, או הזניחו את הכושר הגופני בחודשים האחרונים. הפעם אין תירוצים - אין מגבלות ואין מכשולים. צריך רק להיכנס לאוטו לנסיעה של שעתיים וחצי כדי להתרחק מהמולת המרכז, להתפנק במרחבי הצפון וליהנות מזרימת מים אמיתית, טובה ומרגיעה לחידוש האנרגיות ולרענון הנפש.

איך וכמה: אורכו של המסלול הוא לא יותר מכמה קילומטרים ספורים והוא נמשך כשעה, תלוי בקצב ההליכה ובמספר העצירות שתעשו. הכניסה לשמורה בתשלום של 23 שקלים למבוגר ו-12 שקלים לילד.
 כדי להגיע למעיין יש לנסוע לאורך כביש 99 ולפנות שמאלה, מזרחית לקיבוץ שניר, אל השמורה. כדי להגיע למפל יש לנסוע באותו כביש ולפנות ימינה על פי השילוט, כקילומטר מזרחית לקיבוץ שניר.

>> אל תשכחו לאמן גם את המוח