אתם מקפידים לבצע כפיפות בטן כדי לשמור על בטן מעוצבת, מרימים משקולות כדי לנפח את שרירי היד, רצים על ההליכון כדי לחזק על הרגליים ולשפר סיבולת לב ריאה. המון תרגילים. המון אימונים. המון איברים. המון השקעה. ומה עם המוח שלכם? חשבתם פעם לאמן גם אותו? האם ניתן לשמר ולשפר יכולות קוגניטיביות על ידי תרגילי כושר למוח, באותו האופן בו אפשר לשפר כושר גופני על ידי פעילות גופנית? יש טוענים שכן.

כושר מוחי הוא היכולת שלנו לעמוד בדרישות המנטליות שמציבים לנו החיים; הכושר בא לידי ביטוי ביכולת לעבד אינפורמציה, להבין מערכות יחסים, לתכנן תוכניות ולהסיק מסקנות. כושרו של המוח יכול להתפתח באמצעות לימודים פורמליים, שמירה על פעילות מנטלית מוגברת לאורך השנים, למידה בכל גיל, וגם על ידי תרגילים שתוכננו במיוחד כדי לאתגר את הכישורים הקוגניטיביים. לדוגמה, שמירה על אורח חיים בריא הכולל גירויים מנטליים, כושר גופני, לחץ מאוזן, ושינה, יכולים לשפר את הכושר המוחי. מצד שני, לחץ כרוני, חרדה, דיכאון והזדקנות יכולים לפגוע ביכולותיו.

כנסו לראש: חדרי כושר למוח

כושרו של המוח יכול להימדד באופן פיזיקלי על ידי יצירה של נוירונים חדשים, וגידול בקשרים בין הסינפסות (אזורי המגע בין תאי העצב) שמחברות בין הנוירונים במוח. אפשר להעריך את הכושר גם על ידי ביצועים והתנהגות - זיכרון משופר, יכולת קשב גבוהה, יכולת ריכוז, יכולות ארגון וקבלת החלטות, גמישות מנטלית ויכולות אחרות מעידות על כושר מוחי גבוה.

בשנים האחרונות עלו אתרי אינטרנט וחברות תוכנה רבות על האופציה לפתח "חדרי כושר" וירטואליים למוח - תוכנות המכילות תרגולים מסודרים וממוקדים לנוירונים שלכם - מה שהביא לאינפלציה של אתרים המציעים אימונים כאלה, בחינם ובתשלום.

נינטנדו מציגה: משחקי חשיבה לאימון המוח

לפני כמה שנים פיתחה חברת "נינטנדו" סידרה של משחקים שנועדו לאמן את המוח. המשחקים, שפותחו על ידי ד"ר קאוואשימה, אחד המומחים הגדולים ביפן להדמיית מוח, מכילים מגוון של משחקונים שעוצבו כדי לעשות למוח אימון כושר. הפעילויות כוללות פתרון בעיות מתמטיות קלות, ספירת אנשים שנכנסים ויוצאים מבית, ציור תמונות במסך מגע שמחובר למכשיר וקריאת ספרות קלאסית בקול לתוך המיקרופון של קונסולת המשחק. השחקנים מקבלים ציון בדמות "גיל מוחי" שמשקפים את הביצועים שלהם. עם הזמן, הגיל המוחי של השחקנים אמור להיות צעיר יותר ויותר.

נינטנדו טענה שהמשחקים שהיא מוכרת מפתחים זיכרון ויצירתיות, ועשויים לפתח עמידות בפני ירידה בכושר המוחי בהמשך החיים. גם "מאמני מוח" אחרים שווקו כעוזרים לשפר זיכרון, לשמור על המוח בכושר ובפעילות ובמקרים מסוימים - למנוע דמנציה (שיטיון, ירידה בתפקוד המוחי). רוב הטענות האלה לא הוכחו במחקרים שנערכו. לדברי מפתחי המשחקים, האימונים בתוכנה מגבירים את זרימת הדם לאונה הפרונטאלית במוח. אבל מומחים שחקרו את הנושא אומרים שגלישה באינטרנט או שיחה ערה עם חברים יכולה לייצר אותו אפקט של זרימת דם. סוגים שונים של תוכנות לאימון נבדקו, והחוקרים טוענים שהם לא עוזרים יותר ממשחקי מחשב רגילים כמו טטריס.

מוח, אתה בא לג'ים? היתרונות של משחקי חשיבה למבוגרים

אימון מוחי למוח - להכניס את המוח לכושר (צילום: Yakobchuk, Istock)
ואפילו לא צריך להתקלח אחרי האימון | צילום: Yakobchuk, Istock

"בעשר השנים האחרונות הסתבר שעל ידי אימון מכוון ניתן להחזיר במידה זו או אחרת חלק מהיכולות הקוגניטיביות שהולכות לאיבוד עם הגיל, מה שנקרא בשפה המדעית 'המודל הפלסטיסי' של המוח, או בעברית - 'המוח הגמיש'", מסביר אלי גל, מקים מרכז בריינטריין - מכון כושר למוח. "הפעלה מרוכזת ומכוונת של המוח בצורה לא רגילה, מפעילה אזורים במוח שנתנו להם לישון, ויוצרת קשרים חדשים בין הנוירונים. היא גם מקטינה את התמותה של תאים ומעודדת צמיחה של תאים חדשים באזורים מסוימים".

"האימון עוזר לכל התפקודים הקוגניטיביים העיקריים - זיכרון, התמצאות מרחבית, קבלת החלטות, חישוביות. בגילאים מבוגרים אפשר להרגיש ירידה במהירות השליפה, בזיכרון שמות, פתאום פחות מוצאים חפצים, לא זוכרים איפה הנחנו את המשקפיים או האם כיבינו את הדוד. היום יודעים על סמך מחקרים שהירידה ביכולות הקוגניטיביות מתחילה בפועל כבר בגילאי השלושים, מתחילים להרגיש אותה בגילאי הארבעים ומוכנים להודות בה רק בשנות החמישים. אימוני מוח יכולים להיות יעילים גם לאנשים צעירים יותר כדי לשפר את העתודות המוחיות, אבל אצלנו במכון, אנחנו ממליצים לאנשים מגיל ארבעים ומעלה לעשות אימוני מוח מסודרים".

בבריינטריין מתייחסים לאימוני המוח במלוא הרצינות ורואים בעצמם מכון כושר לכל דבר ועניין. "המתאמנים מגיעים אלינו פעמיים שלוש בשבוע. בהתחלה אנחנו עושים הערכה לכושר הקוגניטיבי שלהם וכותבים תוכנית אימונים, כמו תוכנית אימונים אישית שמקבל מתאמן במכון כושר. יש מדריכים שמסתובבים בזמן האימונים בחדר. זה ממש כמו מכון כושר, רק שלא מזיעים".

גל מאמין בחשיבותו של אימון מסודר ועקבי, אבל אם אתם לא מתכננים להגיע ל"מכון הכושר", הוא מציע לכם בינתיים לאמן את המח בדרכים אחרות, למשל ללמוד שפה חדשה. "לימוד שפה מפעיל את המוח בצורה מגוונת. ממש לשבת וללמוד, כמה פעמים בשבוע. זו הסיבה שכבר כמה שנים אני לומד ספרדית. הצעה שנייה - שחקו שח-מט או ברידג'. זה מפעיל כישורים קוגניטיביים שונים כמו זיכרון, אסטרטגיה, חשיבה לטווח ארוך, טכניקה של הטעיה".

"בכל אופן - לא לוותר", מתעקש גל. "המוח לא פחות חשוב מהרגליים. זה ממש כמו כושר גופני. כמו שמישהו שגר בקומה שלישית לא יכול להגיד שבגלל שהוא עולה במדרגות הוא לא צריך מכון כושר, אז ככה עוד כמה שנים, אף אחד לא יגיד שבגלל שהוא חושב גם ככה ביום יום - הוא לא צריך אימון למוח".

המומחים בספק

שחמט (צילום: jupiter images)
עזבו אתכם מנינטנדו | צילום: jupiter images

למרות שיש הוכחות מוצקות לכך שאספקטים מסוימים של מבנה המוח נשארים גמישים לאורך כל החיים, כמו גם לכך שרמות גבוהות של פעילות מנטלית קשורות לסיכון נמוך יותר לדמנציה בגיל מבוגר, התמיכה המדעית ברעיון של "כושר למוח" היא מוגבלת. למעשה, לא משתמשים במושג הזה בספרות המדעית, אבל משתמשים בו רבות בספרי שיפור עצמי. רוב המחקרים לא ממש תומכים במשחקי המחשב שמתיימרים להציע למוח שלכם את האימון הטוב ביותר. חוקרים טוענים שבמקום להוציא כסף על משחקי מחשב יקרים, אתם יכולים פשוט לקחת עט ועיתון ולפתור תשבץ טוב, כדי לשפר את הכושר של המוח שלכם.

אתם מוזמנים לגלוש באינטרנט לאתרים שמציעים לכם תרגילים לאימון מוחי (כמו אלה המפורטים למטה), אבל אם תרצו, אתם יכולים לאמן את המוח שלכם גם בלי עזרה ממוחשבת. משחקי שחמט וברידג', אימוני יוגה וטאי צ'י, פתירת תשבצים וסודוקו, כולם יכולים לעזור לכם לשפר את הכושר של המוח שלכם ולגרום ליצירת נוירונים חדשים. מנעול, שתי אותיות, מתחיל ב-י' - למקומות, היכון, צא!

 

BRAIN 12 - משחקי חשיבה לשיפור הזיכרון

משחקי חשיבה מהנים שיכולים לסייע בשימור וחידוש תאי עצב במוח, לשפר את יכולות העיבוד הקוגניטיבית, חשיבה מהירה וידע כללי. במשחק התפזורת הנפלא הזה תוכלו לשפר את מיומנויות אוצר המילים שלכם, את האיות שלכם ובאותו הזמן ליהנות ולהתמכר. משחק המילים של brain12 בנוי ממספר שלבים, מתחילים בשלבים קלים ומתקדמים לשלבים קשים שמאתגרים את הזיכרון והופכים את משחק המילים למשחק חשיבה לא פשוט בכלל.

שימו לב! לא כל השלבים באפליקציית בריין12 יהיו פתוחים על ההתחלה, תצטרכו לעבוד קשה על מנת לפתוח את השלבים המתקדמים יותר. בשלבים המתקדמים של המשחק אתם תגלו כמה באמת אוצר המילים שלכם הוא רחב כשעליכם יהיה לאתר מילה בתפזורת רק באמצעות האות הראשונה שלה. לא נשאיר אתכם ללא עזרה, משחקי החשיבה שלנו מכילים גם רמזים ובמשחק מילים ניתן יהיה לבחור רמז של חשיפת מילה בלוח או אות ראשונה של מילה. על חשיבה מהירה אנחנו נותנים לכם מטבעות וניקוד גבוה יותר, שימו לב שככל שתהיו מהירים יותר כך תצברו יותר נקודות ותוכלו לנצל אותם על רמזים. אנחנו ממליצים לשחק 15 דקות כל יום וכך באמת המשחק יהווה את אימון המוח היומי שלכם.