הפנטגון הודיע שארה"ב תשקיע סכום התחלתי של 1.3 מיליארד דולר בפיתוח לוויינים מתקדמים בעלי יכולת גילוי של טילים היפרסוניים (על-קוליים). טילים אלו מהווים אתגר גדול עבור מערכות הגילוי כיום ועוד יותר עבור מערכות היירוט, בשל המהירות הגבוה המיוחסת להם, 5 מאך ומעלה.

בכוונת האמריקאים להציב שני לוויינים ראשונים בחלל כבר במהלך שנת 2025. דרק טורניר, מנהל הסוכנות לפיתוח בחלל, אמר בהצהרה לתקשורת כי החוזים שכבר נחתמו יספקו 28 לוויינים, במטרה להרחיב ולשפר את היכולת להתמודד עם האיום הגובר מכיוון רוסיה וסין.

שתי מעצמות אלו, רוסיה וסין, נחשבות לאיום המרכזי על ארה"ב, שעל פי הצהרות הגורמים הרשמיים של השתיים, נמצאות בשלבי פיתוח מתקדמים של טילים היפרסוניים.

השיגור (צילום: mil.ru, YouTube)
שיגור הטיל ההיפרסוני הרוסי "זירקון" | צילום: mil.ru, YouTube
מתוך הסרטון (צילום: prtrtur, YouTube)
מטוס של סין שנטען כי נושא טיל היפרסוני | צילום: prtrtur, YouTube

טילים היפרסוניים קשים יותר לגילוי, מעקב ויירוט, בין השאר מכיוון שהם מתמרנים במהלך המעוף שלהם, שלא כמו טילים קונבנציונליים שנעים בנתיבים צפויים. לאחרונה סין בחנה טילים שאותם גורמים אמריקאים הגדירו כהיפרסוניים, אחרי שכבר נטען שטילים אלו הוכנסו לשירות מבצעי בסין. רוסיה טענה שכבר השתמשה בנשק כזה בתקיפות שביצעה באוקראינה.

מערכת שזיהתה שיגור איראני

בעשור האחרון ארה"ב משקיעה מיליארדי דולרים בשדרוג וריענון מערך הלוויינים שלה לגילוי טילים מהחלל. כבר היום מערך הלוויינים האמריקאי מסוגל לספק התרעות על שיגורי טילים בליסטיים ואפילו על טילים ורקטות כבדות לטווחים קצרים.

יכולת הגילוי מאפשרת בעזרת תקשורת מהירה גם ליירט את האיומים ביעילות גבוהה, הרבה לפני שהם מתגלים על ידי מכ"מים של סוללות המיירטים ומערך ההגנה האווירי.

למעשה, כלל המערכים, חלל, אוויר ויבשה, מתקשרים אחד עם השני לצורך גילוי, מעקב ויירוט. מערכת גילוי מהחלל הייתה זו שסיפקה לאמריקאים התראה מוקדמת כאשר איראן שיגרה טילים לבסיסים אמריקאים, אחרי חיסול גנרל קאסם סולימאני, מה שאיפשר לחיילים בבסיסים להיערך ולהתמגן בזמן.