ארה"ב מפתחת מאז שנת 2015 טילים על קוליים (היפרסונים) בתקציב שצפוי להגיע עד שנת 2024 לסך כולל של 15 מיליארד דולר. כך עולה מהודעת הממשל.

"עיקר המימון נועד לפיתוח מוצרים ויכולות פוטנציאליות עבור מערכות נשק היפרסוניות התקפיות", צוין בהודעה. "בנוסף, הוא כולל השקעות משמעותיות בפיתוח טכנולוגיות לנשק היפרסוני מהדור הבא ושיעור קטן יותר, שמטרתו להתמודד עם איומים היפרסונים".

בין המעצמות ארה"ב, רוסיה וסין מתנהל מירוץ חימוש אחר הטיל ההיפרסוני הנחשב לנשק מאיים ביותר. במקביל לפיתוח טילים אלו ישנו גם מאמץ לפיתוח מערכות הגנה שיוכלו להתמודד איתם. מה שפוגע ביכולת לגלות את הטיל וליירט אותו היא המהירות האדירה המיוחסת לו, כמו גם היכולת לטוס בגובה רב במיוחד או נמוך במיוחד.

ההודעה של ארה"ב מתפרסמת זמן קצר אחרי שרוסיה, המרכזת כוחות צבא בגבולות אוקראינה, הודיעה כי ספינות הצי "אדמירל אמלקו" ו"אדמירל צ'יקאגוב", יישאו טילים היפרסונים. "הספינות יישאו ארבעה משגרים רב תכליתיים, כשבכל משגר יהיו שמונה טילים הירפסונים מסוג זירקון", משגרים שיכולים להגיע ל-8 עד 10 מאך.

זאת אחרי שהרוסים חשפו בשנים האחרונות טילים היפרסוניים שכבר הפכו מבצעיים בהם גם ה"אוונגארד", שמסוגל להגיע למהירות של עד 27 מאך. כבר ב-2018 הם טענו שיש להם יכולת לשגר טילים מהסוג הזה ממטוסי קרב כמו המיג-31.

מטוס מיג נושא נשק שפיתחה רוסיה (צילום: kremlin.ru)
מטוס מיג 31 נושא טיל 'קינזאל' | צילום: kremlin.ru

ההערכות הן שנכון להיום אין לארה"ב מערכות התראה שיכולות לגלות בזמן את הטיל הזה, לפחות לא כאלו שהכיסוי ההגנתי שלהן מספק. ככול הידוע אין ברשותה גם טילים היפרסונים מבצעיים.

על רקע אותו פיגור ממנו היא מודאגת, ארה"ב השקיעה בפרויקט בתחילה חצי מיליארד דולר בכל אחת מהשנים 2015 ו-2016. בשנת 2019 עלה הסכום כבר עד כ-2 מיליארד דולר ו-2.5 מיליארד בשנת 2020 ובשנה הנוכחית מתוכנן סכום דומה.

באוקטובר האחרון דווח על ניסוי מוצלח בטיל אך ההערכה היא שלא יהיה טיל היפרסוני מבצעי בארה"ב לפני 2024 לפחות.

המעצמות הגדולות משקיעות מיליארדים בפיתוח הטילים, שיכולים להגיע למטרה במהירות הגבוהה פי חמש ממהירות הקול ואף יותר. אופן ההפעלה שלהם וכמובן המהירות האדירה מאתגרים את מערכות ההגנה האווירית, שנכון להיום ספק גדול שהן מבינות מה האיום מולו הן מתמודדות.