גם השבוע שאלתם בהמוניכם ולפניכם מיטב השאלות והתשובות שלנו. אנו מזכירים גם כי במסגרת הניסיון שלנו לתת לכם כל הזמן תשובות עדכניות לשאלות שעולות לכם בקשר לגיוס, אירחנו בעמוד הפייסבוק שלנו את סא"ל אבי גאון, ראש ענף איתור וגיוס בחיל הים. חלק מהשאלות ששאלתם שם מופיעות גם במדור הנוכחי. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

יש לי פרופיל 72 ואני רוצה קרבי. האפשרויות שלי הן שריון או תותחנים ואני ממש מתלבט ביניהם. רציתי לדעת מה ההבדלים ביניהם, ולאיפה יותר קל להתקבל.

על השריון תוכל לקרוא בתעודות הזהות של חטיבות השריון (חטיבה 188, חטיבה 401 וחטיבה 7) וכן של פלס"רי השריון. מדובר בכוחות קריטיים מאין כמותם במצב מלחמתי. קרא גם אודות התותחנים וכן על יחידת התותחנים המיוחדת מיתר. גם כאן מדובר בחיל שמתפקד בכל מלחמה, ולו כוחות מיוחדים מגוונים. לא קל להחליט בין החילות, שכן מדובר בהחלטה סובייקטיבית למדי, אבל אולי תוכל להיעזר בהשוואה שערכנו: שריון מול תותחנים.

לגבי קלות הקבלה, הדבר תלוי בתמהיל מסוים: נתוניך, העדפותיך, וצרכי הצבא. על כן קשה לצפות זאת.

חייל מנקה קנה של טנק  (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
השריון והתותחנים הם שני כוחות קריטיים מאין כמותם | צילום: David Silverman, GettyImages IL

אני משובצת לתפקיד בקרית שליט ימית ורציתי לדעת בדיוק איזה יציאות יש. שמעתי שבבסיסים פתוחים זה יומיים וחצי בבסיס ויומיים וחצי בבית, ובסגורים 6 בבסיס ו-8 בבית ואז 15 בבסיס ו-8 בבית. זה נכון? רציתי גם לשאול איך מגיעים להדרכה בתחום? 

בקריות שליטה ימית מוצבות בכלל יחידות חיל הים, מראש הנקרה בצפון ועד לבסיס אילת ולאורך חופי מדינת ישראל. היציאות משתנות מבסיס לבסיס ובהתאם לממשק העבודה, הכוננות וכו'. במידה ואת מעוניינת לעסוק בהדרכה עלייך לציין זאת במהלך הקורס ובקשתך תיבחן. במידה ותימצאי מתאימה, לאחר שירות של כחצי שנה בתפקיד, תוצבי בתפקיד מדריכה בבסיס ההדרכה בהתאם לצרכי חיל הים. בהצלחה בשירות.

האם אפשר לדעת באיזה בסיס הטירונות של שח״ם?

מתגייסים המשובצים לשח"ם יעברו טירונות 02 כלל-צה"לית באחד מבסיסי הטירונים של מערך מגל (ניצנים או מחנה 80). הטירונות אורכת על פי רוב בין שלושה לחמישה שבועות. עוד על הטירונות תוכלי לקרוא במדריך הטירונות שלנו.

בקרוב אתגייס לשירות קרבי. אילו אימונים אני יכול לעשות לבינתיים, עד שאני אלך לצבא?

צעירים שעומדים בפני גיוס ליחידות קרביות רוצים להתכונן כראוי על ידי חיזוק מאסיבי של הכושר הגופני, סיבולת לב-ריאה ומסת השרירים. אפשר לעשות זאת לבד או אפילו עם כמה חברים, או למשל במסגרת מסודרת של קורס כושר גופני. חשוב להדגיש שהכושר הגופני הנדרש מלוחמי צה"ל "נבנה" במהלך ההכשרות והאימונים, וכך בעצם כולם עומדים בסופו של דבר ב"סרגל המאמצים" הנדרש. במידה ואתה בכל זאת מעוניין להתחיל ולהתאמן טרם הגיוס, אתה מוזמן לעשות זאת – בפיקוח רפואי ובמידתיות הנדרשת, שלא לפגוע בבריאותך.

חייל עושה שכיבות שמיכה בחוף הים (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
נדרשת עבודה קשה לאורך זמן | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

חשוב לזכור כי רמת כושר גבוהה מושגת על ידי עבודה קשה, לאורך זמן, ולא על ידי פעילות גופנית אינטנסיבית בטווח זמן קצר מדי. פעילות שכזו עלולה רק להזיק. על תכנית האימונים שתבנה (בעזרת הייעוץ המקצועי, כאמור) להיות תלויה ברמת הכושר הבסיסית. כלומר, אם לא עסקת בספורט מעולם ואתה מעוניין להיות בכושר גופני טוב בהרבה לקראת הגיבושים הקדם צבאיים, למשל, מומלץ להתחיל בתכנית הדרגתית אפילו חצי שנה טרם הגיבושים. יחד עם זאת, אם אלה קרובים ולא התחלת – מאוד לא מומלץ להתחיל להתאמן ברמה גבוהה ללא הכנה מוקדמת, ארוכת טווח. עדיפה, במקרה זה, המוכנות המנטלית: לישון טוב בלילה שלפני הגיבוש, לא לפגוע בעצמך וביכולותיך על ידי אימון אינטנסיבי ומופרז שעלול אפילו להוביל לפציעה.

טיפ נוסף: במידה ותוכל לאסוף סביבך מספר חברים שמעוניינים גם הם להתאמן לקראת המיונים והגיוס, ייתכן שעדיף לערוך את האימונים בקבוצה. חברי הקבוצה יתמכו ויעודדו האחד את השני, והדבר גם ירגיל אתכם לקראת ההגעה לגיבושים, שם נבחנת גם עבודת הצוות והעזרה ההדדית גם ברגעי המשבר.

הכושר הקרבי מתאפיין ביכולת עמידה גבוהה במאמץ פיזי קשה, ובנוי לא רק מיכולות פיזיות גבוהות  - אלא גם מיכולות מנטליות ומהביטחון העצמי. כאשר מתחילים באימונים, מומלץ להתמקד באימוני גמישות, באימוני סיבולת ובאימוני כוח, תוך היצמדות לעיקרון ההדרגתיות הבסיסי.

בקרוב נפרסם באתר מדריך לכושר קרבי, כמו גם טיפים לקראת יום הסיירות.

אני נער בן 15. החלום שלי לשרת בשייטת 13. אני מתאמן, רץ עם משקלים, אלונקות, מדבר עם אנשים, שואל, מתעניין, ואפילו החניך הכי צעיר בארץ בתנועת "אחריי". השאלה שלי היא האם עיוורון צבעים יכול למנוע ממני להתקבל ליחידה?


כל הכבוד על המוטיבציה. ודאי תשמח לשמוע כי עיוורון צבעים הוא לא סעיף פוסל לקבלה לשייטת 13.

אני צריכה לרשום בקשה ללשכת גיוס ולשלוח בפקס כדי לקבל תפקיד מסוים. אשמח אם תוכלו לתת לי דוגמא למכתב בקשה כי אין לי מושג איך לכתוב אותו.

את מכתב הבקשה יש לכתוב באופן תמציתי, מסודר וברור. יש להשתמש בפורמט הבא:

בצד שמאל רשמי את התאריך. באותה השורה, בצד ימין, יש לכתוב למי מיועד המכתב: "לידי מדור תנועה" למשל, אם את מעוניינת לדחות או להקדים את הגיוס, או "לידי מדור קד"צ" (קדם צבאי) וכן הלאה. שורה מתחת, כתבי "לשכת הגיוס", בתוכה נמצא המדור. על כן עלייך תמיד לוודא לאן לשלוח את מכתבך.

לאחר רווח של שורה, כתבי במודגש עם קו תחתון מהו הנידון. על הנידון להיות ענייני ותמציתי.

בשלב זה יש להתחיל ולמספר את הסעיפים. לכל רעיון, טענה או הבהרה – מספר.

בסעיף הראשון, הציגי את עצמך, בשמך ובתעודת הזהות.

בסעיף השני, פרטי מהי הסיבה לשליחת המכתב, כלומר מהי בקשתך.

בסעיף השלישי, נמקי את בקשתך. שימי לב, כי כל סיבה תקבל סעיף משלה.

את הסעיף הרביעי הקדישי לדגשים או לתוספות – למשל מגבלה (פרופיל רפואי או נתונים נמוכים מדי, לדוגמה) שברצונך להסביר מדוע אינה רלוונטית. זהו גם המקום לציין כי צורפו מסמכים רלוונטיים, במידה וצורפו. גם כאן, חשוב להקפיד ולהפריד נקודות שונות במספרים שונים.

את המכתב חתמי בשמך ובדרכי התקשרות עמך.

 

לידי מדור תנועה                                                                            23.8.11

לשכת הגיוס

הנידון: הקדמת תאריך גיוס

1. שמי שירי ישראלי (ת"ז 11111111).

2. אני מבקשת להקדים את מועד גיוסי לשירות בצה"ל.

3. הסיבה לבקשתי זו היא כי אני מבוגרת ביחס לשנתון שלי, ומעוניינת להתגייס בגיל מוקדם ככל האפשר. תאריך הלידה שלי הוא XX/XX/XXXX. אם אתגייס בתאריך הגיוס הנוכחי שלי, אהיה בת X בעת גיוסי.

4. סיבה נוספת לבקשתי זו, היא שיבוצי ליחידת מודיעין שידוע לי כי מועדי הגיוס שלה נערכים בינואר ובמאי. אני שובצתי לגיוס מאי, אבל כיוון שידוע לי שמתקיים גיוס מוקדם יותר, אבקש להצטרף אליו.

5. תודה,

שירי ישראלי

050-00000000

 

שימי לב: את המכתב כתבי בשחור על גבי לבן. מאוד חשוב להתקשר לאחר שליחת הפקס, ולוודא שזה התקבל. באותה הזדמנות, שאלי מתי לצפות לתשובה. לאחר כשבוע ממועד שליחת הפקס, את מוזמנת להתקשר ולבדוק האם התקבלה תשובה בעניינו. בהצלחה!

"מתביישת להתפשט מול הרופא בלשכת הגיוס"