יחידת מיתר היא יחידה מיוחדת בחיל התותחנים שייעודה העיקרי מסווג. עד לאחרונה, נמנע צה"ל מלמסור פרטים על ייעוד היחידה ועל אמצעי הלחימה המופעלים על ידה, אך באוגוסט 2011 נחשף לתקשורת העולמית לראשונה טיל התמוז, האמל"ח הייחודי בעל הטכנולוגיה המתקדמת של מיתר. מדובר בפרויקט יקר ומושקע הן מבחינות כוח האדם ואיכות ההכשרה והן מבחינת עלות האמל"ח. היחידה עוסקת בתחומים הקשורים לחיל התותחנים ברמה מסוימת (בהתאם למטרת החיל לשתק ולהשמיד את כוחות האויב על ידי הפעלת כוח אש בשדה הלחימה), אך שונה מאוד מהגדודים הרגילים בפעילותה ובייעודה.

אין תמונה
אמל"ח ייחודי. סיכת מיתר

סמל היחידה: סיכת לוחם ביחידה כוללת כנפיים, ואיור מרכזי הכולל את האות מ' שבמרכזה חץ, המהווה כנראה סמל לאמל"ח הייחודי של מיתר.

שיעור היסטוריה: בסוף 1982 הוקמה יחידה מטכ"לית מובחרת בשם מורן, שייעודה היה ללחום בגזרת סיני. החיילים חבשו כומתה אדומה ונעו בנעליים אדומות, ועברו הכשרה על אמל"ח ייעודי ומסווג. ב-1998 התרחבה היחידה והפכה לאגד, וב-1994, כחלק מתהליך צה"לי של ארגון מחדש, הוכפפה היחידה לחיל התותחנים - זאת בשל מאפיינים מסוימים החופפים בין היחידה ובין החיל, וכן על מנת למשוך כוח אדם איכותי יותר לתותחנים ולהעלות את אחוזי ההתנדבות והמוטיבציה.
יחידת מיתר הוקמה והצטרפה לאגד, כאשר מורן פעלה בדרום הארץ ומיתר בצפונה. ב-2003 התפרק גדוד מורן, וכיום קיימת רק יחידת מיתר – מורן, נכון להיום, הוא שמו של גדוד המילואים של היחידה.

העיתון "ידיעות אחרונות" דיווח ב-2008 כי מ-2006 חיסלו חיילי היחידה עשרות מחבלים ברצועת עזה, ודווח גם כי היחידה אחראית על חיסול מחבלים רבים במלחמת לבנון השנייה.

באוגוסט 2011 חשף צה"ל לראשונה לתקשורת העולמית את מערך טיל התמוז, שהיה מסווג עד אז כ"סודי ביותר".

מבנה: החיילים מתחלקים לפלוגת סיור (פלס"ר) ולפלוגה ייעודית המפעילה את האמל"ח הייחודי של מיתר, טיל התמוז.

תנאי קבלה: פרופיל 82-97 ללא סעיפים פוסלים וקב"א גבוה (לפחות 50 ומעלה). לאחר הגיוס לחיל התותחנים והגעה לבסיס הטירונות של החיל בדרום הארץ (ביסל"ת, בית הספר למקצועות התותחנות, הקרוי גם שבטה וידוע בזכות ה"פודרה", האבק המדברי הלבן שלא עוזב את המדים), ניתן לצאת לגיבוש מיתר. הגיבוש האינטנסיבי פתוח לכלל המתגייסים, והוא כולל אתגרים פיזיים ובעיקר אתגרים מנטליים – מבחנים עיוניים ופסיכוטכניים, ראיון אישי ארוך, סיווג ביטחוני ובדיקות רפואיות. מי שלא מתקבל למיתר, עבר לגדודים הסדירים של חיל התותחנים. ישנם לוחמים המגיעים למיתר לאחר נפילה מקורסי טיס, חובלים, צוללות ועוד, בתום ראיון אישי מיוחד.

מדריכת תותחנים ומיתר נדרשת לפרופיל 72 ומעלה, וקב"א גבוה; השתתפות ביום המא"ה; בחירה ב"תפקידי הדרכה ביחידות השדה" בשאלון ההעדפות; יום השמה בו ייקבע השיבוץ הסופי.

לוחמי מיתר (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
שונה מאוד מהגדודים הרגילים בפעילותה ובייעודה. מיתר | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הכשרה: ייעודם של לוחמי יחידת מיתר שונה מזה של גדודי התותחנים הסדירים, ולכן ההסמכה וההכשרה שלהם מורכבות יותר. הטירונות (רובאי 04) מתבצעת בשבטה ואורכת כארבעה חודשים, ובמהלכה עוברים שיעורי חיילות, תרגילי פרט, קליעה, שדאות ועוד. אז ממשיכים החיילים לטירונות יחידה ועוברים מסלול הכשרה הכולל כחודש של אימוני ניווט, בדגש על ניווט בשטחים קשים ומאתגרים. אי אפשר להגיד על התכנים יותר מדי, אבל אפשר לציין שהם מפרכים ומאתגרים.

הוסתר אפילו מארה"ב: טיל התמוז (צילום: רפאל)
ננעל על המטרה ומגיע לטווח של 25 קילומטרים. טיל התמוז בפעולה | צילום: רפאל

לאחר סיום הטירונות נחשפים החיילים לאמל"ח הייחודי של היחידה, במסע הנקרא "מסע חשיפה". המסלול הייעודי כולל התמקצעות ייעודית בת כארבעה חודשים הכוללת אימוני חי"ר, לוחמה בשטח בנוי, אימוני תצפית והסוואה, לימוד מקצועות הסיור, שבועות ייעודיים, שבועות מילוט, שבועות מסכמים ומסעות ארוכי טווח תוך נשיאת משקלים גדולים. חיילי המסלול מוכשרים לרמת רובאי 05, וחלקם, המיועדים לפלס"ר, ישודרגו לרמת רובאי 07 במידת הצורך.
עם סיום המסלול, שאורכו הכולל כשמונה חודשים, מקבלים הלוחמים סיכת לוחם ועולים לגדוד מיתר. אז נערך אימון מבצעי האורך כארבעה חודשים, במחלקת מסלול בתוך פלוגה מבצעית. בסוף האימון נערך מסכם של 85 ק"מ הכולל ניווט, מבחנים ייעודיים ומסע. בסיום שלב זה מקבלים הלוחמים את סיכת גדוד מיתר.
המתאימים לפיקוד עוברים הכשרה פיקודית פנימית בתוך היחידה, הנמשכת כארבעה חודשים. המתאימים מבין אלה ייצאו גם לקורס קצינים.

מדריכות תותחנים ומיתר עוברות קורס אינטנסיבי בן ארבעה חודשים, הכולל טירונות, מסעות, מטווחים ולימודים מקצועיים, שיכשירו אותן למקור הידע העיקרי של הלוחמים. המדריכה משתלבת בקורסים ובהדרכות, ומעבירה תכנים במקצועות התותחנות השונים.

השירות הסדיר: פעילות היחידה בחירום היא בתחום עיסוקה הייעודי, והפעילות בשגרה כוללת אימונים ובט"ש בקווי חי"ר רגילים. השגרה כוללת גם אימונים רבים הנערכים עם האמל"ח הייחודי, והיחידה נחשבת ליחידה מבצעית ברמת כוננות גבוהה.

נשק ואמל"ח: טילי ה"תמוז" הם טילי נ"ט הנחשבים למתקדמים ביותר בעולם, המצויים בפעילות מבצעית של צה"ל עוד משנות ה-80 של המאה הקודמת. הטילים נחשבים למהירים ביותר ומסוגלים להגיע לטווח של 25 קילומטרים, עם יכולת פגיעה בסוגים רבים של מטרות שעליהן הוא "ננעל" ובמקרה הצורך, אף עוקב אחריהן באופן עצמאי.

מדים: חיילי התותחנים לובשים את מדי החילות הירוקים, נועלים נעליים שחורות וחובשים כומתה בצבע טורקיז, שהחליפה את הכומתה השחורה הוותיקה. חיילי מיתר עונדים במהלך ההכשרה את תג האגד, ובסופה את תג גדוד מיתר. הם נעים עם סיכת לוחם ועם סיכת מיתר, הקרויה "מורנצ'יקון". 


שילוב בנות: בנות לא משרתות כלוחמות מיתר, אלא בתפקידי מנהלה, שלישות ועוד, וכאמור כמדריכות תותחנים ומיתר, האמונות על חלק נרחב מההכשרה המקצועית של הלוחמים, כולל בהכשרת תפעול האמל"ח הייחודי של היחידה.

כולם יודעים ש: התותחנים קוראים לעצמם "משפחת אש לוחמת". לאורך השנים לא נהנו הלוחמים מדימוי מלהיב בשל העובדה שהתותחנים נתפסים כחיל מסייע, שאינו מסתער ואינו בא במגע ישיר עם האויב – אבל כל זה לא השפיע על הדימוי של יחידת מיתר, שדווקא הסודיות שאפפה אותה עד לחשיפת האמל"ח שלה הפכה אותה ליחידה מבוקשת.

המרוץ לרמטכ"לות: רמטכ"ל תותחן עוד לא היה לנו, ובכלל זה רמטכ"ל שהחל את דרכו ביחידת מיתר, אבל האלוף דן הראל עשה היסטוריה כשמונה בשנת 2007 לסגן הרמטכ"ל, והיה לראשון בתפקיד זה שצמח בחיל.

האתר הרשמי של חיל התותחנים  

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il