>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

רגעים גאים 2013
הרגעים הגאים של 2013
שנת 2013 הייתה שנה דרמטית לקהילה הגאה ברחבי העולם. זו הייתה שנה מלאת תהפוכות, שנה שהוכיחה ללהט"ב בעולם כולו שיש תקווה וסיכוי לשינוי ושוויון, אך עוררה את ההומופוביה והדעות הקדומות. שנה בה יצאו יותר ויותר מפורסמים מהארון וטרנסג'נדריות כבשו את תצוגות האופנה. שנה בה מדינות בחרו האם הן צועדות אל עבר צדק חברתי ושוויון או מעדיפות חושך ושנאה.

לכבוד סיום שנת 2013, mako גאווה מסכם את המהפכות הגדולות והקטנות של שנת 2013, בעולם ובישראל.

שנת הנישואים הגאים מסביב לעולם

נישואים גאים (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
נישואים גאים | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL
השנה היינו עדים לשינוי ביחס מנהיגים ומדינות רבות לנישואים גאים. בזו אחר זו החלו מדינות רבות לאשר נישואים גאים ולאפשר לאלפי זוגות חד מיניים לממש את אהבתם אחרי שנים של ציפייה. השנה הצטרפו ניו זילנד, אורוגוואי, ריו דה ז'נרו בברזיל, בריטניה וצרפת לרשימת המדינות המאפשרות לאזרחים הלהט"בים להנשא. ואפילו המילונים החלו לדאוג לשינוי ההגדרה המילונית של המושג נישואים.

לאחר קמפיין סוחף ברשתות החברתיות למען השיוויון בנישואים, ועם מותה של הצעה 8, נפרצה הדרך למדינות רבות בארצות הברית לעבור את המחסום ולאשר נישואים גאים על צורותיהם השונות. קולורדו, רוד איילנד, דלוור, מינסוטה, קליפורניה, ניו ג'רזי, אילנוי, הוואי, ניו מקסיקו ויוטה אישרו נישואים גאים והגדילו את מספר המדינות בארה"ב המאפשרות נישואים גאים ל-19 מתוך ה-50.

בית המשפט העליון בוושינגטון אישור נישואים גאים (צילום: Mark Wilson, GettyImages IL)
חוגגים את אישור הנישואים הגאים מחוץ לעליון של ארה"ב בוושינגטון | צילום: Mark Wilson, GettyImages IL

המסמר האחרון שננעץ ב"ארון הקבורה" המטאפורי של הצעה 8, הייתה השתתפותו של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש האב בחתונת שתי נשים לסביות במיין, בה שימש כעד רשמי. זאת לאחר שבנו הוא שיזם וחוקק את ה-DOMA – הפקודה להגנת הנישואים בארצות הברית, אשר מיסדה אפליה כלפי זוגות בני אותו מין.

אין תמונה
הפרלמנט הניו זינלדי מאשר נישואים גאים

ברומניה, שאינה מאפשרת נכון להיום כל סוג של נישואים גאים, התקיימה חתונה של זוג גברים בריאליטי "ארבע חתונות ואתגר", ששודרה בכל רומניה והפכה את דניאל ומיכאי, להומואים הראשונים להינשא בטלוויזיה הרומנית.

בישראל נפתחה שנת 2013 בחתונת מחאה מול הרבנות, בה חיתן ח"כ ניצן הורוביץ' 3 זוגות באופן סימבולי כמחאה על דבריו של הרב אלי בן-דהן, שטען כי נישואין חד מיניים הם "מתכון לחיסול העם היהודי".

אין תמונה
חתונה גאה בטלוויזיה הרומנית

במהלך 2013 הונחו על שולחן הכנסת שתי הצעות חוק בנושא נישואים גאים: חוק ברית הזוגיות וחוק חיים משותפים, איתם יאלץ בן-דהן, המשמש היום כסגן שר הדתות טעם סיעת הבית היהודי, להתמודד בשנה הבאה. העניין הרב שיוצרות הצעות החוק בנושאים להט"בים והמתח שהן גורמות בתוך הקואליציה פוגעות ביכולת שלנו לשער מה יעלה בגורלן. את 2013 סיימנו עם הצהרה מעודדת של נשיא המדינה, מר שמעון פרס, שאמר כי הוא תומך בנישואים חד מיניים.

אין תמונה
נשיא המדינה מביע תמיכתו בנישואים גאים

חקיקה הומופובית ברוסיה וברחבי העולם

במקביל להתקדמות בזכויות הקהילה הגאה במדינות המערב, שנת 2013 הביאה בשורות רעות במיוחד לחברי הקהילה ברוסיה.

מפגינים ברוסיה (צילום: רויטרס)
גל חקיקה הומופובי ברוסיה | צילום: רויטרס

בחודש יוני אושר "החוק לאיסור על תעמולה ליחסים לא מסורתיים". על פי החוק, אסורה חשיפת קטינים להומוסקסואליות, כאשר בתוך כך נכללים: איסור להניף דגלי גאווה וכן להתנשק בפומבי על השפתיים או להפגין חיבה רומנטית בפומבי עם בן אותו מין.

ניאו נאצים מתעללים בהומואים ברוסיה (תמונת AVI: mako)
פשעי שנאה מחרידים ברוסיה | תמונת AVI: mako

אישור החוק נתן אור ירוק לגורמים ההומופובים במדינה לצאת ולפעול נגד הקהילה הלהט"בית, ומספר מקרי האלימות נגד הקהילה הלהט"בית זינק במאות אחוזים. אלימות של גורמים ממשלתיים, אנשים פרטיים, מובילי דעת קהל, אנשי חוק ואפילו כנופיות נאו-נאציות שמצאו לעצמן קרבנות חדשים, הפכו לדבר שבשגרה ברוסיה. סרטונים רבים שהגיעו מרוסיה תעדו אלימות קיצונית בשלל צורות נגד הקהילה, והדגישו את אזלת ידם של השלטונות.

העולם מצידו לא שתק, והבעת המחאה העולמית התרכזה בעיקר מול משחקי החורף המתוכננים להערך באפריל 2014 בסוצ'י.

הקהילה הגאה הובילה חרם נגד מוצרים רוסים, ספורטאים סרבו להשמע לחוק והתריסו נגדו על אדמת רוסיה והקדישו את נצחונם לקהילה, חברות מסחריות רבות הצטרפו למחאה בדרכים יצירתיות.

STOP HOMOPHOBIA  (צילום: באדיבות ארגון STOP HOMOPHOBIA )
הפגנות מסביב לעולם נגד ההומופוביה ברוסיה | צילום: באדיבות ארגון STOP HOMOPHOBIA

יקירת הקהילה הזמרת שר, סרבה להזמנה להופיע בטקס הפתיחה של המשחקים, והזמר אלטון ג'ון התבטא נגד החוק הרוסי והקדיש את הופעתו ברוסיה לצעיר וולדיסלב טורנובוי בן ה-23, שנרצח על ידי חבריו בתחילת השנה לאחר שיצא בפניהם מהארון.

בילי ג'ין קינג (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
הנשיא אובמה בוחר בשתי ספורטאיות לסביות למשחקי החורץ בסוצ'י. בתמונה: עם בילי ג'ין קינג | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

המחאה הגוברת אף גרמה למנהיגים בכירים להתערב, אובמה שבחר לא להגיע לטקס, ושלח במקומו שתי ספורטאיות לסביות לעמוד בראש המשלחת האמריקאית לטקס הפתיחה.

2013 הייתה שנה של נסיגה בזכויות הלהט"ב גם בהודו, כאשר בחודש דצמבר קבע בית המשפט העליון כי הומוסקסואליות הינה עבירה פלילית וכן באוגנדה, שם אושר נוסח "מרוכך" של הצעת חוק ישנה המטילה עונש של מאסר עולם על כל גילוי פומבי של הומוסקסואליות, במקום עונש המוות שהוצע בהצעה המקורית.

אין תמונה
באוגנדה: הומוסקסואליות הוכרזה כעבירה על החוק

שנת היציאה מהארון של מפורסמים

אחרי שהתרגלנו ליציאות מהארון של מפורסמים מתחום הבידור והתקשורת, שנת 2013 היתה שנת היציאה מהלוקר, בה הצטרפו לשושורת הקהילה מספר גדול של ספורטאים בעלי הישגים בינלאומיים.

רובי רוג'רס שחקן כדורגל הומו (צילום: Drew Hallowell, GettyImages IL)
יצא מהארון שחקן הכדורגל האנגלי רובי רוג'רס | צילום: Drew Hallowell, GettyImages IL

כוכב הכדורגל הבריטי רובי רוג'רס, ששיחק בנבחרת ארה"ב במשחקים האולימפיים בבייג'ין וכיכב בקבוצת יונייטד לידס בבריטניה, יצא מהארון בפוסט מרגש בבלוג הפרטי שלו.

גם שחקן ה-NBA  ג'ייסון קולינס עשה את הצעד וחצי הגדול של חייו, ויצא מהארון במהלך ראיון בו אמר בשלושה משפטים קצרים "אני שחקן כדורסל בן 34. אני שחור. ואני הומו". וכך הפך לשחקן הפעיל הראשון בליגה הטובה בעולם שעושה זאת.

NBA ג'ייסון קולינס (צילום: חדשות 2)
גאווה גם בספורט. שחקן ה-NBA ג'ייסון קולינס יוצא מהארון | צילום: חדשות 2

כוכב ליגת ההאבקות WWE דארן יאנג הפתיע במהלך ראיון כשענה על שאלתו של הצלם האם אפשר להיות גיי ולנהל קריירה מצליחה כמתאבק, ואמר: "אני כוכב WWE ואם להיות כן איתך, אגיד לך ברגע זה שאני הומו. ואני מאושר, מאד מאושר".

אין תמונה
הגאווה לא דילגה על עולם ההיאבקות. דארן יאנג יוצא מהארון

הקופץ למים האולימפי טום דיילי יצא מהארון בפני מעריציו בסרטון יוטיוב מרגש, כשסיפר שהוא יוצא עם בחור ושף סוף לשנים של שמועות בדבר נטייתו המינית.

המתאגרף הפורטוריקני אורלנדו קרוז, שכבר יצא מהארון בסוף 2012, המשיך לפרסם ולהצהיר על נטיתו המינית כאשר עלה לזירה עם תחתונים בצבעי הגאווה, ובחודש נובמבר התחתן עם בן זוגו, לאחר שהציע לו נישואים על ידי פרסום וידאו בעמוד שלו בפייסבוק.

טום דיילי (צילום: Clive Rose, GettyImages IL)
אלוף הקפיצה למים, טום דיילי, חושף כי הוא מעדיף גברים | צילום: Clive Rose, GettyImages IL

אך לא רק בספורט חגגו גאווה השנה. כוכב נמלטים השחקן וונטוורת' מילר דחה את ההזמנה להשתתף בפסטיבל הסרטים בסנט פטרסבורג, תוך כדי שהוא יוצא מהארון על מנת לתמוך בקהילה ברוסיה.

וינתוורת' מילר נמלטים (צילום: Kiyoshi Ota, GettyImages IL)
יצא מהארון בשביל הרוסים. ונטוורת' מילר | צילום: Kiyoshi Ota, GettyImages IL

יציאה מהארון מעוד תחום שלא מצטיין במיוחד בחברים החושפים את נטיותיהם המיניות היא יציאתה של חברת הפרלמנט האירופי ניקי סינקלייר כטרנסג'נדרית, כשחשפה בראיון ל-SUN כי עברה ניתוח לשינוי מין בגיל 23.

ניקי סינקלייר (צילום: Matthew Lloyd, GettyImages IL)
חברת הפרלמנט האירופאי, ניקי סינקלייר, חושפת כי היא טרנסג'נדרית | צילום: Matthew Lloyd, GettyImages IL

וגם מאמן הכושר בוב הארפר, השחקן מאוליק פאנצ'ולי, ג'ודי פוסטר שיצאה מהארון על במת גלובוס הזהב, השחקנית מישל רודריגז.

בוב הארפר (צילום: Jason Merritt, GettyImages IL)
יצא מהארון בגדול. מאמן "לרדם בגדול" האמריקני בוב הארפר | צילום: Jason Merritt, GettyImages IL

שנת של מלכות ומלכי נשפי הסיום בבתי הספר

שנת 2013 הוכיחה כי החינוך לסובלנות מתחיל לשאת פרי, בעיקר בקרב בני הנוער, כאשר מספר שיא של בני נוער הצליחו לשבור את אחד ממעוזי ההטרוסקסואלים - נשפי הסיום, והכריזו בזה אחר זה על מלכות ומלכי נשף מכל קצוות הקשת הלהט"בית:

אין תמונה
קסידי לין, מלכת הנשף הטרנסג'נדרית

קסידי לין קמפבל, טרנסג'נדרית בת 16 מקליפורניה שנבחרה לתואר מלכת נשף הסיום, רייאן ריי ראמזי, טרנסג'נדר בן 17 מניו המפשיר, שנבחר למלך הנשף בתיכון בו הוא לומד.

הג'נדרקוויר סטיבן סאנצ'ז בן ה-21 שזכה בתואר מלכת הנשף באוניברסיטת צפון איווה.

אין תמונה
זוג טרנסג'נדריות מלכות הנשף של בית הספר

גם שתי מלכות נשים היו לנו השנה כשהתלמידים בתיכון סן אנטוניו בטקסס ובחרו באיילין הרננדז, לסבית מוצהרת, וחברתה הטובה ג'ניפר מיחרס כמלכות נשף הסיום. ובית ספר תיכון בקליפורניה שהכתיר זוג לסביות בתואר המלכותי. 

שנת הלסביות שכבשו את המסך

אחרי שבשנים קודמות כבשו ההומואים את המסכים, שנת 2013 התאפיינה בנציגות מכובדת של נשים מהקהילה הלהט"בית.

אלן דג'נרס ופורשיה דה רוסי (צילום: Evan Agostini, GettyImages IL)
המשיכה להצחיק מיליונים ולהכחיש את השמועות בדבר פרידה. אלן דג'נרס | צילום: Evan Agostini, GettyImages IL

הקומיקאית אלן דג'נרס המשיכה לככב על המסך מדי יום וניצלה את הבמה כדי להודיע בשידור כי הזוגיות שלה עם השחקנית פורשיה דה רוסי חזקה מתמיד. בהמשך אף הודיעה כי היא עובדת על סדרה חדשה בכיכובה של דמות לסבית.

הסדרה "כתום הוא השחור החדש" העמידה במרכזה דמול לסבית, ואפילו מולאן, מהסדרה עד עצם היום הזה, יצאה מהארון בתור ביסקסואלית כשחשפה בפני הצופים את אהבתה לנסיכה אורורה.

אין תמונה
מולאן חושפת כי היא ביסקסואלית

הכוח הנשי כבש גם את המסך הגדול עם הסרט הנועז "כחול הוא הצבע החם ביותר" שזכה בפרס דקל הזהב בפסטיבל הסרטים בקאן.

כחול הוא הצבע החם ביותר (צילום: קולנוע לב)
"כחול הוא הצבע החם ביותר" כובש את פסטיבלי הקולנוע | צילום: קולנוע לב

גם בישראל כיכבו שתי נשים חזקות בריאליטי האח הגדול, שהכניסו את השיח על נשים בקהילה לכל בית בישראל.

לבנה וענת על הנדנדה (תמונת AVI: mako)
הביאו אתה גאווה למסך הקטן בישראל. ענת ולבנה ב"אח הגדול" | תמונת AVI: mako

טרנסג'נדריות כובשות את עולם האופנה

בשנת 2013 עשו הטרנסג'נדריות צעד גדול על מסלול הדוגמנות. הדוגמנית הבריטית ניקול גיבסון כבשה את המסלול בשבוע האופנה בלונדון כשהיא לבושה בווינטג' זוהר של איב סן לורן.

אין תמונה
ניקול גיבסון כובשת את מסלולי תצוגות האופנה

לאחר מאבק קשה על הזכות להשתתף בתחרויות יופי כמו שאר הנשים, סללה הדוגמנית ג'נה טלקובה את הדרך לנשים נוספות בעתיד, כאשר הצליחה לגרום למארגני תחרות מיס יוניברס לשנות את תקנון התחרות ולאפשר גם לנשים טרנסג'נדרות להשתתף בתחרות.

אין תמונה
ג'נה טלקובה על שער Elle

טלקובה כבר נמצאת בדרכה לפסגה הבאה, היא כבשה את מגזין האופנה Elle כאשר הבטיחה את מקומה גליון ינואר 2014 של המגזין בקנדה.

כרמן קררה (צילום: Larry Busacca, GettyImages IL)
כמעט כובשת את ספורטס אילוסטרייטד. כרמן קררה | צילום: Larry Busacca, GettyImages IL

כרמן קררה, שהחלה את הקריירה שלה לאחר שהתפרסמה כמועמדת  של העונה השלישית של הריאליטי "RuPaul's Drag Race". המשיכה לעשות כותרות ולהלהיב את הקהל במגזיני אופנה ובפרסומות והפכה לקול של הנשים הטרנסג'נדריות. עצומה שנפתחה ברשת ועליה חתמו יותר מ-45,000 איש הציעה לענקית ההלבשה התחתונה ויקטוריה סיקרטס לבחור בה לדוגמנית הטרנסג'נדרית הראשונה של המותג.

2013 - מהפכות גם בעברית

גם בישראל תיזכר שנת 2013 כשנת מהפכות, עם מספר אירועים מצטברים שהפכו את השנה הזו לשנת התבגרות של הקהילה:

פענוח תיק הרצח בברנוער

אחרי ארבע שנים קשות של חוסר וודאות, פוענחה פרשת הרצח שטלטלה את המדינה כולה ואת הקהילה הגאה בפרט. תחושות השמחה על פענוח הרצח נמהלו בתחושות הלם, עצב, כעס ובושה, זאת בעקבות חשיפת המעורבים בפרשה וקשריהם עם הקהילה. פענוח הפרשה העלה שוב לדיון את השאלה האם מדובר בפשע שנאה או שמא במניע אישי ובקרב הקהילה, שבעקבות הרצח הפכה למאוחדת יותר, החלו שוב להתגלות סדקים.

ישתחרר בקרוב? חגי פליסיאן (צילום: חדשות 2)
תיק הברנוער מפוענח. חגי פליסיאן | צילום: חדשות 2

למרות שעדיין לא נערך משפט ועדין לא ניתן פסק דין, אין ספק שעצם פענוח הרצח הוא נקודה משמעותית בהיסטוריה של הקהילה. הפענוח האיר בזרקור לא מחמיא במיוחד חלקים שבחרנו, במודע או לא, להתעלם מהם, והפך את שנת 2013 לשנת חשבון נפש, שוודאי ימשך גם בשנה הבאה.

התעוררות פוליטית בישראל: מהפכת פונדקאות ומאבק הקהילה הגאה

הבחירות לכנסת ה-19 שנערכו בינואר 2013 היו נקודת מפנה בקשר בין הקהילה הגאה לבין הפוליטיקה. הקהילה הלהט"בית עלתה על הגל הפוליטי והחלה לנצל את כוחה על מנת לפעול למען זכויותיה. תאים גאים הוקמו במפלגות מכל קצווי הקשת הפוליטית, והצליחו לגרום לראשי המפלגות להביע תמיכה בזכויות הקהילה, ואף להגיע לביקור במרכז הגאה בגן מאיר תל אביב.

עמות התאים הגאים (צילום: ענבל צח)
התעוררות פוליטית. עימות התאים הגאים של mako גאווה באוויטה | צילום: ענבל צח

הכנסת הנוכחית אף גיבתה את הבטחותיה במעשים, עם מספר שיא של הצעות חוק בנושא הקהילה הגאה, ומספר שיא ח"כ גיי פרינדלי, ביניהם שרים בכירים דוגמת שרת המשפטים ציפי לבני, שרת הבריאות יעל גרמן, ושר האוצר יאיר לפיד. מפלגות הקואליציה שהבינו את כוחה הפוליטי והאלקטורלי של הקהילה החלו לפעול למען הקהילה הגאה, והצעות חוק שעוסקות בזכויות הקהילה הגאה החלו לעבור, כולל חוק איסור אפלית תלמידים להט"בים בבית הספר, התיקון לחוק הפרשנות שעבר בקריאה טרומית, והתיקון המסדיר שיוויון בנקודות המס בקריאה טרומית.

בחודש נובמבר הודיעה שרת הבריאות על שינוי הליך פונדקאות כך שיכלול גם זוגות הומואים, והצעת החוק הממשלתית בנושא זה אמורה להיות מוגשת בחודש ינואר 2014.

יעל גרמן (צילום: ורדי כהנא)
הודיעה על מהפכת הפונדקאות. שרת הבריאות יעל גרמן | צילום: ורדי כהנא

הנכונות לפעול למען שיוויון הזכויות של חברי הקהילה באה לידי ביטוי לא רק בהצעות חוק ותקנות. סקר ראשון מסוגו בישראל, שיזמה נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה, נועד לבדוק את מידת האפליה של קהילת הלהט"ב בשוק העבודה ולשמש כבסיס לפתרונות שיובילו לשיוויון בנושא.

למרות ההתקדמות, ואולי בזכותה, הקהילה עצמה התעוררה והחלה לדרוש את מימוש זכויותיה. התקרית בה הטילה סיעת הבית היהודי וטו על הצעת החוק בנוגע להשוואת נקודות זיכוי במס, הפכה לקטליזטור שהעיר מחאה ספונטנית והוציא את הקהילה לרחובות.

הפגנה למען שוויון הקהילה הגאה (צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג)
הקהילה הגאה מפגינה למען שוויון בתל אביב | צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג

שתי הפגנות שנערכו בת"א, מטה מאבק ופגישות חירום, וכן הפגנות בירושלים, היו תחילתו של מאבק המיועד להמשך אל תוך 2014, ועד שיושגו זכויות מלאות לקהילה.

גם עבור הקהילה הטרנסית בישראל הייתה שנת 2013 שנת התעוררות, עם פרויקט גילה שהחל לפעול השנה במתכונת מוגברת, במטרה לספק את התמיכה הדרושה לחברי הקהילה בנושאים שונים כגון דיור, חברה ויעוץ משפטי.

שנת שיא במצעדי גאווה בישראל

מצעדי הגאווה יצאו מגבולות תל אביב והמרכז ושטפו את הארץ עם מספר שיא של חברי הקהילה ותומכיהם שצעדו ברחבי ערים רבות. במשך כל חודשי הקיץ צעדו מאות אלפים של חברי הקהילה ותומכיה ברחבי ערים בישראל, ביניהן חיפה, אשדוד, באר שבע, חדרה, פתח תקווה ראשון לציון ירושלים אילת, וכמובן המצעד הגדול ביותר שנערך בתל אביב.

מצעד הגאווה בירושלים 2013 (צילום: דידי קובו)
צועדים בגאווה בירושלים | צילום: דידי קובו

מצעד הגאווה בחדרה 12 (צילום: אסף שטילמן)
גאווה בעיר הארובות בחדרה | צילום: אסף שטילמן

מצעד הגאווה בבאר שבע 5 (צילום: דודו שטיינר)
בירת הנגד נצבעת בצבעי בקשת. מצעד הגאווה בבאר שבע | צילום: דודו שטיינר

"אהבה מגיעה לכולם" (צילום: חדשות 2)
מביאים את הגאווה לחיפה | צילום: חדשות 2

מצעד הגאווה הראשון באשדוד 2013 (צילום: בן סיילס)
מצעד הגאווה הראשון של אשדוד | צילום: בן סיילס

מצעד הגאווה בתל אביב 2013 (צילום: מיכאל שבדרון )
מצעד הגאווה הגדולב מזרח התיכון. 100,000 חוגגים גאווה בתל אביב | צילום: מיכאל שבדרון

_OBJ