העולם הקתולי כולו נושא את עיניו היום (א') לישראל, לרגל ביקורו ההיסטורי של אחד האפיפיורים הפופולריים ביותר שידעה הכנסייה מזה שנים רבות. אז מי הוא באמת פרנציסקוס, שנודע בצניעותו הרבה, וכיצד סלל את דרכו מילדות בארגנטינה - כל הדרך עד לכס הקדוש בוותיקן?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

הכנסייה הקתולית ידעה ימים קשים בחורף 2012-2013. כותרות בעיתונים בישרו על שחיתות, מעילה בכספים, שלטון פקידות ואפילו פשעי מין בין שורות הכמורה, אבל מי שהצליח לבלוט מעל כולם היה בנדיקטוס ה-16, שבפברואר 2013 זעזע את הוותיקן ואת העולם כולו כשהודיע על פרישה מתפקידו.

בתוך זמן קצר התכנסה מועצת הקרדינלים - הקונקלווה - והחלה בתהליך ההצבעה על זהותו של האפיפיור החדש. מיליוני נוצרים שהתכנסו בכיכר סנט פטרוס בוותיקן ומול המרקעים ברחבי העולם ציפו לשמוע את שמו של ארכיבישופ אירופאי, אבל בלבם קיוו למשהו אחר, משהו חדש.

האפיפיור פרנציסקוס, ארכיון (צילום: AP)
האפיפיור שכבש את הלבבות | צילום: AP

בתוך יומיים בלבד קיבלו ההמונים את שציפו לו, עם ההכרזה על חורחה מריו ברגוליו כאפיפיור החדש. ברגוגליו, שבחר לעצמו את השם פרנציסקוס, הביא עמו רוח חדשה מארגנטינה וכבש את לבבות ההמונים כשאיחל בפשטות למאמינים: Buena sera - ערב טוב.

מקבל אורחים בחדר האוכל

פרנציסקוס, האפיפיור ה-266, נולד בבואנוס איירס בדצמבר 1936 לזוג מהגרים איטלקים. אביו היה פועל ואמו הייתה עקרת בית. ב-1958 הצטרף ברגוליו למסדר הישועי והתקדם בסולם הדרגות, עד שב-1998 מונה לארכיבישוף של בואנוס איירס. ב-2001 העניק לו האפיפיור יוחנן פאולוס השני את התואר קרדינל.

בארגנטינה הואשם ברגוליו בעבר בכך שלא נקט עמדה פעילה נגד החונטה הצבאית שפעלה במדינה. בארצו ישנם עדיין מי שמאמינים שהאפיפיור הנוכחי סייע לאנשי הצבא לחסל שני כמרים קומוניסטיים - אם כי האשמות אלה מעולם לא הוכחו.

האפיפיור בנהר הירדן (צילום: AP)
האפיפיור בנהר הירדן | צילום: AP

הרב אברהם סקורקה מבואנוס איירס נחשב חברו הטוב של פרנציסקוס ובתור רב הקהילה - השניים קידמו דו שיח פעיל בבואנוס איירס. "המסר שלו מאוד פשוט, אבל מאוד עמוק", אמר עליו סקורקה וסיפר על נוהגו של ברגוליו - הן בארגנטינה והן בוותיקן - לוותר על מנעמי החיים.

עם כניסתו לתפקיד סירב פרנציסקוס ללון במשכן האפיפיור ובחר במקום זאת להתגורר באכסניית סנטה מרתה. את אורחי הוותיקן הוא פוגש בחדר האוכל וגם בארגנטינה היה ידוע בכך שנסע ממקום למקום בתחבורה הציבורית ונהג לבשל לעצמו בדירה הקטנה שבה התגורר.

"מי אני שאשפוט אדם שהולך בדרכי האל?"

פרנציסקוס (צילום: רויטרס)
פרנציסקוס | צילום: רויטרס

הרחק מהיועצים, העוזרים והמשרתים, מינה פרנציסקוס גוף של קרידנלים מכל רחבי העולם. תפקידיהם של הקרדינלים הם לבחון מחדש את ה"קוריה הרומאית" - הרשות המבצעת של הוותיקן - וכן את מערכת המשפט שתוכל לשפוט אנשי כמורה שסרחו. כמו כן נאלץ הבנק של הוותיקן להפגין שקיפות נדירה ולהיפרד ממספר לקוחות מפוקפקים. מהלכים אלה מזעזעים מערכות בנות אלף שנים ויותר.

פרנציסקוס זכה לכותרות בעולם לאחר שהתייחס לסוגיית ההומוסקסואליות במהלך מסיבת עיתונאים מאולתרת במטוס. "אם אדם הוא הומוסקסואל ורוצה ללכת בדרכי האל, מי אני שאשפוט אותו?", אמר. עם זאת, על נושאים ערכיים אישיים כמו גירושים או הפלות מעדיף פרנציסקוס לדון בתא הווידוי או בשיחות הטלפון שהוא מנהל בקו פתוח לציבור.

לאפיפיור הטרי יש מסר פשוט: הוא אינו רוצה לראות את הוותיקן כמערכת שדנה, שופטת ונישאת מעל העם. הוא מעוניין בכנסייה מחבקת, שצועדת עם המאמינים ולמענם. בניגוד לאפיפיורים קודמים שענדו תכשיטי יוקרה, פרנציסקוס מסתפק בטבעת כסף פשוטה ובצלב ברזל על צווארו וויתר על הנעליים האדומות. למרות הצניעות, או ככל הנראה דווקא בגללה - זכה פרנציסקוס לתואר איש השנה באופנה של "הטיים".

"יתרמו לקהילה הנוצרית". פרנציסקוס (צילום: רויטרס)
האפיפיור הצנוע | צילום: רויטרס

בארגנטינה רואים בפרנציסקוס מושיע של הכנסייה וקוראים לו האפיפיור צ'ה. התארים הרשמיים שלו הם הארכיבישופ של רומא, נציגו של ישו עלי אדמות, ממשיך דרכו של פטרוס, מנהיג הכנסייה האוניברסלית ומנהיג מדינת הוותיקן - אבל התואר שהוא בוחר להדגיש, וזה שקנה לו את אהדת הקהל, הוא משרתם של משרתי האל.

ביקור האפיפיור – הסיקור המלא:

האפיפיור בירושלים - כל הפרטים על חסימות הצירים

האפיפיור נחת בבית לחם

התרגשות בירושלים: "רוצים להרגיש קרוב לאפיפיור"

המדריך המלא לביקור האפיפיור בארץ

האפיפיור נחת בירדן: "לפתור הסכסוך הישראלי-פלסטיני"

האפיפיור במסר מתא הטייס: "מצפה לבקר בארץ הקודש"

מבצע "גלימה לבנה 2": כך יאובטח ביקור האפיפיור