הכיר ברצח העם הארמני. האפיפיור פרנציסקוס (צילום: רויטרס)
נערכים למבצע "גלימה לבנה 2". פרנציסקוס | צילום: רויטרס

ביום ראשון הקרוב, 25 במאי, צפוי מנהיג העולם הקתולי האפיפיור פרנציסקוס להגיע לביקור היסטורי בישראל - ומערכת הביטחון בכוננות שיא. מבצע האבטחה של האפיפיור זכה לשם "גלימה לבנה 2" וייקחו בו חלק כעשרת אלפים אנשי ביטחון הכוללים גורמי שב"כ, משטרה וצבא שיפעלו כדי למנוע כל ניסיון פגיעה בביקור הרגיש והחשוב הזה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לביקור האפיפיור חשיבות עליונה לישראל כיוון שעיני כל העולם הנוצרי יהיו נשואות לארץ הקודש ומיליארדים ברחבי העולם יעקבו אחר האירוע. לכן מדובר באחד ממבצעי האבטחה הגדולים והרגישים ביותר. בימים האחרונים הושלמה במערכת הביטחון ההיערכות לביקור הייחודי. את המבצע המורכב תנהל משטרת ישראל ומאחורי הקלעים ידאגו גורמי שירות הביטחון הכללי לאבטחתו הקרובה של האפיפיור בשילוב של איסוף מידע מודיעיני.

עם פרס בוותיקן (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
עם פרס בוותיקן | צילום: קובי גדעון, לע"מ

ברקע הביקור הזה זוכרים היטב אירוע שהתרחש רק לאחרונה במרכז הארץ: במחנה 80 שבפרדסיה רוססו כתובות נאצה נגד פרנציסקוס. לכן במסגרת מערך האבטחה המורכב, שלו שותף גם גוף האבטחה של הוותיקן, יופעלו צוותים ייעודיים שיאתרו וימחקו כתובות - אם ירוססו כאלה - לפני שהאפיפיור יבקר במקומות ובאתרים מסוימים. 

עם הגעתו לארץ, צפוי פרנציסקוס להיפגש עם ראש הממשלה נתניהו והנשיא פרס. הוא יבקר בירושלים, בנצרת ובבית לחם. לביקור בכל אחת מהערים נתפרה "חליפת הגנה" שכוללת שוטרים על הקרקע, אמצעי איסוף ומודיעין ומזל"טים שיתצפתו מן האוויר. גם מטוסי חיל האוויר יופעלו לטובת ליווי השיירה ואבטחה מלמעלה של האתרים והמקומות שבהם יבקר האפיפיור. בבית לחם השלימו אנשי המינהל האזרחי את ההכנות הכוללות תיאום מול מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית.

אילוסטרציה (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
אילוסטרציה | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

איש השנה של המגזין "טיים"

פרנציסקוס (חורחה מריו ברגוליו), יליד בואנוס איירס שבארגנטינה בן 78, הוא האפיפיור ה-266 ונחשב לאחד הפופולריים ביותר, כשאפילו המגזין היוקרתי "טיים" בחר בו לאיש השנה 2013. הוא אהוד במיוחד בשל הגישה המתונה שבה הוא מוביל את הכנסייה הקתולית מאז שמונה לתפקיד הבכיר בעולם הקתולי. "הוא הפך להיות קול המצפון", קבעה עורכת העיתון ננסי גיבס.

בחודש מרס 2013 נבחר ברגוליו לעמוד בראש הוותיקן לאחר שקודמו בתפקיד, בנדיקטוס ה-16, פרש במפתיע. הוא שינה את שמו לפרנציסקוס והפך לאפיפיור הראשון בהיסטוריה שאינו אירופי. הוא נולד ב-17 בדצמבר 1936 לעובד רכבת ממוצא איטלקי ויש לו ארבעה אחים. ברגוליו הוא חבר בקהילה "הישועית" - שמאמיניה אינם נוהגים להחזיק בתפקידים בכנסייה. כמו כן, הוא בעל תואר בפילוסופיה. מאז היבחרו הוא נודע בסגנון הליברלי שלו, ובדעותיו ה"קלות לעיכול".

על פי דיווחים שונים אודות שגרת יומו של האפיפיור היא ססגונית ומפתיעה. הוא נוהג להתחפש בלילות לנזיר פשוט, לחמוק מקריית הוותיקן בעודו מחופש - ולצאת להסתובב ברחובות העיר רומא במטרה לאתר חסרי בית ועניים ולנסות לסייע להם.

בזמן שחלף מאז שנבחר לתפקיד, הספיק פרנציסקוס להפתיע את מאמיניו כשזימן אליו אנשים שגורלם התאכזר אליהם, וגם ביטא מספר אמירות מתונות כלפי הקהילה ההומו-לסבית. בחודש יולי 2013 הצהיר: "אם מישהו הוא הומוסקסואל ומחפש את אלוהיו ויש לו רצון טוב, מי אני שאשפוט אותו?"