פחות מיממה עברה מאז שהחליט נשיא המדינה רובי ריבלין להעניק את המנדט להרכבת הממשלה ליו"ר יש עתיד יאיר לפיד - ובממשלת השינוי כבר החלו לפעול במטרה להקים ממשלה במהירות. במחנה השינוי קיימת ההבנה כי ככל שהזמן יעבור, ייגברו הלחצים מימין ומנתניהו בפרט - מה שיקשה על הקמת הממשלה. לכן ינסו לפיד ובנט להקים את הממשלה בתוך פחות משבוע.

סיקור המנדט להרכבת הממשלה ב-N12:

רגע לפני פקיעת המנדט: זה מה שנתניהו יעשה

סוף מנדט נתניהו: מי יהיה אחראי על הרכבת הממשלה?

כלי תקשורת מסקרים את סיום המנדט של ראש הממשלה

מהרגע שהתקבלה ההחלטה העקרונית בקרב ראשי המפלגות הרלוונטיים להקים את ממשלת השינוי, המאמץ מתמקד כעת בחתירה להסכם מהיר. אתמול ישבו צוותי המשא ומתן של מפלגת ימינה ומפלגת יש עתיד בנפרד. היום צפויות להתקיים שיחות בין הצוותים, אך עדיין לא נקבע לכך לוח זמנים מדויק. ראשי בלוק הימין קבעו גם הם להיפגש היום.

קווי היסוד להקמת הממשלה קרובים לסיכום, כעת נותרה שאלת חלוקת התיקים וסוגיית מעורבות המפלגות הערביות בממשלה. בממשלת השינוי מבינים שבכל יום שעובר - נתניהו ינסה לשפר את ההצעות ולפתות את אנשי ימינה. גם חברי הכנסת ממפלגתו של בנט אמרו בקולם כי הם מקווים שהממשלה תיסגר במהירות, מתוך ההבנה שהלחצים ילכו וייגברו.

גורמים במחנה השינוי הכריזו באופן חד-משמעי כי מהלכים שלא ייסגרו בימים הקרובים - לא ייסגרו בכלל ויאבד המומנטום. עוד קיימת ההבנה שלקראת סוף תקופת המנדט של לפיד, הקושי להגיע לפשרות ייגבר מהחשש להידרדר לבחירות חמישיות. המסר שהועבר לחברי הכנסת שעומדים בפני לחצים בתוך מפלגת ימינה הוא שמקווים לסגור את הקצוות במהירות האפשרית בדרך להקמת הממשלה.

מה המטרה של כל אחד מהגורמים הפוליטיים בתקופת המנדט של לפיד? 

בנימין נתניהו

ראש הממשלה נתניהו ינסה בתקופה הקרובה לפתות חברי כנסת ממפלגתו של בנט בכל האפשרויות העומדת לרשותו. מטרת העל שלו היא למנוע הקמת ממשלת שינוי ולהביא להחזרת המנדט מלפיד לכנסת, מה שיביא בוודאות גדולה לבחירות חמישיות. כבר אתמול ניתן היה לראות את החיבוק שהעניקו חברי הליכוד לח"כ שיקלי שהודיע כי יצביע נגד הקמת ממשלת בנט-לפיד. נתניהו מעוניין להישאר ראש ממשלה כמה שיותר זמן, גם אם הוא ראש ממשלה זמני, כך הוא עדיין נמצא בבלפור ושולט בכל מוקדי הכוח.

בנימין נתניהו (צילום: רויטרס, רויטרס_)
ראש הממשלה נתניהו | צילום: רויטרס, רויטרס_

גוש בנט-סער

ליו"ר ימינה ובמידה רבה גם לשאר חברי גוש השינוי, העדיפות העליונה היא "לתפור" ממשלה במהירות האפשרית. יתרה מזאת, לבנט עצמו יהיה חשוב מאוד שכל חברי ימינה, חוץ משיקלי שכבר הודיע על התנגדותו, יהיו מרוצים מהממשלה שבה יישבו ויירתמו למהלך. ככל שהם יהיו מרוצים, כך ייפחת הסיכוי שיתפתו להצעות של נתניהו ואנשיו.

ח"כ עידית סילמן אמרה הבוקר למקורביה כי אין שום סיכוי שתערוק מבנט והיא מגבה אותו באופן מוחלט. ואולם, גם ח"כ עמיחי שיקלי יצא בהצהרה דומה רק יומיים לפני שהודיע כי יצביע נגד ממשלת השינוי המסתמנת.

גדעון סער ונפתלי בנט במליאה (צילום: פלאש/90 )
בנט וסער | צילום: פלאש/90

גדעון סער ותקווה חדשה מעוניינים ב"גב הימני" של נפתלי בנט בממשלה, דבר שבמידה רבה ישמור גם על האינטרסים שלו ויסייע לו להביא הישגים עבור המצביעים שלו. במהלך המשא ומתן שתי המפלגות פועלות כיחידה אחת בניסיון להביא אליהם את התיקים האידיאולוגיים, כמו למשל תיק המשפטים.

גוש המרכז-שמאל

מפלגות העבודה ומרצ שמיוצגות במשא ומתן על ידי לפיד ויש עתיד לא יכשילו את הממשלה המסתמנת ולא ישימו רגליים לתהליך. הם אינם רוצים להיות מושפלים מבחינת התיקים שהם יקבלו ומעוניינים להביא הישגים לציבור שלהם. אך מצד שני, אין להם מנוף לחץ במשא ומתן בדמות איום לערוק לצד השני. מרצ והעבודה מצידם סומכים על לפיד שמנהל את המשא ומתן בשמם, אבל גם מודעים לכך שבסוף הם לא יכולים לוותר יותר מדי.

ניצן הורוביץ ומרב מיכאלי (צילום: צילום מרב מיכאלי: Gili Yaari | צילום ניצן הורוביץ: Tomer Neuberg, פלאש/90 )
הורוביץ ומיכאלי | צילום: צילום מרב מיכאלי: Gili Yaari | צילום ניצן הורוביץ: Tomer Neuberg, פלאש/90

המפלגות החרדיות

ראש הממשלה המסתמן של ממשלת השינוי, נפתלי בנט, מעוניין להשאיר את הדלת פתוחה לחרדים אם ירצו להצטרף אליה גם אחרי הקמתה. בעיתון המודיע המזוהה עם מפלגת אגודת ישראל של ח"כ ליצמן, פורסם הבוקר מאמר חריג שכותרתו "האפשרויות לממשלת לפיד" ובה עלתה הקריאה לחרדים לשקול להצטרף לממשלה הזו. חשוב לציין שעד כה מי שנחשב כדמות שיכולה לשתף פעולה עם לפיד וממשלתו הוא דווקא גפני ודגל התורה, אלא שעכשיו האפשרות הזו עולה בעיתון המזוהה עם ליצמן.

אריה דרעי ויעקב ליצמן במליאה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
דרעי וליצמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

מטעם שר השיכון יעקב ליצמן מיהרו הבוקר לפרסם הודעה בתגובה למאמר ובה נכתב: "המאמר בעיתון המודיע ("האפשרויות לממשלת לפיד") אינם מייצגים את עמדת אגודת ישראל, הפועלת אך ורק על פי קביעת מועצת גדולי התורה".

המפלגות הערביות

ברע"ם הודיעו לנשיא ריבלין: "רע"ם לא ממליצה על מועמד ספציפי לראשות הממשלה, אך היא כן תשתף פעולה בצורה חיובית עם מי שתטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה", כתב אתמול יו"ר המפלגה מנסור עבאס לריבלין, "אם רע"ם יכולה להשלים את מניין הקמת הממשלה, היא כן תעשה את זה אם ייענו דרישותיה במשא ומתן".

מנסור עבאס (צילום: AP)
יו"ר רע"ם מנסור עבאס | צילום: AP
ח"כ עאידה תומא-סלימאן (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת, חדשות)
ח"כ עאידה תומא סלימאן: אתנגד לממשלה בראשות בנט | צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת, חדשות

ברשימה המשותפת בחרו אתמול להמליץ על לפיד לראשות הממשלה באופן אקטיבי, אך לא בטוח כלל שהם יצביעו בעד הקמת ממשלה בראשות בנט. ח"כ מהמשותפת עאידה תומא סלימאן אף הצהירה הבוקר בגל"צ כי היא תתנגד לממשלה כזו. ואולם, קיים סיכוי שבמשותפת או לפחות בסיעתו של טיבי תע"ל, לא יצביעו נגד הקמת הממשלה ויבחרו לבסוף להימנע.