למי יוענק המנדט - והאם תיסלל הדרך להקמת ממשלה? 28 הימים שניתנו לבנימין נתניהו להרכיב ממשלה תמו אמש (שלישי) בחצות באופן רשמי - והמנדט שהוענק לו על ידי הנשיא ריבלין פקע. כעת, עיני השחקנים השונים במערכת הפוליטית נשואות לעבר משכן הנשיא בירושלים, שצפוי להכריע בימים הקרובים למי הוא מעניק הזדמנות להרכבת ממשלה - יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, יו"ר ימינה נפתלי בנט - או שיבחר להחזיר את המנדט לכנסת, מה שיגדיל משמעותית את הסיכויים שישראל תלך לסבב בחירות חמישי.

בבית הנשיא אישרו כי נתניהו הודיע להם שלא עלה בידו להרכיב ממשלה, ולכן מהיום (רביעי) הם יהיו בקשר עם הסיעות לגבי המלצותיהן. "התקופה בת 28 הימים הקבועה בחוק יסוד הממשלה, אשר עמדה לרשות ראש הממשלה ח:כ בנימין נתניהו להרכבת ממשלה- תמה בחצות", נכתב בהודעת בית הנשיא. "זמן קצר לפני חצות, הודיע נתניהו לבית הנשיא כי לא עלה בידו להרכיב ממשלה ועל כן הוא מחזיר את המנדט אל הנשיא. מחר במהלך הבוקר, יעמוד בית הנשיא בקשר עם הסיעות באשר להמשך תהליך הרכבת הממשלה".

כך נראית נכון לעכשיו מפת הסיכויים של המועמדים לקבל את המנדט מריבלין: 

יאיר לפיד: 45 ממליצים
יש עתיד, כחול לבן, העבודה, ישראל ביתנו, מרצ

אם גם גדעון סער ו"תקווה חדשה" יצרפו את 6 המנדטים שלהם וימליצו על לפיד, יהיו ברשותו 51 ממליצים - מה שכמעט בוודאות יוביל לכך שהנשיא יטיל את המנדט על לפיד - ו-28 הימים שלו להרכיב ממשלה יחלו רשמית. בתרחיש כזה, הממשלה שאמורה לקום היא ממשלת רוטציה בין לפיד ובנט, כשבנט יהיה הראשון ברוטציה בתפקיד ראש הממשלה. 

 

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד
יקבל את המנדט? יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד

נפתלי בנט: 7 ממליצים
ימינה

ליו"ר ימינה יש נכון לעכשיו 7 ממליצים בלבד - חברי מפלגתו. כדי לשכנע את הנשיא להטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה, יהיה עליו לשכנע את חברי גוש הימין שהמליצו בפעם הקודמת על נתניהו, להמליץ עליו - ובכך הוא יגיע מ-7 ממליצים ל-59 (52 המנדטים של הליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית יתווספו לסל שלו). עם זאת, גם במצב כזה - כלל לא בטוח שהמנדט יילך לבנט כיוון שרוב הממליצים הם מגוש הימין שכבר קיבל את ההזדמנות להרכיב ממשלה - והנשיא צפוי להפעיל את שיקול דעתו. 

נפתלי בנט (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
המנדט יוטל עליו? יו"ר ימינה, נפתלי בנט | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90



מה שעשוי לשנות את התמונה ולהוביל לכך שהמנדט יוטל בוודאות על יו"ר ימינה הוא אם כל חברי גוש הימין ו-4 חברי רע"ם יחליטו להמליץ עליו בפני הנשיא - ואז יהיו ברשותו 63 ממליצים. ברגע שמספר הממליצים על מועמד הוא 61 או גדול מכך, לנשיא אין למעשה שיקול דעת - והוא מחויב להטיל את המנדט על אותו מועמד ולאפשר לו לנסות להרכיב ממשלה. 

מסתמן: הליכוד לא ימליץ על בנט 

אלא שאמש (שלישי) דיווחנו במהדורה המרכזית כי מסתמן שהליכוד לא ימליץ על בנט - זאת לאחר שיו"ר ימינה סירב להתחייב שלא יקים ממשלה עם המרכז-שמאל בזמן שהמנדט יופקד בידיו. מטעם הליכוד נמסר: "בנט סירב להתחייב שלא יקים ממשלה עם השמאל בימי המנדט". 

בימים האחרונים, בנט ניסה לשכנע שהמנדט יוטל עליו - ומסע השכנועים הזה כלל גם פגישה עם יו"ר רע"ם, מנסור עבאס, שככל הנראה לא צפוי להמליץ על אף מועמד. ומדוע בנט חותר כל כך לקבל את המנדט אם הכיוון שמסתמן הוא ממילא ממשלה עם לפיד? זאת ככל הנראה מתוך מחשבה שלו שאם המנדט יהיה בידיו אז "המשחק ייפתח מחדש" ויהיו עוד אפשרויות להקמת ממשלה - ושאם הן לא יצלחו, הוא יחזור לתוכנית המקורית של הקמת "ממשלת השינוי". 

ביבי נתניהו ונפתלי בנט
"בנט סירב להתחייב שלא יקים ממשלה עם השמאל"



ומה האינטרס של נתניהו? הוא היה מעדיף שהנשיא יחזיר את המנדט לכנסת - כי כך הסיכויים לסכל את הקמתה של ממשלת שינוי הם הגבוהים ביותר. במקרה כזה, על מועמד לגייס 61 חתימות של ח"כים תוך 21 ימים ולהגישן לנשיא - מה שנראה שאף מועמד לא יצליח לגייס. אם תוך שלושה שבועות המאמצים נכשלים - ישראל נגררת אוטומטית לבחירות.