ראש הממשלה הראשון בן גוריון (צילום: AP)
ראש הממשלה הראשון בן גוריון | צילום: AP

קשה לחשוב על אישים שעיצבו את מדינת ישראל יותר מראשי הממשלה ונשיאיה. לישראל היו שבעה ראשי ממשלה ושישה נשיאים שהלכו לעולמם, ועל פי החוק ראש הממשלה המכהן הוא הממונה על הנצחת זכרם. המבקר מציין כי החוק לא מספק מענה לצרכי ההנצחה הקיימים, והתוצאה - חוסר שוויון בהנצחת ראשי המדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כמה מראשי הממשלה המנוחים זכו למרכזי הנצחה גדולים, ואילו אחרים מונצחים על ידי עמותות דלות אמצעים, בעקבות ההבדל בין התאגידים לעמותות: תקצוב התאגידים גדול פי 20 מתקצוב העמותות, ולרשותם המדינה העמידה מבנים קיימים או קרקע להקמת מבנים ואילו העמותות שוכרות משרדים בתשלום.

המבקר קורא למדינה לשקול לתקן את חוק ההנצחה. רק מקצת ראשי המדינה המנוחים זכו להנצחה של ממש, ואילו הנצחתם של אחרים מועטה, מוגבלת או אף אינה קיימת. לדעת משרד מבקר המדינה אין זה ראוי שהנצחתם של ראשי המדינה תהיה מותנית ביכולת של מוקירי זכרם להביא לחקיקת חוק אישי ולשכות במשאבים - ההפך: על הממשלה לקבוע מדיניות שתבטיח הנצחה ראויה וממשית לכל ראשיה שהלכו לעולמם.

יש חוק - אין תקנות ליישומו

המבקר מציין כי מאז שחוקק חוק ההנצחה ב-1986 ראש הממשלה לא קבע תקנות ליישומו, והמועצה להנצחה אותה ממנה הממשלה לא מילאה את תפקידיה כפי שהגדיר החוק - לא הוצגו תכניות הנצחה למי מראשי המדינה, לא פיקחה על ביצוע תכניות ולא דיווחה לממשלה על ממצאיה. החוקים להנצחת ראשי מדינה מסוימים (חוקים אישיים) התקבלו על פי רוב ביוזמת עמותות שמטרתן להנציח את האישים, ומכוח החוקים הוקמו גם תאגידי הנצחה. חלוקת האחריות בין התאגידים ובין העמותות אינה מוסדרת בהסכמים רשמיים.

צפו בסיפורים המעניינים של 6.4 לאורך השנים (צילום: חדשות 2)
חלק מונצחים - וחלק לא. הנשיא לשעבר ויצמן | צילום: חדשות 2

מרכז רבין והעמותה למרכז יצחק רבין חקר ישראל לא חתמו על הסדר שמסדיר את היחסים ביניהם. לא היה ברור על איזו קרקע יקום המרכז ומי יממן אותו - כספי תרומות או המדינה. קשרי הגומלין שבין מרכז בגין ובין עמותת קרן מורשת מנחם בגין לא הוסדרו, למרות סיכום של ראש מרכז בגין לעשות כן עם נציגי משרד ראש הממשלה. גם כאן, לא היה ברור מי יספק את הקרקע לפעילות ההנצחה - סוכם כי המדינה תעמיד את הקרקע לרשות מרכז בגין, אך מנהל מקרקעי ישראל חתם על החוזה עם העמותה ולא עם התאגיד.

הזכויות בקרקע שעליה שוכן מכון בן גוריון אינן רשומות על שמו, וחלקן רשומות על שם עמותת יד בן גוריון. המבקר מציין כי ההתקשרויות בין משרדי ממשלה לתאגידי ההנצחה לא עוגנה בחוזה כפי שהוראות משרד האוצר מחייבות. גם שירותים שהמדינה קנתה, בהיקף של מיליוני שקלים, מתאגידי ההנצחה נעשו ללא מכרז כפי שההוראות מחייבות.

אחרי 36 שנים: מוזיאון לזכר אשכול לא הוקם

המדינה מעכבת את הסיוע לעמותות למרות שהחוק מחייב אותה לתמוך בהן: כספי תמיכה ממשרד ראש הממשלה הועברו לעמותות יותר משנה לאחר שנעשו הפעולות עליהן שולמו הכספים. המבקר מציין כי העיכוב הקשה על פעילות העמותות לתכנן ולממן את פעילותן השוטפת.

"פינות אפלות". גולדה מאיר (צילום: AP)
האתר לא פעיל. רה"מ לשעבר מאיר | צילום: AP

כך למשל, למרות שחלפו לא פחות מ-36 שנים מאז שנחתם חוזה בין מנהל מקרקעי ישראל ובין יד לוי אשכול לחכור את ביתו של ראש הממשלה המנוח, בתנאי שישמש מוזיאון להנצחת זכרו - לא נעשה בבית כל שימוש למטרת הנצחה, ומנהל מקרקעי ישראל מצידו לא העלה דרישה לממן את חוזה החכירה או לבטלו. המסמכים הנוגעים לפעולתו של אשכול ז"ל מאוכסנים בתנאים לא נאותים לשימור מסמכים בארכיון משרד הרווחה, ומשרד רה"מ משלם למשרד הרווחה על שכירות חדרי האכסון שלא בצורת תמיכה בעמותה לזכרו כפי שהחוק דורש.

מבקר המדינה יוסף שפירא (צילום: חדשות 2)
מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: חדשות 2

אתר אינטרנט לזכרה של ראש הממשלה גולדה מאיר, שכלל ארכיון מקוון, לא מופעל כראוי מאז שנת 2010 מאחר והעמותה לזכרה פורקה, וגנזך המדינה שקיבל תשלום של 100,000 שקלים להפעיל את האתר - לא השלים את הטיפול בשימור באתר, בתחזוקתו ופיתוחו.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: משרד החינוך מייחס חשיבות רבה להנצחת מורשתם ופועלם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה. בשנת הלימודים תשע"ד ימשיכו בתי הספר בתהליך למידה מגוון להעלאת פועלם וזכרם של האישים. הפעילות תכלול את כלל בתי הספר הממלכתיים ותורחב גם לבתי הספר הממלכתיים- דתיים.

משרד החינוך, באמצעות המטה לתרבות ישראל, מבקש להמשיך את הפעלת התוכנית "ממנהיגי העבר לדור העתיד" אשר נלמדת, כאמור, באופן עיוני, בכל בתי הספר. במיזם החווייתי ברמה הארצית משתתפים בתי ספר המעוניינים בכך. התוכנית תופעל בשנת הלימודים תשע"ד בתנאי שהמועצה להנצחת נשיאים וראשי ממשלה במשרד רה"מ ירצו להמשיך בה.

בהכנת הכתבה השתתף יונתן בייסקי

לקריאת הפרק המלא בנושא בדו"ח מבקר המדינה

דוחות נוספים מטעם מבקר המדינה:

אחד מכל חמישה אתיופים נושר מצה"ל

אלפי מטופלים מתים מזיהומים בבתי החולים

תוחלת החיים קצרה יותר בפריפריה

חשש מביצוע ניתוחים שאינם משיקולים רפואיים

ראש עיריית אור יהודה קיבל הטבות בשווי אלפי שקלים מקופת העירייה בעת שהעלה מופעי סטנד אפ

בכיר לשעבר בנמל אשדוד שהה 93 ימים בחו"ל ב-3 שנים

המשפחות החד הוריות בישראל חוות קשיים ואין אף גוף אחד שמרכז את הטיפול בהן

אחד מכל שלושה מורים המלמדים בחטיבות ובתיכונים לא הוכשר למקצוע אותו הוא מלמד

טיפול לקוי של האוניברסיטאות בהטרדה מינית

מבקר המדינה: טובות הנאה ברשויות המקומיות

המבקר קובע: פחות מתגיירים, יותר חסרי דת

ליקויים חמורים בטיפול הרשויות בילדי הזרים