הכבד הוא איבר חיוני לתפקודים רבים בגוף - לכן כאשר תפקודו נפגע, זה יכול להוביל לסכנת חיים ממשית. למרות שהשתלות כבד מבוצעות בבני אדם כבר קרוב ל-60 שנה, הוא נחשב לאיבר מורכב במיוחד להשתלה. לכן, כדאי לשמור עליו בריא, כי אם הוא נפגע, קשה מאוד להחליפו. אחד הדברים הכי חשובים שאתם יכולים לעשות כדי לשמור על הכבד שלכם זה כמובן לצרוך כמה שפחות אלכוהול, אך יש עוד דברים שיכולים לעזור לכם לשמור על תפקוד תקין של הכבד, למשל תזונה נכונה. הנה כמה מזונות שנחשבים טובים במיוחד לבריאות הכבד, שכדאי לכם להתחיל לאכול יותר. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

תה ירוק ושחור

מחקרים שונים הראו קשר בין צריכת תה ירוק ותה שחור לסבירות נמוכה יותר לפתח סרטן כבד. אומנם, חלק מהמחקרים נעשו על תמציות תה, אך אין ספק שזה מצביע על יתרון מסוים גם בצריכתו בצורה רגילה. 

מחקר שנעשה ביפן הראה כי שתיית 10-5 כוסות תה ירוק ביום, קשורה לתפקוד בריא של הכבד. מחקר אחר מצא שאנשים ששתו תה ירוק היו בסבירות נמוכה יותר לפתח סרטן הכבד. 

במחקר שנעשה על עכברי מעבדה נמצא כי תמצית תה שחור יכולה לבטל השפעות שליליות על הכבד, כתוצאה של תזונה עשירה בשומן. עם זאת, יש אנשים מסוימים, במיוחד אנשים שסובלים מבעיות בכבד, שצריכת תה ירוק כתוסף תזונה עלולה דווקא להוביל לנזקים נוספים בכבד. לכן, יש להיוועץ ברופא לפני שאתם מחליטים ליטול תוסף תה ירוק. 

תה ירוק (צילום: grafvision, shutterstock)
מצאנו עוד יתרון משמעותי לתה ירוק | צילום: grafvision, shutterstock

אגוזים

מחקרים הראו קשר בין צריכת אגוזים לשיפור ברמות אנזימי הכבד בקרב מטופלים שסובלים ממחלת כבד שומני שאינו נובע מצריכת אלכוהול. לחילופין, נמצא כי צריכה מועטה של אגוזים קשורה לסיכון גבוה יותר למחלה זו. 

פירות יער

הם עשירים בנוגדי חמצון ונחשבים בין הפירות הבריאים ביותר, ולכן, אולי זה לא מפתיע שהם גם יכולים לעזור לנו לשמור על כבד בריא. ניסוי שנעשה על חולדות מעבדה, הראה כי נוגדי החמצון המצויים בפירות יער עזרו להאטת התפתחות של פיברוזיס, מצב מקדים לשחמת הכבד, שבו נפגעים תאי הכבד, לרוב כתוצאה מצריכה מוגזמת של אלכוהול או בשל כבד שומני. 

נוסף על כך, מניסוי שנעשה על תאי מעבדה, נמצא כי תמצית אוכמניות יכולה למנוע התפתחות של תאים סרטניים בכבד. מרבית הניסויים בנושא נעשו בעיקר על בעלי חיים ותאים במעבדה, לכן לא ניתן עדיין להסיק כי השפעה זו תהיה זהה גם בבני אדם. עם זאת, כיוון שפירות יער מכילים המון נוגדי חמצון, אין ספק שלא יזיק להוסיף אותם לתזונה היומית, גם אם היכולת שלהם לתרום לבריאות הכבד היא מוגבלת. 

צלחת פירות יער (צילום: brooke-lark, unsplash)
המון יתרונות בריאותיים, גם לכבד | צילום: brooke-lark, unsplash

שמן זית

מחקרים הראו כי שמן זית עוזר למניעת הצטברות שומן בכבד ומשפר רגישות לאינסולין וגם את רמות אנזימי הכבד, שחשובים לתפקודו התקין. הצטברות של שומן בכבד היא אחד השלבים הראשוניים למחלות כבד, לכן מדובר ביתרון שיכול להשפיע לא מעט מבחינה בריאותית. 

שמן זית (צילום:  Tijjani Jibril, Shutterstock)
צילום: Tijjani Jibril, Shutterstock

סברס

מי ידע שהפרי של הצבר יכול לשמור על הכבד שלנו? 

מחקר שנעשה על עכברי מעבדה שצרכו תמצית סברס, הראה כי הסברס עוזר להפחית נזקים של חומרי הדבקה שידועים כמזיקים לכבד. מחקר אחר, שניסה לבדוק האם מיץ מפרי הסברס (ולאו דווקא תמצית מרוכזת) יכול גם כן לתרום לבריאות הכבד, מצא כי המיץ אפקטיבי בהפחתת נזקים בכבד לאחר צריכת אלכוהול. נוסף על כך, נראה כי מיץ הסברס עזר לשמור על רמות יציבות של נוגדי חמצון לאחר צריכת אלכוהול. למרות שנדרשים מחקרים נוספים על בני אדם, נראה שאכן לסברס יש יתרונות מסוימים שתורמים לתפקוד תקין של הכבד. 

עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים: החיסון שיהיה יעיל נגד כל זני הנגיף
>> סובלים מריח רע מהפה? תאכלו את זה
>> חוקרים: התזונה הזו טובה במיוחד לירידה במשקל

ירקות מצליבים

ירקות מצליבים הם סופר בריאים ואף נחשבים טובים במיוחד לשמירה על בריאות כלי הדם. נוסף על כך, נראה שהם גם מצוינים לשמירה על הכבד מפני נזקים - במיוחד כרוב ניצנים וברוקולי. מחקרים שונים הראו כי תמציות כרוב ניצנים וברוקולי עוזרות לשמור על רמה תקינה של אנזימים שאחראיים על ניקוי רעלים בכבד, ולפיכך, מגינים עליו מפני נזקים אפשריים. מחקר מסוים אף מצא כי יתרון זה נשמר בכרוב ניצנים גם לאחר בישולו. גם כאן, מרבית המחקרים נעשו על תאים אנושיים במעבדה ולכן קשה להסיק מסקנות אלו על צריכת ירקות מצליבים בקרב בני אדם. עם זאת, המחקרים הללו בהחלט מצביעים על פוטנציאל. מכיוון שירקות מצליבים כל כך טובים לבריאות, הצריכה שלהם רק תתרום לבריאות שלכם. 

כרוב ניצנים (צילום: Ruslan Mitin, Shutterstock)
גם כרוב ניצנים תורם לשמירה על הכבד | צילום: Ruslan Mitin, Shutterstock

קפה

המשקה האהוב בעל יתרונות בריאותיים שונים, בעיקר בשל נוגדי החמצון שבו - שעוזרים גם להפחתת דלקות והפחתת הסיכון לפתח מחלות כבד, סרטן הכבד וכבד שומני. מחקרים הראו כי צריכת קפה מפחיתה את הסיכון לשחמת הכבד, בקרב אנשים שלוקים במחלת כבד כרונית. מחקרים אחרים הראו, כי צריכת קפה (לפחות 3 כוסות ביום), יכולה להפחית סיכון לתמותה בקרב אנשים הלוקים במחלות כבד. הסברה היא שהקשר שבין קפה למחלות כבד הוא בשל היכולת של הקפה למנוע הצטברות של שומן וקולגן - שני גורמים שמשפיעים על התפתחות של מחלות כבד. בשל נוגדי החמצון הרבים שבקפה, הוא גם נחשב כגורם שמפחית דלקות בגוף. נוסף על כך, נוגדי החמצון מונעים נזקים בתאי הגוף - כיוון שהם נלחמים ברדיקלים חופשיים, התורמים להתפתחות של מחלות שונות בגוף.