פיליפ אנופרייב בן ה-34 חזר אמש (שלישי) אל מסלול נינג'ה ישראל נחוש ומוכן יותר (פרק חדש הערב, אחרי החדשות, ערוץ 12). אחרי שבעונה הראשונה הוא נפל לבריכה בחצי הגמר, הנינג'ה התקשה להתאושש והחליט שהגיע הזמן לעשות שינוי משמעותי. "הנפילה הזאת גמרה אותי", שיתף אנופרייב רגע לפני שעלה על המסלול, "כל לילה הלכתי לישון והנפילה התנגנה לי בראש שוב ושוב. הבנתי שכנראה הגוף שלי לא מוכן לנינג'ה ואמרתי שאני חייב לעשות שינוי. שיניתי את כל אורח החיים שלי, אני עובד על הגוף, על הפן המנטלי וגם על התזונה".

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אנופרייב סיפר שהוא חי בשיטת 20:4, שבה הוא צם כ-20 שעות בכל יום ואוכל בארבע הנותרות. "הצום הזה נותן לי בעצם צלילות", הסביר את הסיבה שבחר באורח החיים האקסטרימי הזה, "במהלך האימונים אני מאוד מפוקס, אין מכשול שיעצור אותי". ואין ספק שהנינג'ה הצליח להוכיח את עצמו, ולחץ על הבאזר אחרי מסלול מדהים ו-13 שעות של צום. 

מזון מהיר (צילום: Syda Productions, Shutterstock)
כל מה שרוצים, כמה שרוצים | צילום: Syda Productions, Shutterstock

אז הכירו את דיאטת 20:4, או בשמה הפורמלי "דיאטת הלוחם" (The Warrior Diet), שבה צמים 20 שעות ביום בהן מותר לשתות נוזלים ללא פחמימות וסוכרים, ואוכלים בפרק זמן מוגבל של ארבע שעות בערב מה וכמה שרוצים. מי שהמציא את הדיאטה הזו הוא ישראלי בשם אורי הופמקלר, איש צבא לשעבר, שביסס את עיקריה על אורח חייהם של הלוחמים הקדומים שנהגו לצום לאורך רוב שעות היום ולאכול בלילה ללא הגבלה.

הדיאטה הזאת היא גרסה קשוחה ויש שיגידו אף קיצונית יותר של דיאטת 16:8 או "צום לסירוגין" המפורסמת, שסחפה אחריה לא מעט אנשים בניהם גם כמה מפורסמים כמו ג'ניפר אניסטון ומשפחת קרדשיאן. הרעיון שעומד מאחורי הדיאטה הוא להכניס את הגוף למצוקה בעזרת הפחתה בצריכת מזון, וכך לעורר בו את האינסטינקטים ההישרדותיים שבגוף האדם. מאמיני השיטה מספרים שבזכותה הם שרפו לא מעט שומן, שיפרו את יכולת הריכוז שלהם וקיבלו יותר אנרגיות במשך היום.

מחקר שהתפרסם בארה"ב הטיל ספק ביעילות דיאטת 16:8, וחשף כי היא אף עשויה לסכן את המשתמשים בה. המחקר מסביר כי הדיאטה מסייעת להפחתה מינימלית במשקל כתוצאה מאובדן של רקמת שריר ולא שומן. בנוסף, צום ארוך שלאחריו חוזרים לאכול עלול לייצר אכילה בולמוסית, שבין היתר יכולה להרוס גם את הירידה במשקל. אם לדיאטת 16:8 יש לא מעט הסתייגויות, בוודאי שגם לדיאטת הלוחמים 20:4 יש לא מעט מתנגדים.

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש חושף מידע אופטימי על נוגדנים
>> התלוננה במשך שנתיים לרופאים – עד שמתה מסרטן
>> הטעות הנפוצה שכולם עושים במקלחת

ד"ר אולגה רז: מה שברור - לא רבים מסוגלים לעשות את הדיאטה הזו לאורך זמן" 

"הטרנד החדש צום לסירוגין יכול להתבצע בכמה צורות: 20:4 או 16:8, שזה קצת יותר קל. אפשרות נוספת 5 ימים אוכלים 600 קלוריות ויומיים את כל מה שרוצים", מסבירה ד"ר אולגה רז, ראש תחום תזונה קלינית הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל. 

"בשלב זה אין הרבה מחקרים קליניים בנושא. מה שברור עד כה שזאת דיאטה קשה לביצוע, לא רבים מסוגלים לעשות אותה לאורך זמן, היא לא מומלצת לילדים ולאנשים מבוגרים, לנשים בהריון ומיניקות. ברור שהיא לא מיועדת לאנשים לא בריאים. חוץ מהקושי, הרי ברור שבכמה שעות של אכילה אפשר לאכול הרבה מאוד קלוריות. דבר נוסף, בצום של יותר מ-5 שעות הגוף בדרך כלל 'מרגיש' סכנה קיומית ממחסור באוכל ומתחיל להשתמש ברזרבות הפנימיות שלו - גליקוגן בכבד ובשרירים. כך שלא ברור מה יכולות להיות התוצאות הפיזיולוגיות. אי לכך דרושים מחקרים כדי לבדוק נזקים מול תועלות. בפועל, יש מעטים שהדיאטה מתאימה להם, כנראה יש לזה גם אספקט גנטי. יש גם הבדלים מגדריים: כנראה פחות מתאימה לנשים מאשר לגברים".

Copy of צלחת בריאה (צילום:  mariana-medvedeva, Unsplash)
דגש גדול על מרכיבי המזון | צילום: mariana-medvedeva, Unsplash
 

דנה אורנשטיין, דיאטנית קלינית וספורט: דיאטה שבוודאי לא מתאימה לכל אחד

"'דיאטת הלוחם', הקרויה גם 20:4, מאפשרת חלון זמנים קצר - 4 שעות - לארוחה עיקרית ובשאר הזמן ניתן לצרוך פירות וירקות טריים בעלי אינדקס גליקמי נמוך", מסבירה דנה אורנשטיין, דיאטנית קלינית וספורט של שירותי בריאות כללית במחוז דן פ"ת. "זוהי דיאטה שבוודאי לא מתאימה לכל אחד - מצב רפואי, סדר יום משתנה, מטרות ויעדים - ויש להתייעץ עם דיאטנית מוסמכת קודם לכן ולבחון את התאמתה באופן פרטני, במקביל למעבר על בדיקות הדם. בכל מקרה, בכל דיאטות הצומות לסירוגין (16:8, 20:4 וכו') יש לשים לב מה אוכלים בפרק הזמן שבו ניתן לאכול. לא מומלץ לצרוך ארוחות ג'אנק למיניהן שיחטאו למטרה ויש לשים דגש גדול על מרכיבי המזון".