"תקופות ארוכות שהייתי מסתובבת עם סערת רגשות פנימית, עצבנות, תחושות שלא נעלמו והורידו אותי למטה לתקופות של דיכאון עמוק שבסופו של דבר שיבשו את איכות החיים שלי. היו לי דאגות מדברים שלא צריך לדאוג מהם, חרדות מדברים שלא צריך לפחד מהם. כל מצב קטן של סטרס בחיים שלי מיד הקפיץ אותי לתגובות של חרדה או דיכאון, הייתי אצל רופאים פסיכיאטרים וקיבלתי ציפרלקס לדיכאון וקלונקס לחרדה", כך סיפרה לי דנה (שם בדוי) כאשר הגיעה אלי לטיפול. היא הוסיפה שלאחר כחצי שנה של שימוש בתרפות הפסיכיאטריות התחילו גם תופעות לוואי של נשירת שיער, עייפות, השמנה, וכאשר חזרה לרופא כל מה שהיה לו להציע לה זה כדור כימי אחר. בסופו של דבר לאחר בדיקות מעבדה מתקדמות וייעוץ ברפואה פונקציונלית, דנה התחילה לצרוך כדור פסיכוביוטי מסוג לקטובסילוס רמנוסוס והחרדות והדיכאון שמהם סבלה עברו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

פסיכוביוטיקה מתייחסת לחיידקים פרוביוטיים (ידידותיים) שהוכחו במחקרים קליניים כטיפול אפקטיבי במצבים פסיכיאטריים. לפי דוח של ארגון הבריאות העולמי, בתוך שני עשורים קפץ מספר הסובלים מהפרעות הקשורות בדיכאון ב-50 אחוז, ומתוך סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל ב-2013, נמצא שכ-34 אחוז מבני ה-20 ומעלה סובלים מדיכאון מדי פעם וכ-90 אחוז סובלים מדיכאון כרוני.

מוערך שכ-100 טריליון חיידקים, וכ-1000 זנים מתגוררים באופן קבוע במעיים שלנו, כולם נקראים בשם הכולל מיקרוביום, וידוע כי הם מסייעים בעיכול מזון ובבריאות מערכת העיכול. מחקר שנעשה במכון וייצמן בשנים האחרונות הראה את הקשר של אותם חיידקים למחלות מטבוליות כגון סוכרת, אבל מחקרים רבים לאחרונה מעידים על כך שאותם חיידקים מתקשרים באופן קבוע עם המוח שלנו דרך מה שנקרא Gut Brain Axis (ציר מעי-מוח), ועל ידי כך הם משפיעים על המחשבות שלנו, הרגשות וההתנהגות שלנו.

חוסר איזון בהרכב חיידקי המעי מקושר למגוון רחב של מחלות פסיכיאטריות ובייחוד חרדה. מחקרים הראו שאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול הם בעלי נטייה מוגברת לסבול מחרדה, ואותם מחקרים הראו שכאשר תפקוד מערכת העיכול השתפר גם החרדה השתפרה. עוד נמצא כי שימוש בחיידקים פרוביוטיים משפר מצב של חרדה דרך עידוד פעילות מערכת העצבים המרכזית, ייצור של מוליכים עצביים כגון סרוטונין וגאבא, הורדת רמות של הורמוני סטרס, הגברת ייצור של רכיבים תזונתיים ושיפור ספיגתם.

עוד ב-mako בריאות:

>> דיאטה לפי חיידקי המעיים
>> יש לי חזה גדול והלכתי שבוע בלי חזייה
>> כך תגרמו לגוף שלכם לשרוף יותר קלוריות

שני תוספי תזונה פסיכוביוטיים נמצאו במחקרים קליניים כמשפרים מצבים של דיכאון וחרדה. חיידק פרוביוטי מסוג Lactobacillus rhamnosus str. JB1 מסייע במצבי חרדה דרך מנגנון שיפור קולטני גאבא במערכת העצבים המרכזית. במחקר אחד, קטובסילוס רמנוסוס שניתן לעכברים הוריד מיד את ההתנהגות החרדתית שלהם. ברגע שהחוקרים הסירו חלק מעצב הוואגוס של העכברים, הם הבחינו שהלקטובסילוס רמנוסוס לא השפיע על החרדה, מה שמוכיח שהחיידק משפיע על מערכת העצבים דרך עצב הוואגוס. "העכברים שקיבלו לקטובסילוס רמנוסוס היו רגועים יותר", אמר ד"ר גון קריאן, חוקר ופרמקולוג באוניברסיטת קולג קורק, אירלנד. חוקרים מצאו גם שזן זה של חיידקים הראה הפחתה של תסמיני הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) בעכברים.

רמות נמוכות של חיידק פרוביוטי מסוג Lactobacillus reuteri הוכחו במחקרים קליניים כקשורות לחרדה חברתית, והשלמה של החיידק הזה סייעה בתקשורת בין אישית. מחקרים הראו שטיפול באמצעות החיידק הורידו רמות של התנהגות חרדתית בבעלי חיים על ידי הורדת רמות הורמוני הסטרס והעלאת רמות הורמון האוקסיטוצין המקושר לקשרים חברתיים. "מצאנו שטיפול באמצעות זן בודד זה של חיידק שיפר התנהגות חברתית בבעלי חיים", סיפרה שלי בופינגטון, חוקרת מדעי המוח בבית ספר לרפואה אוניברסיטת ביילור.

* רון יפה הוא נטורופת ומטפל מוסמך ברפואה סינית ונטורופתיה, ירצה בכנס רפואת העתיד מטעם Eco-lab  ופורטל התזונה הבריאה Eat well ביום שישי 27.04.18 במרכז דוהל תל אביב.