מספר הפניות של בני נוער בנושא מין אנאלי זינק ב-45 אחוזים ברבעון הראשון של 2018 בהשוואה לשנתיים האחרונות. כך עולה מנתונים חדשים שמפרסמת "דלת פתוחה", עמותה המקדמת מיניות בריאה בקרב בני נוער בישראל. לפי הנתונים, בשליש הראשון של 2018 (ינואר-אפריל) התקבלו 128 פניות, שהן 45 אחוז יותר ממספר הפניות שקיבלה העמותה מבני נוער מכל הארץ בתקופה המקבילה בשנתיים אחרונות. לשם השוואה, בשנת 2017 התקבלו 213 פניות וב-2016 151 פניות בנושא זה.

מניתוח הפניות עולה כי הגיל הממוצע של הפונים לעמותה בנושא מין אנאלי הוא 16 וחצי. עוד חושפים הנתונים שתל אביב היא העיר שבה מספר הפניות הוא הגדול ביותר (43 פניות). חיפה במקום השני עם 24 פניות, באר שבע שלישית עם 22 פניות. השאלות הנפוצות ביותר בנושא הן: האם ניתן להיכנס להיריון מקיום יחסי מין אנאליים ללא אמצעי מניעה? מהן הסכנות מקיום מין אנאלי?

נערה בדיכאון יושבת על הרצפה (צילום: רועי ברקוביץ')
נמצאים במצוקה גדולה | צילום: רועי ברקוביץ'

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

שרון צ'רקסקי, מנכ"לית עמותת דלת פתוחה לקידום מיניות בריאה אומרת בהקשר לנתונים: "צריך לזכור שמדובר בבני נוער, שרובם כבר פעילים מינית, ומוצאים אוזן קשבת ומידע אמין בקווי הייעוץ החסויים של דלת פתוחה. ייתכן שמאז ומעולם בני נוער חוו התנסויות מהסוג הזה, ובהשפעת העלייה במודעות והרחבת השיח על מיניות, בייחוד לאור קמפיין METOO, מרגישים יותר נוח לדבר על זה. אני נוטה לייחס את העלייה בפניות בנושא זה דווקא לחשיפה המוקדמת לתכנים פורנוגרפיים. אנחנו מוקפים במערכת דימויים מעוותת של איך נראית מערכת זוגית בכלל ויחסי מין בפרט. הנתון הזה לא מעיד בהכרח על כלל הנוער במדינת ישראל, אבל כדאי להורים בכל מקרה להכיר במציאות הזו ולתווך את המידע שהילדים חשופים אליו".

העמותה מפרסמת נתונים על הפניות שהתקבלו בקו החם שלה לשנת 2017. מתוך כלל הפניות, 62 אחוז היו בנושא מין בטוח, 26 אחוז היו בנושא מין ומיניות, ו12 אחוז היו בנושאים אחרים.

שני הנושאים המעסיקים ביותר בני נוער בתחום המין הבטוח הם היריון ושימוש באמצעי מניעה: 48 אחוז מהפניות נגעו להיריון, מתוכן 32 אחוז עסקו בחשש להיריון ו-16 אחוז בנערות שנכנסו להיריון לא מתוכנן. הנושא השני הפופולרי בקרב צעירים, 41 אחוז מהפניות, הוא שימוש באמצעי מניעה, מתוכן: 32 אחוז באמצעי מניעה קבועים (גלולות, קונדומים, התקן תוך רחמי וכד') ו-9 אחוזים באמצעי מניעה לשעת חירום (גלולת "היום שאחרי").

עוד ב-mako בריאות:

>> 6 דברים מפתיעים שהמראה החיצוני אומר עליכם
>> סיוט שהתגשם: הובהלה למיון עם ג'וק בתוך האוזן
>> אכלה יותר ארוחות ביום - והשילה 30 ק"ג  

בהתייחס לכלל נתוני הפניות שהתקבלו ב"קו החם" של עמותת "דלת פתוחה", אומרת שרון צ'רקסי: "למרות שרוב הפונים והפונות לדלת פתוחה הם מתבגרים בני 18-15 וששכיחות הפניות הגבוהה ביותר היא בנושאים הקשורים למין בטוח, ובמיוחד להיריון, הנתון איננו מפתיע. בני הנוער נמצאים במצוקה גדולה. אין להם כמעט ידע בנושא, אין להם עם מי להתייעץ, אין ברשותם מקורות מידע אמינים, ובני נוער, כידוע, נוהגים לקחת סיכונים ולא תמיד משתמשים באמצעי מניעה. בהרבה מקרים מתברר שהנערות כלל לא בהיריון, אבל הנסיבות שהוזכרו מעמידות אותן מצב רגשי קשה ביותר. נוסף לכך קיימים חסמים לשימוש באמצעי מניעה, כגון החסם הכלכלי – עלויות גבוהות של אמצעי מניעה שלא נכללים בסל הבריאות, החסם הגילי – הגבלה גילית של מכירת אמצעי מניעה. חשוב שהמדינה תשקיע בחינוך מיני ובמקביל בהתרת החסמים לשימוש באמצעי מניעה".