האונס הקשה שהתרחש באילת בשבוע שעבר הציף על פני השטח מחדל ארוך שנים שכל הרשויות היו מודעות אליו ולא טיפלו בו שנים: היעדר חדר אקוטי, המכונה גם חדר 4, שנועד להעניק מענה רפואי ונפשי דחוף לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, שלא היה קיים בעיר ואילץ במשך שנים נפגעות תקיפה מינית לנסוע שעות ארוכות כדי לקבל את הטיפול שמגיע להן בבאר שבע, שם נמצא החדר הקרוב ביותר. בעקבות האירוע הקשה נפתח חדר אקוטי באילת.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אלא שאילת לא לבד: מאז 2015, אז נסגר החדר האקוטי בבית החולים לניאדו בנתניה לאחר 11 חודשי פעילות בלבד, אין באזור השרון חדר אקוטי והמענים הקרובים ביותר למיליון וחצי התושבים המתגוררים באזור נמצאים בחולון או בחיפה. באוקטובר 2019 אמנם הצהיר המשרד כי יקים חדש בבית החולים מאיר בכפר סבא, אלא שהוא הקצה להקמתו 600 אלף שקל בלבד, בעוד עלות הפעלת חדר אקוטי מלא עומד על כמיליון ו-750 אלף שקלים, זאת לפי נתוני משרד הבריאות, שהוגשו לבקשת התנועה לחופש המידע הקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל.

"נפגעת שרוצה לפנות לחדר 4 צריכה לנסוע מוכה ופצועה עם כל הנוזלים, אסור לתת לה לרחוץ פנים אפילו, אסור לגעת בה פרט לטיפול מציל חיים, ככה עד שהיא מגיעה לחדר האקוטי בחיפה או חולון. כמה נשים יכולות להחזיק מעמד במצב הזה שעה וחצי?"

גורמים בבית החולים מאיר בכפר סבא אומרים השבוע ל-mako כי בית החולים מביע נכונות זה שנים להפעיל חדר אקוטי במקום, אך לא מקבל תקציב ממשרד הבריאות. "מדובר בסכום מגוחך של פחות משני מיליון שקלים לשנה. לא יכול להיות שמשרד הבריאות יגיד 'כן כן' לבית החולים אבל אז יצפה ממנו לספוג את העלות בעצמו – הפניות מגיעות על בסיס יומיומי בכל שעות היממה, כמה פעמים אפשר להקפיץ צוות באמצע הלילה בלי לתת לו שכר? יצרנו בבית החולים מענה של טיפול לנפגעות ללא החלק הפורנזי, אבל בהיעדר חדר ארבע מסודר ומתוקצב אין לנו איך לאסוף ראיות משפטיות תקפות. המשמעות היא שנפגעת שרוצה לפנות לחדר 4 צריכה לנסוע כשהיא מוכה ופצועה עם כל הנוזלים, אסור לתת לה לרחוץ פנים אפילו, אסור לגעת בה פרט לטיפול מציל חיים, ככה עד שהיא מגיעה לחדר האקוטי בחיפה או חולון. כמה נשים יכולות להחזיק מעמד במצב הזה שעה וחצי?"

חדר אקוטי זמני באילת
החדר האקוטי הזמני באילת. מחדל ארוך שנים

מנתוני חופש המידע עולה כי מתוך 2874 הפניות שנעשו למרכז האקוטי בוולפסון בשנים 2010-2019, לפחות 730 היו מערים וישובים באזור השרון וסביבתו – משמעות הדבר היא כי כ-25 אחוז מכלל הפונות והפונים לחדר בשנים האמורות נאלצו לנסוע מרחק ארוך בכדי לקבל את הטיפול המגיע להם. "זה 730 נשים שהיו מוכנות לנסוע שעה וחצי לקבל טפול בחדר אקוטי מרוחק. דמיינו כמה נשים לא ניגשו בכלל בגלל הנסיעה הארוכה ואם היה חדר אקוטי בשרון כן היו הולכות".

"בעוד המידע מראה בבירור שאל 'חדר 4' בבית החולים וולפסון שבחולון מגיעות נפגעות ממקומות מרוחקים לו, וכן מעיד על עלות החזקה לא גבוהה, הוא גם מפנה זרקור על הנפגעות שלא זכו לקבל טיפול ראוי בשל היעדר נגישות לטיפול מעין זה" אמר עו"ד אור סדן מהתנועה לחופש המידע ומנחה הקליניקה במכללה למינהל, "אין צורך להרחיב, לבטח נוכח המקרה שפורסם בשבוע שעבר וכן מקרים רבים העולים חדשות לבקרים, עד כמה חשובה הנגישות של נפגעת תקיפה מינית לקבלת טיפול מיידי באופן שמציע "חדר 4".

עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> חוקרים: זה הסדר שבו מופיעים תסמיני הקורונה
>> שביתת המעבדות בפתח: "עוד מעט לא יהיה מי שייקח בדיקת שתן או דם"


גם ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד) העלה את הדברים פעמים מספר במליאת הכנסת. "ניתן להקים כמה חדרים אקוטיים בזמן קצר ובעלות לא גבוהה, זה אפשרי וזה ניתן", אמר ל-mako, "הגיע הזמן שיוקם בית משפט לעבירות מין, בית משפט עם התמחות כלכלית לצורך הדוגמה פועל כבר שנים רבות. האירוע שהתרחש באילת מזעזע, קשה ומחריד. המבחן שלנו הוא מה אנחנו נעשה עכשיו על מנת למנוע את הזעזוע של מחר".