זיהוי נכון של תסמיני מחלה הוא חלק קריטי באבחון ובטיפול – והוא אף משמעותי יותר כשמדובר במגפה שמתפשטת בכל העולם. אבחון מוקדם הוא לא רק חשוב להצלת חיים, אלא גם למניעת התפשטות הנגיף באוכלוסייה. בשל העובדה שתסמיני קורונה דומים לתסמיני שפעת וצינון עונתי, היא לא קלה לזיהוי. מה שמוסיף לקושי בזיהוי הקורונה היא גם העובדה שאצל אנשים רבים כלל לא מופיעים תסמינים. לכן עד כה נעשו לא מעט מחקרים בנושא ועד היום מומחים מנסים למצוא דרכים לזהות את הקורונה בשלב מוקדם. כעת מחקר חדש מאוניברסיטת דרום קליפורניה חושף דפוס קבוע בסדר הופעת תסמינים בקרב חולי קורונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר, שפורסם בכתב העת הרפואי Frontiers in Public Health, מצא כי אצל מטופלים רבים התסמינים הופיעו בסדר מסוים שחזר על עצמו. החוקרים השתמשו במידע שנאסף על ידי ארגון הבריאות העולמי, מ-55 אלף מקרי קורונה בסין ומידע שנאסף מ-1,100 מקרים נוספים בסין על ידי נציבות הבריאות הלאומית של סין.

לאחר ניתוח הנתונים, החוקרים הגיעו למסקנה כי זהו הדפוס הנפוץ ביותר להופעת התסמינים:

  • חום גבוה
  • שיעול
  • בחילות ו/או הקאות
  • שלשול

לאחר מכן, הם הוסיפו תסמינים נוספים והדפוס עדיין נשאר דומה:

  • חום גבוה
  • שיעול
  • כאב גרון, כאבי שרירים או כאב ראש
  • בחילות ו/או הקאות
  • שלשול

בנוסף לכך, החוקרים השוו את התקדמות מחלת הקורונה מול מחלת השפעת והגיעו למסקנה כי שפעת עונתית לרוב תתחיל בשיעול, במקום בחום גבוה. ממצא נוסף הראה כי אנשים שלוקים בשפעת לרוב יפתחו כאבים כלליים בגוף, כאבי ראש וכאב גרון לפני שהם מפתחים חום גבוה, בשונה מקורונה.

לפי החוקרים, ממצאים אלו תומכים בהנחיה למדוד חום לאנשים לפני שהם נכנסים לבניינים. אך זה לא היתרון היחיד של המחקר. "אני חושב שעצם הידיעה על כך שיש סדר מסוים לתסמיני הקורונה, יכול להיות שימושי במיוחד לרופאים. זה יכול לעזור להם לשלול מחלות אחרות ולהחליט אם ישנה סבירות גבוהה לכך שהמטופל נדבק בקורונה ולהתאים טיפול מומלץ", אומר ד"ר פרתה ננדי בראיון לרשת ABC. "אבל חשוב לזכור שמידע זה צריך להוות הנחיה כללית בלבד, מכיוון שלא כולם מפתחים בדיוק את אותם התסמינים", הוסיף ד"ר ננדי.

בדיקת קורונה במתחם דרייב אין (צילום: חן לאופולד, פלאש/90 )
יכול לעזור באבחון קורונה. אילוסטרציה | צילום: חן לאופולד, פלאש/90

עוד ב-mako בריאות:
>> "כל יום נוגעים בי אנשים שאני לא מכירה"
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> הקשר המשמעותי שבין חוסר ברזל ומחלת הקורונה

למרות שהמחקר בהחלט יכול לסייע בטיפול, יש אכן לא מעט הסתייגויות ומומחים ממליצים לקחת את המסקנות הללו בערבון מוגבל. "זה לא הולך להיות אוניברסלי", אומר ד"ר ויליאם שפנר, מומחה למחלות זיהומיות ומרצה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ונדרבילט, בראיון למגזין Prevention. "אנחנו יודעים, בתור התחלה, שישנם אנשים שכלל לא סובלים מחום גבוה".

בנוסף לכך, ישנה גם הטיית זיכרון, תופעה שבה נתונים של מחקר יכולים להיפגע בשל זיכרון לקוי או חשיבה סלקטיבית של המשתתפים. כלומר ייתכן מאוד שחולי קורונה שהתבקשו לפרט את סדר הופעת התסמינים אצלם זכרו לא נכון את הסדר. לכן מומחים ממליצים לשים לב לכל תסמין יוצא דופן שעשוי להיות קשור לקורונה, בלי קשר לסדר הופעתם. תסמינים כמו תשישות, אובדן חוש טעם או ריח, צמרמורות, קוצר נשימה (בנוסף לתסמינים שצוינו למעלה).

"אם מישהו מאמין שהוא נדבק בנגיף, הוא צריך להיבדק בלי קשר לכך שתסמין מסוים הופיע ראשון או שני. ובהחלט פנו לטיפול רפואי אם יש לכם בעיות בנשימה", מוסיף ד"ר ננדי.

 מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (19.08.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.