פטרייה בפות

מה זה? הסימנים יהיו גרד וגינלי או גרד בפות ותופיע הפרשה במרקם דמוי קוטג'.

ממה זה נגרם? לרוב זוהי פטרייה שמקורה מהנרתיק. כשההפרשה הווגינלית יוצאת היא גורמת גם לדלקת בפות. לחות מקומית וירידה ברמה החיסונית של הגוף כתוצאה מטיפול אנטיביוטי יוצרות התפשטות של זיהום פטרייתי במקום פגיע ולח כמו הפות.

איך אפשר למנוע או לטפל? משחה אנטי פטרייתית חיצונית שמכילה רכיב אנטי פטרייתי או סטרואידי, שמטפל גם בסימני דלקת מקומיים. לרוב הפטרייה קלה לטיפול ומגיבה למשחה חיצונית.

טיפול נטורופתי: מומלץ לעשות משטח נרתיק. ניתן להשתמש בנרות אנטי פטרייתיים או צמחי מרפא עם מרכיבים כמו קלנדולה. אם זו פטרייה עקשנית מומלץ להוסיף לטיפול הטבעי חומצה בוריק או ניסטטין. הטיפול מבוסס על תזונה אנטי פטרייתית, צמחי מרפא אנטי פטרייתיים ושיקום של פלורת המעיים עם פרוביוטיקה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

פטרייה בנרתיק

מה זה? פטרייה וגינלית היא לרוב תוצאה של שינוי בחומציות הנרתיק והיא גורמת לדלקת בנרתיק, בעיה נפוצה אצל נשים. התסמינים לכך יהיו הפרשה וגינלית לבנה דמויית קוטג', הופעת צריבה מקומית, כאבים בזמן קיום יחסי מין וגירוד.

ממה זה נגרם? כתוצאה משימוש באנטיביוטיקה יש ירידה באוכלוסיית החיידקים הלקטובציליים, הפטרייה היא הזיהום הראשון שמתפשט בנרתיק. גורמים נוספים הם שינויים בתזונה ובחומציות הנרתיקית.

איך אפשר למנוע או לטפל? באמצעות נרות וגינליים אנטי פטרייתים למשך 3 ימים, או כדור לבליעה שמחזק את הטיפול המקומי, בעיקר במקרים בהם יש דלקות פטרייתיות חוזרות. את הטיפול האנטי פטרייתי המקומי ניתן לרכוש גם ללא מרשם.

טיפול נטורופתי: הסיבה הנפוצה לפטרייה חוזרת בנרתיק היא זיהום פטרייתי במעיים. וכשלא מזהים ומטפלים במקור הזיהום, הפטרייה בנרתיק עלולה לחזור. טיפול בפטרייה וגינלית כולל: אבחון במעבדה של בדיקת צואה ושל משטח וגינלי, שמראה את רמת הזיהום וזן הפטרייה (קנדידה גלברטה הוא זן שעמיד לתרופות השכיחות ברפואה הקונבנציונלית). תזונה אנטי פטרייתית: ללא סוכר, קמח לבן או שמרים, שימוש בתכשירים אנטי פטרייתיים המותאמים לדרגת הזיהום גם במעיים וגם בנרתיק. נרות וגינליים על בסיס צמחי מרפא או על בסיס ניסטטין. אחד הגורמים העיקריים להתפרצות הקנדידה אצל נשים הוא לקיחת אנטיביוטיקה הפוגעת בפלורת המעיים (שכבה של חיידקים ידידותיים המגנה על ריריות הגוף), את הנזק הזה מתקנים עם פרוביוטיקה גם בנטילה פומית וגם וגינלית.

אישה בתחתונים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
למה כל כך מגרד לך שם? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

פטרייה בעור

מה זה? זיהום עורי בגוף הנגרם עקב הידבקות בפטרייה, נקרא בסלנג הרפואי: Ringworm משום שהמראה האופייני הוא דמוי טבעת מסולסלת המתפשטת בעור. נפוץ במיוחד בילדים שמערכת החיסון שלהם אינה בשלה עדיין, וכן באנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת כגון חולי סוכרת. כמו כן, אנשים עם פטרת הציפורניים וכפות הרגליים שלא טופלה, עלולה להתפשט עם הזמן (שבועות ועד שנים) לשאר הגוף.

ממה זה נגרם? הנפוצה ביותר היא פטרייה הנרכשת מחיות מחמד, כלב או חתול. שמה המדעי של הפטרייה השכיחה בזיהום זה הוא "מיקרוספורום קאניס" כלומר – פטריית כלב, אך היא נמצאת גם אצל חתולים.

כיצד אפשר למנוע או לטפל? להימנע ממגע עם בע"ח או להקפיד לטפל בהם. ישנו טיפול מקומי אנטי פטרייתי, אך לעיתים רבות זה אינו מספק ויש ליטול טיפול תרופתי בכדורים או בסירופ לילדים. עם זאת, יש לציין שלעיתים קרובות הכלב או חתול המחמד לא חולים אלא נושאים עליהם את הפטרייה וזו גורמת למחלת העור באדם.

טיפול נטורופתי: רוב הפטריות החיצוניות הן מסוג דרמטופיטים שמופיעות על העור, הציפורנים והשיער ולכן האבחון הוא חשוב ביותר. יש לברר האם יש זיהום פטרייתי פנימי (כי המקור הוא פנימי) ובאיזה זן מדובר. הטיפול הוא תזונה אנטי פטריתית, תכשיר אנטי פטרייתי טבעי בהתאם לדרגת הזיהום, שיקום פלורת המעיים דרך פרוביוטיקה ומשחה אנטי פטרייתית מתאימה. חשוב לציין כי בעיות עור באות לעיתים קרובות אחרי עומס רגשי ונפשי.

פטרייה ברגל

מה זה? זיהום עורי בכפות הרגליים הנגרם עקב הידבקות בפטרייה, לעיתים, מהתפשטות של פטרייה בציפורניים לכפות הרגליים. מראה אופייני של קשקשת ויובש בכפות הרגליים או מיסמוס של העור בין אצבעות הרגליים. נפוץ במיוחד ברווח שבין הקמיצה לזרת.  

ממה זה נגרם? דריכה ללא חציצה במקום בו היה אדם נגוע בפטרת כגון מקלחת משותפת או משטח בבריכה.  

איך אפשר למנוע או לטפל? להקפיד לנעול נעלי אצבע וכפכפים במקומות שבו דורכים בני אדם נוספים.

טיפול נטורופתי: בהתאם לטיפול בפטריית עור.

כפות רגליים (צילום: Paisan Changhirun, Shutterstock)
להקפיד לנעול נעלי אצבע וכפכפים | צילום: Paisan Changhirun, Shutterstock
 

פטרייה בציפורניים

מה זה? זיהום בציפורניים הנגרם עקב הידבקות בפטרייה.

ממה זה נגרם? בדומה לפטרת כפות הרגליים, דריכה ללא חציצה במקום בו היה אדם שנגוע בפטרת כגון מקלחת משותפת או משטחים בבריכות ציבוריות. לעיתים, מהתפשטות של פטרייה בכפות הרגליים לציפורניים, הן לרוב הולכות יחדיו.

איך אפשר למנוע או לטפל? המניעה, בדומה לפטרת בכפות הרגליים, ע"י נעילת נעלי אצבע בדריכה במקומות ציבוריים. הטיפול לרוב בכדורים המותאמים לזן הפטרייה. במקרים קלים ומוקדמים ניתן לטפל בתכשירים מקומיים כגון קרם אמטריקס או לאק כגון לוסריל, בטראפן או אגיספור-אטניכוסט שמשמש גם בשיוף הציפורן.

טיפול נטורופתי: הפטרייה היא אחת היצורים העמידים ביותר בטבע, הטיפול בפטרייה בציפורניים לא פשוט בכלל, גם פה כמובן צריך לאבחן במדויק האם מדובר בדרמטופיט (פטרייה חיצונית בלבד) או האם מדובר בקנדידה שמקורה במעיים. כך או כך חייבים להתחיל תזונה אנטי פטרייתית כי ביכולת הקנדידה להשתכפל בתוך דקות אם נותנים לה את התנאים המתאימים, כמו סוכרים וקמח לבן. כמובן מוסיפים תכשיר אנטי פטרייתי צמחי בהתאם לדרגת הזיהום וסוג הפטרייה ופרוביוטיקה. מומלץ מאד להוסיף משחה לציפורניים כמו למיסיל, ועם קצת מזל הציפורניים יתחילו לצמוח שוב בריאות.

עוד ב-mako בריאות:
>> נמאס לכם מטונה? נחשו כמה חלבון יש במאכלים הבאים
>> "המחלה שלי שקופה, אבל אני לא": החיים עם פיברומיאלגיה
>> איך נפטרים מריח רע מכפות הרגליים? הטיפים הכי הזויים שיש ברשת

פטרייה במפשעה

מה זה? שפשפת שמתפתחת לזיהום פטרייתי.  

ממה זה נגרם?
בעקבות חיכוך של העור במקומות בהם יש קפלי עור, כגון המפשעה בגברים ובנשים, קפלי החזה בקרב נשים וקפלי בית השחי והבטן בקרב אנשים בעלי עודף משקל. מאחר שקפלי העור הם אזורים בעלי חום ולחות, השפשפת מתפתחת לזיהום פטרייתי. תנאים אלה מחמירים בעת פעילות ספורטיבית הגורמים לשגשוג הפטרייה.

כיצד אפשר למנוע או לטפל?
בשני שלבים: הראשון – ללא פניה לרופא, מונעים את החיכוך באזור הפגוע על-ידי הפסקת הפעילות הגופנית, וכן שטיפות מרובות של המקום במים, וחשוב לא פחות - ייבוש טוב לאחר מכן, שכן פטריות משגשגות בתנאי לחות. חשוב להשתמש באופן יומיומי בתחתוני כותנה בעלי גומי שאינו הדוק באזור המפשעות. אם זה נמשך, ניתן להיעזר בתכשירים הנמכרים בבתי המרקחת ללא מרשם רופא. אם התופעה נמשכת מעל שבועיים, יש החמרה ונוצרות שלפוחיות או זיהום מוגלתי המלווה בחום וצמרמורת, או שקיימת התפשטות של הפריחה למקומות נוספים בגוף, מומלץ להיוועץ ברופא עור מומחה, שיוכל לאבחן אם מדובר בפטרייה או צורה מיוחדת ונדירה יחסית של פסוריאזיס. כמו כן, יוכל לרשום טיפול בתרופות מרשם – במקרה הצורך גם בכדורים נגד זיהום או נגד פטריות, תוך מעקב הולם.

טיפול נטורופתי: בדומה לטיפול בפטריית עור.

קנדידה, פטרייה בלשון (צילום: Victoria 1, Shutterstock)
כשנוטלים אנטיביוטיקה, האיזון מתערער ויכולה להיווצר פטרייה בלשון | צילום: Victoria 1, Shutterstock

פטרייה בלשון  

מה זה? שכבה לבנה בפה שניתנת לקילוף, או פצע כיב אדום, לאחר שהתקלפה השכבה הלבנה.

ממה זה נגרם? פטרייה בפה קיימת אצל 50 אחוז מהאוכלוסייה באופן רגיל, אך יש שיווי משקל בין צמיחה של פטרייה לבין חיידקים שונים בפה. כשנוטלים אנטיביוטיקה, האיזון מתערער ונוצר דיכוי של חיידקים, גם הטובים, וכך, הגוף לא מתגבר על הפטרייה. 

איך אפשר למנוע או לטפל? בליעה של כדור נגד פטריות אחת ליום. הכדור פועל דרך הרוק ומופעל על הפטרייה בפה, או טיפול מקומי כמו טיפות או משחה מקומית. אבל הטיפול הטוב ביותר הוא מציצה של כדורים נגד פטרייה, המגע הממושך של הכדור עם האזור הורס את הפטרייה.

נטורופתיה: פטרייה בלשון מתפרצת כשפלורת הפה נפגעת ואינה מגינה מפני זיהומים המגיעים דרך המזון והאוויר. יש סכנה שהזיהום יגיע גם למעיים ומשם לכל הגוף. הסיבות לכך הן: עישון, מסטיקים עם סוכר, תרופות, אנטיביוטיקה, קפה, זיהום מי ברז בכלור וכו'. הטיפול כולל בדיקת צואה ומשטח לשון ולפי הממצאים תכשיר אנטי פטרייתי בהתאם לרמה והסוג ,תזונה  אנטי פטרייתית ופרוביוטיקה גם לחלל הפה וגם למעיים.

פטרייה ביד

מה זה? זיהום עורי בכפות הידיים הנגרם עקב הידבקות בפטרייה.

ממה זה נגרם? התפשטות של הפטרת ממקומות אחרים בגוף כמו כפות הרגליים, ציפורניים, נרתיק וכו', או הידבקות ישירה בעיקר בחשיפה ממושכת ללחות, כמו ניקיון הבית. 

איך אפשר למנוע או לטפל? להקפיד על עבודה בכפפות מקצועיות למנוע לחות והדבקה ולטפל בפטרייה בשאר הגוף אם יש כזו.

טיפול נטורופתי: בהתאם לטיפול בפטריית עור 

פטרייה במערכת העיכול

מה זה? יש קונספט ברפואה המשלימה שנקרא "קנדידה במערכת העיכול", זו פטרייה שמופיעה במערכת העיכול ולכאורה עושה כאבים, נפיחות וגזים. מי שמאמין בזה, תופר דיאטה נוקשה שאמורה לשפר את התלונות ולפתור אותנו מזה. אך הרפואה המערבית לא מאמינה שזה קיים בכלל, יש קנדידה בגוף ואפשר בתנאים מסוימים לבודד אותה ממערכת העיכול, אבל זה לא גורם פתוגני, אלא בדיוק כמו מיליארדי חיידקים אחרים במערכת העיכול. יכולה להיות קנדידה במערכת העיכול במקרים קיצוניים, כמו בקרב חולים אחרי טיפול כימותרפי או דיכוי חיסוני קשה, אשר יכולים לפתח קנדידה בוושט וזו פטרייה מכאיבה מאוד שיש טיפול כנגדה. אך לאנשים עם מערכת חיסון תקינה ורגילה קנדידה לא אמורה להוות גורם שיוצר מחלה במערכת העיכול אלא היא רק נמצאת שם. אין הוכחה שהיא עושה גזים ונפיחויות, ואין קשר לתסמינים של עייפות וסחרחורת. גם אם ממליצים על דיאטות כאלו ואחרות לא מוכח שהקנדידה היא זו שעושה את ההבדל, השיפור בתחושה יכול להיות בגלל השינוי במזון. 

אישה לוקחת תרופה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כדאי תמיד לנטול פרוביוטיקה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

טיפול נטורופתי:  לא כל מה שנראה כזיהום פטרייתי זה אכן כך, ולכן אי אפשר לוותר על האבחון המדויק דרך בדיקת צואה במעבדה. הטיפול מבוסס על תזונה אנטי פטרייתית מותאמת אישית, צמחי מרפא אנטי פטרייתיים בהתאם לדרגה ולזן, ושיקום פלורת המעיים. כמובן שהמטפל צריך להתייחס גם לכל מכלול התסמינים כגון אלרגיות, לחץ, חרדה, מתח, שימוש בתרופות וכו'.

קנדידה כללית

מה זה? קנדידה היא תושב נורמלי ורצוי בגוף האדם. במערכות מסוימות בגוף כמו במערכת העיכול ובנרתיק האישה קיים שיווי משקל בין הפטרייה ובין החיידקים.

ממה זה נגרם? טיפול אנטיביוטי, למשל, פוגע בחיידקים ועלול לגרום להתרבות של הפטרייה על חשבון החיידקים הטובים של הגוף.

איך אפשר למנוע או לטפל? ע"י נטילה של פרוביוטיקה המכילה חיידקים טובים שיעזרו לשמור על האיזון בין החיידקים לפטרייה. לצערנו ישנה תופעה של "מרפאים טבעיים" שונים המנצלים את הבורות של הציבור בנושא, ומוכרים טיפולים שונים כנגד הקנדידה וקושרים זאת באבחון לכאב ראש או כאב בטן או חולשה.

טיפול נטורופתי: ברוב המקרים המקור לזיהום הפטרייתי הרב מערכתי נמצא במעיים. על מנת לטפל בהצלחה בזיהום זה חייבים לבדוק את דרגת הזיהום במעיים ואת זן הקנדידה, ולטפל גם בגורם וגם בסימפטום. טיפול סימפטומטי בלבד בד"כ לא יביא לריפוי אמיתי.

ייעוץ לכתבה: ד"ר רון יניב, רופא עור במכבי, פרופ' מיכאל גורסקי, מומחה לרפואת הפה, ד"ר רועי דקל, רופא בכיר במכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי תל אביב, דניאלה שפי, נטורופתית, מומחית לאבחון וטיפול בקנדידה

>>