היום (ג') דווח על צעיר בן 19 מירושלים שנפטר כתוצאה מסיבוך של מחלת השפעת. הצעיר התמוטט ומהר מאוד החל לאבד סימני חיים ומצבו המשיך להידרדר ותוך שעות בלבד, הוא הלך לעולמו. רובנו נוהגים להתייחס למחלת השפעת כמחלה לא מסוכנת, אך למעשה, שפעת יכולה להסתבך ואף להוביל לסכנת חיים - ולא מעט אנשים מוצאים את מותם לאחר שלקו במחלה, בארץ ובעולם. אז מתי שפעת אמורה להדאיג אותנו ואילו סימנים צריכים להוביל אותנו לרופא?

התפרצות מחלת השפעת מתרחשת בכל שנה בעיקר בעונת החורף. הערכה שכשליש ולפעמים יותר מאוכלוסיית הילדים והנוער נדבקים במחלה זו בכל חורף. המחלה פוגעת בכל שכבות האוכלוסייה אך הסיכון לחלות בה גבוה יותר כשמדובר באוכלוסיות מסוימות וגם שכיחות הסיבוכים והסיכונים שונה בין אוכלוסיות שונות. לווירוס זנים שונים ואחת הדרכים המומלצות על ידי ארגוני הבריאות למניעתה הוא חיסון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

שני מקרים למיליון

השפעת העונתית עוברת מאדם לאדם באמצעות הפרשות דרכי הנשימה וזמן הדגירה נע בין יום לארבעה ימים. ככל שהמחלה אינה נעימה, ומתבטאת בין היתר בחום, חולשה, כאב שרירים, שיעול ונזלת, היא חולפת בדרך כלל תוך כמה ימים ללא צורך בטיפול ספציפי. טיפול סימפטומטי כגון: תרופות להורדת חום או תרופות להפחתת גודש מספיקות בדרך כלל. אמנם קיימות תרופות אנטי-ויראליות לטיפול בשפעת, אך הן מומלצות לילדים ונוער בסיכון או כאלה שפיתחו סיבוכים. לילדים ונוער בריאים שאינם בסיכון אין המלצה מיוחדת לטיפול כנגד השפעת ככל שלא התפתחו סיבוכים.

עם זאת, קיימת גם אפשרות נדירה יחסית לסיבוכים קשים ואף אשפוז ותמותה. בארה"ב מעריכים את מקרי המוות משפעת אצל ילדים ונוער כשני מקרים למיליון. קבוצות מסוימות של האוכלוסייה חשופות יותר לחלות ולפתח סיבוכים. מבין הילדים והנוער, קבוצת סיכון אחת הם הילדים הצעירים מתחת לגיל 5 ובייחוד תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים. קבוצות סיכון נוספות נקבעות גם על ידי מצב הבריאות של הילדים והנוער.

עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לרדת במשקל? תעשו את זה לפני השינה
>> זה מה שקורה בגוף כשאוכלים שני תפוחים ביום
>> מי שנולד בחודש הזה נמצא בסיכון למות ממחלת לב

והרי התסמינים

למעלה ממחצית מהילדים והנוער המפתחים סיבוכים כתוצאה משפעת סובלים ממחלות כרוניות כגון: מחלת ריאות כרונית כמו אסתמה, מחלות לב, סוכרת, מחלות מטבוליות והשמנת יתר קיצונית, דיכוי חיסוני, מחלות ממאירות, חולים המטופלים באופן קבוע באספירין או בטיפולים הגורמים לדיכוי חיסוני, היריון ועוד.  לכן כאשר ילד או נער השייך לאחת מקבוצות הסיכון שהוזכרו כאן מפתח סימנים של שפעת, כמו חום, חולשה, כאב שרירים, נזלת, שיעול ועוד, יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא.

>> חיסון לשפעת: הדברים שהכי חשוב שתדעו 

ילדים ונערים, גם כאלה הבריאים בדרך כלל, שמפתחים סיבוכי שפעת כגון: דלקת ריאות שתבטא בחום גבוה ושיעול ליחתי, או דלקת של קנה הנשימה או הסמפונות שתתבטא בשיעול נבחני (סטרידור) או קוצר נשימה המתבטא בנשימות מהירות ושיעול בלתי פוסק, שינויים בהכרה, הקאות חוזרות, שהן ביטוי בין היתר לסיבוכי מערכת העצבים המרכזית, רגישות ונוקשות ניכרת של שרירים כביטוי לדלקת שרירים, חולשה קיצונית או כל תופעה שאינה מאפיינת מחלת חום ויראלית רגילה אצל הילד ועוד, בייחוד אם אינה חולפת לאחר מתן תרופה להורדת החום, רצוי שיפנו מיד לבדיקת רופא.

ד"ר דורון כרמי הוא רופא ילדים, אנדוקרינולוג ילדים ויועץ למותג טיפטיפות

כל האמור בכתבה זו הוא לידע כללי בלבד ואינו מחליף ייעוץ רופאי או המלצות רפואיות של הרופא המטפל ושל מערכת הבריאות.