אם יש לכן כאב ממושך בפות, זה לא חייב להשפיע על איכות החיים שלכן. לא הרבה נשים יודעות, אבל קיים מצב רפואי שנקרא וסטיבוליטיס (גם וולוודיניה), שגורם לכאבים חוזרים בכניסת הנרתיק. המצב יכול לקרות לנשים בכל הגילאים, אם כי נפוץ בקרב נשים צעירות יותר והכאב עצמו מרגיש כמו דקירות לצד תחושת צריבה. הכאבים יכולים להופיע כשהפות מגורה, במגע עם הבגדים או בניסיון חדירה. "בכל פעם אני מופתע מחדש לראות נשים שמגיעות מותשות לקליניקה אחרי שעברו עשרות גניקולוגים שאמרו להם שזו בעיה פסיכולוגית, במקרה הטוב", אומר ד"ר דניאל דריי, רופא סקסולוג, אנדוקרינולוג, מטפל זוגי ומיני ומנהל את אתר תורת היחסים. "במקרה הרע, נתנו להן הרבה אנטיביוטיקות בצורה לא מוצדקת. אבל החוויה הכי גרועה שיש לנשים מהמצב הזה היא דווקא שהרופאים אמרו שאין להן כלום".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?​ 

הפות הוא החלק החיצוני של איבר המין הנשי, והוא מורכב משפתי הפות, הדגדגן ובלוטת הברטולין. כל האזור הזה מלא בקצוות עצבים שאחראיים על הרגישות למגע. "מצב של וסטיבוליטיס קורה בעיקר אצל נשים צעירות, וזה ברוב המקרים לא משהו שקורה מתחילת קיום יחסי המין, אלא משהו שלא היה ופתאום הופיע", אומר ד"ר דריי. "העובדות שברורות לכולם בבעיה הזו הן שכאשר יש כאבים שפתאום מופיעים – בעיקר בקרב נשים צעירות בדרך כלל, והם הופכים למתמשכים. רוב רופאי הנשים אינם מודעים לתופעה, ולכן יש הרבה מקרים של אבחון לא נכון. חשוב מאוד להעלות את המודעות אליה, משום שהמון נשים סובלות סתם, בעוד שיש פתרון לבעיה".

לפי אתר IFLScience, הסטטיסטיקות מראות ש-3 נשים מתוך 20 סובלות מוולוודיניה ברמה כזו או אחרת. נשים כאלה לרוב יסבלו בזמן קיום יחסי המין ולרוב לא יחשבו שהן סובלות ממצב חריג. עוד לא ידוע בדיוק מה גורם לתופעה, אך הבעיה המרכזית איתה היא דווקא חוסר המודעות של נשים לתופעה. נשים רבות מאמינות שכאב הוא חלק מיחסי המין, וחשוב לצאת מהתפיסה המוטעית הזאת ולחפש טיפול. "מה שמדהים בבעיה הזאת היא שכשאנחנו מודעים לה אנחנו מוצאים אותה בקלות. הכאב תמיד ממוקדם בחלק התחתון של כניסת הנרתיק - ואפשר לבדוק את זה בבית עם מקל אוזניים, זו נקודה מאוד כואבת", אומר ד"ר דריי. "זה נמצא פחות מסנטימטר לתוך הנרתיק, לכן השם - וסטיבול- זה כניסה, וסטיבוליטיס זו דלקת של הכניסה".

כאב בטן (צילום: Shutterstock)
את לא חייבת לחיות עם הכאב, יש פתרון | צילום: Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> מחפשים ריגושים: למה אנשים כל הזמן בוגדים בבני הזוג?
>> מרגישים נפוחים? נסו את דיאטת פודמאפ
>> דוחה ומדהים: 17 דברים בגוף שפשוט חייבים לקלף

מלבד אי הנוחות, נמצא כי נשים הסובלות מהמצב הזה נוטות ליותר דלקות וזיהומים בדרכי השתן וגם קיים סיכון מוגבר להידבק במחלות מין. אך לצד הגורמים הפיסיולוגים, וולוודיניה יכולה להיגרם ממצבים פסיכולוגיים כמו טראומה ולגרום למצבים של בעיות בתפקוד המיני. "אנחנו יודעים שזה יכול להופיע כתוצאה מאנטיביוטיקה לא מתאימה, אחרי הרבה דלקות בדרכי השתן שטופלה בכמה טיפולי אנטיביוטיקה", אומר ד"ר דריי. "בנוסף, זה יכול להיגרם גם בעקבות לחץ נפשי, אבל הכאב עצמו הוא אמיתי לגמרי. ברגע שזה מופיע- כל עוד שלא מטפלים בזה, זה מתנהג כמו כאב כרוני".  

מה עושים עם זה?

אם אתן חושבות שאתן סובלות מהמצב, כדאי לגשת לגניקולוג ולבדוק את העניין. אפיקי הטיפול יכולים להיות תרופתיים או פסיכולוגיים ובמקרים מסוימים גם עיסוי ברצפת האגן יכול לשחרר את המתיחות באזור. במהלך המין, חשוב לדאוג לסיכוך מספיק, ניתן להשתמש בחומרי סיכה שיוכלו להקל על המצב. והדבר החשוב ביותר – תהיו מודעות לכאבים שלכן, אתן לא צריכות לחיות עם הכאב, יש פתרון. 

זוג במיטה- אמצעי מניעה חדש (צילום: Thinkstock)
כל עוד יש כאב, אפשר לעבור לאינטימיות נעימה ללא חדירה | צילום: Thinkstock

"הטיפול מתחיל באבחנה ובטיפול מקומי- שמים משחה פעמיים ביום, והכי חשוב בטיפול – יש שיתוף פעולה בין רופאים סקסולוגים ופיזיותרפיסטים המתמחים ברצפת האגן", מסביר ד"ר דריי. "לפעמים צריך להפסיק חדירה לתקופה מסוימת, ובמקביל חוזרים למיניות נעימה בלי חדירה, וגם מתחילים את הטיפול על רצפת האגן - מלמדים את הנשים טכניקה כדי להיפטר מהזכר של הכאב וללמוד לשלוט על השרירים שבכניסת הנרתיק, ומלמדים אותן איך לתפקד עם הכי פחות כאבים עד שאלה נעלמים על ידי טיפול מקומי".

גם במקרה של וסטיבוליטיס וגם במקרה של וגיניזמוס, נשים צריכות לאמן את עצמן להתמודד עם חדירה מבלי להתכווץ. בשביל לטפל בוסטיבוליטיס, מספיקים 6 טיפולים משולבים של פיזיותרפיסטים וסקסולוגים, וזה טיפול פשוט שאפשר לספור בשבועות ולא בחודשים. שיעורי ההצלחה הם מאוד גבוהים, ותמיד יש פתרון. "מה שמעניין בסיפור הזה הוא להבין שכמו בכל דבר ברפואת מין, כל מה שקורה הוא לא רק בראש", הוא מסביר. "לפני שמגיעים למסקנה שמשהו הוא פסיכולוגי כדאי קודם כל לבדוק את הגוף - זה הכבוד הראשון שמגיע לנשים. לא להסתפק בתשובה שאין מה לעשות, כי תמיד יש".

ומה עם כאבים עמוקים?

חשוב להבדיל בין כאבים שהם בזמן החדירה, לבין כאבים עמוקים בבטן התחתונה. "זה כבר נושא אחר, אך גם זו סיבה לפנות לטיפול של גניקולוג. חשוב לעשות את האבחנה הזאת, משום שבתחום הזה דווקא הגניקולוגים מקבלים יותר הכשרה להתמודד עם זה וזה יכול להיות סימן לאנדומטריוזיס או ציסטה".

>> עד כמה אתם באמת אוהבים שוקולד?