נגיף הקורונה יכול לפגוע במערכות שונות בגוף, בייחוד במערכת הנשימה, אך גם נצפו נזקים במערכת הלב וכלי והדם ואף גם נזקים נוירולוגיים. כעת מחקר קטן שפורסם בכתב העת הרפואי Radiology חושף גם נזקים בעיניהם של חולים שלקו בקורונה חמורה. לדברי החוקרים, תוצאות המחקר מצביעות על צורך בבדיקות עיניים וסריקות, כמו גם טיפול מתאים עבור מטופלי קורונה שסובלים מתסמינים בעיניים. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

תוצאות המחקר אינן מפתיעות בהתחשב בדיווחים שונים שנעשו בעבר על כך שנגיף הקורונה משפיע גם על העיניים. בשנה האחרונה עלו דיווחים שונים על דלקת בלחמית העין שהופיעה אצל חולי קורונה, לרוב מבוגרים. במקרים מסוימים הדלקת בעין אף הייתה אחד התסמינים הראשונים לנגיף הקורונה. ממחקר קטן שנעשה בסין ופורסם בחודש אפריל שנה שעברה, עלה כי כי חלק מחולי הקורונה סבלו מתסמינים בעיניים, ביניהם אפיפורה (דמעת), דלקת בלחמית העין והיפרמיה (זרימת דם מוגברת בכלי הדם בעין). 

נוסף לכך, היו דיווחים מעטים בעבר על חריגויות בעיניים, שנצפו בסריקות MRI של חולי קורונה, אך נעשו מעט מאוד מחקרים בנושא, כך שקשה לדעת מהי השכיחות של אותם מקרים. 

המחקר הנוכחי נעשה על ידי האגודה הצרפתית לנוירורדיולוגיה, והשתתפו בה 129 מטופלים שסבלו מצורה חמורה של מחלת הקורונה, שעברו סריקות MRI. מתוך 129 המטופלים, נמצאו בתשעה מהם (7 אחוזים) ממצאים חריגים באזור העיניים. שמונה מתוך תשעת המטופלים הללו אושפזו במחלקת טיפול נמרץ בשל מחלת הקורונה. בכל תשעת המטופלים נמצאו גושים באזור המקולרי, האזור שמאחורי העין ואחראי על הראייה המרכזית. כמו כן, בשמונה מהם נמצאו גושים בשתי העיניים. 

החוקרים לא יודעים איזה מנגנון עומד מאחורי היווצרותם של הגושים הללו בעיניים, אך הם משערים שזה עשוי להיות קשור לדלקת שנוצרת בעקבות הנגיף. בנוסף לכך, בעיה בכלי הדם בעיניים, שנמצאה בקרב מטופלים שאושפזו במחלקות לטיפול נמרץ, לדבריהם עשויה להוות גורם נוסף לגושים הללו. החוקרים ציינו כי שבעה מתוך תשעת המטופלים שנמצאו נזקים בעיניהם שכבו בטיפול נמרץ במשך זמן רב כשפניהם כלפי מטה. 

MRI (אילוסטרציה:  SpeedKingz, shutterstok)
סריקות MRI חשפו גושים מאחורי העין | אילוסטרציה: SpeedKingz, shutterstok

עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים: החיסון שיהיה יעיל נגד כל זני הנגיף
>> סובלים מריח רע מהפה? תאכלו את זה
>> חוקרים: התזונה הזו טובה במיוחד לירידה במשקל

כותבי המחקר ציינו כי במקרים רבים בעיות בעיניהם של חולי קורונה נותרות לא מאובחנות, בעיקר כי אנשים שלוקים בקורונה חמורה, אלו שמאושפזים במחלקות טיפול נמרץ, מקבלים טיפולים למצבים אחרים מסכני חיים. במילים אחרות, כשהריאות בסכנה, הרופאים ימקדו את הטיפול בבעיה זו ולכן יתקשו לאתר תסמינים פחות בולטים באזור העיניים. 

עם זאת, החוקרים קוראים לרופאים במחלקות הקורונה לבצע בדיקות בעיניהם של מטופלי קורונה שמתאשפזים במחלקות טיפול נמרץ. "אנחנו מאמינים שמטופלים אלה צריכים לקבל טיפולים ספציפיים למניעת נזקים בעיניים", הוסיפו. בימים אלה החוקרים עובדים על מחקרים קליניים נוספים, במטרה לבדוק אם הגושים הללו מובילים להשלכות קליניות, כמו אובדן ראייה או נזק בשדה הראייה. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (17.02.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.