מחקר שפורסם לאחרונה על ידי חוקרים מאנגליה ומארה"ב חשף יותר מ-200 תסמינים שונים של קורונה ב-10 מערכות שונות בגוף. המחקר בחן את שלל התסמינים שמופיעים בשלבים שונים של המחלה, אך בעיקר נבדקו אילו תסמינים נפוצים יותר בקרב מחלימי קורונה שסובלים מקורונה ממושכת (מה שמכונה "לונג קוביד") – תופעה שבה אנשים שהחלימו מהנגיף וכבר לא נחשבים חולים עדיין סובלים מתסמינים שונים שככל הנראה קשורים לנגיף, גם שבועות ארוכים לאחר שהתאוששו ויצאו שליליים בבדיקת קורונה.

המחקר אמנם פורסם אונליין באתר medrxiv, שמפרסם מחקרים לפני שעברו ביקורת עמיתים ולכן יש להביא זאת בחשבון, אך הוא בהחלט מחקר מקיף שתוצאותיו שופכות אור על תופעה שמדאיגה רופאים רבים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מתוך 200 התסמינים שנצפו בחולי קורונה לכל אורך המחלה ואחריה – 66 מהם נמשכו גם חצי שנה לאחר ההחלמה. מבין התסמינים הללו, אלו הם התסמינים שנמצאו הכי נפוצים לאחר שישה חודשים:

  • עייפות
  • תשישות כרונית (תשישות ממושכת שלא חולפת גם לאחר מנוחה)
  • תפקוד קוגניטיבי לקוי

כמו כן, כ-85 אחוזים מחולי הקורונה שהשתתפו במחקר דיווחו על תסמינים במערכת העיכול – שנחשבים פחות נפוצים בהשוואה לתסמינים "הקלאסיים", אך הם בהחלט קיימים בלא מעט חולים. חלקם גם המשיכו לסבול מתסמינים במערכת העיכול גם שבעה חודשים לאחר שהחלימו.

הנה התסמינים שצוינו כנפוצים יותר במערכת העיכול במהלך המחלה ואחריה, שכדאי להכיר:

שלשולים

במחקר הנוכחי נמצא כי שלשולים הם התסמין הנפוץ ביותר במערכת העיכול שקשור לקורונה ורבים מדווחים כי זה אכן תסמין נוסף לקורונה שיכול להישאר גם אחרי ההחלמה. גם ד"ר אנתוני פאוצ'י, מומחה הבית הלבן למחלות זיהומיות, ציין כי שלשולים הם תסמין נוסף לקורונה. הנה כמה סימנים שכדאי לשים לב אליהם: צואה מלווה בדימום או צואה בצבע כהה מהרגיל, דחיפות ותכיפות בצורך להטיל צואה. אם יש לכם שלשולים שהם לא תוצאה של קלקול קיבה ואינכם יודעים מה המקור שלהם – ואתם גם חווים תסמיני קורונה נוספים – כדאי להיוועץ ברופא.

אישה יושבת בשירותים עם כאבים (צילום:  aslysun, shutterstock)
שלשולים יכולים להופיע בזמן ואחרי המחלה | צילום: aslysun, shutterstock

אובדן תיאבון

החוקרים מצאו כי אובדן תיאבון נחשב לתסמין די נפוץ במערכת העיכול בקרב חולי קורונה, כמו גם מחלימי קורונה. אבל זו לא הפעם הראשונה שתסמין זה נצפה בחולי קורונה. מחקרים הראו כי אחד התסמינים הרווחים בקרב חולי קורונה שעלולים לחזור גם לאחר ההחלמה, הוא אובדן תיאבון, כמו גם בעיות שינה ותפקוד קוגניטיבי לקוי (מה שמכונה לרוב "ערפול מוחי"). רבים דיווחו כי חומרת התסמינים עלתה וירדה – וחלק מהאנשים דיווחו שלמרות שהתסמינים פחתו בסוף המחלה, הם צצו שוב והחמירו גם שבועות ארוכים לאחר שהחלימו. לא ברור עדיין עד כמה תופעה זו נפוצה, אך אין ספק שהיא קורית.

אישה אוכלת גלידה (אילוסטרציה:  B-D-S Piotr Marcinski, shutterstock)
רבים דיוחו על אובדן תיאבון | אילוסטרציה: B-D-S Piotr Marcinski, shutterstock

 עוד ב-mako בריאות:
>> ההרגל המגונה שהפך למסוכן יותר בזמן הקורונה
>> התחסנה והניקה במקביל – ועוררה סערה
>> 4 מזונות מאסט לתוחלת חיים ארוכה

בחילות

במחקר הנוכחי בחילות נמצאו כתסמין נפוץ בעיקר בקרב חולי קורונה, אך פחות לאחר ההחלמה. הנפוצים שבהם היו שלשולים, אובדן תיאבון ובחילות. ומבין אלו שחוו קורונה ממושכת, התסמינים הנפוצים ביותר במערכת העיכול שנשארו לאורך זמן היו שלשולים ואובדן תיאבון. פורנה בל, שסבלה מקורונה ממושכת התראיינה ל-The Independent וסיפרה על מה שעבר עליה. במהלך חודש יוני היא כבר הרגישה טוב וחזרה אף להתאמן – אבל אז לפתע משהו השתנה. "באמת ובתמים חשבתי שהמחלה נגמרה. עד לשבוע האחרון של אוגוסט, אחרי שבוע של עבודה ואימונים, הרגשתי את התשישות מכה בי ואת הבחילה חוזרת, ביום בהיר אחד. עברו כבר שלושה שבועות מאז ורמות האנרגיה שלי לגמרי ירדו", סיפרה. כמו עם תסמינים אחרים במערכת העיכול, טרם ידוע עד כמה בחילות נפוצות במהלך המחלה ואחריה, אך מדיווחים ברחבי העולם, נראה שזה תסמין שכדאי להכיר.

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו לעבור בדיקת קורונה:

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (11.01.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.