מה מצב הקורונה בישראל?

 

מהן ההנחיות של משרד הבריאות? 

  • לא ניתן יהיה לצאת ממקום מגורים או ממקום שהייה קבוע למרחב הציבורי אלא לאחת מהפעולות או המטרות הבאות:

    • הגעה של עובד למקום עבודה מותר על פי התקנות.

    • הצטיידות במזון, תרופות, מוצרים חיוניים וקבלת שירותים חיוניים.

    • קבלת שירות רפואי.

    • תרומת דם.

    • הליך משפטי.

    • הפגנה.

    • הגעה לכנסת.

    •  לצורך טיפול במסגרות רווחה.

    • יציאה של יחיד או של אנשים הגרים באותו מקום לזמן קצר ובמרחק של עד 100 מטרים ממקום המגורים.

    • סיוע רפואי לאדם אחר או סיוע לאדם עם קושי או מצוקה הדורש סיוע.

    • תפילה במקום פתוח, הלוויה, חתונה וברית וכן יציאת אישה לטבילה במקווה נשים ובלבד שתיאמה מראש את מועד הגעתה.

    • העברה של קטין למסגרות חינוך לילדי עובדים חיוניים ומסגרות מיוחדות (בהתאם לפקודת צו בריאות העם).

    • העברה של קטין, שהוריו חיים בנפרד, על ידי אחד מהוריו, לביתו של ההורה השני. 

    • העברה של קטין שההורה האחראי עליו נדרש לצאת לצורך חיוני ואין במקום המגורים אחראי שניתן להשאיר את הקטין בהשגחתו.

    עוד הוחלט כי יצומצמו שירותי התחבורה הציבורית לכדי 25% מהקיים ובהתאם להנחיות משרד הבריאות. שירותי מוניות יתאפשרו רק עם נוסע אחד או עם מלווה נוסף לצורך רפואי, כשהנוסעים יישובים במושב האחורי כשחלונות הרכב פתוחים.

  • כמו כן, על מעסיקים למדוד חום בכניסה למקום העבודה.

    לצד זאת, יורשו לפעול שירותי משלוחים למזון, עיתונים וכן שירותים חיוניים לתחזוקת הבית, מוצרי חשמל, מוצרי ושירותי תקשורת ואביזרים רפואיים. מכירה מקוונת עם משלוח מותרת לכל סוגי המוצרים. בשירות משלוחים למקום מגורים, המשלוח יונח מחוץ לפתח בית המגורים.

    עסקים למכירת מזון לצריכה מחוץ לבית האוכל ובשירות משלוחים בלבד, בתי מרקחת, מכוני אופטיקה או חנות שעיקר עיסוקה מכירת מוצרי היגיינה, יפעלו בכפוף לשמירה על מרחק של 2 מטרים בין אנשים, ומניעת צפיפות.

  • במסגרת רענון ההגבלות, לא תתאפשר התכנסות לצורך תפילה וחתונה. בנוסף, יציאה ממקום המגורים תותר ליחיד או לאנשים הגרים באותו בית, לזמן קצר ולמרחק של עד 100 מטר ממקום המגורים. ההגבלות החדשות יאפשרו קיום מניין אחד בכל תפילה בכותל המערבי, זאת בתנאים הבסיסיים של שמירת מרחק של 2 מטרים זה מזה. הלוויה תערך במקום פתוח בלבד ובהשתתפות של עד 20 אנשים וברית מילה תיערך בהשתתפות של עד 10 אנשים. 

מפת הקורונה העדכנית

מהן הנחיות הבידוד?

הנתונים בבידוד מנועים מלצאת מהבית לחלוטין. עליהם לשהות בחדר נפרד ומאוורר עם דלת סגורה. בעת יציאה מהחדר לפעולה הכרחית יש לעשות זאת לזמן קצר ככל האפשר תוך כיסוי הפה והאף. יש לשטוף ידיים, לחטא אותן ולייבשן במגבת נייר לפני ואחרי הכנת האוכל, אכילה ושימוש בשירותים, ובמידת האפשר להשתמש בשירותים נפרדים. במידה שיש מספר מבודדים בבית, הם יכולים לשהות יחד באותו חדר.

אין להכניס מבקרים לבית. יש לבצע החלפת מצעים וכביסה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע. עדיף להדיח כלים במדיח כלים בתוכנית עם טמפרטורה של לפחות 65 מעלות צלזיוס. 

יש להקפיד על כיסוי הפה והאף בעת עיטוש או שיעול, בעדיפות אל תוך מטפחת חד פעמית או מרפק מכופף. אישה מניקה יכולה להמשיך להניק את תינוקה אך עליה להקפיד על רחיצת ידיים יסודית לפני ההנקה ועל כיסוי הפה והאף במסכה או בד זמין אחר בעת ההנקה. אישה המעוניינת לשאוב חלב-אם צריכה להקפיד על רחיצת ידיים לפני השאיבה והנגיעה בבקבוק ובמשאבה ובמידת האפשר לתת לאדם אחר להאכיל את התינוק.

אם הופיעו תסמיני מחלה יש ליצור קשר טלפוני עם מרפאה, מוקד קופת חולים או מוקד 101 של מד"א. במקרה הצורך של הגעה לקופת חולים או חדר מיון יש ליידע את המרפאה על ההגעה מבעוד מועד ולהימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית. 

איך מתבצעת בדיקה לגילוי קורונה?

במקרה של הופעת סימפומים מתקשרים למוקד 101 של מד"א, והם מגיעים כדי לערוך בדיקה מולקולרית שבה מזהים את המבנה הגנטי של הנגיף. זאת על ידי דגימה מחלל הפה שנלקחת באמצעות מטוש (מקלון שבקצהו צמר גפן) הנשלח למעבדת נגיפים. התוצאות מתקבלות עד 36 שעות.

מה עושים עם אדם שנמצא שנושא את הנגיף? 

עד כה, מרבית החולים אושפזו בבתי חולים בבידוד. תקופת האישפוז-בידוד אורכת 6-4 שבועות. רק לאחר שהחולים נבדקים ונמצאים "נקיים" מהווירוס פעמיים בהפרש של 48 שעות ונערכות להם עוד כמה בדיקות, הם יכולים לצאת הביתה. כעת בוחנים היכן כדאי לשכן נשאים קלים, שמספרם צפוי לגדול מאוד - באשפוז ביתי או במלוניות הבאה קהילתיות, שבהן יהיה צוות רפואי שיפקח על הנשאים וישחררם כשיהיו נקיים מהנגיף. זאת כדי למנוע הדבקה של בני הבית.

האם מסכה מגנה מפני הנגיף?

יעילותה של המסכה בהגנה מפני הנגיף מוגבלת. עם זאת, היא מסייעת לחולים בנגיף לא להפיץ את הווירוס. על פי ההנחיות, יש לחבוש מסכה ביציאה מהבית ולהקפיד על חבישה נכונה והיגיינה - למדריך המלא כאן.

>> 3 שיטות להפסיק לגעת בפנים 

מהם התסמינים של נגיף הקורונה?

חום גבוה, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה. התסמינים דומים לתסמיני שפעת. במקרים חמורים המחלה יכולה להתפתח לדלקת ריאות, תסמונת נשימתית חמורה, אי ספיקת כליות ומוות. 

מה משך הדגירה של הנגיף?

על פי מחקר, התסמינים מופיעים בדרך כלל כעבור חמישה ימים מרגע ההידבקות, ולעתים נדירות בלבד אחרי יותר מ-12 יום, ולכן תקופת הבידוד שנקבעה היא 14 יום. ייתכן שנשאי הנגיף יכולים להדביק בתקופת הדגירה לפני הופעת התסמינים, אם כי התשובה על כך אינה ברורה.  

איך נדבקים בקורונה?

הנגיף מועבר בעיקר בדרך טיפתית, כלומר בטיפות רוק של חולה המשתעל או מתעטש. תיתכן הדבקה דרך משטחים ודרך הפרשת הנגיף לצואה.

האם הנגיף מועבר על ידי מזון?

על פי המידע הקיים כיום, נגיפי קורונה אינם מועברים באמצעות מזון, ולא דווח על העברת המחלה בדרך זו. עם זאת, חשוב תמיד להקפיד על נוהלי היגיינה טובים בעת הטיפול או בהכנת המזון: שטיפת ידיים ומשטחים לעיתים קרובות, חיטוי עטיפות המצרכים, הפרדה בין בשר נא ומאכלים אחרים בישול מלא וקירור מזון מיידי. 

מה הסכנה לנשים בהיריון?

 אין מידע על פגיעה בעוברים וילודים כתוצאה מהדבקת האם במהלך ההירון, ותינוקות שנולדו לאמהות חולות קורונה לא נשאו את הנגיף. כמו כן, לא נמצא נגיף גם בחלב אם, ולכן ככל הנראה הוא אינו מועבר בהנקה. עם זאת, על האם להקפיד על רחיצת ידיים יסודית לפני ההנקה או שאיבת החלב ועל כיסוי האף והפה בזמן ההנקה. 

האם מעשנים נמצאים בסיכון גבוה להיפגע מהנגיף?

לפי מומחים, עישון בהחלט פוגע ביכולת של המערכת החיסונית להילחם בזיהומים, בייחוד אם הם זיהומים נשימתיים הפוגעים בריאות – ולכן סביר להניח שמעשנים בהחלט נמצאים בסיכון גבוה יותר להיפגע יותר מנגיף הקורונה, הגורם לזיהומים בדרכי הנשימה ולדלקת ריאות חריפה.

האם בעלי חיים יכולים להידבק?

אין המלצות כרגע לבידוד בעלי חיים או לאבחונם. בעלי חיים אינם נחשבים נדבקים או מדביקים של הנגיף. אסור למי שנמצא בבידוד בית לצאת משטח ביתו לצורך טיול עם כלב או בעל חיים אחר. יש לחפש אדם שאינו בבידוד שיכול לטייל עם הכלב. אין מניעה לגעת ברצועה של הכלב, אך על האדם שמוציא את הכלב לטיול להקפיד על כללי היגיינה ולשטוף ידיים לאחריו.

האם המצב השתפר בסין?

כידוע, מגפת הקורונה פרצה בעיר ווהאן שבסין בדצמבר 2019 ומאז התפשטה ברחבי המדינה במהירות והובילה למספר שיא של נדבקים ומתים, כמות נפגעים שלא נראה כמותה במדינות אחרות בעולם. סין הצליחה לעצור את התפשטות המחלה ותסיר את הסגר מעל וואהן ב-8 באפריל. 

האם יהיה בקרוב חיסון?

חברות רפואיות רבות ברחבי העולם עומלות מפרוץ המגיפה במטרה למצוא חיסון נגד נגיף הקורונה. אך פיתוח חיסון יעיל דורש זמן, לכן מומחים סבורים כי ככל הנראה תחלוף כשנה עד שיימצא חיסון. לאחר שמדענים מפתחים חיסון, נדרשת תקופה של ניסוי קליני מצומצם בבני אדם כדי לבדוק את יעילותו ולאחר מכן נדרשים אישורים סופיים לשימושו בציבור הרחב. כל התהליכים הללו לוקחים זמן ולכן יש לשער כי ייקח עוד קצת זמן עד למציאת חיסון. 

במקרה של מצוקה נפשית - למי אפשר להתקשר?

ער"ן בשיתוף הקואליציה הישראלית לטראומה - קו חם למתן מענה רגשי של עזרה ראשונה נפשית. מספר: 1201, שלוחה 6. 

מרכז אלה להתמודדות נפשית עם אבדן - 050-9949244 בשעות 12:00-20:00.

עמותת נט"ל - 073-2363380, בימים א'-ה', בשעות 12:00-22:00.

עמותת אנוש מפעילה קו תמיכה עבור משפחות למתמודדי נפש באמצעות מרכז הייעוץ למשפחות מתמודדים מילם בטלפון: 074-7556155, בימים: א'-ה', בין השעות: 09:00-16:00.

עוד למתמודדי נפש, יפעל קו תמיכה של הד-ספייס (headspace) המיועד להורים ולצעירים בגילאי 12-25, בטלפון: 054-9299723, בימים: א'-ה', בין השעות: 10:00-18:00. 

למידע, ליווי או תמיכה רגשית לחולי ומחלימי סרטן - תמצאו כאן

קבוצת פייסבוק SOS: קורונה – סיירת מאמנים ומטפלים – קו חם
מעל מאה מאמנים ומטפלים מוסמכים מכל תחומי הטיפול התגייסו למתן סיוע 24/7 לאנשים הזקוקים לעזרה מיידית - רגשית ופרקטית. מטרת הפרויקט להטות אוזן קשבת למצוקות הפונים, להרגיע, לכוון ולהעניק מהידע של אנשי המקצוע המתנדבים. אין מדובר בתהליכי עומק אלא בעזרה ראשונה. את הקבוצה יזמה אורלי אדלר My Blue Bird

>> טיפים להתמודדות עם לחץ וחרדה

איך משפיע נגיף הקורונה על השירותים החיוניים?

 ההנחיות החדשות של משרד הבריאות וראש הממשלה החמירו מאוד את ההגבלות על הציבור הישראלי. למעשה, כולנו נדרשים להישאר בבית ככל הניתן. אז האם ניתן לגשת לחתום בלשכת האבטלה? ומה קורה חלילה במקרה של לוויה? ריכזנו עבורכם את המידע השימושי (הכל נתון לשינוי) 

האם אפשר לגשת לסניף הבנק?

נכון להיום, התשובה היא כן. בכל הבנקים הגדולים מחזיקים עדיין מספר סניפים פתוחים לשירות הקהל. אולם כניסה לאתרים ולאפליקציות של הבנקים, מלמדת שהם מבקשים מהציבור (מגיל 65 ומטה) להגיע לסניפים הפעילים בתיאום פגישה מראש. בבנקים מפנים אתכם לביצוע מגוון רחב של פעולות באפיקים הדיגיטליים השונים. בני 65 ובעלי מוגבלויות יכולים להגיע לסניפים ללא תיאום מראש. 

ומה לגבי סניפי הדואר? 

גם כאן התשובה היא נכון להיום - כן. סניפי הדואר פועלים אך במתכונת מצומצמת ועם קבלת קהל של עד 8 אנשים בכל סניף במקביל. שימו לב: בדואר ישראל מדווחים כבר היום על עיכובים באספקת חבילות המגיעות מחו״ל, גם באמזון, ענקית המסחר, הודיעו שלצד העלייה במכירות צפויים עיכובים בזמני האספקה ברחבי העולם.

האם יש עדיין תחבורה ציבורית? 

רכבת ישראל: מדי ערב תסתיים תנועת הרכבות בשעה 20:00 ותשוב לפעולה בשעה 05:00. בסופי שבוע תסתיים תנועת הרכבות בימי ה' בשעה 20:00 ותחודש ביום א' בשעה 05:00. 
אוטובוסים: בעקבות הנחיות הממשלה ולמען שמירה על בריאות הציבור, קווי אוטובוס רבים מבוטלים החל מיום רביעי, 18 במרץ 2020. רשימת הקווים המבוטלים המלאה.
כל המידע על השינויים בתחבורה הציבורית זמין גם במוקד הטלפוני *8787, באתר https://bus.gov.il ובאפליקציות היעודיות ובאתרי המפעילים. 

האם המוניות עדיין פועלות?

כן, שירותי המוניות נשארו פעילים ושר התחבורה בצלאל סמוטריץ׳ אף ממליץ על כך כאמצעי תחבורה חלופה. כמובן שחשוב להימנע מצפיפות בתוך המנויות ואף לפתוח חלון במידת האפשר. 

האם מותר לנסוע לבקר את המשפחה בסופ״ש?

יש להימנע מיציאה מהבית מלבד קניות בסופר, בפארמים, שירותים רפואיים וטיול קצר בסביבת הבית לחלץ עצמות. יש להימנע מאירוח חברים ומשפחה מורחבת בבית.

האם מתקיימים דיונים בבתי המשפט? 

על פי הנחיות שר המשפטים אמיר אוחנה ומנהל בתי המשפט ד״ר יגאל מרזל, יחולו ״סדרי דין במצב חירום במיוחד״ החל מה-15/3 (יום א׳). על פי התקנות בבתי המשפט (וברשות ההוצאה לפועל) יתקיימו דיונים בהליכים דחופים בלבד, בהם דיוני מעצר ושחרור בערבות. 

יש לי תור לרופא מומחה, האם ללכת?

במידה שיש לכם בעיה בריאותית שאפשר לטפל בה באמצעות שרותי רפואה המוצעים מרחוק על ידי קופות החולים, מומלץ לפנות לשירותים המוצעים באתרי הקופות ובאפליקציות. אם קבעתם תור לרופא מומחה, מומלץ לוודא לפני ההגעה שהמרפאה עדיין פתוחה והתור לא נדחה. בכל מקרה, גם בזמן הגעה למרפאה חשוב להקפיד על כללי ההיגיינה - שמירה של 2 מטרים, הימנעות מהתקהלות ושטיפת ידיים. 

האם מתקיימת פעילות בבורסה לניירות ערך?

נכון ליום 18.3, הפעילות מתקיימת כסדרה למרות שיש דחייה בשעות הפתיחה. בכל מקרה, בורסות העולם, שלא במפתיע, נמצאות בתקופה סוערת ותנודתית במיוחד. 

האם אפשר למסור בקבוקים למיחזור (חוק הפקדון)?

בהתאם להנחיות מיום 18.3, משרד הבריאות הנחה את הסופרים ורשתות השיווק שלא לקבל פחיות ובקבוקים למחזור, מחשש שהעובדים ידבקו בקורונה. עדיין ניתן להביא את הבקבוקים והפחיות לאחת מ-16 תחנות המיחזור העירוניות הקיימות ברחבי הארץ.

האם אפשר לגשת לחתום בלשכת התעסוקה?

 בזמן שעוד ועוד ישראלים מוצאים לחל״ת או מקבלים מכתב פיטורין, לשכות ושירותי התעסוקה הכריזו על הפסקת קבלת קהל עד להודעה חדשה. כל שינוי יוכרז באתר הלשכה וכמובן שגם חתימה בלשכה ניתנת לביצוע באופן מקוון ברשת ובמוקד הטלפוני 9687*. 

ומה לגבי מקומות דת (בתי עלמין, לוויות וכד׳)?

גם במקרה זה ההנחיות תואמות את ההנחיות הכלליות לציבור. חתונות והלוויות ייערכו בנוכחות של עד עשרה אנשים (לוויות כמובן לא ניתן למנוע אך אם ניתן להזיז חתונה - עדיף). מקוואות הטהרה לנשים יפעלו במתכונת מצומצמת בהתאם להנחיות ובתי הרחצה לגברים יסגרו. קבלת הקהל במשרד לשירותי דת נסגרה וניתן ליצור איתו קשר טלפוני במספר 02-5311111. 

האם אפשר לפנות לעובדים סוציאליים?

 מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות וכל מוסדות הרווחה הוגדרו כעובדים חיוניים וממשכים להעניק שירות. מסגרות חוץ ביתיות הנמצאות תחת משרד העבודה והרווחה ממשיכות לפעול כרגיל, כולל: מעונות ממשלתיים ואחרים לאנשים בעלי מוגבלויות, פנימיות לילדים ונערים, מעונות ממשלתיים של חסות הנוער וכמובן שגם בתי אבות. גם מקלטים והמסגרות לטיפול בנפגעי ונפגעות תקיפה מינית ממשיכים לפעול כסדרם.

מרכזי היום והמועדונים לאזרחים ותיקים לא יפעלו מחשש להידבקות של אוכלוסיות בסיכון. 

אני אמור/ה להתגייס, האם יש דחייה?

 נכון להיום לא בוטל הגיוס לצה״ל ולשכות הגיוס נשארו פתוחות בהתאם להנחיות. תהליך הגיוס הותאם למצב ובני המשפחה אשר מגיעים עם החיילים והחיילות החדשים ללשכות הגיוס לא מורשים להיכנס איתם פנימה אל תוך הלשכה.