מדיניות הזיגזג של משרד הבריאות בנוגע לשימוש במסכות הגיעה היום רשמית לסיומה – חובה על כולנו לעטות מסכות כשאנחנו יוצאים מהבית. אנחנו לא אמורים לצאת בכלל, כמובן, אבל אם יצאנו, אז רק עם מסכה. זו אולי התארגנות מעט מאוחרת על אחת מאמצעי המיגון הבסיסיים ביותר, שביבשת אסיה כבר נעשה בו שימוש בשגרה יומיומית, אבל חשוב רגע להבין מה בדיוק הטעם בשימוש במסכה ולמה לחוצים עליה כל כך פתאום.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בגדול, מסכה אמורה לסנן את האוויר שאנחנו – אלה שעוטים אותה – נושמים. המסכה מפחיתה את כמות החלקיקים (הטיפונות) שאליהם אדם נחשף, והרי מחקרים אחרונים מגלים שווירוס הקורונה מועבר בעיקר על ידי טיפות שנפלטות מאפם ופיהם של אנשים חולים. אלא שבמצב של מגפה בריאותית כללית, תפקיד המסכה מתהפך לחלוטין: כעת היא אמורה להגן על אנשים אחרים מפני האדם העוטה אותה, ולא להפך. וזו בדיוק הסיבה שלא כל המסכות שקיימות בשוק תקפות כאן.

אילו כן?

הסוג הראשון - מסכה כירורגית פשוטה

המסכה הכירורגית הפשוטה נקראת גם מסכה רפואית או מסכת מנתחים. זו מסכה קלה, רפויה יחסית, שתפקידה העיקרי למנוע מרסס הטיפות היוצא מפינו להגיע לאחרים (בבית החולים במקור הן נועדו להגן על המטופל מזיהומים). יש לה רצועות גומי או נייר בקצוות, פס ברזל בקצה העליון והיא מכילה קפלים כדי להגן על כל אזור האף והפה.

חשוב להדגיש בהקשר שלה שני דברים: 1) היא חד פעמית, כלומר משתמשים בה ליציאה אחת בלבד מהבית ואז חובה לזרוק. 2) אפשר להשתמש בה למשך 2-4 שעות (רצוי יותר לכיוון השעתיים), כאשר אם היא נרטבת או תופסת לחות מזיעה, יש להחליף אותה. אפשר למצוא אותה בימים אלה ברשתות הפארם. המחיר המקורי של המסכה הזו עמד על 10 מסכות ב-10 שקלים, וכיום אחת אמורה לעלות בסביבות ה-3.3 שקלים (לא ימכרו לכם יותר מ-10 בכל מקרה).

אישה עם מסכה, קורונה (אילוסטרציה: Sushitsky Sergey, shutterstock)
מסכת מנתחים | אילוסטרציה: Sushitsky Sergey, shutterstock

הסוג השני - מסכה נשמית (Respirator)

סוג זה כולל דגמים שונים העומדים בתקנים בינלאומיים מגוונים – אלה ה-FFP2, KN95 ו-N95 (התקנים האמריקאיים, האירופיים והסיניים בהתאמה). נשמיות מסננות את האוויר הנכנס ביעילות גבוהה והן הדוקות יותר ממסכת מנתחים, שזה אומר שקשה יותר לנשום דרכן. הן אמנם מעניקות מעט יותר הגנה גם למי שעוטה אותן, ולכן משמשות את הצוות הרפואי הנמצא בסכנת חשיפה גבוהה לקורונה, אבל חשוב לציין שגם הן חד פעמיות, ואסור להשתמש בהן למשך יותר מ-24 שעות. הם גם יקרות יותר - המחיר של אחת אמור בעיקרון לעמוד על 30 שקל למסכה.

עם זאת, חלק מהמסכות הללו מגיעות עם שסתום בצד המסכה, שאמור להקל את הוצאת האוויר ולכן גורם לכך שהמסכה אינה מונעת הפצה של מזהמים לחלל האוויר. שימו לב: הסוג הזה נאסר לשימוש על ידי משרד הבריאות, הן בבתי החולים והן בקרב הציבור הרחב.

ילד חובש מסכה (צילום:  sportoakimirka, shutterstock)
מסכת N95 | צילום: sportoakimirka, shutterstock

הסוג השלישי - מסכות עשויות בד מתוצרת בית

בניגוד לאלה שאפשר לקנות, מסכות הבד יכולות להיות רב פעמיות, אבל כן חשוב לכבס אותן אחרי כל שימוש בטמפרטורה של מעל ל-70 מעלות במשך 30 דקות ויותר, ואז לייבש באמצעות השמש או מייבש.

באתר משרד הבריאות יש הנחיות מדויקות ביותר כיצד להכין את המסכה:

יש להשתמש בשתיים או שלוש שכבות ע״פ עובי ואיכות הבד, ומומלץ לבחור בד כותנה ארוג (לא מתיח) צפוף ככל האפשר (בצפיפות מעל 200 חוטים לאינץ', כגון סדין חדש פרקל או סאטן, ב-3 שכבות ובעדיפות 500 חוטים ב-2 שכבות). המסכה נדרשת לכסות היטב את הפה והאף (מימדים אפשריים - מסכה מלבנית בגודל 14X18 ס"מ), ואת המסכה לתפור בכל צדדיה. בחלק העליון ניתן לבנות שרוול לתוכו משחילים חוט ברזל (למשל מהדק פתוח), כדי להדק סביב האף. למסכה שרוכים מכל פינה על מנת לקשור ולהדק סביב הראש. ניתן להשתמש בגומיות במקום שרוכים שישמשו להידוק המסכה מאחורי האוזניים או על העורף. רצוי להכין מספר מסכות לכל אדם, כך שניתן יהיה להחליף בכל פעם שהמסכה רטובה, מלוכלכת, או בסיום יום. את המסכה המשומשת יש לשמור בשקית ניילון נקיה.

מה שחשוב לציין לגבי מסכה ביתית כזו היא שהיא עדיפה על פני כלום, אבל לא נחשבת כאמצעי מיגון מספק בהשוואה לשאר המסכות הקיימות. ״היכולת להם להגן על צוות רפואי, למשל,אינה ידועה״, טוענים במרכז לשליטה על מחלות בארה״ב, ״כדאי להשתמש בהן בזהירות רבה״. ״מסיכות בד וצעיפים טובים מספיק בשביל ללכוד רסיסים טיפתיים של אדם חולה״, אומרת דוקטור איימי שה, מומחית לרפואה פנימית ואימונולוגיה, ״אבל לא מגנות עליך אם אתה לא חולה״. רופאת המשפחה דוקטור בנידיה גנדהי מחדדת – ״אם אתם עושים מסכה בעצמכם או משתמשים בצעיף או בנדנה, הקפידו לשטוף אותה באופן תכוף עם סבון ומים, ושטפו ידיים לפני שאתם נוגעים בה. כדי גם להימנע מלסדר אותה על הפנים ולגעת בה ואז בחלקים אחרים בגוף״, וזה נכון אגב לכל מסכה שהיא.

עוד על נגיף הקורונה:
>> בהולנד מצאו סימן אזהרה מקדים נוסף לקורונה
>> כנראה זו הסיבה שגברים מתים יותר מקורונה
>> מחקר חדש: נגיף הקורונה מסוגל להישאר באוויר

אז איך בדיוק חובשים מסכה בלי לגעת בה? ההנחיות ברורות:

קודם כל שוטפים את הידיים ביסודיות לפני המגע במסכה. לאחר מכן אוחזים ברצועות הצד ומצמידים את המסכה כשהצד הצבעוני שלה כלפי חוץ (או הצד שבו אין חוטים מחוברים. מסדרים אותה בזריזות כך שתעטוף את כל אזור הפה והאף באטימה מקסימלית, אבל משתדלים כמה שפחות לגעת בה. אם יש במסכה פס מתכת באזור האף, מכוונים אותו כך שיצמיד את המסכה לפנים ככל האפשר. אחרי שמסיימים להשתמש בה מסירים אותה מהפנים בעזרת הרצועות, ולא נוגעים בחלק הקדמי שלה בכלל. זורקים את המסכה מיד לפח ושוטפים ידיים לפי ההנחיות.