האם בקרוב ניפרד מהסגרים לעד? אחרי שנה של סגרים (שלושה סגרים וחצי, ליתר דיוק), שהובילו להשלכות נפשיות וכלכליות משמעותיות ביותר, ייתכן שסוף-סוף נצליח לצאת מהם לשגרה מותאמת. אומנם, הסברה הרווחת בקרב מומחים היא שלא נחזור בקרוב לשגרה שהייתה לנו לפני מגפת הקורונה, אך יש הטוענים כי לכל הפחות לא נצטרך יותר סגרים. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ממחקר שפורסם בכתב העת המדעי Nature Human Behaviour, עולה תמונת מצב עתידית אופטימית למדי. חוקרים מסין משערים כי הנחיות לריחוק פיזי בשילוב עם מבצעי חיסונים נרחבים יעזרו למנוע התפרצויות מחודשות של הנגיף, ללא צורך נוסף בסגרים. חוקרים מאוניברסיטת סאות'המפטון, בשיתוף פעולה עם חוקרים מהאוניברסיטה הסינית בהונג קונג, השתמשו במידע שנאסף מאיכונים סלולריים אנונימיים ובמידע אפידמיולוגי שנאסף בזמן מגפת הקורונה בסין, כדי לבנות מודל שיבדוק את השפעת החיסונים והריחוק הפיזי על התפשטות הנגיף. החוקרים שיערו כיצד פעולות אלו ישפיעו על ערים עם צפיפות אוכלוסין נמוכה, בינונית וגבוהה. 

התפרצויות מחודשות של נגיף הקורונה תלויות באופן משמעותי באמצעים שננקטים, בצפיפות האוכלוסייה ובזמינות חיסונים באזורים גאוגרפיים שונים. מטרת החוקרים הייתה להבין יותר לעומק את הקשר שבין הגורמים הללו. 

החוקרים משערים כי במרבית הערים בסין, מבצעי חיסונים בשילוב עם ריחוק פיזי יהיו אמצעים מספקים כדי למנוע התפרצויות מחודשות של הנגיף - ללא צורך בהגבלת תנועה של התושבים. החוקרים החשיבו התפרצות מחודשת של הנגיף כמצב שבו מקדם ההדבקה גבוה מ-1. מקדם הדבקה נמוך מ-1, נחשב לבלימה מוצלחת של הנגיף. 

ים כחול תו סגול, חוף הים בתל אביב (צילום: אילן ספירא, עיריית תל אביב-יפו)
נצא מהסגר, אבל עדיין נצטרך לשמור על מרחק | צילום: אילן ספירא, עיריית תל אביב-יפו

עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים: החיסון שיהיה יעיל נגד כל זני הנגיף
>> סובלים מריח רע מהפה? תאכלו את זה
>> חוקרים: התזונה הזו טובה במיוחד לירידה במשקל

לדבריהם, ערים עם צפיפות בינונית וגבוהה יצטרכו גם מבצעי חיסונים וגם ריחוק פיזי כדי למנוע גלים נוספים של הנגיף, עד ההגעה לחסינות עדר. עם זאת, הם טוענים כי ערים עם צפיפות נמוכה יכולות להסתפק רק במבצעי חיסונים נרחבים, ללא צורך בריחוק פיזי. אך במרבית הערים בסין, לפי החוקרים, משערים כי לא יהיה צורך נוסף בסגרים כלליים. 

נוסף על כך, ציינו החוקרים כי הנחיות חמורות יותר לריחוק פיזי לטווח זמן קצר יהיו יעילות יותר מהנחיות קלות לריחוק פיזי לטווח זמן ארוך. אך יש גם מגבלות למחקר, שצוינו על ידי החוקרים עצמם. אחת מהן, היא המחסור במידע בכל הנוגע להשפעה של שמירה על היגיינה ועטיית מסכות, כמו גם בנוגע לקשיים שעשויים להיות באספקת החיסונים. אך לדבריהם, המלצותיהם והמודל שהשתמשו בו, יכולים לעזור לספק מידע אמין ומיידי בהתמודדות עם המגפה. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (21.02.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.