1. מתחילים בחימום

לפני הכל - מפעילים את התנור, מניחים מחבת על האש, מרתיחים מים בקומקום (לא צריך את שלושתם, הכל תלוי במתכון כמובן). לא ייאמן כמה זמן יכול לקחת סעיף פשוט כמו "מוסיפים 2 כוסות מים רותחים" כשלא נערכים אליו מבעוד מועד. אנחנו מדברים פה על 5 דקות יקרות בכיף, ולפעמים אפילו יותר.

שמן במחבת (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
דבר ראשון מדליקים אש מתחת למחבת | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

2. לא מלכלכים כלים מיותרים

איש אינו נהנה לשטוף כלים, וגם לא להעמיס כלים במדיח. וגם אם אתם לא חושבים על זה בזמן אמת - כל כלי שתלכלכו עכשיו יתנקם בכם אחר כך, כשתגיע עת הניקוי. לכן תמיד עדיף להקמצן על כלים לא חיוניים. צריכים להוסיף פטרוזיליה קצוצה לתערובת, נגיד? גזרו אותה פנימה ישר לתוך הקערה (כן כן, בעזרת מספריים). והנה קרש חיתוך מלוכלך אחד פחות.

3. שוטפים הכל ביחד

שימו את כל הירקות הדרושים למתכון במסננת, ושטפו במים קרים. יש יותר מדי? עשו זאת בסבבים (שוטפים סבב ראשון, מניחים על מגבת, ממשיכים לסבב שני). לא סיימתם? נצלו את הרגעים המתים בהכנת המנה כדי לשטוף ירקות שעוד תצטרכו לעשות בהם שימוש.

4. קוצצים הכל ביחד

אם המתכון שלכם דורש שום קצוץ, ג'ינג'ר קצוץ ומקלות סלרי קצוצים, למה שלא תקצצו את כולם יחד? קלפו את השום והג'ינג'ר והניחו על משטח חיתוך בערימה אחת עם הסלרי. עכשיו קחו סכין גדולה וטובה ופשוט תקצצו את הערימה הלוך ושוב.

קוצצים ירקות - תבשיל שעועית שחורה (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
קוצצים ביחד | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

5. משתמשים בפומפייה

ירקות מתבשלים הרבה יותר מהר ככל שהם קטנים יותר, כך שאם אתם מכינים מרק ירקות, לשם הדוגמה, ממש כדאי לכם לגרר את הירקות במקום לחתוך אותם לקוביות (שלא לדבר על להשתמש בהם בשלמותם).

6. ממעיטים בנוזלים בצלייה

כשצולים בשר או ירקות בסיר, אין צורך להטביע אותם במים. מספיק לעבור את גובהם בסנטימטר אחד של נוזלים, לכסות את הסיר ולהתחיל לבשל. אם הנוזלים יתמעטו מדי במהלך הבישול - תמיד אפשר להוסיף עוד.

צלי בקר עם פטריות - בסיר (צילום: יונית סולטן צוקרמן, mako אוכל)
תרגיעו עם הנוזלים | צילום: יונית סולטן צוקרמן, mako אוכל

7.  4 כריכים במכה

אם צריך להכין 3-4 כריכים (אפילו שניים), הכי נוח לקנות בגט שלם, לחצות אותו לרוחבו ולמלא במה שרוצים - ואז את כריך הענק שמתקבל לחלק לכמה חלקים שצריך. אם תרכיבו כריך כריך זה ייקח לכם הרבה יותר זמן.

8. חותכים מסביב לליבה

השיטה הכי יעילה לחתוך תפוחים, אגסים ואפילו פלפלים היא זו: חותכים צד אחד, ממש קרוב לליבה, מסובבים את הפרי וחותכים מצד אחר של הליבה, וככה עד שכל הפרי נפרד מליבתו. את החתיכות שהתקבלו פורסים דק, או איך שלא רוצים. הנה, תראו בסרטון:

9. לומדים להגיש ירקות נאים

יש ירקות שהאידוי או הצלייה שלהם לא רק מבזבזים זמן יקר, אלא גם הורסים חלק מהאיכויות שלהם (מבחינה בריאותית, אבל גם מבחינת טעם). מה למשל? סלט הברוקולי החי הזה כנראה יהיה לכם טעים יותר מכל מנת ברוקולי צלוי, שורש סלרי בכלל הכי טעים כשהוא טרי (למשל בסלט הזה של ארז קומרובסקי), וגם סלק, קישוא ואפילו דלעת יודו לכם אם תצרכו אותם כמו שהם. מקסימום, גררו אותם בפומפייה או תנו להם איזו כבישה מינימלית במיץ לימון.

10. מכינים מרקים קרים

בניגוד למרקים חורפיים, שמצריכים בישול כלשהו, והרבה פעמים בישול ארוך במיוחד, המרקים הקיציים הם פשוט אוסף מרכיבים טחונים בבלנדר. אז למה שלא נכין מהם יותר? המלצה שלנו, תתחילו עם הגספצ'ו הזה.

גספאצ'ו (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!)
בניגוד למרק חם - מרק קר צריך רק לטחון | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!

11. משתמשים בירקות קפואים

כבר מזמן ידוע שהירקות שקונים כשהם קפואים בדרך כלל אינם נופלים ברמתם מאלה שקונים טריים בסופר (נאמר זאת כך, לפעמים הקפואים יותר טריים מהטריים). אז למה לשקוד על פירוק אינסופי של תרמילי אפונה, כשאפשר לסגור את זה בקפיצה אחת למכולת?

12. לא מחכים לתנור

קבלו סוד שיעיף אתכם: כשצולים ירקות, ואפילו בשר בתנור - אין צורך אשכרה לחכות שהוא יגיע לטמפרטורה הייעודית (למעט מקרים שבהם המאכל צריך לקבל מכת חום ראשונית, ואז זה בדרך כלל מצוין במתכון). אפשר להדליק את התנור ומיד להכניס את תבנית תפוחי האדמה, מבטיחים לכם שהם יידעו להסתדר משם (רק שימו לב, כל האמור לעיל לא חל על לחמים, עוגות ושאר מאפים. שם הטמפרטורה הראשונית יכולה להיות קריטית).

כרובית, בשמל, חרדל (צילום: ערן לוי, mako אוכל)
סנסציה: בכלל לא צריך לחמם את התנור מראש! | צילום: ערן לוי, mako אוכל

13. לא מכדררים קציצות

כשמכינים קציצות מטוגנות, עיקר הזמן הולך על יצירת הכדורים. אז אתם יודעים מה? לא חייבים לעשות את זה. הכניסו תלוליות מהבשר לשמן בעזרת שתי כפות, ותקבלו קציצות לא פחות טעימות ומוצלחות. באחריות.

14. נעזרים במסננת להכנת לביבות

מכירים את התערובות הנוזליות האלה, שבשביל להכין מהן לביבות לטיגון צריך לסחוט אותן שוב ושוב? אז מסננת. מעבירים חלק מהתערובת למסננת, ולפני שמעבירים כפות ממנה לשמן החם (ראו סעיף קודם) - מועכים אותה מעט כנגד דופן המסננת, וכך נפטרים מהנוזלים.

15. מנקים את הבלנדר בלי לקרצף

איך? פשוט ממלאים אותו בקצת מים חמים, משפריצים פנימה סבון כלים ומפעילים לכמה שניות. אחר כך נותנים שטיפה תחת מים זורמים - וגמרנו.

16. מכינים פירורי לחם בלי להפעיל תנור

אם אתם מאלה שמכינים פירורי לחם בבית, הטיפ הזה יחסוך לכם הרבה זמן: קורעים את שאריות הלחם לחתיכות ומקפיאים בשקית סגורה. כשהלחם קפוא זורקים אותו למעבד המזון וטוחנים ככה, כמו שהוא. אין צורך בצלייה!

עוף קפוא (צילום: Forest Run, Shutterstock)
מפשירים על משטח מתכת | צילום: Forest Run, Shutterstock

17. מפשירים בשר על משטח מתכתי

את הטיפ האדיר הזה למדנו מ"לא ספר בישול" הנהדר: מכיוון שמתכת מוליכה חום מהר יותר מאוויר ואפילו ממים - אם אתם רוצים שהבשר או העוף יפשיר כמה שיותר מהר, הניחו אותו על משטח מתאים כמו מחבת, ולא על צלחת או ישירות על השיש.

18. תמיד מחזיקים במטבח סודה לשתייה

עוד אחד מאותו ספר: אתם מוסיפים סודה לשתייה כשאתם מבשלים חומוס, אז למה לא להוסיף אותה גם לבישול של תפודים או עדשים? סודה לשתייה מקצרת זמני בישול, נצלו את זה (רק אל תגזימו עם הכמות, כדי להימנע מטעמי לוואי). מטגנים בצל? גם כאן הסודה לשתייה יכולה לקצר את התהליך - פזרו קמצוץ ממנה על הבצל במחבת ותראו איך הוא מזהיב מהר.

19. ממליחים את מי הבישול

המלחת המים לא רק נותנת להם טעם אלא גם מעלה את נקודת הרתיחה שלהם. מה שאומר שאוכל שמבושל במי מלח (פסטה למשל) מתבשל בטמפרטורה גבוהה יותר, מה שמגלח מעט מהזמן שלוקח לו להיות מוכן.

20. בוחרים נתחים בלי עצם

בהכנת בשר, אם אתם ממהרים תמיד העדיפו נתחים שאין בהם עצם על כאלה שיש בהם (סטייק אנטרקוט, למשל, אפשר לקנות בשתי הגרסאות). זה נכון שהעצם יכולה לשדרג את הטעם, אבל היא מאריכה את פרק הזמן שלוקח לבשר להיות מוכן.

21. משתמשים בקולפן כמו שצריך

ידעתם שקולפן עובד לשני הכיוונים?

22. מכינים קערה לאשפה

אם הפח הוא לא ממש באזור העבודה שלכם במטבח (ותכלס אפילו אם הוא כן) - הכינו מבעוד מועד קערה גדולה שתשמש אתכם כפח לקליפות ושאריות לאורך הבישולים. רפדו אותה בשקית, ובכל פעם שהיא מתמלאת רוקנו אותה לפח הרגיל ותתחילו מחדש. לא תאמינו כמה שזה נוח.

* הקרדיט לרוב הטיפים שלעיל הוא למארק ביטמן.

* הכתבה עלתה בגרסה חלקית ביוני 2019.